• Etusivu
  • Piha

Nurmikon hoito-ohjeet: Näin hoidat nurmikkosi tasaisen tuuheaksi ja kauniin vihreäksi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.10.2024
20204_64168.jpg

Nurmikkoa tulee leikata säännöllisesti. Sopiva leikkuukorkeus on noin 4-6 cm.

Nurmikko vaatii menestyäkseen säännöllistä hoitoa aivan kuten kasvitkin. Hyvä hoito-ohje on, että kalkitsemalla ja lannoittamalla autat nurmikkoa kasvamaan kauniin tuuheaksi ja elinvoimaiseksi. Hyvinvoiva nurmikko vastustaa rikkakasveja ja sammalta sekä kestää paremmin kulutusta ja vaihtuvia säätiloja.

Nurmikon kalkitseminen

Nurmikon kalkitsemisen ansiosta maaperän ravinteet ovat paremmin nurmikon käytettävissä. Erityisesti savimailla maan rakenne muuttuu kalkitsemalla ilmavammaksi, jolloin nurmikon juurtuminen helpottuu. Kalkitsemalla voidaan myös varmistaa, että nurmikko hyötyy myöhemmin lannoittamisesta.

Nurmikon ylläpitokalkitus tehdään yleensä aikaisin keväällä, mutta kalkita voi muulloinkin. Parhaiten kalkki imeytyy kosteaan maahan.

Vinkki! Nurmikkoa kannattaa kastella harvemmin ja kerralla enemmän niin, että maa kastuu pintaa syvemmältä. Juuristo hakeutuu näin syvemmälle, mikä auttaa nurmikkoa kestämään paremmin kuivia kausia.

Nurmikon lannoittaminen

Nurmikon lannoittaminen kannattaa tehdä aikaisintaan kahden viikon kuluttua kalkitsemisesta. Ravinteet vapautuvat nurmikkoon tasaisesti koko kesäkauden ajan, eivätkä ne aiheuta polttovioituksia.

Pinta-alan mittaaminen on tärkeää tehdä ennen levittämistä, jotta lannoitteen määrä on annostusohjeen mukainen. Lannoite levitetään käsin heittämällä tai lannoitelevittimellä mahdollisimman tasaisesti, jotta varmistutaan tasaisesta kasvusta. Kuivalla säällä nurmikko kastellaan heti lannoituksen jälkeen. Lisälannoituksia voi tehdä kesällä syyskuuhun asti.

Lue myös:Laadukas multa on kukoistavan pihan perusta

<p data-block-key="43o7b">Nurmikkoa kastellaan tarvittaessa poutakausina ja lannoituksen jälkeen.</p>
Nurmikkoa kastellaan tarvittaessa poutakausina ja lannoituksen jälkeen.

Epätasainen, sammaloitunut tai huonosti kasvava nurmikko – katso kysymykset ja vastaukset pulmiin

<p data-block-key="5gktb">Huonokuntoinen nurmikko on mahdollista elvyttää monin helpoin konstein.</p>
Huonokuntoinen nurmikko on mahdollista elvyttää monin helpoin konstein.

Kysymys: Kuinka nurmikon kuoppia ja paljaita kohtia kannattaa paikata?

Vastaus: Paikkaus voidaan tehdä esimerkiksi Kekkilä Nurmikon hoitomullalla tai sekoittamalla keskenään Kekkilä Kivituhkaa ja Kekkilä Puutarhamultaa ja haravoimalla seos nurmikon epätasaisiin kohtiin. Pohja tasoitetaan ja tampataan tiiviiksi rautaharavalla, minkä jälkeen kylvetään siemenet. Lopuksi maa kastellaan hyvin ja säännöllistä kastelua jatketaan vähintään 3−4 viikkoa.

Kysymys:Miten sammaleen saa pois nurmikosta?

Vastaus: Sammal on merkki siitä, etteivät nurmikon kasvuolosuhteet ole ihanteelliset. Onneksi niitä voidaan kuitenkin helposti parantaa. Esimerkiksi Kekkilä Nurmikon Sammalsyöjä PLUS+ on erikoislannoite, joka hävittää sammaleen nurmikolta ja nopeuttaa samalla nurmikon kasvua. Lannoite levitetään mahdollisimman tasaisesti, reilu kourallinen neliötä kohden. Jos sadetta ei ole heti luvassa, nurmikko kastellaan levittämisen jälkeen. Myöhemmin kuivahtanut sammal haravoidaan ja tarvittaessa tehdään paikkauskylvö.

Kysymys:Miten nurmikon saa kasvamaan paremmin?

Vastaus: Ilmavassa ja elävässä maassa vesi ja ravinteet ovat paremmin juuriston käytettävissä. Esimerkiksi nurmikon pinnalle levitettävä Kekkilä Nurmikon hoitomulta parantaa nurmikon pintarakennetta niin, että se juurtuu ja versoo helpommin. Paras tulos saadaan levittämällä hoitomulta aikaisin keväällä nurmikon alkaessa vihertää. Se voidaan levittää myös juuri leikatulle nurmikolle tai sammalen poistamisen jälkeen.

Lähde: Kekkilä

Piha
nurmikko
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Punaiseen takkiin pukeutunut mies pitää lumilapiota edessään
Pihakiveyksen huolto: huolehdi nämä syksyllä ja talvella
Puutarhassa tehtävät puuhat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Syksyisiin pihalla tehtäviin toimiin haravoinnin lisäksi kannattaa sisällyttää myös pihan kiveyksen huolto.Oletko kiinnittänyt koskaan sen enempää huomiota pihakiveykseesi tai sen tarvitsemiin ennakoiviin huoltotoimiin eri vuodenaikoina? Jotta pihakiveys säilyisi kauniina ja hyvässä kunnossa, kaipaa sekin toisinaan huolehtimista.Tässä muutama toimi, jotka kannattaa tehdä:
20095_16874.jpg
Siistit nurmikon reunat syntyvät viimeistelyleikkurilla
Boschin kevyet, akkukäyttöiset viimeistelyleikkurit tekevät nurmikonhoidosta miellyttävää: pääset leikkurin kanssa vaikka pihasi perimmäiseen kulmaan, eikä pelkoa johtoon sotkeutumisesta ole. Ei polttoainekanistereita eikä polttomoottorin katkua. Kone siistii ojan pientareet, pensaiden alustat ja kivien ympärystät; kaikki ne alueet, jotka yleensä jäävät ruohonleikkuun jäljiltä hoitamattoman näköisiksi.Boschin litiumioni-teknologia mahdollistaa pitkän käyttöajan, joten yhdellä latauskerralla viimeistelet jopa 1000 metrin matkan. Akuissa ei ole muisti-ilmiötä eikä lataustilan purkautumista eli se voidaan laittaa lataukseen ja ottaa käyttöön milloin tahansa. Akku latautuu 100 % kolmessa tunnissa. Kone on kevyt ja ergonomisesti huolellisesti suunniteltu. Pehmustettu softgrip-kahva istuu hyvin käteen, ja suuri turvakytkin on takaa turvallisuuden.
20234_49628.jpg
Nurmikon perustaminen
Nurmikon perinteinen perustamistapa on kylväminen. Laadukasta ja kestävää kylvönurmikkoa tavoiteltaessa tärkeään rooliin nousee kaksi seikkaa: siemenseos ja kasvualusta. Näille vaatimuksia sanelevat ja valintaan vaikuttavat muun muassa nurmikon käyttötarkoitus, kulutuksen keston vaatimukset, kasvupaikan valo- ja kosteusolot sekä tulevan hoidon taso.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Katehiekkaus
Nurmikon pintaan levitetty ohut fillerihiekkakerros pitää nurmikon pinnan puhtaana eli kurattomana, kimmoisana ja nopeuttaa sen vedenottokykyä.Katehiekkaa voi levittää useammankin kerran kasvukauden aikana. Kerralla levitetään 1-1,5 mm:n kerros. Paras levitysaika on myöhäissyksy.Lue vanhan nurmikon hoidosta
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Nurmikon kastelu
Kastelu aloitetaan 2 viikon poudan jälkeen. Jos sen aloittaa vasta kun heinä alkaa kellastua, kestää viikon pari ennenkuin kastelun tulokset näkyvät.Aurinkoisena päivänä kastellessa vedestä haihtuu yli puolet taivaan tuuliin eli kastele illalla tai yöllä siten, että maa kastuu ainakin 35 cm:n syvyyteen. Nurmikko kuluttaa vettä 2-4 litraa neliömetrillä, joten 20-30 mm:n kastelu riittää noin kymmeneksi päiväksi. Paras kastelutapa: harvoin mutta paljon kerralla. Usein annettava pieni vesimäärä houkuttelee heinänjuuret maan pintaosiin veden luo, mikä tekee nurmikosta entistä aremman poudalle. Nuutunut nurmikko ei kestä kulutusta niin hyvin kuin tuore.Maan pintakerrosten on ehdittävä kuivua kastelukertojen välillä. Näin ruohonjuuret saa pysymään syvällä ja siten poudankestävinä.Liikakastelu liettää maata ja huuhtoo siitä ravinteita nurmikon ulottumattomiin.Lue lisää nurmikon hoidosta
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Terassin ilmanvaihto?
Kysymys:Terassimme on noin 30 neliöä. Seinät on eristetty villalla ja kulkuaukkoon on asennettu Lumonin lasiliukuovet. Lattia on betonia ja terassilta on luukku ryömintätilaan talon alle. Tuuletusritilöitä terassilla ei ole. Talvella terassi on kostea ja ikkunat jäätyvät. Nyt ryömintätilan luukkuun on lisätty styrox -eristyslevy, jottei kosteus nousisi alhaalta. Tämä ei varmaan vielä riitä, mitä tulisi tehdä ilmanvaihdon parantamiseksi? Seinän rakenteen vuoksi tuuletusritilöiden asentaminen on työmiestemme mukaan vaikeaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton