Nurmikon leikkaus
© Adobe Stock
Puutarhasi vihreä matto
Pitävä pelinurmi, golffarin tiheä ja tiivis nurmimatto, villi ja vapaa ruohikko, pehmeä sammalnurmi... - Millainen nurmikko sinulla on? Nurmikon rakenne ja siinä kasvavat lajikkeet sekä käyttö- ja hoitamistavat vaihtelevat hieman joka puutarhassa.
Lue lisää:
Kylvö- ja kukkanurmi
Nurmikon leikkaus
Leikkaus on aina rasite nurmikolle; jokainen leikkuukerta riistää heinältä osan yhteyttävästä lehtipinnasta. Leikkauksen seurauksena heiniin kehittyy uusia versoja korvaamaan vietyä lehtipintaa - ja nurmikko tihenee.
Leikkauskorkeus
Heinät kasvavat eri tavalla. Raiheinä on nopein, sitten tulee punanata, ja hitain on niittynurmikka. Jatkuva lyhyeksi leikkaus, eli alle 3 cm:n leikkaus aiheuttaa heinissä pintajuurisuutta ja samalla siis poudanarkuutta. Liian matalaksi leikkaus myös hävittää nurmikosta sen tärkeimmän lajin eli niittynurmikan. Punanadalle lyhyt leikkaus on yleensä eduksi. Röllitkin viihtyvät lyhyeksi leikatussa nurmikossa.
Paras eli 'diplomaattisin' leikkuukorkeus on 3-4 cm. Leikkuukorkeuden nosto pouta-aikoina ei hyödytä mitään. Helleaikoina paras leikkausaika on iltamyöhä. Yöllä leikkuuarpi ehtii umpeutua, eikä nurmikko haihduta niin paljon päivällä.
Jos haluat heinän ja rikkaruohojen kukkivan (se voi olla hyvin kaunista), niin leikkaa nurmikko vain kerran vuodessa, elo-syyskuussa, kuten teiden pientareetkin leikataan. Näin saat ketomaisemman vaikutelman.
Syksyn viimeisessä leikkauksessa nurmikko jätetään normaalipituiseksi. Liian lyhyt nurmikko kärsii jääpoltteesta, liian pitkä taas lumihomeesta.
Leikkuujälki
Paras leikkuujälki syntyy kelakoneella, joka leikkaa heinän siististi kuin saksilla. Vaakatasoleikurilla heinänkärjestä tulee repaleinen ja paljon vettä haihduttava, jolloin nurmikon vedenkulutus ja kastelutarve lisääntyy.
Viimeistely
Ruohonleikkuu on sitä helpompaa ja nopeampaa mitä vähemmän nurmikolla on jyrkkiä luiskia ja kierrettäviä kantoja, kiviä, kaivonkansia ja puita. Poista esteiden ympärille jääneet ruohotupsut saksilla tai siimaleikkurilla.
Haravointi
Leikkuujätettä ei tarvitse poistaa, jos nurmikko leikataan riittävän usein. Pieni leikkuujätekerros nurmikon pinnalla on eduksi; se lisää kimmoisuutta ja kulutuksenkestävyyttä, luovuttaa ravinteita, tasoittaa maan lämpötilojen vaihtelua ja estää rikkakasvien leviämistä. Elävässä maassa leikkuujätteen hajoaminen tapahtuu nopeasti.
Liian paksu ja tiivis leikkuujätekerros on tietysti haitallinen, koska se estää juuriston ilmansaantia. Nurmikon leikkuujätettä kannattaa hyödyntää myös kasvimaan katteena tai vaikkapa puiden ja pensaiden juurilla!
Ohje