• Etusivu
  • Talo

Pääsiäinen – Juhlien juhla ja päivien kuningatar

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.07.2022
20227_77439.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Pääsiäistä kutsutaan juhlien juhlaksi ja päivien kuningattareksi. Pääsiäinen on uskontoihin perustuva juhla, mutta se on myös talven jälkeen alkavan kevään juhla. Pääsiäisenä värit, kukat, ruoat, koristeet ja perinteet viestivät uudesta ilosta.

Pääsiäistä vietetään vuosittain 21.3. - 25.4. välisenä aikana. Tarkka päivämäärä lasketaan Gaussin laskukaavan mukaan. Pääsiäispäiväksi on kuitenkin jo varhaisen käytännön mukaan vakiintunut kevätpäivän tasausta seuraavan ensimmäisen täysikuun jälkeinen sunnuntai.

Pääsiäisen nimi juontuu kauas kivikaudelle. Eostre oli saksilaisten hedelmällisyyden, kevään ja maanviljelyn jumalatar ja hänen kunniakseen vietettiin juhlia kevätpäivän tasauksena, joka lienee ollut yksi neljästä uskonnollisesta merkkipäivästä jo neoliittisella kivikaudella.

Hiljainen viikko, piinaviikko, tymintäviikko...

Pääsiäistä edeltää piinaviikko, hiljainen viikko, kärsimysviikko eli tymintäviikko, joka kertaa päivä päivältä Kristuksen tuskien tien tapahtumia. Suomalaisessa kansanperinteessä on monia tapoja ja sääntöjä tälle viikolle. Esimerkiksi äänekkäiden ja teräaseita vaativien töiden teko oli kiellettyä.

Jokaiselle päivälle on myöskin omat nimityksensä:

Palmusunnuntai eli virposunnuntai: Virpominen kävi siunauksesta, toi terveyttä ja karkotti pahaa. Pajunvitsat ovat kotimainen versio palmunlehvistä.

Malkamaanantai: Koko päivän aiheena oli kärsimys.

Tikkutiistai: Sytyketikut toivat onnea.

Kellokeskiviikko: Lehmien kaulaan pantiin kellot.

Kiirastorstai: Torstaina piti karkottaa kiiraa, joka oli pahansuopa, pihapiirissä asustava ja karjaa väijyvä olento. Kiirastorstaiaamuna oli myös tapana kopeloida härkien tai orien sukuelimiä, jolloin varmistettiin hyvä munaonni tulevalle kesälle.

Pitkäperjantai: Tällöin ei vierailtu edes naapurissa, vaan istuttiin hiljaa kotona tai käytiin kirkossa. Tulta ei myöskään sytytetty, vaan syötiin kylmiä ruokia, kuten mämmiä. Pitkäperjantain ilta ja sitä seuraavan lankalauantain ilta olivat vuoden huonomaineisimmat päivät.

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

Lankalauantai: Kaikki pahat voimat olivat liikkeellä ja noidat ahdistelivat ihmisiä. Nyt värjättiin talven aikana kehrätyt langat.

Sukkasunnuntai eli pääsiäissunnuntai: Uskottiin, että minkä eläimen pääsiäisaamuna näki, sen luontoinen oli koko vuoden: lammas toi laupiaan mielen, sika suttuista elämää, kissa uneliaisuutta ja viluisuutta, koira viisautta ja äreyttä, kaunis lintunen hyvää tuulta ja naimaonnea, vanha varis pahaa...

Maanantai, 2. pääsiäispäivä: Jos toisena pääsiäispäivään mennessä ei ollut syönyt yhtään munaa, saattoi odottaa ongelmallista kevättä.

Tunnetko pääsiäisajan symboliikan?

  • Naulakukkana tunnettu Neilikka viittaa ristiinnaulitsemiseen.
  • Lilja on puhtauden ja viattomuuden tunnus
  • Narsissi eli pääsiäiskello on ylösnousemuksen ja kuoleman voittamisen symboli.
  • Pääsiäisruohon kasvattaminen ja kasvaneen ruohon lakastumaanjättäminen kuvaa elämää, kuolemaa ja jälleensyntymistä. Vihreä väri symbolisoi elämää.
  • Munat symbolisoivat hedelmällisyyttä ja toivottavat kesän kasvukaudelle runsasta satoa. Munan on väitetty olevan myös jumalatar Eostren symboli.
  • Pääsiäistipu taas muistuttaa salaisuuden (eli särkymättömän munan) avautumisesta uudeksi elämäksi.
  • Pääsiäispupu kuvaa hedelmällisyyden vertauskuvana uuden elämän esiin puhkeamista.
20212_68763.jpg
  • Pääsiäislammas on ottanut uhrikaritsan roolin syntien anteeksiantajana ja uuden elämän lahjoittajana.
  • Mämmi symbolisoi happamatonta leipää. Kun Egyptistä oli paettava kiireesti, ei eväsleipää ehditty hapattamaan. Keskiajalla pitkäperjantaita pidettiin liian pyhänä päivänä ruoanlaittoon tai tulen tekoon, jolloin mämmi oli päivän pääateria.
(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

Pääsiäisen sää

Piinaviikon eli pääsiäistä edeltävän viikon olosuhteet ennustivat myös tulevan kesän säätä. Jos oli tyyntä ja aurinkoista, niin samanlainen olisi tuleva kesäkin. Jos viikko taas oli tuulinen, lupasi se myrskyjä kesälle.

Pitkäperjantain kovasta pakkasesta voitiin päätellä, että koko kevät olisi kylmää, ja päinvastoin: lauhat kelit ennustivat leppoisia kevätsäitä. Auringonpaiste puolestaan ennakoi suuria tulipaloja tulevalle vuodelle.

Toisen pääsiäispäivän säästä on ennustettu, että sää jatkuu samana aina helluntaihin asti, eli 50 päivää.

Katsotaanpa miten käy!

Hyvää pääsiäistä! (Kuva: Pixabay)
Hyvää pääsiäistä! (Kuva: Pixabay)
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20219_72740.jpg
Näillä vinkeillä suojaat kotisi asuntomurroilta lomasi aikana
Lomakausi on täydessä vauhdissa, ja moni viettää loman kodin ulkopuolella mökillä tai matkoilla. Asuntomurtojen määrät ovat kasvaneet viime vuosina erityisesti loma-aikoina. Yale Smart Living -tuoteryhmäpäällikkö Markku Ryynänen Abloy Oy:sta antaa vinkit, joiden avulla asuntomurroilta voi suojautua.Suomalaisista pientaloasujista 33 % murehtii poissa ollessaan, onko oma koti kunnossa.* Eikä ihme, sillä vuoden 2018 elokuussa asuntomurtojen määrän uutisoitiin kasvaneen jopa 20 prosentilla. Asuntomurtoja tehdäänkin tyypillisesti juuri kesälomakaudella, asukkaiden ollessa pitkiä aikoja poissa kotoa.
20083_9511.jpg
Kastellin Täyslämmin ValmisHuvila perustuksista sisustukseen
Nyt oman huvilan hankkiminen on helpompaa kuin koskaan! Valmiiksi rakennettu ValmisHuvila on markkinajohtaja Kastellin vastaus vaivattomaan huvilarakentamiseen. Valitessasi Kastellin ValmisHuvilan saat ykköslaatuisen vapaa-ajan asunnon ammattilaisten rakentamana ja sisustamana – helposti ja ennalta sovittuun hintaan. Voit jättää rakentamisen Kastellin ammattilaisten tehtäväksi ja luottaa täydellisesti Kastellin laatimaan kustannusarvioon ja aikatauluun.Tapahtumia ympäri Suomen!Tervetuloa tutustumaan Kastellin ValmisHuvilapäiville. Katso tapahtumat tästä
20193_56843.jpg
Suomalaista ilmanvaihdon huipputekniikkaa
Vallox-ilmanvaihtokoneet sopivat erinomaisesti kaikkiin asuntoihin: matalaenergia- ja passiivitaloihin, peruskorjauskohteisiin sekä rivi-ja kerrostaloasuntoihin. Koneet on kehitetty, valmistettu ja testattu Suomessa lähes 50 vuoden ilmanvaihdon kokemusta hyödyntäen. Niiden valmistuksessa panostetaan korkeaan laatuun, turvallisuuteen ja pitkäikäisyyteen.
20103_20776.jpg
Näyttävä ja kestävä tiilijulkisivu
Julkisivu on rakennuksen käyntikortti ulospäin ja se kertoo ohikulkijoille kunkin aikakauden arkkitehtuurista.Tiili onkin maailman eniten käytetty julkisivujen rakennusmateriaali. Monituhatvuotisen historiansa aikana tiili on kulkenut ihmisen ja arkkitehtuurin mukana aina tähän päivään asti.Tiilen kauneus perustuu sen luonnollisuuteen. Se valmistetaan savesta ja poltetaan korkeassa lämpötilassa vuosituhansia vanhalla perusmenetelmällä. Valmistuksessa käytettävät tekniikat ovat kehittyneet vuosien saatossa, mutta itse tiilen perusprosessi on kuitenkin aina säilynyt samana. Tiili on myös aina pysynyt muodissa. Se istuu yhtä hyvin suomalaiseen kaupunki- kuin maalaismaisemaankin. Jos ajatellaan esimerkiksi vaikkapa perussuomalaista punatiiltä, on se aina ollut niin omakotirakentajien kuin arkkitehtienkin suosiossa. 90-luvulta näihin päiviin asti ovat vaaleat tiilijulkisivut olleet erityisen suosittuja, mutta yhä useammin nykypäivänä halutaan julkisivut tehdä myös ns. käsinlyödyistä tiilistä.Vaikka markkinoille on ilmestynyt mitä moninaisimpia kilpailevia vaihtoehtoja, on tiili aina säilyttänyt asemansa rakentajien suosiossa, eikä suotta, sillä tiilen puolesta puhuvat sen monet hyvät ominaisuudet.Lisätietoa TERCA-julkisivutiilistä
20234_81368.jpg
Miten valitaan nykymääräysten mukainen käymälä ja harmaavesi­suodatin?
Aurinko lämmittää jo ihanasti jokaisen poskia ja tuleva mökkikausi odottaa ihan nurkan takana alkuaan. Yleisin ratkaisu mökeillä on edelleenkin, vuosikymmenten jälkeen, itse rakennettu kompostoiva käymälä. Takavuosikymmeninä hajuhaitat ja jätöksiin pesiytyneet kärpäset olivat suorastaan hellepäivän painajainen. Nykyään kaikki on toisin. Laki edellyttää, että kuivakäymälän jätökset kerätään tiiviille pohjalle, eikä käsittelemätöntä jätettä saa haudata maahan. Täten varmistetaan, etteivät mahdolliset taudinaiheuttajat ja erilaiset bakteerit kulkeudu vesistöihin. Käymäläjätteet tulee kompostoida, ja Pikkuvihreä tarjoaa mökkiläisille parhaat ratkaisut.
20192_48618.jpg
Varmista terassin luotettava routasuojaus
Elääkö terassisi talvella omaa elämäänsä? Tai nouseeko kiveys joissain kohdissa niin, että lähes kaadut aina siitä mennessäsi? Terassin ja pihakiveyksen suunnittelussa sekä toteutuksessa kannattaakin aina muistaa, että talvi ja sen myötä routa tuovatkin omat haasteensa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton