• Etusivu
  • Rakentaminen

Loviisassa kelluu kuningatar

Kelluva talo on yksi Loviisan katseenvangitsijoista

Virve RintasaloKaupallinen yhteistyö Loviisan kaupunki
Päivitetty 25.03.2024
Kelluva talo Lovisea

Lovisea, Kuningattarenrannan kelluva talo © Loviisa

Kipparikvartetti lauloi aikanaan lautan pienestä kahvilasta, mutta Loviisassa on astuttu askel pidemmälle. Ankkuroidun laiturirakenteen päälle rakennettu kelluva talo tarjoaa ainutlaatuisen asumiskokemuksen veden päällä ja lähellä luontoa.

Vuosisatojen laivan- ja veneenrakennuksen myötä Suomessa on vahva osaamis- ja teknologiapohja kelluvaan asuntorakentamiseen. Kelluva talo onkin innovatiivinen ratkaisu kaupunkirakentamisen haasteisiin. Asemakaavalla mahdollistettava kelluva rakennus on paikalleen ankkuroitu, joten vaikka asunnon siirtäminen vesitse on mahdollista, sitä ei ole tarkoitettu liikutettavaksi. Tämä erottaa kelluvan talon esimerkiksi asuntolaivasta tai saunalautasta.

…aalloilla keinuva?

Pääpiirteittäin kelluvan asunnon rakentaminen ei eroa kiinteälle maalle rakentamisesta. Kuten rakentamisessa maahan, tulee kelluvan rakennuksen kunnolliseen perustukseen panostaa. Vakaa, kestävä ja luotettava toteutus ankkurointeineen on pitkäkestoisen asumisen laadun tekijä. Tuulen ja aaltoilun vaikutuksesta asunto tulee liikkumaan hieman, mutta kun suunnittelu ja toteutus on hoidettu oikein, ei liike aiheuta haittaa asumiselle.

Kelluvan talon yläkerta
© Loviisa

Kelluva unelmakoti Loviisaan

Loviisan kaupunki kumppaneineen on tänä päivänä kelluvan rakentamisen edelläkävijä. Kuningattarenrannassa on kelluva katu, jonka varteen on varattu kahdeksan ”tonttia” ensimmäisen talon, Lovisean, viereen. Kelluva katu on 3,5 m leveä ponttoni, joka kestää mm. ambulanssin painon. Kelluvat tontit on sijoitettu sataman edustalle, josta avautuu parhaat näkymät Loviisanlahdelle, Alakaupunkiin ja Laivasillan pienvenesatamaan. Asuntojen ja kulkureittien sijoittelussa on huomioitu merellisen maiseman saatavuus asuntojen sisältä ulos sekä yksityisyys.

Suunnittelun lähtökohtana on kelluvan rakentamisen erikoispiirteet. Rakennuksen tulee olla kevyt ja moduulirakenteinen, joten painavia kivi- tai betonitaloja ei kantaville betonitaloponttoneillekaan tule rakentaa.

Kelluvan talon perustusrakenteeksi sopivat hyvin standardoidut betoniponttonit, sillä ne ovat vakaita ja lujarakenteisia muun muassa erilaisiin jääolosuhteisiin. Kelluva perustus toteutetaan joko yksittäisillä betoniponttoneilla, jotka kiinnitetään toisiinsa teräsrungolla tai yhdellä isommalla ponttoniperustusrakenteella.

Kelluva talo näkymä alakertaan
© Loviisa
Maisema kelluvasta talosta
© Loviisa

Kelluva rakentaminen suosii ennen kaikkea päämassaltaan kaksikerroksista rakentamista, sillä sallittu kerrosala 170 k-m2. Talon ympärille on suositeltavaa jäädä noin 1,5 m leveä kulkuväylä, mikä helpottaa rakennuksen huoltotoimenopiteitä sekä luo vakaamman kelluvan kokonaisrakenteen.

Talo kootaan tila- tai suurelementeistä, jotka kootaan tehtaalla valmiiksi kuivissa olosuhteissa, ja kuljetetaan lopulliselle paikalle kokonaisina tai osissa. Varsinaista rakennustyötä ei toteuteta rakennuspaikalla, mikä vähentää ympäristön kuormitusta ja häiriötä olemassa olevalle toiminnalle ja asukaskannalle. Kokoamispisteessä elementit kasataan ja nostetaan ponttooneille. Tämän jälkeen talo viimeistellään, uitetaan sijoituspaikalleen ja ankkuroidaan pohjaan kiinni.

Kunnallistekniikka vedetään kelluviin kulkuteihin integroituja kaapelikanavia pitkin ja se mahdollistaa sekä kaukolämmön, veden, viemäröinnin ja sähkön.

Edelläkävijälle tilaisuus

Asuntomessuilla 2023 esiteltiin kelluva talo, Lovisea, jonka omistaa kahdeksan loviisalaisen yrittäjän perustama Kelluva Kuningatar Oy. Lovisea on Suomen ensimmäinen ympärivuotiseen asuinkäyttöön tarkoitettu kelluva talo.

Kuningattarenrannassa, Lovisean vieressä on vielä tilaa muille kuninkaallisille toteuttaa haaveet kelluvasta kodista. Pihatyöt eivät rasita arkea ja omalle veneellekin on paikka samalla. Ole edelläkävijä ja tartu tilaisuuten.

Loviisan kaupunki
Rakentaminen
rakennukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Loviisa kaupunkinäkymä
Loviisa on kuningattaren kaupunki
Ruotsin kuningas Aadolf Fredrik teki laajan kiertomatkan valtakuntansa itäiseen osaan eli Suomeen 1752. Tuolla matkalla hän nimesi entisen Degerbyn kaupungin Loviisaksi puolisonsa kunniaksi. Jos Loviisan alue oli viehättävä jo tuolloin, millainen se on tänä päivänä ja mitä Loviisalla on tarjottavanaan?
20161_45162.jpg
Millaisen hirsitalon sinä rakentaisit?
Hirsitalo on lämminhenkinen ja ekologinen valinta kodiksi. Honka hirsitalon Muuttovalmis -mallistosta löydät itsellesi sopivan vaihtoehdon, joka istuu niin perinteiseen metsämaisemaan kuin myös tiiviiseen kaupunkirakentamiseen.
20225_78268.jpg
Terästä ja puuta yhdistävä Longhouse - "Rohkea talo, jossa on hieman teollinen teema"
SSAB:n maalipinnoitettu GreenCoat®-teräs on valittu ainutlaatuisten ominaisuuksiensa ansiosta rakennusmateriaaliksi moniin erityislaatuisiin rakennusprojekteihin, kuten Paraisille tänä vuonna valmistuvaan ekokylään. Myös muualta maailmalta löytyy lukuisia mielenkiintoisia, erilaisilla arkkitehtuuripalkinnoillakin palkittuja kohteita, joiden rakennusmateriaalina on käytetty GreenCoat®-terästä. Yksi tällainen kohde on Hollannissa sijaitseva Longhouse, jonka "moderni talonpoikaistyyli" luotiin teräksen ja puun yhdistelmällä.
20211_68110.jpg
Löydä oma hirsinen suosikkitalosi - tutustu uutuusmalleihin
Hongan hirsisten omakotitalojen mallisto on laajentunut uuden vuoden alkajaisiksi. Uutuusmallit Honka Touko, Honka Riekko ja Honka Huomen tarjoavat ekologista, energiatehokasta ja terveellistä asumista suomalaisesta puusta valmistettujen jykevien hirsiseinien sisällä. Hirsikodin ainutlaatuinen tunnelma pääsee oikeuksiinsa niin modernissa kuin perinteisemmässäkin talossa.
202211_80349.jpg
Suunnitteletko hirsi­kodin rakentamista? Rakenna ainutlaa­tui­selle hirsitalo­alueelle
Haaveiletko asumisesta kauniin luonnon ja hirsisen naapuruston ympäröimänä? Jos vastaat kyllä, sinulla on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus toteuttaa unelmasi. Hongalla on myynnissä tontteja uudelle hirsitalojen omakotitaloalueelle Mäntsälään ja merelliselle hirsihuvila-alueelle Paraisille.
Laituri järven rannalla
Mökin ilmanvaihto kesäksi kuntoon
Onko kesämökillä ummehtunut, kostea sisäilma? Kuluuko ensimmäinen tunti mökille saavuttua aina tuuletushommissa? Silloin voi olla aika päivittää rakennuksen ilmanvaihto.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton