Loviisassa kelluu kuningatar
Kelluva talo on yksi Loviisan katseenvangitsijoista
Lovisea, Kuningattarenrannan kelluva talo © Loviisa
Kipparikvartetti lauloi aikanaan lautan pienestä kahvilasta, mutta Loviisassa on astuttu askel pidemmälle. Ankkuroidun laiturirakenteen päälle rakennettu kelluva talo tarjoaa ainutlaatuisen asumiskokemuksen veden päällä ja lähellä luontoa.
Vuosisatojen laivan- ja veneenrakennuksen myötä Suomessa on vahva osaamis- ja teknologiapohja kelluvaan asuntorakentamiseen. Kelluva talo onkin innovatiivinen ratkaisu kaupunkirakentamisen haasteisiin. Asemakaavalla mahdollistettava kelluva rakennus on paikalleen ankkuroitu, joten vaikka asunnon siirtäminen vesitse on mahdollista, sitä ei ole tarkoitettu liikutettavaksi. Tämä erottaa kelluvan talon esimerkiksi asuntolaivasta tai saunalautasta.
…aalloilla keinuva?
Pääpiirteittäin kelluvan asunnon rakentaminen ei eroa kiinteälle maalle rakentamisesta. Kuten rakentamisessa maahan, tulee kelluvan rakennuksen kunnolliseen perustukseen panostaa. Vakaa, kestävä ja luotettava toteutus ankkurointeineen on pitkäkestoisen asumisen laadun tekijä. Tuulen ja aaltoilun vaikutuksesta asunto tulee liikkumaan hieman, mutta kun suunnittelu ja toteutus on hoidettu oikein, ei liike aiheuta haittaa asumiselle.
Kelluva unelmakoti Loviisaan
Loviisan kaupunki kumppaneineen on tänä päivänä kelluvan rakentamisen edelläkävijä. Kuningattarenrannassa on kelluva katu, jonka varteen on varattu kahdeksan ”tonttia” ensimmäisen talon, Lovisean, viereen. Kelluva katu on 3,5 m leveä ponttoni, joka kestää mm. ambulanssin painon. Kelluvat tontit on sijoitettu sataman edustalle, josta avautuu parhaat näkymät Loviisanlahdelle, Alakaupunkiin ja Laivasillan pienvenesatamaan. Asuntojen ja kulkureittien sijoittelussa on huomioitu merellisen maiseman saatavuus asuntojen sisältä ulos sekä yksityisyys.
Suunnittelun lähtökohtana on kelluvan rakentamisen erikoispiirteet. Rakennuksen tulee olla kevyt ja moduulirakenteinen, joten painavia kivi- tai betonitaloja ei kantaville betonitaloponttoneillekaan tule rakentaa.
Kelluvan talon perustusrakenteeksi sopivat hyvin standardoidut betoniponttonit, sillä ne ovat vakaita ja lujarakenteisia muun muassa erilaisiin jääolosuhteisiin. Kelluva perustus toteutetaan joko yksittäisillä betoniponttoneilla, jotka kiinnitetään toisiinsa teräsrungolla tai yhdellä isommalla ponttoniperustusrakenteella.
Kelluva rakentaminen suosii ennen kaikkea päämassaltaan kaksikerroksista rakentamista, sillä sallittu kerrosala 170 k-m2. Talon ympärille on suositeltavaa jäädä noin 1,5 m leveä kulkuväylä, mikä helpottaa rakennuksen huoltotoimenopiteitä sekä luo vakaamman kelluvan kokonaisrakenteen.
Talo kootaan tila- tai suurelementeistä, jotka kootaan tehtaalla valmiiksi kuivissa olosuhteissa, ja kuljetetaan lopulliselle paikalle kokonaisina tai osissa. Varsinaista rakennustyötä ei toteuteta rakennuspaikalla, mikä vähentää ympäristön kuormitusta ja häiriötä olemassa olevalle toiminnalle ja asukaskannalle. Kokoamispisteessä elementit kasataan ja nostetaan ponttooneille. Tämän jälkeen talo viimeistellään, uitetaan sijoituspaikalleen ja ankkuroidaan pohjaan kiinni.
Kunnallistekniikka vedetään kelluviin kulkuteihin integroituja kaapelikanavia pitkin ja se mahdollistaa sekä kaukolämmön, veden, viemäröinnin ja sähkön.
Edelläkävijälle tilaisuus
Asuntomessuilla 2023 esiteltiin kelluva talo, Lovisea, jonka omistaa kahdeksan loviisalaisen yrittäjän perustama Kelluva Kuningatar Oy. Lovisea on Suomen ensimmäinen ympärivuotiseen asuinkäyttöön tarkoitettu kelluva talo.
Kuningattarenrannassa, Lovisean vieressä on vielä tilaa muille kuninkaallisille toteuttaa haaveet kelluvasta kodista. Pihatyöt eivät rasita arkea ja omalle veneellekin on paikka samalla. Ole edelläkävijä ja tartu tilaisuuten.