• Etusivu
  • Energia

Odotettuja sähkötarjouksia ei ole saatu

Rakentajan toimitus
Julkaistu 26.08.2022Päivitetty 27.02.2024
20228_79436.jpg

Tilanne sähkömarkkinoilla on vaihteleva ja tämän kaltaista luonnehdintaa sähkömarkkinoista ei vuosi pari sitten olisi uskonut kuulevansa. Sähkön hinta on epävakaa ja tulevan talven aikana varmasti nousee taas pakkasten kiristyessä.

Tilanne sähkömarkkinoilla on erittäin poikkeuksellinen. Emme ole tottuneet ajatukseen, että sähköä jouduttaisiin säännöstelemään. Ja on vaikea käsittää, että pörssisähkön hinta lähentelee hetkittäin euroa per kilowattitunti. Sähköyhtiöille markkinariskit alkavat olla niin suuria, että sähköyhtiöitä on jo ajautunut konkurssiin ja ei ole mahdotonta, että lisääkin olisi tulossa. Moni sähköyhtiö on jo lopettanut määräaikaisten kiinteähintaisten sopimusten tekemisen.

Tämä on syy myös siihen, että pitkät perinteet omaava sähkönkilpailutuksemme ei tällä kertaa toteudu ja tämän vuoden lopulla tilanne on yhtä huono. Seuraamme tilannetta ja mahdollisuuksien mukaan yritämme keväällä 2024 uudelleen.

Mikä hintaan vaikuttaa?

Sähkön hintaan vaikuttavat säätila, tuotannon ja kulutuksen tasapaino, taloustilanne maailmalla ja muiden raaka-aineiden hinnat. Lisäksi siirtoyhteydet huomioiden muut sähkömarkkinat. Hinta määräytyy sähkön tuotantoon liittyvien kustannusten, sähkön alkuperän ja markkinatilanteen mukaan.

Onko mitään tehtävissä?

Tällä hetkellä hyvässä asemassa ovat ne, joiden kulutus on pientä ja vakavaraisen sähköyhtiön kanssa tehty määräaikainen sähkösopimus on voimassa vielä pitkään. Se mitä voidaan tehdä on energian kulutuksen vähentäminen. Sillä voidaan ensinnäkin välttyä sähkön säännöstelyltä, mutta kysynnän väheneminen vaikuttaa myös sähkön hintaan. Tuotannon ja kulutuksen tasapainolla on vaikutuksensa.

Merkittävintä olisi lämpötilan laskeminen esimerkiksi asteella. Sähkölämmitteisessä talossa on silti hyvä huomioida, että useimmat sähkölaitteet myös tuottavat lämpöä sisälle ja sitä kautta voivat vähentää lämmityksen tarvetta. Käyttöveden lämmittäminen taas menee pääosin suoraan viemäristä alas, etenkin peseydyttäessä. Kuumat kylvyt ja pitkät lämpimät suihkut kannattaa siis laittaa harkinnan alle.

Sopii myös toivoa, että vuoden lopulla Olkiluoto 3 pääsee täyteen tehoonsa, sää olisi sopivan tuulista, sadetta saataisiin siellä missä on vesivoimaa ja talvi olisi leuto ja lyhyt.

Energia
sähkö
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20221_74366.jpg
Oletko ostamassa uutta täys­sähkö­autoa? Hae 2 000 euron hankinta­tukea
Tiesitkö, että uuden sähköauton ostaja tai pitkäaikaisvuokraaja voi saada valtiolta 2000 euroa hankintatukea? Aiemmin ostaja sai tuen alennuksena auton myyntihinnasta autoliikkeestä, nyt tuki maksetaan hakijalle tukipäätöksen mukaisesti. Tukea haetaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.
20207_65862.jpg
Kosteisiin tiloihin
Impressivo-sarjan tuotteet kytkimistä pistorasioihin sopivat niin uudisrakentamiseen kuin saneeraukseen, uppo- ja pinta-asennuksiin sekä kuiviin että kosteisiin tiloihin. Sarja on suunniteltu niin, että lisäämällä tuotteisiin tiivisteosan niistä tulee roiskevesitiiviitä (IP44) ja sopivat asennettaviksi kosteisiin tiloihin.Impressivo-kalusteita käyttämällä voi asentaa samat uppokalusteet yksittäisiksi tuotteiksi tai suuremmiksi yhdistelmiksi niin pintaan kuin uppoonkin. Pinta-asennus tehdään käyttämällä pintakojerasiaa ja pintakoteloita uppopeitelevyjen sijaan. Kytkimet ja pistorasiat saadaan roiskevesitiiviksi ilman tiivistettä huomioimalla johtimien taivutus rasian sisällä ja käyttämällä kytkimien ruuvikiinnitteistä vipurunkoa tai läppäkannellista pistorasian keskiölevyä
20199_60146.jpg
Mikä led-valaisimissa maksaa - mistä laatu muodostuu?
Led-valaisimet kehittyvät jatkuvasti, ja maahantuojia ja myyjiä on useita. Miten selvitä voittajana led-viidakossa?
202211_80360.jpg
Halvimpia sähkötunteja hyödyntäen lämpöpumppu maksimoi energiansäästön
Kun käytössä on pörssisähköohjaus, NIBE-lämpöpumpun toimintaa painotetaan niihin vuorokaudenaikoihin, jolloin sähkön hinta on halvimmillaan. Smart Price Adaption -pörssisähköohjaus on NIBE lämpöpumppujen toiminto, joka löytyy vakiona lähes kaikista uusista lämpöpumpuista.
20093_15539.jpg
Fenestran asennusnäytös
Asennusnäytöksessä kannattaa piipahtaa juuri nyt!Tiesitkö, että ikkunat ja ovet ovat kehittyneet merkittävästi viime vuosien aikana? Fenestran käyttämät materiaalit ja tekniset ratkaisut vastaavat entistä monipuolisemmin nykyaikaisen rakentamisen ja remontoinnin vaatimuksiin.Asennusnäytöksessä saat tärkeää tietoa Fenestran laadukkaista ja energiatehokkaista ikkuna- ja oviratkaisuista. Kerromme mm. kuinka paljon uudenlaisilla ikkunoilla voi säästää energiaa ja pienentää lämmityslaskuja tai torjua melua, liiallista auringonpaahdetta ja uv-säteilyä!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton