• Etusivu
  • Talo

Pääsiäinen – Juhlien juhla ja päivien kuningatar

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.07.2022
20227_77439.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Pääsiäistä kutsutaan juhlien juhlaksi ja päivien kuningattareksi. Pääsiäinen on uskontoihin perustuva juhla, mutta se on myös talven jälkeen alkavan kevään juhla. Pääsiäisenä värit, kukat, ruoat, koristeet ja perinteet viestivät uudesta ilosta.

Pääsiäistä vietetään vuosittain 21.3. - 25.4. välisenä aikana. Tarkka päivämäärä lasketaan Gaussin laskukaavan mukaan. Pääsiäispäiväksi on kuitenkin jo varhaisen käytännön mukaan vakiintunut kevätpäivän tasausta seuraavan ensimmäisen täysikuun jälkeinen sunnuntai.

Pääsiäisen nimi juontuu kauas kivikaudelle. Eostre oli saksilaisten hedelmällisyyden, kevään ja maanviljelyn jumalatar ja hänen kunniakseen vietettiin juhlia kevätpäivän tasauksena, joka lienee ollut yksi neljästä uskonnollisesta merkkipäivästä jo neoliittisella kivikaudella.

Hiljainen viikko, piinaviikko, tymintäviikko...

Pääsiäistä edeltää piinaviikko, hiljainen viikko, kärsimysviikko eli tymintäviikko, joka kertaa päivä päivältä Kristuksen tuskien tien tapahtumia. Suomalaisessa kansanperinteessä on monia tapoja ja sääntöjä tälle viikolle. Esimerkiksi äänekkäiden ja teräaseita vaativien töiden teko oli kiellettyä.

Jokaiselle päivälle on myöskin omat nimityksensä:

Palmusunnuntai eli virposunnuntai: Virpominen kävi siunauksesta, toi terveyttä ja karkotti pahaa. Pajunvitsat ovat kotimainen versio palmunlehvistä.

Malkamaanantai: Koko päivän aiheena oli kärsimys.

Tikkutiistai: Sytyketikut toivat onnea.

Kellokeskiviikko: Lehmien kaulaan pantiin kellot.

Kiirastorstai: Torstaina piti karkottaa kiiraa, joka oli pahansuopa, pihapiirissä asustava ja karjaa väijyvä olento. Kiirastorstaiaamuna oli myös tapana kopeloida härkien tai orien sukuelimiä, jolloin varmistettiin hyvä munaonni tulevalle kesälle.

Pitkäperjantai: Tällöin ei vierailtu edes naapurissa, vaan istuttiin hiljaa kotona tai käytiin kirkossa. Tulta ei myöskään sytytetty, vaan syötiin kylmiä ruokia, kuten mämmiä. Pitkäperjantain ilta ja sitä seuraavan lankalauantain ilta olivat vuoden huonomaineisimmat päivät.

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

Lankalauantai: Kaikki pahat voimat olivat liikkeellä ja noidat ahdistelivat ihmisiä. Nyt värjättiin talven aikana kehrätyt langat.

Sukkasunnuntai eli pääsiäissunnuntai: Uskottiin, että minkä eläimen pääsiäisaamuna näki, sen luontoinen oli koko vuoden: lammas toi laupiaan mielen, sika suttuista elämää, kissa uneliaisuutta ja viluisuutta, koira viisautta ja äreyttä, kaunis lintunen hyvää tuulta ja naimaonnea, vanha varis pahaa...

Maanantai, 2. pääsiäispäivä: Jos toisena pääsiäispäivään mennessä ei ollut syönyt yhtään munaa, saattoi odottaa ongelmallista kevättä.

Tunnetko pääsiäisajan symboliikan?

  • Naulakukkana tunnettu Neilikka viittaa ristiinnaulitsemiseen.
  • Lilja on puhtauden ja viattomuuden tunnus
  • Narsissi eli pääsiäiskello on ylösnousemuksen ja kuoleman voittamisen symboli.
  • Pääsiäisruohon kasvattaminen ja kasvaneen ruohon lakastumaanjättäminen kuvaa elämää, kuolemaa ja jälleensyntymistä. Vihreä väri symbolisoi elämää.
  • Munat symbolisoivat hedelmällisyyttä ja toivottavat kesän kasvukaudelle runsasta satoa. Munan on väitetty olevan myös jumalatar Eostren symboli.
  • Pääsiäistipu taas muistuttaa salaisuuden (eli särkymättömän munan) avautumisesta uudeksi elämäksi.
  • Pääsiäispupu kuvaa hedelmällisyyden vertauskuvana uuden elämän esiin puhkeamista.
20212_68763.jpg
  • Pääsiäislammas on ottanut uhrikaritsan roolin syntien anteeksiantajana ja uuden elämän lahjoittajana.
  • Mämmi symbolisoi happamatonta leipää. Kun Egyptistä oli paettava kiireesti, ei eväsleipää ehditty hapattamaan. Keskiajalla pitkäperjantaita pidettiin liian pyhänä päivänä ruoanlaittoon tai tulen tekoon, jolloin mämmi oli päivän pääateria.
(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

Pääsiäisen sää

Piinaviikon eli pääsiäistä edeltävän viikon olosuhteet ennustivat myös tulevan kesän säätä. Jos oli tyyntä ja aurinkoista, niin samanlainen olisi tuleva kesäkin. Jos viikko taas oli tuulinen, lupasi se myrskyjä kesälle.

Pitkäperjantain kovasta pakkasesta voitiin päätellä, että koko kevät olisi kylmää, ja päinvastoin: lauhat kelit ennustivat leppoisia kevätsäitä. Auringonpaiste puolestaan ennakoi suuria tulipaloja tulevalle vuodelle.

Toisen pääsiäispäivän säästä on ennustettu, että sää jatkuu samana aina helluntaihin asti, eli 50 päivää.

Katsotaanpa miten käy!

Hyvää pääsiäistä! (Kuva: Pixabay)
Hyvää pääsiäistä! (Kuva: Pixabay)
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20122_29754.jpg
Puhdistitko sadevesikourut ennen talvea?
Runsaslumisena talvena sadevesikourujen ongelmana voi olla paksu jääkerros. Oletko muistanut puhdistaa sadevesikourut ennen talven tuloa? Sadevesijärjestelmä saattaa lakata toimimasta jo heti ensimmäisen talven jälkeen. Keskimääräisen suomalaisen omakotitalon katolla on vähälumisenakin talvena tuhansia kiloja lunta.Lue lisää Vesivek-sadevesijärjestelmistäJätä yhteydenottopyyntö!
201510_44488.jpg
Katto kannattaa tarkastaa ennen talven tuloa
Katon moitteettoman toiminnan varmistamiseksi katto, läpiviennit ja varusteet on syytä tarkistaa vuosittain kahdesti: keväällä, jolloin talven aikana mahdollisesti syntyneet vauriot havaitaan välittömästi, sekä syksyllä juuri ennen lumen tuloa. Katon huolellinen hoito varmistaa katon asianmukaisen toimivuuden sekä pidentää katteen ja rakenteiden kestoikää.
20221_40437.jpg
Remontoitavien sisäpintojen käsittely
Sisärappauksia ja -tasoituksia on aikojen kuluessa tehty monentyyppisillä materiaaleilla ja menetelmillä. Vanhimpien kohteiden saneerauksessa pinnoitteiden alta paljastuu usein paksu vaalea kalkkirappaus. Rappauksien täyteaineina on voitu käyttää olkia, savea tai erilaisia karvoja. 50-luvulla tehdyt rappaukset saattavat sisältää kalkin lisäksi sementtiä.
20077_5597.jpg
Heinäkuussa Suomi lomailee
Heinäkuussa tai oikeastaan jo Juhannuksesta alkaen suomalaiset lomailevat. Myös monien kaupunkien ja kuntien rakennuslupien käsittelyssä on kesän aikana katkos. Verkkolehti ei kuitenkaan lomaile. Heinäkuussa kohdistamme katseet jo ensi vuonna valmistuviin pientaloihin ja huviloihin. Teemoina ovat mm. Talopaketit ja rungot sekä Vapaa-ajan asunnot. Loppukuusta keskitymme myös jo maarakennus- ja perustustöihin. Vierailemme luonnollisesti myös heinäkuussa Hämeenlinnassa alkavilla asuntomessuilla ja raportoimme näkemästämme.
201811_55448.jpg
Sisusta liukuvilla väliovilla ja viimeistele ne uutuuskarmeilla
Kotimaiset Liune-väliovet liukuvat seinän sisään ja tuovat lisätilaa 1-3 m² per ovi. Liunessa yhdistyvät arjen esteettömyys, pettämätön tekniikka ja tyylikäs ulkonäkö. Liune soveltuu kaikkiin sisätiloihin, niin korjaus- kuin uudisrakentamiseenkin. Ovimallistossa on kymmeniä malleja, ja mahdollisuus myös personointiin. Kaikki värikartan värit ovat käytettävissä, tai oveen voidaan toteuttaa esimerkiksi valokuvasta oma kuva-aihe tai valita taideovimallistosta.Lue lisää:Esittelyssä taideovet ja taideovien taiteilijat: Lotta Sirén, Johanna Oras ja Nina Kellokoski >>
20157_43826.jpg
Gripper - Särmä valinta kaikkiin seinäkiinnityksiin
Kotia remontoidessa tai muutettaessa sisustusta tulee vastaan erilaisia kiinnitystarpeita, joista tyypillisimpiä ovat esimerkiksi seinille sijoitettavien hyllyjen, taulujen, tasojen, verhokiskojen, naulakoiden, valaisimien tai taulu-tv:n kiinnitykset. Sopivan kiinnikkeen valinta lukuisista vaihtoehdoista saattaa tuntua tuskaiselta. Millainen proppu ja ruuvi pysyvät tukevasti kiinni ilman että tarvitsee pelätä asennuksen pettämistä?Sormatin kehittämä Gripper seinätulppa soveltuu kaikkiin yleisimpiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen seinäkiinnityksiin. Gripperillä voit olla varma kiinnityksen kestävyydestä, olipa materiaalina sitten betoni, kipsilevy, Leca-harkko, Kahi-tiili tai siporex.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton