• Etusivu
  • Varusteet

Nostolava-auto testissä: Hannu kokeili henkilönostinta julkisivupesuun

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Janneniska Oy
Päivitetty 05.06.2024
janneniska-JN24-1 1920

Janneniskan nostolava-auto JN24 on oiva apuri korkeanpaikan töille.

Jaala Hotelin omistaja Hannu Puhakka, oli pitkään vaivannut ongelma pohjoispuolen julkisivun likaisuuden kanssa. Kun hotelli avattiin matkailijoille, julkisivun siistiminen tuli entistäkin ajankohtaisemmaksi. Ongelmana oli kuitenkin puhdistettavat laatat, jotka sijaitsivat korkealla. Perinteiset siivousratkaisut vaikuttivat hankalilta, kunnes tarjoutui mahdollisuus testata Janneniskan nostolava-autoa.

Hannun nostolava-auton testausraportti

Ostimme entisen Jaalan kunnantalon jo vuosikausia sitten tarkoituksella muuttaa talo majoituspaikaksi. Kaiken aikaa on häirinnyt talon pohjoisreunalla olevien julkisivulaattojen likaisuus.

Nyt kun vihdoin avasimme hotellimme matkailukäyttöön, julkisivun siistiminen tuli entistäkin ajankohtaisemmaksi. Toteutus ei kuitenkaan ole ihan helppo, koska laatat sijaitsevat 6 metrin korkeudella. Kun pihaseinän pituus on 30 metriä, tarvittaisiin erittäin pitkä teline operaatioon.

Mietin eri vaihtoehtoja: rakennetaan korkea siirrettävä teline peräkärryn päälle tai hankitaan katolta roikkuva seinän vieressä liikkuva teline. Kummankin toteutus turvallisella tavalla vaatisi aika paljon miettimistä. Kun sitten tarjoutui yllättäen mahdollisuus Janneniskan henkilönostimen kokeiluun, niin tartuin mahdollisuuteen suurella innolla.

Nostolava-auton nouto

Katselin Janneniskan sivuilta löytyneitä videoita nostolava-auton käytöstä. Silti tunsin pientä jännitystä, miten homma mahtaisi sujua. Osaankohan käyttää kaikkia vipuja vai törmäilenkö laitteella seinään? Tunnenko liikaa huimausta korkeuksissa?

Kävin sovitusti hakemassa auton avaimen Nesteen huoltamolta. Pitkä perä vähän huolestutti, ettei törmää käännöksissä johonkin. Ajo sujui kuitenkin ongelmitta. Onneksi olin pakettiautoja ajanut ennenkin.

Nostolava-auton testaamisen valmistelut

Auto sai olla yön yli rauhassa, ja aamun käytin työvälineiden valmisteluihin ja henkiseen lataukseen erikoista hommaa varten.

Sitten hommiin ja auto ensin seinän viereen pihakäytävälle. Nostolava-autosta löytyi aiemmin tutkimani videon lisäksi pieni käyttöohje, joka vaikutti selkeältä ja yksinkertaiselta. Ensin piti saada voiman ulosotto toimimaan. Sitä piti hiukan ihmetellä, kun auto oli hiukan eri näköinen kuin ensimmäinen ohjekuva. Varsinaisesta auton manuaalista löytyi lopulta voiman ulosoton käynnistys, ja asia selvisi. Tosin myöhemmin huomasin, että ohjeessakin oli vaihtoehtoisen käynnistysnapin sijaintikuva.

Nostolava-auto paikoilleen, asettelu ja tasaaminen

<p data-block-key="vz7wm">Nostolava-auto on helppo tasata maaston mukaan ja se pysyy tukevasti paikoillaan.</p>
Nostolava-auto on helppo tasata maaston mukaan ja se pysyy tukevasti paikoillaan.

Ensimmäisenä piti saada nostolava-auto tassuille. Käytävä osoittautui hiukan ahtaaksi ja tukijaloille ei jäänyt tilaa. No, auto hiukan kauemmaksi seinästä, jolloin toisen puolen tassut menivät nurmikolle, mutta tassualusten kanssa sekin toimi ongelmitta. Laitteen automaattitasaus nostaa auton tassujen varaan ja hoiti rungon automaattisesti vaakatasoon.

Ohjeissa kerrottiin myös mahdollisuudesta käsin tehtävään hienosäätöön tasausta varten. Tyydyin siirtämään auton tasaisempaan paikkaan, jolloin automaattisäätö hoiti homman ja oli mielestään tarpeeksi vaakatasossa, jotta salli koneen käyttämisen. Ohjeen mukaan piti tarkastaa tasaus vatupassin tapaisesta mittarista. Äkkäsin mittarin paikan vasta hetken työskentelyn jälkeen ja kupla näytti olevan juuri keskellä, kuten pitikin.

Nostokori liikkeelle

Ohjevihon avulla tutustuin ohjausvipuihin ja nappuloihin tarkemmin. Kokeilin siirtää puomia ylös ja alas sekä vasemmalle ja oikealle. Sitten puomia ulospäin ja sisäänpäin. Puomi liikkui käskyjen mukaan. Otin kokeilukohteeksi noin neljän metrin korkeudessa olevan roisketahran. Pesuvälineet koriin sekä painepesuri vesi- ja sähköjohtoineen.

Kun tunnustelin nostokoria, niin näytti vuoren varmalta, ettei sieltä vahingossakaan putoa.

Ensimmäinen harjoituskohde sujui ongelmitta. Siispä siitä vaan korkeammalle kohti varsinaista puhdistuskohdetta. Korin siirtely oikeaan korkeuteen ja oikeaan etäisyyteen sujui tällaisella vanhemman miehen rauhallisuudella ihan mallikkaasti.

Nopeampaa toimintaa kaipaavalle saattaisi ärsyttää ”lukko” toiminto. Ilmeisesti automatiikka vahtii kaiken aikaa, että toiminnot ovat mahdollisia ja turvallisia. Ainakin jos nostolava-auto ei ollut tassujen varassa ja tasapainossa niin mikään ei toiminut.

Onnistunut projekti

Projekti onnistui jopa odotuksia paremmin. Projekti tuli hoidetuksi reippaalla vauhdilla ja säästi monen päivän rakentelut ja ihmettelyt vaihtoehtoisten telineratkaisujen puuhastelussa.

Tyytyväisenä palautin nostolava-auton tankkauksen jälkeen samaiselle Nesteen huoltamon parkkipaikalle.

Raportin teksti: Hannu Puhakka

Info

Info

Janneniska nostolava-auto JN24

JN24 nostolava-auto tarjoaa B-kortin haltijoille mahdollisuuden työskennellä korkeuksissa turvallisesti ja tehokkaasti. Sen ainutlaatuinen puomistorakenne mahdollistaa “Up and Over” -työskentelyn ja työn suorittamisen useamman metrin renkaiden alapuolella. JN24:n maksimaalinen työskentelykorkeus on vaikuttavat 24 metriä, ja sivu-ulottuma yltää 12,5 metriin.

Työkorin sivukiinnitys ja 230V virran ulosotto tekevät työskentelystä kätevää ja työkohteen läheisyydessä toimimisesta helppoa. Koneen matala ajokorkeus, vain 2,32 metriä, mahdollistaa pääsyn ahtaisiinkin paikkoihin.

JN24:n edistykselliset ominaisuudet, kuten automaattitasaus, automaattinen puomin takaisinajo ja monipuoliset tuentavaihtoehdot, takaavat käyttömukavuuden ja turvallisuuden.

Janneniska Oy
Varusteet
ergonomia
kunnossapito
nostimet
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

nostolava-auto vanhan tiilisen viljamakasiinin vieressä ja mies korkealla korissa
Nostolava-auto ensikertalaisen testissä: Nostolava-auton avulla turvallisesti korkeuksiin
Jouni Järvisen pihalla Kyröskoskella seisoi kaksi valtavaa ja kallistunutta pihakoivua. Etäämmällä odotti jyrkkä ja hauraskin sammaloitunut katto puhdistusta. Kahden päivän aikana Jouni onnistui ensikertalaisena kaatamaan nämä jättiläiset ja puhdistamaan vanhan kuivurin katon nostolava-auton avulla.
kuva otettu korkealla nostolava-auton korista katon yläpuolella
Ikkunoiden kunnostus rinteisellä tontilla: Testissä Janneniskan JN24 nostolava-auto
Vanhan talon ikkunoiden ja katon kunnostus voi olla haastavaa, kuten Emma Aholan kodissa, joka kaiken lisäksi sijaitsee jyrkässä rinteessä. Talon kunnostustoimenpiteet edellyttivät perinteisestä poikkeavia ratkaisuja kodin huoltotoimenpiteisiin. Ahola onnistui toteuttamaan ikkunaremontin turvallisesti ja tehokkaasti Jannenskan JN24 nostolava-autolla. Tässä artikkelissa hän jakaa ensikertalaisen kokemuksia nostolava-auton käytöstä.
20235_81757.jpg
Ensimmäistä kertaa henkilönostinta käyttämässä - näin käyttö sujui
Kevät on erilaisten kodin huoltotöiden aikaa. Tarkistuslistalta löytyy nopeasti ainakin katon ja kattoturvatuotteiden kunnon tarkistus, rännien puhdistus, maalaustöitä sekä mahdollisia puuston siistimisiä. Tikkailta työskentely on aina turvallisuusriski, joten miten työt saisi tehtyä turvallisesti, nopeasti sekä siististi?Vantaalainen perheenäiti Heli Meriläinen yhdessä poikansa Eetun kanssa ratkaisi ongelman omalla kohdallaan ottamalla testikäyttöön Janneniskan JN23 henkilönostimen, jonka kanssa oman kodin huoltotyöt sujuivat turvallisesti ja nopeasti.
Mies pesee Kärcher terassipesurin avulla pihalaatoitusta
Apuvälineet keväisiin huoltotöihin
Lumien sulaminen ja kevään tulo paljastavat sen armotta – pinttynyttä likaa löytyy vaikka muille jakaa. Harvaa kiinnostaa perinteinen puhdistustyö hartiavoimin, joten apuvälineet ovat paikallaan. Näin saat siistin lopputuloksen kerralla, tehokkaasti ja ennen kaikkea nopeasti.
202111_73849.jpg
Kuntoarvio auttaa selvittämään korjaustarpeet
Pitkän tähtäimen suunnitelma (PTS) yhdessä kuntoarvion kanssa auttaa hallitusta pitämään taloyhtiön kunnossa.
20211_68124.jpg
Teräksinen moduulirakentaminen on ekologinen vaihtoehto
Moduulirakentaminen on helppo ja turvallinen tapa rakentaa nopeasti asunto-, sairaala- tai toimistomoduuleita. Aulis Lundell Oy on innovoinut muuntojoustavia tilaratkaisuja sekä ihmisten että rakennusmääräysten muuttuviin tarpeisiin. Moduulirakentamista on tehty jo aikojen alusta puusta, mutta Aulis Lundell Oy:n moduulien rungot tehdään kierrätettävästä ja turvallisesta teräksestä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton