• Etusivu
  • Talo

Ovet ja ikkunat

Rakentajan toimitus
Julkaistu 28.11.2011
201111_28853.jpg

Ikkunoiden tulee olla mm. oikean kokoisia, oikeassa paikassa ja palomääräykset täyttäviä.

Oville ja ikkunoille on asetettu useita eri määräyksiä ja ohjeita, jotka koskevat pääasiassa asuinrakentamista. Pelkästään kesäaikaiseen käyttöön tarkoitetuissa rakennuksissa joistakin määräyksistä voidaan poiketa. Määräyksiä on laadittu koskemaan kokoa, sijaintia ja tulipalotilanteissa mm. kestävyyttä. Tähän artikkeliin on koottu määräyksistä ja ohjeista keskeisimmät.

Ikkunoiden koko ja sijainti

Asuinhuoneissa tulee pääsääntöisesti olla ikkuna, jonka koko on vähintään 10 % huonealasta. Ikkunassa on oltava vähintään osa, joka on avattavissa, ellei koko ikkunaa voida avata. Asuinhuoneen ikkunan tulee olla välittömässä yhteydessä ulkoilmaan, mutta osaan huoneista luonnonvalo voidaan tuoda valokatteella tms. rajatun huoneen kautta.

" Rakennuksen yhteenlasketun ikkunapinta-alan vertailuarvo on 15 % rakennuksen kokonaan tai osittain maanpäällisten kerrosten kerrostasoalojen summasta, mutta kuitenkin enintään 50 % rakennuksen julkisivupinta-alasta. Ikkunan pinta-ala lasketaan kehän ulkomittojen mukaan." (RakMK C3)

Pääikkunan ja vastapäisen rakennuksen, sijaitsee se sitten samalla tai viereisellä tontilla, etäisyyden tulee olla vähintään vastapäisen rakennuksen korkeus huoneen lattiatasosta mitattuna. Tästä voidaan asemakaavalla poiketa. Ilmansuunnat, ympäristö ja näkymät vaikuttavat ikkunoiden sijoitteluun. Pääikkunan edessä tulee olla vähintään 8 m rakentamatonta tilaa. Viihtyvyyden vaatimukset on otettava huomioon, jolloin em. etäisyydestä voidaan poiketa.

Lasirakenne turvalliseksi

Kaikissa lasirakenteissa (mm. ikkunat, ovet ja valokatteet) on otettava rikkoutuminen huomioon. Mikäli rakenne rikkoutuu, ei se saa aiheuttaa putoamisvaaraa, eikä putoilevat sirpaleet haavoittumisvaaraa. Ns. turvalasina voidaankin käyttää joko lankalasia, laminoitua lasia tai karkaistua lasia. Lasipinnan tulee kestää tavanomaiset kuormat, jollei lasia ole varustettu tarkoituksenmukaisella törmäysesteellä.

Mikäli ikkunan alareuna on matalammalla kuin 700 mm lattiasta mitattuna, käytetään turvalasia. Asunnoissa myös 6 mm paksu tavallinen lasi katsotaan sopivaksi ratkaisuksi.

Mikäli ikkuna, lasiovi tai lasiseinä aiheuttaa törmäysvaaran, tulee lasi merkitä helposti havaittavaksi. Sopiva merkinnän asennuskorkeus on 900 – 1500 mm.

Ovien ja kulkuaukkojen mitoitus

Ulko-ovelta asuinhuoneisiin sekä muihin välttämättömiin tiloihin (mm. wc, pesutilat ja sauna) johtavien aukkojen vapaan leveyden, eli todellisen leveyden myös avatun oven kohdalla, tulee olla vähintään 800 mm. Vapaan korkeuden tulee olla 2100 mm, josta voidaan vähentää välttämättömät karmit ja kynnykset.

Muun kuin uloskäyntireitillä olevan oven korkeus voi paikoitellen olla 1950 mm. Uloskäytävän vähimmäiskorkeus on 2100 mm.

Rakennuksen ovien tulee olla helposti avattavissa. Kynnykset voivat aiheuttaa kompastumisen, joten niitä ei suositella tai niiden tulisi olla mahdollisimman matalia. Liukuovien ja nosto-ovien kohdalla varmistetaan niiden putoamattomuus.

Ovien tulee yleensä uloskäynneissä avautua poistumissuuntaan ja niiden tulee olla helposti avattavissa. Esimerkiksi lukitusta ovesta tulisi päästä ulos ilman avaimia. Tämä on tärkeää hätätilanteissa, kuten tulipalon sattuessa.

Lasioven tulee olla karkaistua lasia.
Lasioven tulee olla karkaistua lasia.

Lasiovet

Mikäli oven lasipinta on matalammalla kuin 1500 mm lattiasta, on suositeltavaa käyttää ovessa karkaistua lasia. Turvalasia käytetään myös näiden ovien viereisissä ikkunoissa ja lasiseinissä silloin, kun umpinainen karmi-, puite- tai seinärakenne oviaukon ympärillä on pienempi kuin 300 mm.

Saunan ja pesutilojen kokolasiset ovet ovat aina karkaistuja.

Tulipalon varalle..

Ovilla on tulipalotilanteissa vaatimuksia, jotka niiden on tietyissä paikoissa täytettävä. REI-luokitukseen ja muihin paloturvallisuuteen liittyviin asioihin voit tutustua täällä.

Ullakolla voi olla palo-osastoja, joiden ovien on oltava vähintään luokkaa EI 15. Huomaa myös väliovet esim. kattilahuoneisiin ja autotallien kulkuväylien ovet. Osastoivan oven tulee yleensä olla itsestään sulkeutuva ja salpautuva.

Osastoivassa rakennusosassa olevan oven, ikkunan ja muuta pienehköä aukkoa suojaavan rakennusosan palonkestävyysajan tulee yleensä olla vähintään puolet osastoivalle rakennusosalle vaaditusta palonkestävyysajasta. Yleensä asuintaloissa palonkestoaika on 30 min. Suomen rakennusmääräyskokoelman osasta E1, Rakennusten paloturvallisuus selviävät tarkemmat luokitukset.

Asunnoissa kulkureittien pituus uloskäytävään tulee olla enintään 30 m tai 45 m mikäli uloskäytäviä on enemmän kuin yksi. Muista myös, että tulipalon sattuessa yhteydet uloskäynneille tulee olla avoimina, eikä niille saa varastoida tavaraa eikä palokuormaa tai savunmuodostumista lisääviä materiaaleja.

Ovet ja ikkunat voivat toimia tulipalotilanteessa myös savunpoistossa.

Lämmöneristys ja U-arvot

Rakennusosille on määritelty RakMK:n osassa C3 seuraavat lämmönläpäisykertoimet (U-arvot) ikkunoille, kattoikkunoille ja oville, silloin kun:

  • lämmin tila* rajoittuu ulkoilmaan: 1,0 W/m2K
  • puolilämmin tila** rajoittuu ulkoilmaan: 1,4 W/m2K
  • kylmä (lämmittämätön) tila rajoittuu ulkoilmaan: ei vaatimusta
  • lämmin tila rajoittuu puolilämpimään tilaan: 2,8 W/m2K
  • jäähdytettävän tilan*** ovi enintään: 1,4 W/m2K

* lämpötila +17 oC tai enemmän
** lämpötila +5 - +17 oC
*** lämpötila alle +17 oC mm. jäähdytysjärjestelmän avulla (esim. kellarit)
Ovillekin on asetettu määräyksiä.
Ovillekin on asetettu määräyksiä.
Tutustu ikkuna- ja ovivaihtoehtoihin

Lisää tietoa:
RakMK C3 Rakennuksen lämmöneristys, määräykset
RakMK E1 Rakennusten paloturvallisuus
RakMK F2 Rakennuksen käyttöturvallisuus
RakMK G1 Asuntosuunnittelu
Kunnan rakennusvalvonta

Lähteet:
Suomen rakennusmääräyskokoelma

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202210_79677.jpg
Haaveiletko harmaasta keittiöstä? Katso inspiroivat ideat eri tyyleihin
Moni mieltää harmaan yksitoikkoiseksi ja ankeaksi väriksi, vaikka todellisuudessa se luo mitä parhaimman pohjan erityylisille sisustuksille. Myös harmaa keittiö on muuntautumiskykyinen, ajaton ja moneen eri tyylisuuntaan taipuva. Neutraali harmaa antaa muiden värien loistaa, mutta harmaan eri sävy- ja kiiltoasteilla leikitellen jopa kokoharmaa keittiökin voi olla kaikkea muuta kuin tylsä ja tavallinen!
betoniharkko
Kiinnitykset koviin rakennusmateriaaleihin
BetoniMaailman yleisin rakennusmateriaali, jota käytetään ensisijaisesti teollisessa rakentamisessa suuren puristuslujuutensa johdosta. Talonrakentamisessa yleisimpiä rakenneosia ovat perustukset, kantavat rakenteet, välipohjat ja porraselementit.UmpitiiliHyvin yleinen rakennusmateriaali, jota käytetään pääasiallisesti muuratuissa rakenteissa. Käytetään ensisijaisesti julkisivuissa pienkiinteistöjen rakentamisessa sekä teollisessa rakentamisessa osastoivien rakenteiden rakennusaineena.ReikätiiliHyvin yleinen rakennusmateriaali, jota käytetään pääasiallisesti muuratuissa rakenteissa. Käytetään ensisijaisesti julkisivuissa, osastoivien rakenteiden rakennusmateriaalina sekä kohteissa, joissa materiaalilta edellytetään jonkinasteista lämmöneristyskykyä.LuonnonkiviKäytetään rakentamisessa pääasiassa pintamateriaalina esimerkiksi julkisivuissa ja portaissa. Haurautensa johdosta luonnonkivi murtuu herkästi.
20219_72289.jpg
Uusi akkukäyttöinen märkä-kuivaimuri testissä
Koekäytössä ollut akkuimuri osoittautui heti korvaamattomaksi apulaiseksi. Verstaassa, veneellä ja keittiössä imuri tekee juuri sen minkä lupaa: siivoaa niin märän kuin kuivan sotkun.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Mitä eroa on maadoitetulla ja maadoittamattomalla pistorasialla?
Kerrostaloasunnossani on menossa pientä pintaremonttia -projekti. Nyt eivät vanhat pistorasiat ja valokatkaisijat enää sovi seinien väriin. Sähköliikkeestä sanoivat, että ko. rasioita ei saa muuta kuin maadoitettuna oikean värisenä, ja kun meillä on vanhat rasiat maadoittamattomat.Onko maadoitetulla ja maadoittamattomalla rasialla käytössä mitään eroa esimerkiksi tietokoneessa tai taulutelevisiossa? Voiko maadoitettua rasiaa käyttää maadoittamattomana? Onko ns. nollaus laillista?
10_P_118868_1.jpg
Uusi opas antaa välineet esteettömään rakentamiseen
Ympäristöministeriö on tänään julkaissut päivitetyn oppaan esteettömän rakennuksen ja ympäristön suunnittelun tueksi. Suunnittelijoiden, rakennuttajien, rakentajien ja viranomaisten käyttöön laaditun oppaan on kustantanut Rakennustieto Oy.Esteettömässä ympäristössä kaikilla on yhdenvertaiset mahdollisuudet asua, tehdä töitä, opiskella, harrastaa ja hoitaa asioitaan. Hyvin suunniteltu esteetön ympäristö soveltuu kaikkiin elämäntilanteisiin riippumatta ihmisen toimintakyvystä. Kestävää ja pitkäaikaista käyttöä edistää se, että esteettömät tilat ovat muunneltavissa ihmisten tarpeiden mukaan.Esteetön rakennus ja ympäristö on opas esteettömän liikkumis- ja toimimisympäristön suunnitteluun ja rakentamiseen. Oppaan pääasiallinen sisältö koskee muita kuin asuinrakennuksia, mutta ohjeita voi soveltaa hyvin myös asuntorakentamiseen. Vaikka kirja perustuu asetusten vaatimustasoon, sen tavoitteena on ohjata suunnittelemaan ja toteuttamaan rakennukset ja niiden ympäristöt vähimmäistasoa paremmin.Nyt julkaistu opas on kokonaan uudistettu painos vuonna 2011 ilmestyneestä samannimisestä julkaisusta. Esteetön rakennus ja ympäristö -oppaan on toimittanut yliarkkitehti Niina Kilpelä ympäristöministeriöstä. Alan ammattilaisten ohella teos soveltuu hyvin myös rakennus- ja sisustussuunnittelun oppikirjaksi.Oppaan julkistamistilaisuudessa esiteltiin Helsingin keskustakirjasto Oodia, jonka suunnittelussa esteettömyys on huomioitu alusta pitäen."Etenkin julkisessa rakentamisessa on havahduttu siihen, että esteettömyyden tarkoitus on tuottaa hyviä ja toimivia tiloja kaikille käyttäjille, ei pelkästään erityisryhmille. Toki parannettavaakin vielä on. Toivon, että tämä opas palvelee suunnittelijoita ja toteuttajia konkreettisena työkaluna esteettömyyden huomioimisessa kaikenlaisessa rakentamisessa", Niina Kilpelä sanoo.Opas on julkaistu myös ruotsinkielisenä versiona. Sähköiset versiot ovat ladattavissa ympäristöministeriön verkkosivuilta. Painettua suomenkielistä teosta voi hankkia Rakennustieto Oy:n kautta.Esteetön rakennus ja ympäristö (pdf)Tilaa painettu opas (Rakennustieto Oy)
20087_12074.jpg
Messukeittiöiden antia
Asuntomessuilla keittiöt ovat yksi yleisöä eniten kiinnostavista tiloista messutaloissa. Messukeittiöt ovatkin aina tutustumisen arvoisia ja niistä on helposti nähtävissä tämän hetken keittiötrendit. Yhtenä vahvana pääteemana tämän vuoden messukeittiöissä on valkoinen väri ja korkeakiiltoisuus. Messukeittiöistä löytyy myös pieniä, hauskoja yksityiskohtia sekä toteuttamisen arvoisia ideoita.Tutustu Vaasan messukeittiöihin...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton