• Etusivu
  • Piha

Nurmikko, niitty - vai kuntta?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 23.10.2013
201310_36811.jpg

Kedon kukkia

Piha kaipaa vihreää pintaa

Alkaako talosi tai mökkisi olemaan jo valmis, mutta pihamaa odottaa tekijää? Mitä jos etenisit luonnon ehdoilla ja miettisit muita vaihtoehtoja perinteisen kylvönurmikon sijasta...

Pihan vihreyttäjän valinnassa vaikuttavat niin tontin sijainti, laatu kuin kaavamääräyksetkin. Omia mieltymyksiä ja perheen ikärakennettakaan unohtamatta. Nurmikko on yleisin, mutta myös eniten hoitoa vaativa pihan vihreyttäjä. Helppohoitoisempia vaihtoehtoja ovat keto, niitty ja kuntta.

Kuivemmalle ja karummalle kasvualustalle kukkiva keto on hyvä vaihtoehto. Kedolla tarkoitetaan kuivaa kukkaniittyä, joka sijaitsee aurinkoisella kasvupaikalla, hiekkaperäisessä ja niukkaravinteisessa maassa. Sen kasvillisuus on harvahkoa ja matalaa. Niitty puolestaan edellyttää hieman tuoreempaa alustaa ja esimerkiksi vanhat kesanto- ja maisemapellot soveltuvat mainiosti niityiksi. Omat niittylajikkeensa löytyvät myös kosteammille paikoille alaville maille, painanteisiin ja vesistöjen rannoille.

Kukkivat niityt tuovat tuulahduksen menneiltä vuosikymmeniltä ja tunnelmaa täydentävät risu- ja kiviaidat! Niitty sopii niin mummonmökin pihapiiriin kuin maaseudulla sijaitsevan vapaa-ajan asunnon peltomaisemaan. Myös taajamiin voi kedon ja niityn kukkia kylvää reuna-alueille tai varata niille kokonainen nurkka tontista. Niityn kukkia voi kasvattaa myös perennaryhmissä!

Perustetaan kukkaniitty

Kukkaniitty voidaan perustaa olemassaolevaan maaperään. Tarvittaessa kasvualustaa voi köyhdyttää lisäämällä siihen lannoittamatonta turvehiekkaseosta, lisäämällä hiekkaa tai kuorimalla pinnasta ravinteikasta ja humuspitoista maata pois. Kuiville kedoille riittää 5-10 cm kasvualusta, mutta tuoreemmille niityille tarvitaan hieman suurempi kerrosvahvuus. Ennen siementen kylvämistä pitäisi kasvualustasta saada hävitettyä monivuotiset rikkakasvit pois.
Lue lisää:Maan muokkaus

Niittykasvien ja kedon kukkien siemeniä voi kylvää koko kasvuakuden ajan. Niitä tarvitaan noin 50 g sadalle neliölle. Siemenet saa levitettyä tasaisesti sekoittamalla ne hienoon hiekkaan.
Lue lisää:Niittysiementen kylväminen

Alkuvuosina tärkeintä on pitää rikkaruohot kurissa. Ne nousevat maasta, kun niittykukkien siemenet vasta itävät. Rikkaruohoja karsitaan niittämällä sekä käsin kitkemällä.
Lue lisää:Niityn kehitys

Niittytyyppi sanelee hoidon tarpeen. Kuiva keto on huolettomin ja tuoreempaa niittyä pitää ajoittain niittää. Kosteita niittyjä niitetään jo usemman kerran kesässä. Niitto suoritetaan siementämisen jälkeen ja leikkuujäte poistetaan kun siemenet ovat varmasti varisseet. Haravointi köyhdyttää maaperää ja vähentää hoitoniittojen tarvetta. Loppujen lopuksi luonto muokkaa niityn mieleisekseen!
Lue lisää: Kukkaniityn hoito

Niityn kukkia...
Niityn kukkia...
...eri sävyissä!
...eri sävyissä!
Huomio

Huomio

Valitse lajit kasvuolosuhteisiin sopien:

Kuivan kedon kukkijat
Ketoneilikka, kissankello, harakankello, päivänkakkara, siankärsämö, ahdekaunokki, ahomansikka, keltasauramo, ruusuruoho, isomaksaruoho, ahosuolaheinä

Tuoreet niityt ja savipitoiset multamaat
Harakankello, kurjenkello, peurankello, päivänkakkara, poimulehti, lehtosinilatva, puna-ailakki, niittyleinikki, siankärsämö, ojakellukka

Kosteat niityt
Kullero, lehtosinilatva, keltakurjenmiekka, ranta-alpi, rantakukka, mesiangervo, ojakellukka, luhtalemmikki
Lue lisää:Niittykasvien valinta

Tontille kunttaa - eli metsänpohjaa

Tontin voi maisemoida nopeasti ja luonnonmukaisesti myös varpukasvillisuudesta koostuvalla kuntalla eli valmiilla metsänpohjalla. Kuntassa kasvaa muun muassa puolukkaa, sianpuolukkaa, mustikkaa tai variksenmarjaa ja erilaisia sammalia. Se irrotetaan maasta erikoiskoneiden avulla ja toimitetaan asiakkaalle paloina tai rullina. Pieniä määriä kunttaa voi myös maanomistajan luvalla siirtää itse metsästä puutarhaansa.

Ennen kuntan asentamista maapohja puhdistetaan rikkakasveista ja tasoitetaan. Alustaan on hyvä sekoittaa hieman lannoittamatonta turvehiekkaseosta. Kunttarullat ja -palat asennetaan paikoilleen heti niiden saavuttua. Varpukasvillisuus juurtuu parhaiten, kun sitä kastelee säännöllisesti. Juurruttuaan kuntta pärjää täysin ilman hoitoa, mutta kovaa kulutusta se ei kestä.

Huomio

Huomio

Kosteamman paikan kunttaa!

Kysyttyä, happamalle ja kosteammalle paikalle sopivaa suopohjaista kunttamaata on nyt saatavilla pieniä määriä Esimerkiksi Vihervakka Oy:ltä.

Vai sittenkin nurmikko?

Hyvä nurmikko vaatii hoitoa, mutta kestää myös kulutusta. Jos perheen nuorimmat kaipaavat esimerkiksi pelinurmikkoa, niin osan tontista voi varata perinteiselle, leikattavalle nurmikolle. Sen voi perustaa kylvämällä tai nopeammin siirtonurmikon avulla. Siirtonurmi on erinomainen vaihtoehto myös haasteellisempien rinne- yms. kohteiden nurmettamiseen (myös kuntta sopii tällaisiin paikkoihin!).

Nurmikko tarvitsee noin 20 senttiä paksun ja tasavahvan kasvualustan. Ohuempikin multakerros saa pihan vihreäksi, mutta kasvusto on herkästi epätasaista ja harvempaa. Alusta lannoitetaan ja kalkitaan. ravinteet muokataan maahan esimerkiksi jyrsimellä. Sen jälkeen pinta tasataan ja tiivistetään vaikkapa verkkojyrällä. Alusta on sopivan tiivis, kun kenkä ei siihen uppoa. Kun alusta on valmis, niin siihen voi levittää siirtonurmen tai kylvää siemenet. Siemeniä levitetään 2–3 kiloa aaria kohti. Siemen peitetään rauta- tai muoviharavalla kevyin, edestakaisin vedoin.

Lue lisää:

Nurmikon ja niityn perustaminen

201310_36810.jpg
Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20182_51825.jpg
Milloin vedenlämmitin tulisi vaihtaa?
Omakotiasujaa askarruttaa talotekniikassa vedenlämmittimen käyttöikä. Aivan yksiselitteistä vastausta asiaan ei ole, mutta suuntaviivoja voidaan luoda.Vedenlämmittimen käyttöikä on normaaliolosuhteissa varsin pitkä johtuen erityisesti Suomen happamalle vedenlaadulle kehitetystä säiliömateriaalista. Moni vaihtaakin varaajan vasta sen rikkoutuessa noin 10-20 vuoden kuluttua asennuksesta. Valmistajan kokemuksen mukaan elinikä voi olla tätä lyhyempi, jos vesiolosuhteet ovat haastavat.
20126_31252.jpg
Aurinkoenergia hyödyntämätön potentiaali
Aurinko energia on liian vähän käytettyäAurinkoenergia on Suomessa vielä varsin hyödyntämätön potentiaali, vaikka sen tuottama energiamäärä on merkittävä myös Euroopan pohjoisosissa. Toisaalta aurinko ei voi olla ainoa lämmönlähde Suomessa, mutta oikein suunniteltuna ja toteutettuna saatava energiamäärä on merkittävä. Auringon lämpöä hyödyntävä lämmitysjärjestelmä kykenee tuottamaan niin sanottua ilmaista energiaa ympäri vuoden ollen erityisen merkittävä noin puolet vuodesta.Tutustu Akvaterm-varaajiin
20219_72289.jpg
Uusi akkukäyttöinen märkä-kuivaimuri testissä
Koekäytössä ollut akkuimuri osoittautui heti korvaamattomaksi apulaiseksi. Verstaassa, veneellä ja keittiössä imuri tekee juuri sen minkä lupaa: siivoaa niin märän kuin kuivan sotkun.
20206_65087.jpg
Tuusulan Asuntomessut avataan elokuussa - tutustu vastuulliseen rakentamiseen
LEHDISTÖTIEDOTE 2.6.2020Vuoden 2020 Asuntomessut Tuusulassa ovat elokuussa historialliset monella tapaa: messut järjestetään jo kolmannen kerran Tuusulassa ja koska tapahtuman järjestelyjen turvallisuuteen panostetaan nyt uudella tavalla epidemiatilanteesta johtuen. Silti pääroolissa ovat edelleen noin 40 upeaa messukohdetta Tuusulan Rykmentinpuistossa, tulevaisuuden kyläkaupungissa.
202211_79981.jpg
Kasvata terassisi käyttöastetta - lasitus vaivattomasti talviasennuksena
Oletko sinäkin miettinyt, että kauniina talvipäivänä olisi pihatöiden lomassa tai ulkoilun jälkeen mukava istahtaa terassille nauttimaan kupponen kuumaa? Pihakalusteita kuitenkin verhoaa paksu lumipeite ja viileä viima käy poskiin. Lasitetulla terassilla näitä ongelmia ei ole. Lasita terassi nyt, niin saat enemmän etuja.
20209_66670.jpg
Moni-ilmeinen julkisivuvalaistus luo tunnelmaa ja lisää turvallisuutta
Perhe Tainio valitsi uuden hirsitalonsa julkisivun valaisuun monipuolisesti seinävalaisimia ja kattovalaistusta. Valaistus luotiin sekä epäsuoralla korostusvalaistuksella että suoralla yleisvalaistuksella. Valaistuksessa kiinnitettiin erityistä huomiota sisäänvedetyn sisäänkäynnin valaistukseen, sillä tumma hirsiseinä vaatii reilummin valoa kuin vaalea. Sähkötyöt hoiti rautaisella ammattitaidolla Ansioniemen Sähkö Oy.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton