• Etusivu
  • Talo

Vesikatto – kattoturvatuotteet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.03.2013
201111_28574.jpg

Kuvassa tikkaiden mitoitusohjeita.

Hyvä vesikatto suojaa taloa sen koko elinkaaren ajan. Vesikatteen pintamateriaalina käytetään esimerkiksi tiiltä ja terästä. Kokonaisuuden täydentävät kestävät kattoturvatuotteet kuten talotikkaat, kattosillat ja lumiesteet. Vesikaton turvavarusteet tehdään hyvin hitsattavista teräksistä tai muista tarkoitukseen soveltuvista metalleista. Rakennuksessa pitää olla turvallinen pääsy vesikatolle. Tämä voidaan järjestää rakennuksen sisäpuolisena yhteytenä, ulkopuolisena yhteytenä tai tarvittaessa molemmin tavoin.

Talotikkaat

Talotikkaat tehdään teräksestä tai muusta tarkoitukseen soveltuvasta metallista. Tikkaat suojataan korroosiolta. Tikkaissa tai niiden osissa ei saa olla teräviä reunoja eikä kulmia. Nousukorkeudeltaan kahdeksan metriä ja sen ylittävät talotikkaat tulee varustaa jäätymistä vastaan suojatulla turvavaljaan kiinnityskiskolla tai selkäsuojuksella.

Metallisten talotikkaiden puolien leveyden tai sivujohteiden vapaan sisäpuolisen välin tulee olla vähintään 400mm. Puolien keskinäisen välin on hyvä olla noin 300mm. Tikkaiden sivujohteet taivutetaan ylimmän puolan yläreunan kohdalta noususuuntaan ja ulotetaan vähintään 1000 mm:n korkeudelle sekä taivutetaan tästä alaspäin jatkuen kiinnitykseen kattoon, räystääseen tai lapetikkaisiin.

Tikkaat kiinnitetään siten, että puolien keskilinjan etäisyys seinästä, räystäästä, räystäskourusta tai muusta ulkonemasta on vähintään 200 mm. Kiinteiden tikkaiden alimman puolan korkeuden maanpinnalta tai muulta lähtötasolta pitäisi olla 1000…1200mm. Tikkaiden alapäässä voidaan käyttää alasvedettävää tai käännettävää jatkosta, joka voidaan lukita. Tällöin alin puola voi sijaita noin 500 mm:n korkeudella maanpinnalta tai muulta lähtötasolta.

Lapetikkaat ja kattosillat

201111_28579.jpg
Kattosillan kävelytason leveys vähintään 350 mm.
Kattosillan kävelytason leveys vähintään 350 mm.

Katolla liikkumista varten vesikatto pitäisi varustaa lapetikkailla ja kattosilloilla, kun katto on karkeapintaisella katteella päällystetty ja jyrkempi kuin 1:4 tai kun kyseessä on jyrkempi kuin 1:8 kaltevuudessa oleva sileäpintaisella katteella päällystetty katto.

Metallisten lapetikkaiden sivujohteiden ulkopuolisen leveyden ja puisten kattotikkaiden puolien sisäpuolisen vapaan leveyden on suositeltavaa olla vähintään 400mm. Metallisten lapetikkaiden puolien keskinäisen välin noususuunnassa tulee olla 300mm. Lapetikas kiinnitetään vähintään ylä- ja alapäästä sekä se tuetaan noin 2 metrin välein. Kattosilta kiinnitetään enintään 1,2 metrin välein.

Lapetikkaat ja -sillat kiinnitetään
- bitumikermikatolla ruuveilla suoraan katteelle tai erillisille korokkeille
- saumatulla peltikatolla yleensä pystysaumoihin - tiili- ja limilaattakatolla liitoskappaleiden avulla ruuviliitoksin katon kantaviin rakenteisiin.
Katteen päälle kiinnitettäessä tulee kiinnityskohdassa käyttää tiivistyksenä lyijylevyä, kumitiivistettä tms.

Lumiesteet

Lumiestettä käytetään kaltevilla katoilla estämään lumen ja jään putoamisesta aiheutuvia vaaroja tai muusta syystä. Lumieste on rakennettava estämään lumen putoaminen katualueelle ja muulle yleiselle alueelle, katoksettoman sisäänkäynnin kohdalle ja lasten leikkipaikalle.

Lumieste tarvitaan katolla karkeapintaisella katteella, kun katto on jyrkempi kuin 1:4 ja sileäpintaisella katteella, kun katto jyrkempi kuin 1:8. Lumieste sijoitetaan mahdollisimman lähelle räystästä siten, että kuormat siirtyvät kantavaan rakenteeseen. Joissakin tapauksissa jalkaränni voi olla lumiesteenä. Myös katolla lappeella olevat rakenteet tarvittaessa suojataan lumiesteellä.

Lumieste kiinnitetään saumatulla peltikatolla katteen saumoihin. Muilla katteilla lumieste kiinnitetään apuruoteisiin, ruoteisiin, kattotuoleihin tai muihin kantaviin rakenteisiin, tiilikatolla aina apuruoteisiin.

Lumieste tehdään vaakasuuntaan yhtenäiseksi. Se valmistetaan korroosiolta suojatusta teräksestä tai muusta metallista. Mitoitukseen tulee kiinnittää erityistä huomiota, kun lumieste on vain osalla kattoa, esimerkiksi oven kohdalla. Tällöin voidaan käyttää kaksinkertaista kiinnitystiheyttä tai lumiesteet asennetaan kahteen riviin. Pitkillä lappeilla lumiesteitä asennetaan kahteen tai useampaan riviin. Tarvittaessa lumiesteillä estetään lumen putoaminen katolta alempana olevalle katolle.

Lisää tietoa vesikatoista

Lähteet:
RT-kortisto
RakMK

Lumieste tehdään vaakasuuntaan yhtenäiseksi.
Lumieste tehdään vaakasuuntaan yhtenäiseksi.
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

200910_19217.jpg
Riitta-Liisa Roponen nauttii Tulikivi-uuneistaan
Suomen murtomaahiihdon naisten huippua edustava Riitta-Liisa Roponen omistaa kaksi Tulikivi-uunia. Toinen on kotona ja toinen vapaa-ajan asunnolla. Riitta-Liisa luonnehtii kumpaakin "täyden kympin tuotteiksi", ja ne ovat ahkerassa käytössä.Haukiputaalainen Riitta-Liisa Roponen voitti Oberstdorfin maailmanmestaruushiihdoissa vuonna 2005 sprinttiviestin hopeaa yhdessä Pirjo Mannisen kanssa. Kaksi vuotta myöhemmin Sapporon MM-kilpailuissa hän voitti samassa lajissa maailmanmestaruuden Virpi Kuitusen kanssa ja hiihti kolmannen osuuden kultaa voittaneessa Suomen viestijoukkueessa. Roponen on myös osallistunut kaksiin olympialaisiin. Kuluvan vuoden 2009 huippuhetkiä oli MM-viestikulta Liberecissä.Vuonna 2006 Riitta-Liisa rakensi yhdessä valmentajamiehensä kanssa hirsitalon. "Olimme kuulleet, että Tulikivi-uunien ominaisuudet ovat todella hyvät nopeaankin lämmittämiseen, joten hankimme takkaleivinuunin keittiön ja olohuoneen tilanjakajaksi."
201811_55290.jpg
Kylpyhuoneen hyvä valaistus vaikuttaa moneen asiaan
Monessa kodissa kylpyhuone on paikka, jossa talon naisväki viettää aikaansa ja meikkaa. Tästä syystä kylpyhuoneen valaistukseen kannattaa kiinnittää erityishuomiota. Oikeanlainen valaistus nimittäin vaikuttaa suuresti meikkauksen lopputulokseen.
20128_31872.jpg
Tulikiven sisustuskivillä kestävää ylellisyyttä kylpytilaan
Tulikiven sisustuskivimallisto tarjoaa laajan valikoiman materiaaleja kylpytilan tasoihin sekä lattia- ja seinäpintoihin. Kulutusta ja kosteutta kestävä aito luonnonkivi on ylellinen valinta kylpyhuoneeseen sekä muihin kosteisiin tiloihin.Kotimainen vuolukivi ei ole märkänäkään liukas ja lämmönvarauskykynsä ansiosta se soveltuu erinomaisesti lattialämmitteisiin tiloihin. Kalkkikivi-, graniitti- ja marmoripinnoilla saadaan spa-henkistä eleganttia näyttävyyttä. Sisustusmateriaalina luonnonkivi on laadukas ja aikaa kestävä materiaali, joka nostaa kodin arvoa.Luksusta kylpytiloihin
20101_20044.jpg
Tapiola Kotimatka - riskittömämpi tie uuteen kotiin
Kodinvaihtoon liittyy paljon monitahoisia kysymyksiä. Tapiola Kotimatka on valmis toimintamalli, jossa asunnonvaihtoa harkitseva voi selvittää kaikki päätöksen tekemiseen tarvittavat seikat luotettavasti, asiantuntijoiden avulla.
2959_913285543_2017103013224.jpg
Hirsikalliontie, Espoo
Komea talo, joka sai suojakseen terveen katonKATTOJEN KUNKKU 2018 -REMONTTIKOHDETOTEUTUS /Eliittikatot OyKomean kuoren alla voi piillä yllätys, joskus ikäväkin sellainen.Tässä talossa yläpohjan rakenteet eivät päässeet tuulettumaan, koska ilman kierrolle ei yksinkertaisesti oltu tehty reittejä – räystäät olivat täysin ummessa ja höyrynsulku oli asennettu väärälle puolelle eristeitä! Kyllä, aivan totta; eristeiden päällä olevan vanerin ja kattoruoteiden välissä oli rakennusmuovi.
20214_70158.jpg
Vältä kylmät suihkut ja suuret sähkölaskut - valitse lämmin­vesivaraaja oikein
Käyttövesi lämmitetään Suomessa sähkölämmitteisissä omakoti- ja rivitaloissa lämminvesivaraajalla. Laadukas kotimainen varaaja sopii erinomaisesti suomalaiselle talousvedelle, minkä vuoksi sen käyttöikä on normaaliolosuhteissa pitkä. Päivitys on usein tarpeen siinä vaiheessa, kun halutaan muutosta varaajan kokoon, sähkönkulutukseen tai sijaintiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton