• Etusivu
  • Talo

Kuningattaren arvoinen kaupunki – Loviisa

Virve RintasaloKaupallinen yhteistyö Loviisan kaupunki
Julkaistu 15.12.2023Päivitetty 06.02.2024
Loviisa AdobeStock_55250556

© Adobe Stock

Ruotsin kuningas Aadolf Fredrik teki laajan kiertomatkan valtakuntansa itäiseen osaan eli Suomeen 1752. Tuolla matkalla hän nimesi entisen Degerbyn kaupungin Loviisaksi puolisonsa kunniaksi. Jos Loviisan alue oli viehättävä jo tuolloin, millainen se on tänä päivänä ja mitä Loviisalla on tarjottavanaan?

Merellinen Loviisa on kylien kaupunki itäisellä Uudellamaalla, alle tunnin päässä Helsingistä. Kaupungin kautta kulkevat E18-pääväylä ja valtatie 6. Kaupungin mittakaava on ihanteellinen yhtä hyvin lapsiperheelle kuin pariskunnalle tai sinkulle. Tilaa riittää asua ja harrastaa, sillä lähes 15 000 asukkaan idyllinen pikkukaupunki on pinta-alaltaan suurempi kuin Helsinki, Vantaa ja Espoo yhteensä. Yli puolet asukkaista asuu yhteisöllisissä kyläkeskuksissa ja elinvoimaisella maaseudulla.

Oma koti kylien kaupunkiin

Haluatko asumaan lähelle merenrantaa vai sisämaahan, kylään vai kaupunkiin, uudelle vai vanhalle asuinalueelle? Loviisasta löytyy useilta alueilta tontteja omakoti-, pientalo- ja rivitaloasumiseen, sekä keskustassa että pienemmissäkin kylissä, ja asuminen on todella edullista. Tontin voi joko ostaa tai vuokrata, ja vesi-, viemäri- ja sähköliittymät on rakennettu valmiiksi useimmille tonteille. Kaupunginosiin ja tontteihin on helppo tutustua tonttipalvelussa.

Uudella Kuningattarenrannan asuinalueella, meren rannalla Loviisan keskustassa, järjestettiin kesällä 2023 Asuntomessut.

Kiinnostava historia, rikas kulttuurielämä

Aikoinaan Loviisa on ollut raja- ja linnoituskaupunki, vilkas kylpyläpaikkakunta ja merenkulun keskus. Loviisan kaupunginmuseo vanhassa Komendantintalossa, merenkulkumuseo Laivasillalla ja pajamuseo Strömforsin ruukissa kertovat monipuolisesti kaupungin rikkaasta historiasta. 1700-luvulla rakennettuihin maalinnoituksiin voi tutustua opastetulla Ehrensvärdinpolulla ja Svartholman merilinnoitukseen pääsee kesällä reittilaivalla ja omalla veneellä.

Loviisan asukkaat osoittavat yhteisöllisyytensä avaamalla kotinsa ja puutarhansa vierailijoille jokavuotisissa tapahtumissa, kuten Loviisan Wanhat Talot, Loviisan Avoimet Puutarhat ja Loviisan Joulu. Loviisalaiset kulttuurialan toimijat järjestävät ympäri vuoden uskomattoman määrän erilaisia tapahtumia nykytanssista sunnuntaijazzeihin ja kesäteatteriin.

Loviisa vanha kaupunki
© Adobe Stock

Alakoulusta ammatilliseen koulutukseen

Loviisa on panostanut myös lapsiin. Alle kouluikäisille lapsille on varhaiskasvatusta yhdeksässä päiväkodissa ja ryhmäperhepäiväkodissa. Esi- ja perusopetusta varten kaupungissa on yksi yhtenäiskoulu, yksi yläkoulu ja 10 alakoulua. Alakouluissa järjestetään aamu- ja iltapäivätoimintaa. Useista kylistä löytyy vireä kyläkoulu.

Loviisan kaupungin kaksi lukiota antavat opiskelijoille laadukasta ja ajanmukaista opetusta, joka mahdollistaa hyvät jatko-opintomahdollisuudet. Lukiot tekevät yhteistyötä muiden oppilaitosten ja paikallisen yritysten kanssa. Kouluilla on kansainvälisiä projekteja ja opiskelija- sekä opettajavaihtoa muiden maiden koulujen kanssa.

Loviisan lähikunnissa on useita ammatillista koulutusta tarjoavia oppilaitoksia.

Loviisassa on hyvä liikkua

Mahtavat ulkoilualueet ja -reitit, luontopolut sekä lähiliikuntapaikat kannustavat asukkaita liikkumaan. Loviisassa toimivien seurojen, järjestöjen sekä kansalaisopistojen tarjoama lajivalikoima on laaja ja monipuolinen. Loviisan liikuntapalvelut järjestää ohjattuja liikuntaryhmiä eri ikäisille ja kuntoisille asukkaille, uimakouluja, retkiä mielenkiintoisiin kohteisiin, urheilutapahtumia sekä paljon muuta liikuntaan ja hyvinvointiin liittyvää toimintaa.

Svartholmin linnoitus, Loviisa
© Adobe Stock

Asukkaita kuunnellaan ja palvellaan

Loviisan palvelut toimivat niin keskustassa kuin maaseudullakin. Mahdollisuudet asioida elektronisesti Loviisassa lisääntyvät jatkuvasti nopean kuituverkon ansiosta. Muun muassa terveydenhoidon piirissä e-asiointi on jo osa arkea.

Asukkaat pääsevät osallistumaan ja vaikuttamaan asioiden etenemiseen ja päätöksentekoon muun muassa kyselyiden, aloitteiden ja palautteiden kautta. Lisäksi kyläilloissa kaupungin työntekijät jalkautuvat kylille tapaamaan ja keskustelemaan kyläläisten kanssa. Illoissa esitellään myös kylän ja kaupunkiorganisaation ajankohtaisia asioita.

Asiakaspalvelutoimisto Lovinfon kautta hoituu lähes kaikki kaupungin toimintaan liittyvä asiointi – neuvonnasta kansalais­opiston kurssi-ilmoittautumisiin asti. Jos vastausta kysymyksiin ei löydy heti, Lovinfo ottaa selvää.

Yrittäjiäkään ei unohdeta

Yrittäjälle Loviisa tarjoaa oivallisen toimintaympäristön: joustavat ja nopeat liikenneyhteydet, vahvat klusterit, vilkkaan paikallisen elinkeinoelämän ja edulliset tontit. Loviisassa yrittäjä hyötyy samalla sekä pienen kaupungin joustavuudesta että läheisen metropolialueen tarjoamista mahdollisuuksista. Liike-elämää varten löytyy teollisuus- ja liiketontteja Loviisan teollisuusalueelta, E18 -tien tuntumasta ja Loviisan sataman läheltä.

Loviisan kaupunki asukkaat viihtyvät
Ohje

Ohje

Loviisan bonukset

  • Kaupungin työntekijöiden käytössä olevia sähköautoja saavat vuokrata myös asukkaat ja matkailijat.
  • Ilmainen Kimppakyydit.com-palvelu, jonka avulla asukkaat ja matkailijat voivat etsiä ja sopia kimppakyytejä helposti ja turvallisesti.
  • Ulkoiluystävätoiminta, jonka tavoitteena on, että ikäihmiset pääsevät vapaaehtoisten ulkoiluystävien avulla yhä useammin ulos turvallisessa seurassa.
  • Luonto, meri… ja tietysti vielä edulliset laituripaikat.
  • Mahtavat kirpputorit.

Ihastuitko Loviisaan? Tutustu lisää Loviisan kaupunkiin tästä.

Loviisan kaupunki
Talo
asuminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20232_80816.jpg
Vaikuta itse hoitovastikkeen kustannuksiin lämmitystä säätämällä
Energian hinnannousu on saanut suomalaiset kysymään, mitä tapahtuu yhtiövastikkeille? Nouseeko asumisen hinta entisestään? DNA:n älylämmityspalvelu Wattisen teettämässä kyselyssä peräti 62 prosenttia kaikista vastaajista ilmoitti olevansa huolissaan vastikkeiden noususta. Hälyttävintä oli se, että erityisen huolissaan mahdollisesta noususta oli jopa noin joka neljäs vastaaja (26 %).
JNT Nollge sisäilman laatu mittaus
Langattomat sensorit vievät sisäilmanlaadun seurannan uudelle tasolle
Kaikki alkoi pietarsaarelaisen kiinteistön pesutuvasta. Pesutuvan käyttäjiltä tuli Folkhälsans Fastigheter Ab:n Anders Dahlbäckille ilmoituksia sisäilman huonosta laadusta. Samoihin aikoihin alkuvuonna 2021 JNT:N (Pietarsaaren Puhelin Oy) myynti otti yhteyttä Andersiin, sillä heilläkin oli tiedossa kyseisen Pietarsaaressa sijaitsevan kiinteistön ikä ja sitä myötä myös mahdolliset sisäilmaongelmat. JNT:n myyjä kertoi Nollge -sensoreista, joilla voitiin mitata muun muassa sisäilman laatua. Nollge on JNT:n IoT-konsepti, jonka sensorit toimivat täysin langattomasti Sigfox-radioverkossa.
20101_20061.jpg
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
20213_68919.jpg
Lemmikit taloyhtiössä
Yhä useammassa perheessä on lemmikkieläin tai -eläimiä. Taloyhtiöissä tämä merkitsee lemmikillisten ja lemmikittömien asukkaiden rinnakkaiseloa, mikä edellyttää joskus molemminpuolista huomaavaisuutta. Lemmikkieläinten pidosta, säännöistä ja rajoista keskustellaan usein myös vuokranantajan ja vuokralaisen välillä vuokrasopimusta laadittaessa.
20239_82800.jpg
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.
201911_61304.jpg
Kierrätä ja lajittele oikein joulunakin
Jouluna totutusti tulee enemmän roskaa ja jätettä. Osan tästä pystyisi jo alun alkaen välttämään mutta muodostuneesta jätteestä voit askarrella uutta tai kierrättää uusiokäyttöön kuten kinkkurasvan. Kaikkea mitä et pysty käyttämään uudelleen, muista hävittää ne asianmukaisesti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton