• Etusivu
  • LVI

Nyt on oikea aika vaihtaa suodattimet!

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Swegon ILTO Oy
Päivitetty 27.04.2021
201910_60295.jpg

Suodattimet tulee myös vaihtaa säännöllisesti, jotta ilma pysyy kaiken aikaa terveellisenä.

Sisäilman laatu vaikuttaa merkittävästi terveyteemme ja pahimmillaan huono ilma voi aiheuttaa terveyshaittoja, jopa vakavan sairauden. Hengitysliiton mukaan jokaisen asunnossa olevan ihmisen tulisi saada vähintään 4 litraa raikasta ulkoilmaa joka sekunti. Mutta koska ilma tulee ulkoa, sen mukana saattaa kantautua mm. siitepölyä, katupölyä, pakokaasuja tai nokea, mikäli sitä ei ensin suodateta. Tehokas suodatus onkin ainoa keino varmistaa puhdas sisäilma. Suodattimet tulee myös vaihtaa säännöllisesti, jotta ilma pysyy kaiken aikaa terveellisenä.

Milloin suodattimet pitää vaihtaa?

Hengitysliitto suosittelee, että suodattimet vaihdetaan aina keväällä ennen katu- ja siitepölyajan alkua sekä syksyllä, jotta suodattimeen kerääntynyt lika ja pölyt eivät haittaisi ilmanvaihtoa. Suodattimet tulee vaihtaa useammin erityisesti silloin kun:

  • Asunnossa asuu useita henkilöitä (ilmassa runsaammin pölyä ja tekstiilinukkaa)
  • Asunnossa on kotieläimiä (karvapöly ja turkin hilse saattaa tukkia suodattimet)
  • Perheesä on pieniä lapsia (minimoi allergiariskit)
  • Asunto sijaitsee runsasliikenteisten katujen ja teollisuusalueiden läheisyydessä (runsas määrä haitallisia hiukkaspäästöjä ulkoilmassa)
  • Asutaan metsän läheisyydessä (runsaasti siitepölyä)
Silminnähden likaiset suodattimet on aina vaihdettava viipymättä.

Mitä seuraa, jos suodattimia ei vaihdeta?

Vaihdon laiminlyöminen pilaa asunnon sisäilman. Suodattimen käyttöikä on yleensä puolesta vuodesta yhteen vuoteen, jonka jälkeen sen ominaisuudet alkavat heiketä. Tukkeutuneen suodattimen läpi asuntoon ei enää virtaa riittävästi ilmaa. Likaisina ja tukkeutuneina niistä saattaa myös tulla epäpuhtauksien lähde. Suodattimeen kertynyt pöly voi yhdessä lämmön ja kostean ilman kanssa muodostaa kasvualustan homeelle.

Suodattimien vaihtamatta jättäminen näkyy myös ilmanvaihtokoneen energiankulutuksessa.
Mikäli suodattimia ei ole vaihdettu ja lämmönvaihdin likaantuu, sen hyötysuhde heikkenee. Tällöin tuloilmaa joudutaan lämmittämään esimerkiksi sähkö- tai vesipatterilla. Lämmitys maksaa vuoden aikana reilusti enemmän kuin uusi suodatinpaketti.

Tukkeutuneen suodattimen läpi asuntoon ei enää virtaa riittävästi ilmaa. Likaisina ja tukkeutuneina niistä saattaa myös tulla epäpuhtauksien lähde. Myös ilmanvaihtokoneen energian kulutus voi kasvaa, jos suodattimia ei vaihdeta tarvittaessa.
Tukkeutuneen suodattimen läpi asuntoon ei enää virtaa riittävästi ilmaa. Likaisina ja tukkeutuneina niistä saattaa myös tulla epäpuhtauksien lähde. Myös ilmanvaihtokoneen energian kulutus voi kasvaa, jos suodattimia ei vaihdeta tarvittaessa.

Näin valitset oikean suodattimen!

Kullekin laitetyypille löytyy yleensä omat vaihto-ohjeet talon huoltokirjakansiosta tai ilmanvaihtolaitevalmistajien verkkosivuilla. Suodattimien valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota suodatinluokkaan, joka kertoo suodattimen laadusta ja tiheydestä. Esimerkiksi ePM1 (F7) luokan hienosuodattimet nappaavat lähes kaikki yli 0,4 mikrometrin kokoiset hiukkaset ja pienpartikkelit.

Käyttämällä laitteeseen tarkoitettuja alkuperäissuodattimia varmistat, että se toimii LVI-suunnitelmien ja määräysten mukaisesti. Usein myös tehdastakuun edellytyksenä on, että laitteessa käytetään alkuperäissuodattimia. Laadukkaat suodattimet tuovat myös kustannussäästöjä, sillä niiden vaihtoväli on pidempi kuin jäljitelmien, ne kuluttavat vähemmän sähköä ja vähentävät ilmanvaihtokanaviston puhdistuksen tarvetta.

Alkuperäissuodattimen etuja:

  • Laitteen takuu on voimassa
  • Laiteet toimivat varmasti kuten suunniteltu
  • Pidempi vaihtoväli ja energiansäästö
  • Takaat tasapainoisen huoneilman ilman ali- tai ylipaineen vaaraa
201910_60298.jpg

Tarvikesuodattimia saattavat sopia laitteeseen kokonsa ja muotonsa puolesta, mutta usein jäljitelmien materiaali, paksuus ja rakenne ovat kuitenkin erilaisia kuin alkuperäissuodattimissa. Niiden toiminta saattaa poiketa merkittävästi alkuperäisestä, vaikka ne päällisin puolin näyttävät samalta. Jos esimerkiksi suodattimen painehäviö on liian suuri, asuntoon ei tule tarpeeksi ilmaa. Tämä voi synnyttää talon sisään alipaineen, joka taas aiheuttaa ilmavuotoja talon rakenteiden läpi ja tuo erilaisia epäpuhtauksia rakenteista. Liian pieni painehäviö voi puolestaan synnyttää asunnon sisälle ylipainetta, joka saattaa aiheuttaa kosteuden kertymistä rakenteisiin ja jopa homevaurioita.

On siis erittäin tärkeää, että valitset suodattimesi oikein. Hintaero erilaatuisten suodattimien välillä on pieni, mutta vaikutus sisäilman laatuun suuri. Panostus suodattimeen on olematon hinta verrattuna esimerkiksi homeen aiheuttamaan terveyshaittaan.

Swegon CASA ja ILTO -ilmanvaihtolaitteisiin saat tilattua alkuperäissuodattimet helposti
valmistajan omasta verkkokaupasta:

Swegon ILTO Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201812_55748.jpg
Swegon CASA ilmanvaihto - raikasta sisäilmaa ja energiatehokkuutta
Ilmanvaihto pitää asunnon sisäilman raikkaana ja samalla poistaa haitalliset käryt ja hajut sisätiloista. Ilmanvaihdon kautta asunnon sisään tuleva ilma on aina suodattua ja hengittäminen sisätiloissa on mukavaa ja terveellistä.
20193_56818.jpg
10 hyvää syytä vaihtaa vanha ilmanvaihtolaite uuteen
Monessa kodissa on yhä käytössä vanha 2000-luvun alkupuolelta tai viime vuosituhanneltaperäisin oleva ilmanvaihtolaite. Joskus uskollisimmankin ilmanvaihtolaitteen elinkaari tuleekuitenkin tiensä päähän. Hyvä uutinen on, että ilmanvaihtolaitteet ovat kehittyneet valtavasti viimevuosien aikana. Päivittämällä ilmanvaihtosi uuteen tekniikkaan voit säästää enemmän energiaa,saavuttaa paremman ilmanlaadun ja nauttia älykkään automatiikan tuomasta käyttömukavuudesta.
20194_57130.jpg
Onko aika päivittää vanha talotuuletin? - tutustu ratkaisuihin
Talotuuletin on erityisesti 80- ja 90-luvulla rakennetuissa taloissa käytetty poistoilmalaite, jolla toteutetaan asunnon koneellinen poistoilmanvaihto. Käytännössä se on puhaltimella varustettu liesikupu, johon on yhdistetty poistoilmakanava esim. kylpyhuoneesta. Se poistaa ilmaa liesikuvun kautta keittiöstä sekä asunnon muista tiloista. Korvaava ulkoilma virtaa asuntoon ulkoseinissä sijaitsevista raitisilmaventtiileistä.
20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton