Nurmikon hoito-ohjeet: Näin hoidat nurmikkosi tasaisen tuuheaksi ja kauniin vihreäksi
Nurmikkoa tulee leikata säännöllisesti. Sopiva leikkuukorkeus on noin 4-6 cm.
Nurmikko vaatii menestyäkseen säännöllistä hoitoa aivan kuten kasvitkin. Hyvä hoito-ohje on, että kalkitsemalla ja lannoittamalla autat nurmikkoa kasvamaan kauniin tuuheaksi ja elinvoimaiseksi. Hyvinvoiva nurmikko vastustaa rikkakasveja ja sammalta sekä kestää paremmin kulutusta ja vaihtuvia säätiloja.
Nurmikon kalkitseminen
Nurmikon kalkitsemisen ansiosta maaperän ravinteet ovat paremmin nurmikon käytettävissä. Erityisesti savimailla maan rakenne muuttuu kalkitsemalla ilmavammaksi, jolloin nurmikon juurtuminen helpottuu. Kalkitsemalla voidaan myös varmistaa, että nurmikko hyötyy myöhemmin lannoittamisesta.
Nurmikon ylläpitokalkitus tehdään yleensä aikaisin keväällä, mutta kalkita voi muulloinkin. Parhaiten kalkki imeytyy kosteaan maahan.
Vinkki! Nurmikkoa kannattaa kastella harvemmin ja kerralla enemmän niin, että maa kastuu pintaa syvemmältä. Juuristo hakeutuu näin syvemmälle, mikä auttaa nurmikkoa kestämään paremmin kuivia kausia.
Nurmikon lannoittaminen
Nurmikon lannoittaminen kannattaa tehdä aikaisintaan kahden viikon kuluttua kalkitsemisesta. Ravinteet vapautuvat nurmikkoon tasaisesti koko kesäkauden ajan, eivätkä ne aiheuta polttovioituksia.
Pinta-alan mittaaminen on tärkeää tehdä ennen levittämistä, jotta lannoitteen määrä on annostusohjeen mukainen. Lannoite levitetään käsin heittämällä tai lannoitelevittimellä mahdollisimman tasaisesti, jotta varmistutaan tasaisesta kasvusta. Kuivalla säällä nurmikko kastellaan heti lannoituksen jälkeen. Lisälannoituksia voi tehdä kesällä syyskuuhun asti.
Epätasainen, sammaloitunut tai huonosti kasvava nurmikko – katso kysymykset ja vastaukset pulmiin
Kysymys: Kuinka nurmikon kuoppia ja paljaita kohtia kannattaa paikata?
Vastaus: Paikkaus voidaan tehdä esimerkiksi Kekkilä Nurmikon hoitomullalla tai sekoittamalla keskenään Kekkilä Kivituhkaa ja Kekkilä Puutarhamultaa ja haravoimalla seos nurmikon epätasaisiin kohtiin. Pohja tasoitetaan ja tampataan tiiviiksi rautaharavalla, minkä jälkeen kylvetään siemenet. Lopuksi maa kastellaan hyvin ja säännöllistä kastelua jatketaan vähintään 3−4 viikkoa.
Kysymys:Miten sammaleen saa pois nurmikosta?
Vastaus: Sammal on merkki siitä, etteivät nurmikon kasvuolosuhteet ole ihanteelliset. Onneksi niitä voidaan kuitenkin helposti parantaa. Esimerkiksi Kekkilä Nurmikon Sammalsyöjä PLUS+ on erikoislannoite, joka hävittää sammaleen nurmikolta ja nopeuttaa samalla nurmikon kasvua. Lannoite levitetään mahdollisimman tasaisesti, reilu kourallinen neliötä kohden. Jos sadetta ei ole heti luvassa, nurmikko kastellaan levittämisen jälkeen. Myöhemmin kuivahtanut sammal haravoidaan ja tarvittaessa tehdään paikkauskylvö.
Kysymys:Miten nurmikon saa kasvamaan paremmin?
Vastaus: Ilmavassa ja elävässä maassa vesi ja ravinteet ovat paremmin juuriston käytettävissä. Esimerkiksi nurmikon pinnalle levitettävä Kekkilä Nurmikon hoitomulta parantaa nurmikon pintarakennetta niin, että se juurtuu ja versoo helpommin. Paras tulos saadaan levittämällä hoitomulta aikaisin keväällä nurmikon alkaessa vihertää. Se voidaan levittää myös juuri leikatulle nurmikolle tai sammalen poistamisen jälkeen.
Lähde: Kekkilä