Eteinen, kodin käyntikortti vai murheenkryyni?
Sisustussuunnittelijan 10 vinkkiä toimivaan eteiseen

Onko sinun eteisesi kenkien ja tavaroiden kaatopaikka? Miten saat eteisen järjestykseen? Tässä sisustussuunnittelijan vinkit.
Tervetuloa kodin syliin, tervetuloa eteiseen! Se on paikka, joka ottaa vastaan lämpimästi tai sitten kovin tiukasti. Eteisellä on iso rooli meidän jokaisen elämässä.
Eteinen on tilaa, jonne tullaan ja josta lähdetään ensimmäisenä ja viimeisenä. Se on tilaa, jonne tullaan raskaan työpäivän jälkeen, ja tilaa, jossa otetaan vieraat vastaan. Ovatko lähtöhetket yhtä kaaosta? Löytävätkö lapset hanskansa ja kenkänsä vaivattomasti? Millainen tunnelma sinua tervehtii omassa eteisessäsi?
Tärkeimpänä tunnelman luojana on se, että kaikelle on oma paikkansa. Jos kaikki tavarat ovat levällään, eikä niille löydy järkevää paikkaa, on vaikea saada luotua harmonista ja seesteistä tunnelmaa. Pienessä eteisessä voi tämä olla haasteena. Jos kaappitilaa ei ole riittävästi, niin silloin täytyy keksiä virityksiä ja väliaikaisia ratkaisuja. Nykyään saa onneksi jos jonkinlaista lokerikkoa ja naulakkoa, millä tällaista tilan puutetta voi vähän helpottaa. Joskus paras ratkaisu on palkata sisustussuunnittelija, joka osaa miettiä kokonaisuuden alusta asti ja luoda ratkaisut oman perheen tarpeisiin sopivaksi.
Esitä itsellesi ja perheellesi kysymyksiä
Jos haluat miettiä ensin itse, kuinka voisit saada eteisen toimivaksi, voit aloittaa siitä, että mietit mitä teet, kun astut eteiseen työpäivän jälkeen. Tai entä kun tulet lenkiltä tai muusta harrastuksesta? Onko sinulla esimerkiksi mukana raskaita kauppakasseja tai harrastusvälineitä, jotka tarvitsevat tilaa lattialla tai kaipaatko esimerkiksi naulakkoa tällaisille tavaroille.
Entä posti? Tuleeko sinun napattua postit kotiin tullessa ja sitten kädet täynnä tavaraa, et löydä laskutilaa niille? Joudut ehkä kävelemään kengät jalassa keittiöön, koska et saa potkaistua kenkiä jalasta? Miten sitten avaimet? Löytyykö sinulla niille joku sopivan kokoinen naula tai laskutaso, johon voit heittää ne pois kädestäsi heti ovesta sisään tultuasi?

Entä lapset, miten he onnistuvat ripustamaan omat ulkovaatteensa? Onko ainut naulakko lähes kahden metrin korkeudessa, jolloin pienille ihmisille voi olla ihan käytännön tasolla ongelma hoitaa asia itse? Sitten kun itse tulet töistä niin siinä eteisen lattialla odottaa rivi takkeja ja kenkiä.
Suunnittelussa tärkeää on miettiä arkirutiinit kuntoon. Vasta tämän jälkeen kannattaa lähteä miettimään sisustamista ja tunnelmaa. On turha ostaa hienoja maljakoita eteisen pöydälle, jos arki on sitä, että tavarat ovat lattialla, koska niillä ei ole omia paikkoja. Katse ei kohdistu ihailemaan maljakkoa vaan näkee pelkän kiireen ja sotkun.

Muista muunneltavuus ja sesongit
Kun olet käynyt läpi omia ja perheen arkirutiineja, mieti sen jälkeen millaista säilytystilaa tarvitset ja vaatiiko tämä isoa vai pientä remonttia? Voi olla, että selviät yhden irtohyllyn ostamisella tai joskus auttaa ihan jo asioiden uudelleen järjestely. Aina ei ole pakko hankkia uutta. On myös tärkeää miettiä mahdollista elämänmuutosta. Lapset kasvavat nopeasti, joten tila kannattaa suunnitella helposti muunneltavaksi. Näin tila palvelee myös parin vuoden päästä, ei jatkuvasti tarvitse keskittyä isompiin muutoksiin.
Kenkiä varten kannattaa varata oven sivulle vapaata lattiapintaa tai avonainen kenkäteline. Harva jaksaa ihan joka kerta nostaa kengät telineeseen, ja jos niitä ei saa potkaistua jalasta suoraan sivuun, jäävät ne usein oven eteen pyörimään, mikä ei tietenkään ole kiva näky seuraavalle, joka ovesta astuu sisään. Kenkiä on usein paljon, ja osa kengistä kannattaakin säilyttää kaapissa.
Henkarikomeroon on helppo lisätä alatasolle hyllylevyjä. Suosittelen laittamaan vain 30 cm syvän hyllyn, jolloin näet hyvin kaikki kengät, ja saat vaivattomasti otettua ne käyttöön. Tarkista myös, että hyllyt eivät yllä liian korkealle, jotta pitkät takit mahtuvat edelleen roikkumaan vapaasti.
Pikkulapsiarjessa erilaiset lokerot ja nimikkopaikat voivat olla hyvä valinta. Tällöin jokainen tietää, mihin omat tavarat kuuluvat, ja ne myös löytyvät helposti lähtöhetkellä. Kannattaa myös miettiä, onko tarpeen säilyttää koko ulkovaatevarasto eteisessä, vai voisiko kausivaatteet viedä vaikka vaatehuoneen ylähyllylle sesonkien mukaan järjestettynä. Suosittelen itse, että eteisessä kannattaa säilyttää vain se, mitä siellä kulloinkin tarvitaan. Meillä Suomessa neljä vuodenaikaa asettaa omat haasteensa ja tavaramäärä on hyvin erilainen kuin lämpimissä maissa.
Jos on mahdollista, kannattaa kaappiin laittaa henkaritilaa takeille, mutta lisäksi olisi hyvä olla naulakko, johon takin saa kiireessä helposti ripustettua. Myös vieraille olisi hyvä olla edes pieni tyhjä koukku, johon he voivat halutessaan ripustaa takkinsa, jos henkarikaappi on niin täynnä, että sinne ei mahdu kuin tunkemalla.

Eteisen sisustaminen
Kun olet saanut tilan toimivaksi, lähde vasta sen jälkeen miettimään tyyliasioita. Ei kannata keskittyä pikkutavaroihin ja kantaa esimerkiksi sisustustyynyjä eteisen penkille, jos se todellisuudessa arjessa on takkipinon peitossa. Hanki ennemmin kaunis penkki ja tyylikäs naulakko takeille.
Peilillä on helppo tuoda sisustuksellista ilmettä, mutta se on myös käytännön takia hyvä sijoittaa eteiseen. On mukava heittää peiliin vielä viime vilkaisu ennen kotoa lähtöä ja tarkistaa oma ulkoasu. Peilejä on monen muotoisia ja kokoisia, joten niillä voi myös leikitellä sisustuksessa ja saada tilaan oman näköistä ilmettä!

Väreillä voi helposti muuttaa tilan tunnelmaa. Seiniä maalaamalla ja tekemällä erilaisia rajauksia, voit saada rauhallista tai pirteää ilmettä myös eteistilaan. Voit myös hyödyntää vaikkapa rimapaneeleita tai akuustikkalevyjä, ja saat hetkessä ilmeenmuutoksen. Tällaiset sisustusratkaisut eivät myöskään lisää turhaa tavaraa eteisessä.
Pinterest on täynnä erilaisia inspiraatiokuvia. Kannattaa käydä selailemassa ideoita ajatuksen kanssa. Muista kuitenkin edelleen, että muiden perheiden ratkaisut eivät välttämättä toimi sellaisenaan juuri teidän perheelle. Sovella rohkeasti ja anna oman äänen kuulua!
Eteisen valaistuksella on merkitystä
Eteisessä olisi hyvä olla ikkuna. Usein tällainen on järjestetty joko niin, että ovessa itsessään on ikkuna tai oven vieressä tai yläpuolella on kapea ikkuna, josta luonnonvalo pääsee sisään. Tämän lisäksi tarvitsemme eteistiloihinkin hyvää valaistusta. Eteisen valaistus kannattaa suunnitella ennen kaikkea käytännöllisesti.
Emme yleensä jää eteiseen tunnelmoimaan, vaan siellä kannattaa satsata siihen, että näkee kunnolla. Tehoton valaistus tuo vain lisästressiä talven pimeisiin aamulähtöihin. Jos haluat kuitenkin lisätä tunnelmavalaistusta, se onnistuu esimerkiksi seinävalaisimilla tai erilaisilla epäsuorilla valaistusratkaisuilla.
Mikäli et halua tehdä remonttia, mutta haluat pientä muutosta, voit lisätä eteisen sivupöydälle valaisimen, jonka voi jättää sitten päälle, vaikka odottamaan myöhään kotiin palavaa teiniä.
Info
Sisustussuunnittelijan 10 vinkkiä toimivaan eteiseen
- Sopivasti naulakko- ja henkaritilaa omalle väelle
- Lapsille naulakot omalle tasolle
- Muista kätevä vierasnaulakko
- Vapaata lattiatilaa kengille
- Laskutaso pikkuasioille, kuten postille ja avaimille
- Kokovartalopeilillä ilmettä tilaan
- Naulakot tai nimikkolokerot koulurepuille ja harrastusvälineille
- Hyödynnä tyhjää seinäpintaa
- Pienissä tiloissa sisusta väreillä ja materiaaleilla ennemmin kuin tavaralla
- Satsaa valaistukseen
Artikkelin kirjoitti:
Eteisen remontoinnista kirjoitti sisustussuunnittelija Ulla Turpeinen, UT Design.
Ulla on keittiösuunnitteluun erikoistunut suunnittelija, ja hän juontaa myös keittiösuunnittelusta kertovaa podcastia kollegansa Ainon kanssa. Podcastia voi kuunnella Spotifysta ja se löytyy nimellä ”Keittiökuumetta”.
UT Design Oy tarjoaa apua arjen sisustus- ja tilahaasteisiin. Olipa ongelmasi toimimaton eteinen, keittiö tai vaikkapa juuri lastenhuone, ratkaisut löytyvät kädenkäänteessä! Mottona onkin ”Vähemmän virityksiä, enemmän sujuvuutta arkeen!”
Aiheeseen liittyvää

Murretut värit ja matta pinnat: Keittiöiden uudet suosikit 2025

Viikon sisustusidea: Miten uudistaa keittiön ilme edullisesti?

Mitä pitää huomioida taloyhtiön säilytystiloja suunniteltaessa?

Sovellan uudet kotisivut

Miten autonrenkaita saa säilyttää taloyhtiön tiloissa?
