• Etusivu
  • Talo

Ontelolaatat nopeuttavat pientalorakentamista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.01.2024
202211_79927.jpg

Ontelolaatta-alapohja valmistuu nopeasti ja talon rungon pystytys voidaan aloittaa jo seuraavana päivänä.

Talon rakentamista suunnitellessa kannattaa ehdottomasti huomioida toteutustapojen kustannustehokkuus työmaalla. Tähän tehdasvalmisteiset betonielementit tarjoavat erinomaisen ratkaisun. Ontelolaattoja hyödyntämällä säästetään monta työvaihetta tontilla ja vauhditetaan rakennusprojektin valmistumista.

Ala- ja välipohjaratkaisua miettivät mieltävät ontelolaatat suuriin rakennuksiin, kuten kerrostaloihin kuuluviksi. Todellisuudessa pientalorakentamisessa on jo kauan käytetty ontelolaattoja. Syitä on useita, mutta yksi elementtirakentamisen eduista on sen nopeus. Elementtien asentamiseen kuluu aikaa vain muutama tunti. Työmaalle jää tehtäväksi vain vähän muotti- ja valutöitä, kun ainoastaan elementtien saumojen kohdat liitetään betonijuotoksilla.

Ontelolaatoilla isojakin huonetiloja ilman kantavia seiniä

Ontelolaattarakenne on nopein tapa toteuttaa kantava kivirakenteinen ala-, väli- tai yläpohja työmaalla. Normaalin pientalon välipohjan asennus kestää korkeintaan pari tuntia.

Ontelolaatat soveltuvat käytettäviksi kaikkien kivirakenteisten seinämateriaalien yhteydessä. Yleisimmin ontelolaattaa käytetään pientaloissa harkkorakenteisen seinän päällä kantavana väli- tai yläpohjarakenteena. Betonilaattojen esijännitetyt teräkset yhdessä rakennetta keventävien onteloiden kanssa mahdollistavat pitkienkin jännevälien toteuttamisen. Tämä tuo vapautta tilojen suunnitteluun, kun vältytään kantavien väliseinien rakentamiselta.

Nopeuden ja vaivattomuuden ohella ontelolaatat ovat turvallinen ja laadukas ratkaisu, joka soveltuu ympärivuotiseen rakentamiseen.

<p data-block-key="7oovi">Ontelolaattavälipohja mahdollistaa isojen yhtenäisten huonetilojen rakentamisen.</p>
Ontelolaattavälipohja mahdollistaa isojen yhtenäisten huonetilojen rakentamisen.

Turvallinen perustus − tuulettuva alapohja ontelolaatoista

Tuulettuva alapohja on kosteusteknisesti varma ja turvallinen ratkaisu talon alapohjaksi. Kestävä betonirakenteinen ontelolaatta-alapohja sietää hyvin vaihtelevia kosteusolosuhteita ja on lisäksi materiaalitiiviyden puolesta suositeltava vaihtoehto radonherkillä alueilla. Valmisosarakenteena se vähentää myös työmaa-aikaisen kuivattamisen tarvetta.

Ontelolaatoilla rakennetuissa alapohjarakenteissa eriste asennetaan yleensä laatan päälle, mutta EPS-eriste voi olla myös valmiina elementin alapintaan kiinnitettynä. Kun ontelolaatat jo asennettaessa tukeutuvat päistään perusmuurin päälle, ei matalassa ryömintätilassa tarvitse rakentaa ja purkaa tukirakenteita.

Pitkät jännevälit mahdollistavat vapaasti tuulettuvan avoimen ryömintätilan ja tuovat säästöjä tarvittavien perustusrakenteiden ja mahdollisten paalujen määrässä.

<p data-block-key="xoilo">Ontelolaatoilla rakentuu kestävä ja kosteusteknisesti turvallinen alapohjarakenne.</p>
Ontelolaatoilla rakentuu kestävä ja kosteusteknisesti turvallinen alapohjarakenne.

Ammattilaisen näkemyksiä ontelolaattojen käytöstä

Yli 30 vuotta pääkaupunkiseudulla ja länsirannikolla elementtiasennusten parissa toiminut Mepora Oy:n Jukka Ojanen kertoo, että vuosi vuodelta elementtialapohjat ja ontelolaatastot ovat yleistyneet pientalorakentajien keskuudessa.

− Yleistymiseen ovat vaikuttaneet monet seikat: tietoa on saatavissa aiempaa paremmin ja rakentajat ovat havainneet menetelmän hyväksi. Ennen kaikkea monet tyytyväiset asiakkaat ovat kertoneet valinnastaan muille rakentajille.

Jukka näkee valintakriteereissä etuina erityisesti asennuksen nopeuden ja kustannustehokkuuden.

− Ontelolaattojen käyttö on nykyisin yleistä. Sitä ei enää pidetä erikoisena ja kalliina ratkaisuna, vaan on huomattu sen mukanaan tuomat hyödyt kuten helppous, nopeus, laatuvarmuus sekä rakentamisen kokonaisedullisuus, Jukka toteaa.

Talo
perustukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

miehet nostavat kipsilevyä kattoon
Kiinnitä rakennuslevyt liimavaahdolla
Levyjen kiinnitys seinille ja kattoon saattaa olla hankalaa - ruuvit putoilevat ja ruuviväännin painaa. Myös rakennusvaiheisten eristelevyjen esimerkiksi rossipohjalevyjen pitävä ja nopea kiinnittäminen askarruttaa. Uretaanivaahtoja työhön löytyy, mutta mikä niistä on luotettava ja pitää varmasti?
SafeDrying toimintaperiaate
Innovatiivinen kuivatusjärjestelmä Rakennusfysiikka-seminaarin palkintoehdokkaana
Vuonna 2021 Rakennusfysiikka-seminaarissa jaettiin viidettä kertaa kosteusturvallisen rakentamisen palkinto. Yksi voittajaehdokkaista oli SafeDrying-järjestelmä tutkimuksella "Kastuneen tiiliseinän kuivattaminen seinän sisään upottamalla asennetulla ilmakiertoisella kuivatusjärjestelmällä". SafeDrying oli jo toista kertaa kuuden vuoden sisään ehdokkaana kosteusturvallisen rakentamisen palkinnon saajaksi.
202010_67212.jpg
Perustamistavoista johtuvat kosteusongelmat voidaan korjata tehokkaasti sisäpuolelta
Helsingin Töölössä Apollonkadulla sijaitsevassa taloyhtiössä oli ollut haastavia kosteusongelmia kymmenien vuosien ajan. Kalliista korjauksista huolimatta ongelmat aina palasivat ja oikeaa korjausratkaisua ei löytynyt. Asunnon omistaja Tuomas Häme kuitenkin alkoi tutkia asiaa ja löysi lopulta sopivan ratkaisun ongelmaan.
201412_41868.jpg
Puukoulussa ulkoverhous
Ulkoverhouksen tekeminen on eräs niistä töistä, joissa omatoiminen rakentaja voi omalla työllään säästää. Eräs suosituimmista pientalorakentamisen muodoista nykyään on ns. sateelta suojaan pystytys. Tällöin runko ja vesikatto nousevat nopeasti ammattilaisten voimin täysipäiväisenä työnä. ja tästä on rakentajan hyvä jatkaa haluamaansa tahtiin. Muun muassa ulkoverhouksen voi asentaa itse.
20111_24109.jpg
Vallox BlueSky
Vallox BlueSky on erityisesti ilmanvaihtoon kehitetty taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201212_33091.jpg
Vallox 110 SE sai VTT:n A+ sertifikaatin
Vallox on ensimmäisenä laitevalmistajana saanut ilmanvaihtolaitteelleen VTT:n A+ tuotesertifikaatinVallox 110 SE on Valloxin uuden tuoteperheen ensimmäinen jäsen ja se sopii alle 170 m² asuntoihin ja omakotitaloihin. Samaan teknologiaan perustuvat pienempi, rivi- ja kerrostaloasuntoihin tarkoitettu Vallox 096 ja suurempi, isoihin omakotitaloihin tarkoitettu Vallox 145 tulevat markkinoille huhtikuussa 2013. Laitteet sopivat erinomaisesti myös matalanenergia- ja passiivitaloihin.Vallox 110 SE:n vuosihyötysuhde on sekä Etelä- että Keski-Suomessa 75 % ja Pohjois-Suomessakin peräti 71 %. Ilmanvaihtokoneen ominaissähköteholtaan Vallox 110 SE kuuluu A-luokkaan (SFP 0,9). Myös lämpökerroin (COP) on huippuluokkaa: 14,1 – 18,8. Näillä arvoilla Vallox 110 SE on markkinoiden energiatehokkain asuntoilmanvaihtolaite.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton