• Etusivu
  • Varusteet

Onko 72 tunnin varautumissuositus sinulle tuttu?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 28.03.2022
202110_72984.jpg

Myrskytuulten tuomat sähkökatkot yleensä muistuttavat, miten moni arkinen asia tarvitsee sähköä toimiakseen. Jokaisen kotitalouden tulisi varautua pärjäämään häiriötilanteessa vähintään 72 tuntia ilman viranomaisten apua. Tällöin kotoa tulisi löytyä koko perheelle ruokaa ainakin kolmeksi vuorokaudeksi, jos kauppaan ei syystä tai toisesta pääsisi.

72 tuntia on viranomaisten ja järjestöjen laatima varautumissuositus kotitalouksille. Esimerkiksi pitkittynyt sähkökatko voi aiheuttaa tilanteen, jossa kauppoja on suljettava, julkinen liikenne on pysähdyksissä, eivätkä maksukortit toimi. Kotona elämää hankaloittaisivat jääkaapin ja pakastimen lämpiäminen, ruoanvalmistuksen haasteet, lämpötilan lasku ja valaistuksen puute sekä mm. se, ettei WC:tä voi vetää, jos ei ole sähköä, joka pumppaisi vettä pönttöön.

Pohjanmaalta löytyy paljon osaamista kotivaraan ja varautumiseen liittyen

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö pyysi muutamia pohjalaisia tutustumaan sivulla 72tuntia.fi oleviin varautumisohjeisiin ja miettimään omaa varautumistaan.

Laihialla asuva Päivi Pulli kertoo, että heillä on miehensä kanssa tapana käydä kaupassa aika usein, mutta jos kauppaan ei pääsisi, heillä ei olisi hätää. Pakastimesta löytyy marjoja, sieniä, hirvenlihaa, lohta, leipää ja jäätelöä.

– Ruoanvalmistuskin onnistuisi ilman sähköä, sillä meillä on kaasugrilli, puu/hiiligrillit ja retkikeitin. Ja koti pysyisi lämpimänä, koska meillä on varaava takka, jossa on myös leivinuuni, Pulli jatkaa.

Pullin kotoa löytyy asuntovaunu- ja retkeilyharrastusten takia vesikanisteri ja runsaasti retkeilyvälineitä, kuten otsalamppuja ja jopa ladattava retkisuihku. Asuntovaunua on mahdollista lämmittää ja jääkaappia viilentää kaasulla. Lisäksi kotipihalla on puilla lämpiävä sauna ja palju.

Vikbyssä asuva Sören Stenroos ei ole tullut ajatelleeksi vedenjakeluhäiriöihin varautumista.

– Meillä ei ole kaupasta ostettua pullovettä kaapissa, mutta pihalla on kyllä vanha kaivo, josta saisimme juomavettä meidän kolmelle hevosellemme, Stenroos miettii.

– Jos kauppaan ei syystä tai toisesta hetkeen pääsisi, ruoka ei olisi meidän perheellemme ongelma. Tyttöystäväni ostaa kerralla aina niin paljon ruokaa. Meillä on säilykkeitä, mysliä ja kaikenlaista ruokaa laatikot täynnä. Meidän perheemme pärjäisi niillä varmasti ainakin viikon.

Stenroos kertoo, ettei sähkökatko aiheuttaisi perheelle haasteita edes ruoanlaiton suhteen, sillä keittiössä on vanha puuhella.

Stenroosilla on mökki, hän harrastaa metsästystä ja hoitaa hevostallia, joten kotoa löytyy paljon sellaisia tarvikkeita, joista olisi häiriötilanteessa suuri apu. Hänellä on vesikanistereita, otsalamppuja, pattereille toimiva radio ja varavirtalähteitä kännykän lataamiseen.

Testaa, oletko varautumisen mestari >>>

Kansalaisia muistutetaan varautumisesta laajan viranomaisharjoituksen yhteydessä

Häiriöt sähkönjakelussa ja vesihuollossa teettäisivät töitä monien eri alojen viranomaisille. Syys-lokakuun aikana aluehallintovirastot eri puolilla Suomea järjestävät viranomaisille valmiusharjoituksia, joissa käydään läpi erilaisissa häiriötilanteissa eteen tulevia tehtäviä ja vastuita.

Laajassa häiriötilanteessa viranomaisille tulisi lyhyessä ajassa paljon tehtäviä, eikä heillä olisi mahdollisuutta päästä nopeasti paikan päälle jokaista ongelmaa ratkomaan. Näin ollen on jokaisen oman ja yleisen turvallisuuden kannalta tärkeää, että jokaisessa perheessä olisi mietitty, miten mahdollisiin häiriötilanteisiin voisi varautua ennakolta ja miten tulisi toimia esimerkiksi pitkittyneen sähkökatkon tai vedenjakeluhäiriön aikana.

Jos on valmiiksi miettinyt, miten oma perhe pärjäisi mahdollisessa häiriötilanteessa, myös häiriötilanteesta toipuminen nopeutuisi merkittävästi ja samalle ennaltaehkäisisi erilaisia vahinkoja.

Sähkökatkon tapahtuessa on tärkeää sammuttaa sähkölaitteet. Katkaise virta liedestä, silitysraudasta, kahvinkeittimestä ja pesukoneesta, koska ne voivat aiheuttaa tulipalon, kun sähköt palaavat. Sähkökatkon tapahtuessa talvella koti voi viiletä nopeasti. Vinkkejä lämpimänä pysymiseen ja muita ohjeita sähkökatkon varalle löydät 72tuntia-sivustolta.

72 tunnin suositus tunnettuus kasvussa

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö teettää joka syksy kyselytutkimuksen, jossa kartoitetaan 72 tunnin varautumissuosituksen tunnettuutta. Positiivista on, että tunnettuus on selvästi kasvanut ja syksyllä 2021 jo lähes miljoona suomalaista tuntee varautumissuosituksen. Tunnettuuden kasvuun on syynä ollut myös pandemia-aika. Erityisesti termi kotivara, eli kotona oleva varasto ruokaa ja juomaa, alkoi uudestaan vakiintua sanavarastoomme. Kotivara on merkittävä osa 72 tunnin varautumissuositusta.

Tietoa tutkimuksen tuloksista

Varusteet
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20114_25587.jpg
1. Kantovesi, EI viemäriä ja kuivakäymälä
Kantovedellä tarkoitetaan tilannetta, jossa vesi kannetaan tai pumpataan käsin kiinteistölle. Jos kiinteistössä ei ole ollenkaan viemäriä, nämä vähäiset pesuvedet voidaan kaataa suoraan maahan. Mikäli viemäri rakennuksessa on, jätevesien vähäisen määrän takia ne voidaan johtaa puhdistamatta maaperään, esim. yksinkertaiseen imeytyskuoppaan tai sorapesään.WC:nä toimii Puucee tai kuivakäymälä, joissa ei käytetä vettä.Kantovedeksi voidaan luokitella myös pumpun avulla siirrettävä vesi, jota lämmitetään saunan padassa ja varsinainen veden annostelu tapahtuu pääosin napolla, vadeilla ja ämpäreillä. Suihkua tai lämminvesivaraajaa ei ole.
Talo nurmikolla
Terveellä talolla on kuivat jalat
Hyvällä suunnittelulla, laadukkailla ja käyttötarkoitukseensa hyväksytyillä eristemateriaaleilla sekä oikein tehdyllä asennuksella saavutetaan paras suoja routaa vastaan. Maaperän mahdollinen radon-säteily on aiheellista ottaa huomioon eristystä suunniteltaessa. Myös v. 2003 tiukentuvat lämmöneristysvaatimukset on aiheellista huomioida.
20112_24619.jpg
Sisustussuunnittelija osaa rakentamisen
Sisustussuunnittelu mielletään helposti vain kodin viimeistelyksi, vaikka ammattilainen tekee enemmän töitä teknisten yksityiskohtien ja pintamateriaalien kanssa. Pehmeät, kodikkaat asiat eivät ole turhia, mutta pohja luodaan toimivuudella, oikeilla materiaaleilla ja kauniilla valaistuksella. Kokonaisuus ratkaisee.
20183_52048.jpg
Bitumikatteesta löytyy useita vaihtoehtoja
Mitä jyrkempi katto, sitä enemmän se vaikuttaa talon ulkonäköön. Katemateriaalin valinnalla on siten merkittävä vaikutus julkisivun ilmeeseen, joka on hyvä huomioida suunnitelussa. Bitumikattolaatat soveltuvat erinomaisesti jyrkille katoille, oli katon muoto millainen tahansa. Kuvio- ja sävyvaihtoehtoja on tarjolla useita, niin uuteen kuin vanhaankin rakennukseen. Helposti asennettava bitumikate on tiivis ja hiljainen katemateriaalivaihtoehto.
20234_81564.jpg
Ihana piha 2023 -äänestys on ratkennut - arvaatko voittajan?
Rakentaja.fissä järjestetty Ihana piha 2023 -äänestys päättyi huhtikuun puolivälissä.Äänestyksessä sai valita mieluisimman vaihtoehdon neljän ehdokkaan joukosta.Ääniä annettiin kaikkiaan 3833 kappaletta.Joukosta löytyi ehdoton suosikki muiden osallistujien ollessa melko tasaisia äänisaaliiltaan.
20086_11745.jpg
Tarvikeluettelo
Kutukämpän tarvikeluettelossa esitetyt tarvikemäärät ovat suuntaa antavia. Esimerkiksi puutavaran menekki riippuu pitkälti työtavoista ja puutavaraliikkeestä saatavan puutavaran pituudesta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton