• Etusivu
  • Piha

Nurmikko, niitty - vai kuntta?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 23.10.2013
201310_36811.jpg

Kedon kukkia

Piha kaipaa vihreää pintaa

Alkaako talosi tai mökkisi olemaan jo valmis, mutta pihamaa odottaa tekijää? Mitä jos etenisit luonnon ehdoilla ja miettisit muita vaihtoehtoja perinteisen kylvönurmikon sijasta...

Pihan vihreyttäjän valinnassa vaikuttavat niin tontin sijainti, laatu kuin kaavamääräyksetkin. Omia mieltymyksiä ja perheen ikärakennettakaan unohtamatta. Nurmikko on yleisin, mutta myös eniten hoitoa vaativa pihan vihreyttäjä. Helppohoitoisempia vaihtoehtoja ovat keto, niitty ja kuntta.

Kuivemmalle ja karummalle kasvualustalle kukkiva keto on hyvä vaihtoehto. Kedolla tarkoitetaan kuivaa kukkaniittyä, joka sijaitsee aurinkoisella kasvupaikalla, hiekkaperäisessä ja niukkaravinteisessa maassa. Sen kasvillisuus on harvahkoa ja matalaa. Niitty puolestaan edellyttää hieman tuoreempaa alustaa ja esimerkiksi vanhat kesanto- ja maisemapellot soveltuvat mainiosti niityiksi. Omat niittylajikkeensa löytyvät myös kosteammille paikoille alaville maille, painanteisiin ja vesistöjen rannoille.

Kukkivat niityt tuovat tuulahduksen menneiltä vuosikymmeniltä ja tunnelmaa täydentävät risu- ja kiviaidat! Niitty sopii niin mummonmökin pihapiiriin kuin maaseudulla sijaitsevan vapaa-ajan asunnon peltomaisemaan. Myös taajamiin voi kedon ja niityn kukkia kylvää reuna-alueille tai varata niille kokonainen nurkka tontista. Niityn kukkia voi kasvattaa myös perennaryhmissä!

Perustetaan kukkaniitty

Kukkaniitty voidaan perustaa olemassaolevaan maaperään. Tarvittaessa kasvualustaa voi köyhdyttää lisäämällä siihen lannoittamatonta turvehiekkaseosta, lisäämällä hiekkaa tai kuorimalla pinnasta ravinteikasta ja humuspitoista maata pois. Kuiville kedoille riittää 5-10 cm kasvualusta, mutta tuoreemmille niityille tarvitaan hieman suurempi kerrosvahvuus. Ennen siementen kylvämistä pitäisi kasvualustasta saada hävitettyä monivuotiset rikkakasvit pois.
Lue lisää:Maan muokkaus

Niittykasvien ja kedon kukkien siemeniä voi kylvää koko kasvuakuden ajan. Niitä tarvitaan noin 50 g sadalle neliölle. Siemenet saa levitettyä tasaisesti sekoittamalla ne hienoon hiekkaan.
Lue lisää:Niittysiementen kylväminen

Alkuvuosina tärkeintä on pitää rikkaruohot kurissa. Ne nousevat maasta, kun niittykukkien siemenet vasta itävät. Rikkaruohoja karsitaan niittämällä sekä käsin kitkemällä.
Lue lisää:Niityn kehitys

Niittytyyppi sanelee hoidon tarpeen. Kuiva keto on huolettomin ja tuoreempaa niittyä pitää ajoittain niittää. Kosteita niittyjä niitetään jo usemman kerran kesässä. Niitto suoritetaan siementämisen jälkeen ja leikkuujäte poistetaan kun siemenet ovat varmasti varisseet. Haravointi köyhdyttää maaperää ja vähentää hoitoniittojen tarvetta. Loppujen lopuksi luonto muokkaa niityn mieleisekseen!
Lue lisää: Kukkaniityn hoito

Niityn kukkia...
Niityn kukkia...
...eri sävyissä!
...eri sävyissä!
Huomio

Huomio

Valitse lajit kasvuolosuhteisiin sopien:

Kuivan kedon kukkijat
Ketoneilikka, kissankello, harakankello, päivänkakkara, siankärsämö, ahdekaunokki, ahomansikka, keltasauramo, ruusuruoho, isomaksaruoho, ahosuolaheinä

Tuoreet niityt ja savipitoiset multamaat
Harakankello, kurjenkello, peurankello, päivänkakkara, poimulehti, lehtosinilatva, puna-ailakki, niittyleinikki, siankärsämö, ojakellukka

Kosteat niityt
Kullero, lehtosinilatva, keltakurjenmiekka, ranta-alpi, rantakukka, mesiangervo, ojakellukka, luhtalemmikki
Lue lisää:Niittykasvien valinta

Tontille kunttaa - eli metsänpohjaa

Tontin voi maisemoida nopeasti ja luonnonmukaisesti myös varpukasvillisuudesta koostuvalla kuntalla eli valmiilla metsänpohjalla. Kuntassa kasvaa muun muassa puolukkaa, sianpuolukkaa, mustikkaa tai variksenmarjaa ja erilaisia sammalia. Se irrotetaan maasta erikoiskoneiden avulla ja toimitetaan asiakkaalle paloina tai rullina. Pieniä määriä kunttaa voi myös maanomistajan luvalla siirtää itse metsästä puutarhaansa.

Ennen kuntan asentamista maapohja puhdistetaan rikkakasveista ja tasoitetaan. Alustaan on hyvä sekoittaa hieman lannoittamatonta turvehiekkaseosta. Kunttarullat ja -palat asennetaan paikoilleen heti niiden saavuttua. Varpukasvillisuus juurtuu parhaiten, kun sitä kastelee säännöllisesti. Juurruttuaan kuntta pärjää täysin ilman hoitoa, mutta kovaa kulutusta se ei kestä.

Huomio

Huomio

Kosteamman paikan kunttaa!

Kysyttyä, happamalle ja kosteammalle paikalle sopivaa suopohjaista kunttamaata on nyt saatavilla pieniä määriä Esimerkiksi Vihervakka Oy:ltä.

Vai sittenkin nurmikko?

Hyvä nurmikko vaatii hoitoa, mutta kestää myös kulutusta. Jos perheen nuorimmat kaipaavat esimerkiksi pelinurmikkoa, niin osan tontista voi varata perinteiselle, leikattavalle nurmikolle. Sen voi perustaa kylvämällä tai nopeammin siirtonurmikon avulla. Siirtonurmi on erinomainen vaihtoehto myös haasteellisempien rinne- yms. kohteiden nurmettamiseen (myös kuntta sopii tällaisiin paikkoihin!).

Nurmikko tarvitsee noin 20 senttiä paksun ja tasavahvan kasvualustan. Ohuempikin multakerros saa pihan vihreäksi, mutta kasvusto on herkästi epätasaista ja harvempaa. Alusta lannoitetaan ja kalkitaan. ravinteet muokataan maahan esimerkiksi jyrsimellä. Sen jälkeen pinta tasataan ja tiivistetään vaikkapa verkkojyrällä. Alusta on sopivan tiivis, kun kenkä ei siihen uppoa. Kun alusta on valmis, niin siihen voi levittää siirtonurmen tai kylvää siemenet. Siemeniä levitetään 2–3 kiloa aaria kohti. Siemen peitetään rauta- tai muoviharavalla kevyin, edestakaisin vedoin.

Lue lisää:

Nurmikon ja niityn perustaminen

201310_36810.jpg
Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201110_28165.jpg
Sähkölämmityksen toteutusvaihtoehtoja
Sähkölämmitys on asennuskustannuksiltaan edullisin lämmitysjärjestelmä. Sen tarkka ja nopea säätö huomio muut lämmönlähteet, kuten auringon lämpösäteilyn sekä takan ja kodinkoneiden tuottaman lämmön. Lämpötilaa on helppo laskea yöksi tai ajaksi, jolloin tiloissa ei oleskella. Tämä tekee sähkölämmittimistä erittäin energiatehokkaita: korkealla hyötysuhteella lämmitetään vain se määrä kuin tarvitaan ja silloin kun tarvitaan.Suosituin sähkölämmitysmuoto on suora sähkölämmitys eri muodoissaan, minkä lisäksi sähkölämmitykseen voidaan lukea mm. lämpöpumput ja lämmön talteenotolla varustetut ilmanvaihtokojeet. Sähkölämmitystä voi käyttää monin tavoin myös ulkona lisäämään viihtyvyyttä, toimivuutta ja turvallisuutta.
201812_55637.jpg
Maalämmöllä selvää säästöä lämmityskuluihin
Maalämpö on maaperään, kallioon tai veteen varastoitunutta lämpöenergiaa. Asentamalla maalämpöjärjestelmä päästään käsiksi ehtymättömään, uusiutuvaan ja saasteettomaan energiaan.
20112_24493.jpg
Puzer Aino - Tiennäyttäjä
Puzer Aino edustaa uudenlaista designia ja viimeisintä teknologiaa. Tuotetta on suunnitelleet yhdessä muotoilijat ja insinöörit. Näin on kehitetty uusi ja edistyksellinen sekä tyylikäs imurimalli, jossa käytetään Puzer Eeva -mallissa hyväksi osoittautunutta pölypussiratkaisua. Tuote koostuu vain muutamasta tarkkaan suunnittelusta komponentista ja käyttöä helpottaa imurin uusi ohjauselektroniikka.Aino on tehokkain laite Puzer-imureiden mallivalikoimassa. Puzer Aino sopii erinomaisesti täydentämään uuden talon käyttöteknologiaa. Se on myös haluttaessa helppo vaihtaa vanhan keskusimurin tilalle.
20191_56019.jpg
Pandamaisen sympaattiset hirsitalomallistot
Kukapa suomalainen ei tietäisi Ähtärissä asuvia veikeitä pandoja, Lumia ja Pyryä. Lumin ja Pyryn huippusuosituista malleista on nyt luotu aivan omat mallistot. Erilaisista tehokkaista kokovaihtoehdoista löytyy ratkaisut sekä pienemmälle että suuremmalle perheelle.
201011_23681.jpg
Akkumonitoimityökalulla
Boschin akkumonitoimityökalu PMF 10,8 LI on tuoteryhmänsä monipuolisin, joka paikan laite, jolla onnistuu niin sahaus, jyrsintä, kaavinta, katkaisu kuin hiontakin. Portaaton kierrosluvun esivalinta (5 000 - 20 000 värähdystä minuutissa) pitää tärinän vaimeana ja mahdollistaa erilaisten materiaalien takaiskuttoman sekä tarkan työstämisen. Innovatiinen Eco-elektroniikka mahdollistaa akulle entistä pidemmän käyntiajan.
20229_79616.jpg
Elämää Villa Sukassa osa 1 – Christel ja Jukka rakentavat unelmiensa ekotaloa
Christel Abborre ja Jukka Harmainen rakentavat unelmiensa ekokotia olkielementeistä ja savesta Inkoon Degerbyhyn. Ympäristöystävällisyys on heille tärkeää, sopivan täydellistä estetiikkaa unohtamatta. Vaikka taloprojekti on vielä kesken, näkee että talosta tulee Christelin ja Jukan näköinen koti ‒ täydellinen heille, monimuotoista ja eläväistä pihapiiriä myöten.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton