• Etusivu
  • Piha

Tee se itse - Lehtikomposti

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.11.2006Päivitetty 23.10.2023
Lehtikompostori

© Adobe Stock

Hyvän kompostikehikon tulee olla riittävän suuri; mitoiltaan siis vähintään metri kertaa metri, mielellään vähän enemmän. Pienempi komposti kuivuu eikä lämpene. Sen tulee olla myös helposti tyhjennettävä - ja sijaita sopivassa paikassa!

Yksinkertaiseen lehtikompostiin tarvitaan lautaa noin 60-80 metriä. Myös vajaasärmäinen ja kyllästämätön lauta käy. Sopivat mitat ovat esimerkiksi 120x120, korkeutta korkeintaan metri. Pystyrakenteisiin kannattaa käyttää hieman vahvempaa tavaraa, esim. 50 x 50-100 mm.

Käytön helpottamiseksi kompostikehikosta ei kannata rakentaa liian korkeaa, sillä lehtikuormat pitää saada sinne kätevästi ja selkää liikaa rasittamatta. Myös valmis multa on aika painavaa, kun sitä lapioi kompostista kärryyn.

Kehikko kannattaa rakentaa vatupassin avulla, jottei se olisi vinksallaan ja häiritsisi muuten siistin pihan ilmettä. Seiniin ei tulisi jättää liian suuria rakoja. Tiiviissä kehikossa lämpö pysyy paremmin kuin harvassa. Rakoja kuitenkin tarvitaan, jotta komposti saa tarvitsemaansa ilmaa.

Lehtikompostin paikka on valittava huolella. Sen tulee olla varjoisa, mutta kuitenkin lämmin. Kompostin luokse tulee myös päästä sujuvasti kottikärryjen kanssa. Kompostin voi sijoittaa esimerkiksi kookkaampien pensaiden suojaan. Lehtikomposti on aina yhteydessä maahan; sieltä kompostiin nousevat lahottajaeliöt.

Pohjusta komposti risuilla tai puuhakkeella, jolloin se saa riittävästi palamiseena tarvitsemaa happea. Tämän jälkeen komposti kasataan kerroksittain; vuoronperään eloperäisiä jätteitä ja kuivikkeita. Välikerroksiin voi laittaa esimerkiksi lantaa, kompostimultaa tai kanankakkaa. Multakin kiihdyttää palamista.

Lehtikompostiin laitetaan vain puutarhasta kertyvää, eloperäistä materiaalia - kotitalouden biojätteet tulee laittaa erilliseen, lämpöeristettyyn kompostoriin.

Lisätietoa kompostoinnista Puutarha.netistä

200611_635.jpg

Kompostiin voi lisätä myös kaupasta saatavia herätteitä. Jo muutaman päivän kuluttua lämpötilan pitäisikin olla nousussa. Lämpötila on helppo tarkistaa; työnnät vain tikun kompostiin riittävän syvälle. Jos tikku on lämmin, komposti lahoaa hyvää vauhtia!

VINKKI: Voit istuttaa kruunuksi vielä kurpitsan ja seurata kuinka kesän hedelmä paisuu. Multaa avoin lehtikomposti antaa kuitenkin vasta parin vuoden päästä.

Piha
jätehuolto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20215_70459.jpg
Turvaetäisyydet vaikuttavat paloturvallisuuteen - katso listaus
Myöhäinen ajankohta, ehkä jo aamuyön puolella. Yksinäinen kulkija liikkeellä vakain aikein tai muutaman nuoren porukka juuri sinä ratkaisevana hetkenä, kun joukossa tyhmyys tiivistyy, uho on suurimmillaan eikä kukaan ajattele teon seurauksia. Taloyhtiö voi sekä pienentää riskiään joutua tuhopolton kohteeksi että pyrkiä minimoimaan mahdollisen teon seurauksia.Ilkivallan, samoin kuin tahallisen tuhopolton yrityksen, kohde valikoituu yleensä melko sattumanvaraisesti. Niin tekoon kuin kohteen valintaan vaikuttaa muiden seikkojen lisäksi kohteeseen pääsy ja sytytysyrityksen helppous. Hetken hölmöily voi tulla kalliiksi myös muille kuin tekijälle itselleen. Taloyhtiön kannattaakin pyrkiä ehkäisemään palovahingot ennalta, sillä torjuttu vahinko on aina halvempi ja helpompi vaihtoehto, kuin vahingon korjaaminen jälkikäteen. Tuhopolttojen aiheuttamat vahingot lasketaan vuosittain miljoonissa Euroissa.
20211_68191.jpg
Metallin kierrätys - tuubista toimeen!
Metallin kierrätyksen voisi ajatella olevan hyvin suoraviivaista hommaa. Mutta kuten kaikessa kierrätyksessä, on metallissakin omat sudenkuoppansa ja niksinsä. Metallin kierrätykseen taloyhtiöissä vaikuttaa 1.7.2021 voimaan tullut jätelaki. Tähän mennessä alle 20 asunnon taloyhtiöissä, joista syntyi alle 50 kg metallijätettä viikossa, metallin kierrättäminen on ollut vapaaehtoista. Nyt pienmetallin keräysastiat tulevat myös jo viiden asunnon taloyhtiöihin.
202212_74190.jpg
Auta uusiutuvan dieselin valmistuksessa ja osallistu Kinkkutemppuun
Jo seitsemättä kertaa järjestettävästä kiertotaloutta tukevasta Kinkkutempusta on muodostunut monille suomalaisille perinne. Tarkoituksena on kannustaa suomalaisia kotitalouksia keräämään ja kierrättämään joulukinkun ja muiden jouluruokien paistinrasvat hyödynnettäväksi Neste MY Uusiutuva Diesel™ -polttoaineen valmistuksessa.
asbestipitoinen kattolevy sekä rakennuspiirustus
Purkukartoitus – mikä se on ja milloin sitä tarvitaan?
Pelkkä nimi antaa jo vihjeen siitä, mitä purkukartoitus tarkoittaa. Ennen rakennuksen purkamista on tehtävä kartoitus, jossa tunnistetaan vaaralliset haitta-aineet sekä purkumateriaalit. Kartoitus on laillinen velvoite uuden maankäyttö- ja rakennuslain (KRL) myötä. Laki astuu voimaan 1.1.2025 ja sen nimike on nyt muutettu. Uusi on Alueidenkäyttölaki. Nyt purkukartoitus on huomioitava jo heti hankesuunnitteluvaiheessa. Lisäksi lokakuussa 2022 uudistui haitallisia aineita käsittelevä RT-kortisto, ja listalle tuli lisää tutkittavia yhdisteitä.
20216_71356.jpg
Miten jätteiden litistäminen säästää taloyhtiölle selvää rahaa?
Taas ovat talon roska-astiat sekaisin! Miten ihmeessä naapuri ei taaskaan ole osannut pistää muoveja oikeaan astiaan! Pahvinkeräysastiakin pursuaa yli laitojen. Ei ihme, sehän on täynnä ilmaa.Ei ole yhdentekevää, miten taloyhtiön roskikset täytetään. Oikea jäte oikeassa roskiksessa ja esimerkiksi pahvien litistäminen niin, ettei astia pursua yli äyräiden, säästää rahaa taloyhtiöltä ja näkyy myös osakkaiden kukkarossa. Jäteyhtiöt nimittäin perivät lisämaksua, jos astiat pursuavat yli.
202211_80173.jpg
Onnistu tontin hankinnassa - huomioi ja selvitä nämä asiat
Moni meistä haaveilee rakennuttavansa uuden kotitalon, omiin tarpeisiin erityisen hyvin sopivan pientalon. Ennen varsinaista rakentamista unelmaa kohti lähdetään aina hankkimalla rakennuspaikka eli tontti. Rakennuspaikan valinta ja hankinta viitoittavat tärkeitä suuntaviivoja eri suunnittelualoille, ensimmäisenä kohteen arkkitehtisuunnitteluun. Rakentamiskustannuksiinkin tontilla on merkittävä vaikutus.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton