Osaava urakoitsija auttaa rakentajan hyvään sisäilmaan
lmanvaihtourakoitsija Jorma Luoma (vas.) korostaa ilmanvaihtoratkaisun yksilöllistä suunnittelua kohteen ominaisuuksia vastaavaksi ja ilmanvaihtokoneen riittävää tehoa. Hyvä urakoitsija vie työn huolella loppuun asti. Oikealla omakotirakentaja Seppo Papunen, joka päätyi ilmanvaihtoratkaisussaan Vallox 180 -ilmanvaihtokoneeseen.
Ammattitaitoinen ilmanvaihtourakoitsija auttaa rakentajaa juuri hänen taloonsa, perheeseensä ja asumistarpeisiinsa soveltuvan ilmanvaihtojärjestelmän valinnassa. Ilmanvaihtokoneen tulee olla tarkasti käyttökohteen mukaan mitoitettu.
- Koen ongelmaksi sen, että valmistalopakettiin sisällytetyt ilmanvaihtokoneet ovat usein liian pieniksi mitoitettuja. Ne on usein valittu valmistajien tarjonnan halvimmasta päästä. Ilmanvaihtokoneen tulee myös soveltua valittuun lämmitysmuotoon ja lämmönjakoon. Tämä ei useinkaan ole tiedossa talopakettia valittaessa, sanoo Jorma Luoma, yrittäjä hämeenlinnalaisesta JJA Ilmastointi Oy:stä.
Vuonna 1989 perustettu yritys on erikoistunut uudisrakennusten ilmanvaihtourakointiin ja työllistää kolme henkilöä. Yritys toteuttaa hajautettuun ilmanvaihtoon perustuvia ratkaisuja lähinnä Hämeenlinnan läheisyydessä ja pääkaupunkiseudulla. Kohteet ovat sekä pientaloja että kerrostaloja, joissa hajautetut huoneistokohtaiset ilmanvaihtoratkaisut ovat lyöneet itsensä läpi.
Jorma Luoma myöntää urakoitsijan joutuvan hankalaan tilanteeseen, kun urakoitsija tulee keskustelemaan rakentajan kanssa ilmanvaihtourakasta kohteeseen, jonne on jo valittu tarpeisiin sopimaton kone.
Koneen teho mitoitettava riittäväksi
Jorma Luoma urakoi itse vuoden 2007 asuntomessuille lukuisia kohteita ja tutustui messujen talotarjontaan. Ilmanvaihtoratkaisujen suhteen messut eivät hänen mukaansa olleet esimerkiksi kelpaavaa rakentamista. – Ilmeisesti kiire, hintapaineet ja tietämättömyys ajoivat useissa kohteissa valitsemaan isoihin messutaloihin liian pienitehoisia ilmanvaihtolaitteita.
- Liian pienen koneen ongelma on kaksisuuntainen. Joko konetta käytetään tehon puutteen vuoksi koko ajan maksimiteholla, ja joudutaan tämän vuoksi esimerkiksi ääniongelmiin tai äänikysymysten vuoksi tingitään tehosta, jolloin sisäilman laatu huononee ja kosteus- ja huurtumisongelmat alkavat vaivata asunnossa.
Hyvässä ilmanvaihtoratkaisussa on aina mahdollisuus tehostaa koneen käyntiä. Normaalioloissa kone käy noin puoliteholla.
Automaattinen ohjaus kannattaa vaatia
Ilmanvaihtolaitteissa ei kannata Jorma Luoman mielestä tyytyä kaikkein pelkistetyimpiin ratkaisuihin. Talo on tyypillinen "kerran elämässä" -projekti, joten se kannattaa tehdä kunnolla.
- Suositan aina hankkimaan ilmanvaihtolaitteen, jossa automaattinen säätö. Markkinoilla olevissa laitteissa tällaiset säätöominaisuudet ovat Valloxin valmistamissa koneissa. Erityisen tärkeänä pidän asuintaloissa kosteusanturia ja automaattisesti ilmankosteuden mukaan tapahtuvaa säätöä tärkeänä. Ilmanvaihto toimii aina vaadittavalla tasolla, pitää liiallisen kosteuden poissa ja sisäilman hyvälaatuisena. En jaksa uskoa, että arkiasumisessa kaikki perheen jäsenet muistaisivat kylpiessään ja saunoessaan tehostaa ilmanvaihtoa ja sen jälkeen kytkeä laitteen taas normaaliteholle.
Urakoitsijana Jorma Luoma pyrkii valitsemaan laitetoimittajan myös siten, että varaosien saanti on turvattu ja toimitukset tapahtuvat ajallaan. Lisäksi urakoitsijan kannalta on oleellista valmistajan kyky antaa teknistä neuvontaa sitä tarvittaessa.
Neliöt liiankin tärkeitä
Neliöhinnat ovat korkeita. Tämä on johtanut tilanteeseen, jossa neliöt maksimoidaan asumismukavuuden kustannuksella. Ilmiöllä on vaikutuksensa teknisen tilan ja ilmanvaihdon kanavaratkaisujen suunnitteluun ja toteutukseen.
Teknistä tilaa ei lasketa asuinneliöihin, joten erityisesti sähkölämmitteisissä taloissa se on pieni tai sitä ei ole lainkaan.
- Ilmanvaihdon lisäksi melkein joka taloon asennetaan nykyisin keskuspölynimuri. Talossa pitäisi olla aina tekninen tila tai lämmin varastotila, jonne laitteet voisi sijoittaa.
Ilmanvaihtolaitteen pitäisi aina olla helposti saavutettavissa niin, että suodattimien vaihto olisi kätevästi tehtävissä. Jorma Luoma kertoo törmänneensä kohteisiin, joissa ilmanvaihtokoneet oli sijoitettu niin hankalasti, että ne olivat unohtuneet ja jääneet vuosiksi vaille huoltoa.
- Yksikerroksissa ullakollisissa omakoti-, pari- ja rivitaloissa ilmanvaihtokanavien sijoittaminen on yleensä ongelmatonta. Monikerrosratkaisuissa kanavien sijoittaminen pieniin tiloihin on ongelmallista. Hormit on yleensä mitoitettu millin tarkkuudella. Tikkusuorana asennettu kanavisto mahtuu juuri ja juuri kohteeseen. Tällaisen kanaviston onnistunut toteuttaminen vaatii erityisen ammattitaitoista urakoitsijaa.
Edullisen ja halvan urakoitsijan ero
Jorma Luoma korostaa urakoitsijan valinnan merkitystä hyvän ilmanvaihtoratkaisun aikaansaamisessa. Hälytyskellojen pitäisi soida, jos joku urakoitsijoista näyttää päällisin puolin oleellisesti muita halvemmalta.
- Hyvä urakoitsija ajaa asukkaan etua ja vie työn loppuun asti. Säätäminen ja käyttöönotto-opastus ovat oleellisia asioita ilmanvaihdon toimivuuden kannalta ja niiden tekeminen kuuluu urakoitsijalle. Halpatoimijoilla ei välttämättä ole edes tarvittavia mittalaitteita. Uuden urakoitsijan löytäminen toisen työn loppuunsaattajaksi on aina vaikeaa ja tulee kalliiksi. Kannattaa muistaa, että viranomaiset edellyttävät todistusta säädön suorittamisesta.
Jorma Luoma kehottaa myös olemaan tarkkana siitä, mitä eri tarjoukset pitävät sisällään. Onko esimerkiksi kanaviston eristys urakoitsijan tehtävä, vai onko se sälytetty rakentajalle. Pahimmassa tapauksessa kanaviston eristys jää rakentajalle ja sitä joutuu tekemään yläpohjan ollessa jo kiinni. Tällöin työ tehdään ahtaassa paikassa ja se on pölyistä ja hankalaa.
Eräänä tarkkailun kohteena kannattaa pitää myös ilmanvaihtojärjestelmän muut osat, kuten esimerkiksi äänenvaimennuslaitteet. Suunnittelijat eivät useinkaan tyypitä näitä laitteita, joten kuluttajan tarkkaavaisuus ja urakoitsijan työmoraali ja ammattiylpeys ratkaisevat asennettavien laitteiden ja materiaalien laadun.