• Etusivu
  • Rakentaminen

Onnistunut rakennushanke: Arkkitehdin neuvot rakennusprojektiin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Doventus Oy
Päivitetty 20.08.2024
näin-rakennusprojekti-etenee-1920x1080

© Doventus Oy

Omakotitalon tai huvilan rakentaminen lyhyen kaavan mukaan: on tarve ja tahtotila, rahoitus on kunnossa, ostetaan tontti, valitaan toteutustapa, hoidetaan luvat, rakennetaan ja muutetaan asumaan.

Doventus Oy:n toimitusjohtaja Tero Seppänen haluaa nähdä ja toimia yrityksensä kautta huomattavasti laajakatseisemmin ennakoiden kaikissa vaiheissa hyvää ja laadukasta lopputulosta. Hyvään lopputulokseen, tavoitteena onnistunut rakennushanke, päästään Seppäsen mukaan esimerkiksi alla olevan prosessin mukaan edeten.

Rakennusprojektin kulku

Näin rakennusprojekti etenee:

  • Etsi, jos mahdollista, muutama mieleinen tontti, mutta älä tee liian nopeaa ostopäätöstä. Toki usein tätä mahdollisuutta ei ole, jos kyseessä on esim. perintötontti tai kunnalta "arvonnassa" saatu tontti.
  • Valitse jo tontin analyysivaiheessa avuksesi kokenut pääsuunnittelija, mahdollisesti koulutukseltaan arkkitehti.
  • Valitse pääsuunnittelijan kanssa kohteessa tarvittavat muut suunnittelijat ja asiantuntijat.
  • Teetä tontilla pintavaaitus ja pohjatutkimus, erityisesti rinnetonttien osalta.
  • Selvitä rakentamisen reunaehdot ja viranomaisvaatimukset.
  • Arkkitehti luonnostelee vaihtoehtoiset ratkaisut asiakkaan toivelistan perusteella, jos on mahdollista valita eri tonttien välillä.
  • Tee luonnosten ja maastokatselmuksen pohjalta valinta ja osta tontti.
  • Luonnossuunnittelun avulla tutkitaan runkovaihtoehdot ja perustusratkaisut tontin muodon ja muiden olosuhteisen mukaan.
  • Laaditaan seuraava luonnos, jonka pohjalta voidaan laskea jo alustava kustannusarvio.
  • Päätös runkorakenteesta ja perustustavasta.
  • Pääsuunnittelija esittelee luonnokset kunnan lupavalmistelijalle.
  • Tässä vaiheessa, kun rakennuskohteen muoto, volyymi, mitoitus ja materiaalit ovat tiedossa, on kustannukset määritelty yleensä 80 %:sti. Kustannuksiin vaikuttaa vielä pinta- ym. materiaalit sekä onnistunut kilpailuttaminen kyseisessä markkinatilanteessa.
  • Kun tässä vaiheessa tehdään kakkosluonnosta, olisi hyvä, jos kaikki erityissuunnittelijat olisivat tiimissä mukana (rakenne, LVI-, sähkö- ja mahdollisesti sisustussuunnittelija). Esim. rakennesuunnittelija näkee karkeat linjat ja virheet pystyen eliminoimaan ei kustannustehokkaat ratkaisut. Viimeistään tässä vaiheessa arkkitehti- ja rakennesuunnitelmat "hitsataan yhteen." LVIS-suunnittelijat varmistavat, että talotekniikan vaatimat ratkaisut ja tilavaraukset voidaan ottaa huomioon.
  • Laaditaan pääpiirustukset ja lupa-asiakirjat , lunastetaan rakennuslupa.
  • Erityissuunnittelijat laativat omat suunnitelmansa urakkalaskentaa varten.
  • Arkkitehti laatii työpiirustukset ja tarvittavat työselitykset sekä detaljit.
  • Valitaan suunnitteluvaiheessa vastaava työnjohtaja ja kilpailutetaan urakoitsijat urakkamuotoon soveltuvilla asiakirjoilla.
  • Laaditaan urakkasopimukset ajoissa ilman kiirettä, huomioidaan urakoiden määrä ja urakkamuoto sekä rakennuttajan rooli työmaavaiheessa.
  • Työmaan alkaessa panostetaan työn valvontaan ja työmaakokouksilla kontrolloidaan sopimuslaadun toteutumista tilaajan eduksi.
  • Rakennuksen valmistuttua asumiskuntoon pidetään osaloppukatselmus puutelistojen korjauksen jälkeen, laaditaan huoltokirja.
  • Muutto, jonka jälkeen mahdolliset viimeistelyt julkisivuissa ja piha-alueella.
  • Lopputarkastus ja viranomaisleimat kaikkiin kuviin varmistavat osaltaan rakennuksen jälleenmyyntiarvon. Pääsuunnittelija toimittaa ajantasapiirustukset rakennusvalvontaan ja vastaava työnjohtaja toimittaa rakennuttajalle viranomais-asiakirjat loppuun viedystä hankkeesta.
rakentaja ja nainen tarkastava talon perustuksia

Pääsuunnittelijalla on keskeinen rooli rakennusprojektissa

Edellä oleva rakennusprojektin prosessi on viitteellinen, mutta näin tämän päivän hyvin suunniteltu ja johdettu pientalon rakentamisprosessi toimii, sanoo Tero Seppänen. Hyvin keskeinen rooli on tietysti pääsuunnittelijalla, jonka tehtävänä on niveltää kaikki suunnitelmat yhteensopiviksi. Pääsuunnittelija valvoo osaltaan suunnittelun aikataulua. Suunnitteluun kannattaa varata riittävästi aikaa ja resursseja.

Vastaava työjohtaja valvoo puolestaan rakentamisen teknistä laatua, hoitaa viranomaistarkastukset ja valvoo muun muassa työmaaturvallisuutta.

– Korostaisin vielä työmaakokouksien tärkeyttä myös pientalokohteissa; ne pidetään kuitenkin tilaajan eli rakennushankkeeseen ryhtyneen eduksi. Niihin kutsutaan tarvittaessa suunnittelijat tai ainakin pääsuunnittelija. Kokouksissa ratkaistaan muun muassa mahdolliset epäselvyydet suunnitelmien ja toteutuksen välillä kuulemalla toteuttajia. Sopiva kokoustiheys voisi olla noin viitisen kertaa 11 kuukauden hankkeen aikana. Näin kontrolli säilyy koko projektin ajan, tähdentää Seppänen Doventus Oy:stä

Lisätietoa onnistuneesta hankkeesta...

<p data-block-key="gv5ig">Tero Seppänen arkkitehti SAFA ja Doventus Oy:n toimitusjohtaja</p>
Tero Seppänen arkkitehti SAFA ja Doventus Oy:n toimitusjohtaja
Doventus Oy
Rakentaminen
hankkeen aloitus
projektinjohto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

talon pohjapiirustukset kuvan alalaidassa ja sen päälle on piirretty moderni kolmiulotteinen talo
Pääsuunnittelijan tehtävä rakennushankkeessa
Rakentamisen laatu lähtee taitavasta suunnittelusta. Pientalonkin suunnittelua koordinoi pääsuunnittelija. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan pääsuunnittelija vastaa suunnittelun kokonaisuudesta ja sen laadusta. Pääsuunnittelijan kelpoisuusvaatimuksista on asetuksessa (MRA 48 §) mainittu "asianomaiseen suunnittelutehtävään soveltuva rakennusalan korkeakoulututkinto taikka aikaisempi rakennusalan ammatillisen korkea-asteen tai sitä vastaava tutkinto sekä riittävä kokemus kyseisen suunnittelualan tehtävistä" sekä lisäksi "hyvät ammatilliset edellytykset huolehtia suunnittelun kokonaisuudesta".Espoolaisen Doventus Oy:n toimitusjohtaja, arkkitehti SAFA Tero Seppäsen mukaan pääsuunnittelija on rakennuttajan luottamushenkilö.– Näkisin myös, että rakennuttajan ja pääsuunnittelijan tulisi aloittaa yhteistyö jo ennen tontin ostopäätöstä, jolloin pääsuunnittelija voisi tutkia tontin maasto-olosuhteet peilaten sitä kaava- ja rakennusmääräyksiin. Mutta jos tontti on jo hankittu, tulee pääsuunnittelijan selvittää aluksi suunnittelun ja rakentamisen reunaehdot: aikataulu ja resurssit.
202210_60332.jpg
Kaunis ja käytännöllinen kivitalo tarkalla budjetilla
Unelma omasta, juuri oman perheen tarpeisiin piirretystä yksilöllisestä pientalosta elää monen mielessä vahvana. Erityisesti pääkaupunkiseudulle rakennettaessa kustannukset saattavat helposti karata ilman kovaa kulukontrollia ja aukotonta projektinhallintaa. Millainen merkitys ammattitaitoisella suunnittelulla oli Mikko ja Lotta Merisaaren täydellisen talounelman toteutumisessa?
202210_56802.jpg
Pääsuunnittelija johtaa ja koordinoi
Espoolaisen arkkitehti- ja insinööritoimisto Doventus Oy:n toimitusjohtaja Tero Seppänen, arkkitehti SAFA, on toiminut myös pääsuunnittelijakouluttajana ja tuntee hyvin lain vaatimukset pääsuunnittelijan vaativaan tehtävään. Seppäsen mukaan pientalohankkeen pääsuunnittelija on rakennuttajan luottohenkilö, joka antaa laaja-alaisen osaamisensa pientalorakennuttajan päätöksenteon tueksi jo hankkeen alkumetreillä.
201510_44598.jpg
Näin käytät Lupapistettä!
Tiesitkö, että voit tehdä rakennuslupahakemuksen verkossa jo lähes 200 kunnan alueella?Lupapisteen kautta voit olla uudella tavalla yhteydessä viranomaiseen sekä hoitaa rakentamiseen liittyvän lupa-asioinnin – aina ennakkokyselystä hankkeen päättymiseen saakka. Lupapisteessä voit edistää asiointia yhdessä hankkeen muiden osapuolten kanssa. Palvelu neuvoo yksityiskohtaisesti tarvittavan hakemuksen tekemisessä ja pitää osapuolet tietoisina hankkeen etenemisestä. Vuorokauden ympäri.Tarkista palvelut oman kuntasi alueella: www.lupapiste.fi
202110_72897.jpg
Kennoharkko yhä useamman koulun runkoratkaisuna
Vietämme huomattavan paljon aikaa sisätiloissa, joten sisäilmastolla ja sisäilman laadulla on suuri merkitys terveyteemme ja hyvinvointiimme. Rakennusten kosteustekninen toimintavarmuus ja vikasietoisuus ovatkin nousseet tärkeiksi kriteereiksi erityisesti koulujen ja päiväkotien rakenneratkaisuissa.
20087_12136.jpg
Asuntomessujen neuvontaklinikoilta
Pieniä muutoksia omassa kodissa voi tehdä helpolla ja halvallaVaasan asuntomessuilla on tänä vuonna neljä neuvontaklinikkaa, joista messuvieras saa apua niin sisustamiseen, rakentamiseen, esteettömyyteen kuin erittäin ajankohtaisiin energiakysymyksiinkin. Klinikoilla messukävijää neuvoo ja auttaa jokaisen alan asiantuntijat.Sisustussuunnittelija Nina Larsen kertoo, että eniten kysymyksiä tulee liittyen olohuoneeseen tai yleisesti kalusteiden sijoitteluun. Neuvoja kaipaavan messuvieraan kannattaakin ottaa mukaan valokuvia tai muuta materiaalia muutosta kaipaavasta kohteesta. – Mieluiten suosittelisin ottamaan pohjapiirroksen mukaan, mutta myös valokuvat auttavat. Esimerkiksi, jos on kuvia kalusteista, tapetteja tai muuta materiaalia joita miettii miten ne sopivat keskenään, niistä kannattaa ottaa valokuvia mukaan, Larsen neuvoo.Suunnittelija Tiina von Hertzenin mukaan sisustusklinikalla käyvät messuvieraat ovat pääosin uudisrakentajia, mutta aina ei tarvitse olla remontoimassa tai sisustamassa koko kotia uusiksi. Klinikalta saa hyviä vinkkejä pieniinkin muutoksiin. – Hyvin suunnitellulla valaistuksella voi tehdä paljon ja siihen kannattaakin kiinnittää huomiota jo asunnon suunnitteluvaiheessa. Neuvoja voi tulla kysymään, vaikka ei olisikaan mitään suurempaa muutosta tekemässä. Pienilläkin asioilla saa suuria muutoksia. Verhojen vaihtaminen makuuhuoneesta olohuoneeseen tai huonekalujen uudelleen sijoittelulla ilmettä saa uusittua halvalla ja helposti, von Hertzen vinkkaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton