• Etusivu
  • Talo

Vesikatto – kattoturvatuotteet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.03.2013
201111_28574.jpg

Kuvassa tikkaiden mitoitusohjeita.

Hyvä vesikatto suojaa taloa sen koko elinkaaren ajan. Vesikatteen pintamateriaalina käytetään esimerkiksi tiiltä ja terästä. Kokonaisuuden täydentävät kestävät kattoturvatuotteet kuten talotikkaat, kattosillat ja lumiesteet. Vesikaton turvavarusteet tehdään hyvin hitsattavista teräksistä tai muista tarkoitukseen soveltuvista metalleista. Rakennuksessa pitää olla turvallinen pääsy vesikatolle. Tämä voidaan järjestää rakennuksen sisäpuolisena yhteytenä, ulkopuolisena yhteytenä tai tarvittaessa molemmin tavoin.

Talotikkaat

Talotikkaat tehdään teräksestä tai muusta tarkoitukseen soveltuvasta metallista. Tikkaat suojataan korroosiolta. Tikkaissa tai niiden osissa ei saa olla teräviä reunoja eikä kulmia. Nousukorkeudeltaan kahdeksan metriä ja sen ylittävät talotikkaat tulee varustaa jäätymistä vastaan suojatulla turvavaljaan kiinnityskiskolla tai selkäsuojuksella.

Metallisten talotikkaiden puolien leveyden tai sivujohteiden vapaan sisäpuolisen välin tulee olla vähintään 400mm. Puolien keskinäisen välin on hyvä olla noin 300mm. Tikkaiden sivujohteet taivutetaan ylimmän puolan yläreunan kohdalta noususuuntaan ja ulotetaan vähintään 1000 mm:n korkeudelle sekä taivutetaan tästä alaspäin jatkuen kiinnitykseen kattoon, räystääseen tai lapetikkaisiin.

Tikkaat kiinnitetään siten, että puolien keskilinjan etäisyys seinästä, räystäästä, räystäskourusta tai muusta ulkonemasta on vähintään 200 mm. Kiinteiden tikkaiden alimman puolan korkeuden maanpinnalta tai muulta lähtötasolta pitäisi olla 1000…1200mm. Tikkaiden alapäässä voidaan käyttää alasvedettävää tai käännettävää jatkosta, joka voidaan lukita. Tällöin alin puola voi sijaita noin 500 mm:n korkeudella maanpinnalta tai muulta lähtötasolta.

Lapetikkaat ja kattosillat

201111_28579.jpg
Kattosillan kävelytason leveys vähintään 350 mm.
Kattosillan kävelytason leveys vähintään 350 mm.

Katolla liikkumista varten vesikatto pitäisi varustaa lapetikkailla ja kattosilloilla, kun katto on karkeapintaisella katteella päällystetty ja jyrkempi kuin 1:4 tai kun kyseessä on jyrkempi kuin 1:8 kaltevuudessa oleva sileäpintaisella katteella päällystetty katto.

Metallisten lapetikkaiden sivujohteiden ulkopuolisen leveyden ja puisten kattotikkaiden puolien sisäpuolisen vapaan leveyden on suositeltavaa olla vähintään 400mm. Metallisten lapetikkaiden puolien keskinäisen välin noususuunnassa tulee olla 300mm. Lapetikas kiinnitetään vähintään ylä- ja alapäästä sekä se tuetaan noin 2 metrin välein. Kattosilta kiinnitetään enintään 1,2 metrin välein.

Lapetikkaat ja -sillat kiinnitetään
- bitumikermikatolla ruuveilla suoraan katteelle tai erillisille korokkeille
- saumatulla peltikatolla yleensä pystysaumoihin - tiili- ja limilaattakatolla liitoskappaleiden avulla ruuviliitoksin katon kantaviin rakenteisiin.
Katteen päälle kiinnitettäessä tulee kiinnityskohdassa käyttää tiivistyksenä lyijylevyä, kumitiivistettä tms.

Lumiesteet

Lumiestettä käytetään kaltevilla katoilla estämään lumen ja jään putoamisesta aiheutuvia vaaroja tai muusta syystä. Lumieste on rakennettava estämään lumen putoaminen katualueelle ja muulle yleiselle alueelle, katoksettoman sisäänkäynnin kohdalle ja lasten leikkipaikalle.

Lumieste tarvitaan katolla karkeapintaisella katteella, kun katto on jyrkempi kuin 1:4 ja sileäpintaisella katteella, kun katto jyrkempi kuin 1:8. Lumieste sijoitetaan mahdollisimman lähelle räystästä siten, että kuormat siirtyvät kantavaan rakenteeseen. Joissakin tapauksissa jalkaränni voi olla lumiesteenä. Myös katolla lappeella olevat rakenteet tarvittaessa suojataan lumiesteellä.

Lumieste kiinnitetään saumatulla peltikatolla katteen saumoihin. Muilla katteilla lumieste kiinnitetään apuruoteisiin, ruoteisiin, kattotuoleihin tai muihin kantaviin rakenteisiin, tiilikatolla aina apuruoteisiin.

Lumieste tehdään vaakasuuntaan yhtenäiseksi. Se valmistetaan korroosiolta suojatusta teräksestä tai muusta metallista. Mitoitukseen tulee kiinnittää erityistä huomiota, kun lumieste on vain osalla kattoa, esimerkiksi oven kohdalla. Tällöin voidaan käyttää kaksinkertaista kiinnitystiheyttä tai lumiesteet asennetaan kahteen riviin. Pitkillä lappeilla lumiesteitä asennetaan kahteen tai useampaan riviin. Tarvittaessa lumiesteillä estetään lumen putoaminen katolta alempana olevalle katolle.

Lisää tietoa vesikatoista

Lähteet:
RT-kortisto
RakMK

Lumieste tehdään vaakasuuntaan yhtenäiseksi.
Lumieste tehdään vaakasuuntaan yhtenäiseksi.
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Kuinka kauas talon sokkelista sadevedet pitäisi ohjata?
Kysymys:Kuinka kauas talon sokkelista sadevedet olisi hyvä viedä esim. betonisten loiskekuppien ja kourujen avulla, ettei se tuottaisi harmia talon pohjarakenteisiin? Talo on sorapohjaisella alustalla, eli kapillaari-ilmiö on kai varsin pieni.
20087_12074.jpg
Messukeittiöiden antia
Asuntomessuilla keittiöt ovat yksi yleisöä eniten kiinnostavista tiloista messutaloissa. Messukeittiöt ovatkin aina tutustumisen arvoisia ja niistä on helposti nähtävissä tämän hetken keittiötrendit. Yhtenä vahvana pääteemana tämän vuoden messukeittiöissä on valkoinen väri ja korkeakiiltoisuus. Messukeittiöistä löytyy myös pieniä, hauskoja yksityiskohtia sekä toteuttamisen arvoisia ideoita.Tutustu Vaasan messukeittiöihin...
20157_44024.jpg
Honka Savukvartsi on uutuusmalliston lippulaiva
Vantaan Kivistöön rakentuneelle Asuntomessualueelle nousi yhtenä kohteena Honka Savukvartsi. Pehmeämmät kriteerit, kuten terveellisyys, turvallisuus sekä ekologisuus ovat alkaneet viime vuosina nostaa päätään omakotitalorakentamisessa, nämä kriteerit tulevatkin hyvin esille Savukvartsissa.Oman haasteensa kaupunkirakentamiseen tuovat tonttien pienet koot sekä tiukat kaavamääräykset. Honka on ottanut mallistojaan kehittäessään huomioon myös taajama-alueille kotinsa rakentavat perheet tuoden heille vaihtoehdoksi modernit, terveelliset ja turvalliset hirsikodit. Painumaton Honka Fusion –hirsi antaa aivan uudet vapaudet kaupunkikotien suunnitteluun.
20095_17021.jpg
BlueSky -ilmanjakojärjestelmä
BlueSky on ilmanjakojärjestelmä, jossa voidaan tarvittavan ilmamäärän mukaan ottaa sopiva määrä kanavia ilmanvaihtokäyttöön. Yhden Blue Sky -kanavan suositusilmamäärä on 30 m3/h (8,3 l/s). Jos huonetilassa tarvitaan suurempi ilmamäärä, voidaan arvot kaksinkertaistaa asettamalla kaksi kanavaa rinnan.Joustavan rakenteensa ansiosta Blue Sky on helppo asentaa ja varastoida. Taipuisa ja tiivis ilmanvaihtokanava voidaan helposti asentaa ja reitittää halutulla tavalla, kuten esimerkiksi väliseinien sisälle, alaslaskettuihin kattoihin ja koteloihin tai betonivaluun, samoin kuin sähköasennusten suojaputket. Kanavaosien liitosten tekeminen on nopeaa ja helppoa.BlueSky -kanavan materiaali on tiivistä, hajutonta, antistaattista ja elintarvikekelpoista HD-polyeteeniä. Kanavan sisäpinta on tiivis, sileä ja mikrobisuojattu. Kanava on hygieeninen ja helppo puhdistaa. BlueSky -kanavan puhtausluokka on M1. Kanavan halkaisija on 75 millimetriä ja se toimitetaan 50 metrin kieppeinä. Kiepistä voidaan työmaalla katkaista tarvittavan mittainen pätkä. BlueSky -kanavapaketti sisältää kanavat, tarvittavat asennus- ja liitososat sekä äänenvaimentimen. Peruspaketti on tarkoitettu omakotitaloon, jonka maksimi-ilmamäärä on 83 litraa/s. Osia voi tilata myös erillisenä.
20147_40284.jpg
Modernia arkkitehtuuria ja muunneltavuutta
Asuntomessujen kohde numero 23 sijaitsee osoitteessa Krookustie 6. Vuoden mittainen projekti on saatu päätökseen, ja on aika nauttia lopputuloksesta. Kahden arkkitehdin, Satu Ratisen ja Markku Sonnisen, aikaansaannos on nyt kaikkien nähtävillä Asuntomessujen ajan. Kohteen omaperäinen ulkonäkö kiinnittää huomion jo kaukaa. Skammin talo –nimellä kulkeva messukohde on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Pikkutarkkaa työnjälkeä esittelevä kohde sisältää persoonallisia ratkaisuja, joita on ripoteltu talon sisä- ja ulkopuolelle.
20183_52054.jpg
Rakentamisen laatu muodostuu ammattitaitoisista rakentajista
TTS – Työtehoseura on valtakunnallinen koulutus-, tutkimus- ja kehittämisorganisaatio. TTS kouluttaa vuosittain tuhansia opiskelijoita eri alojen ammattilaisiksi ja osaajiksi. Koulutusta tukee aktiivinen tutkimus- ja kehitystoiminta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton