• Etusivu
  • Rakentaminen

Nollaenergiatalo Villa ISOVER toteutettiin toimivilla ratkaisuilla

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Päivitetty 24.09.2014
20138_35869.jpg

Arkkitehtuurista ei myöskään mahdollisimman energiatehokkaaseen ratkaisuun pyrittäessä tarvitse tinkiä - Villa isover, Hyvinkään asuntomessualue.

– Nollaenergiapientalon rakentaminen ei ole sen vaikeampaa kuin laadukkaan energiatehokkaan pientalon rakentaminen muutenkaan. Tietotaito on hallussa niin suunnittelijoilla kuin taitavilla rakentajillakin ja kaikki tekniset ratkaisut ovat jokaisen omakotirakentajan saatavilla. Arkkitehtuurista ei myöskään mahdollisimman energiatehokkaaseen ratkaisuun pyrittäessä tarvitse tinkiä. Olemme panneet tyytyväisinä merkille, että Villa ISOVERin arkkitehtuuria onkin jo julkisessa sanassa ehditty kiitellä, sanoo myynti- ja markkinointijohtaja Kim Nylund talon rakennuttaneesta Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy:stä.

Pilottikohteista on Nylundin mielestä mahdollisimman pian päästävä jokapäiväisiin toteutuksiin. – Jotta nollaenergiatalojen rakentaminen olisi mahdollisimman pian valtavirtaa, meidän on kehitettävä siihen varmat ja toimivat ratkaisut, hän painottaa.

Kohteen rakennuttaneen Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy:n lisäksi hankkeessa ovat olleet mukana myös VTT ja WWF.

Kaikki vaikuttaa

Arkkitehtuurikilpailun voittaneiden arkkitehtien Tiina Antinojan ja Olli Metson suunnitelman pohjalta toteutettu Villa ISOVER on tilallisesti mielenkiintoinen, ympäristön huomioon ottava ja joustava perhekoti. Kompakti, tiloiltaan avoin rakennus on tarvittaessa laajennettavissa. Se suunniteltiin toteutettavaksi paikalla rakentaen, mutta yksinkertaisten rakenteellisten ratkaisujensa ansiosta se voitaisiin toteuttaa myös tilaelementeistä.

Nollaenergiatalon on oltava myös arkkitehtuuriltaan ja rakenteellisilta ratkaisuiltaan hyvin energiatehokas. Villa ISOVERissa energiatarvetta vähennetään passiivisin keinoin mm. rakennuksen suuntaamisen ja rakenteiden tiiveyden ja energiatehokkuuden avulla.

Villa ISOVERIssa on erittäin tiiviit rakenteet. Sen yläpohjan U-arvo on 0,06 W/m²K ja ulkoseinärakenteen 0,09 W/m²K. Kahdessa rakennuksen eristysteknisesti haastavassa kohdassa – ulokkeessa ja parvekkeen alapinnassa – on käytetty Saint-Gobainin ISOVER Vacupad -tyhjiöeristettä antamaan lisää huonekorkeutta. Eristeen lambda-arvo on vain 0,007 W/mK.

Olohuone on valoisa.
Olohuone on valoisa.
Pesutilat
Pesutilat

Monipuolinen hybridijärjestelmä

Nollaenergiatalon laskennallinen ostetun energian nettotarve on vuositasolla 0 kWh. Se siis tuottaa itse uusiutuvaa energiaa vuoden mittaan rakennuksen kulutusta vastaavan määrän. Villa ISOVER on energiaratkaisultaan kehittynyt hybriditalo, jonka energiantuotannossa hyödynnetään maalämpöä, aurinkoa sekä puulämmitteistä, kohteeseen suunniteltua ja paikalla muurattua varaavaa Tiilerin tulisijaa.

Villa ISOVERin maalämpöjärjestelmä koostuu NIBE Energy Systems Oy:n maalämpöpumppu F1145:stä ja kaksoisvaippavaraaja VAPAS 300/450:stä. Lämpökaivo on 128 metrin syvyinen. Käyttövettä ja talon lämmitysjärjestelmää lämmitetään myös aurinkokeräimillä, joita katolle asennettiin 6 m².

Hybridijärjestelmän etuna on se, että energiaa voidaan tuottaa aina edullisimmalla tavalla vuodenajan ja energianhinnan mukaan. Kesällä rakennusta ei tarvitse lämmittää, joten aurinkokeräimien avulla voidaan lämmittää suurin osa käyttövedestä. Sydäntalvella maalämmön täydentäjänä käytetään varaavaa takkaa.

Asukkaat tuottavat myös asumisellaan lämpöä, joka Villa ISOVERissa käytetään tarkkaan hyödyksi. Parhaat lämmön talteenotolla varustetut ilmanvaihtolaitteet ottavat lämpöä talteen poistoilmasta jopa yli 70 %:n vuosihyötysuhteella. Villa ISOVERin Enervent Pandionin pyörivä lämmönsiirrin siirtää talvioloissa kosteutta takaisin sisäilmaan, joten se pysyy hyvänä myös kuivina pakkaspäivinä.

Villa ISOVER kuluttaa vuodessa 8400 kWh sähköä. Vuosikulutuksen kattamiseksi taloon asennetaan huipputeholtaan 9,4 kW aurinkosähköjärjestelmä. Järjestelmän paneelien pinta-ala on noin 80 m² ja se on toteutettu toisen sukupolven CIS-ohutkalvotuotteilla.

– Fortumin Villa ISOVERia varten kehittämän energian hallintajärjestelmän tavoitteena on energian mahdollisimman tehokas käyttö ja kustannusten minimointi. Järjestelmä hyödyntää muun muassa sähkön tuntihintoja ja talon katolla olevien aurinkopaneelien sähköntuotantoa. Keräämme myös arvokasta tietoa nollaenergiatalon energian kulutuksesta ja tuotannosta, kertoo tutkimus- ja tuotekehityspäällikkö Maarit Pihlajaniemi Fortumista.

Villa Isoverin makuuhuone
Villa Isoverin makuuhuone
Villa Isoverin keittiö
Villa Isoverin keittiö

Suunnittelu yhteistyönä

Hybridijärjestelmien suunnitteleminen on haastavaa ja LVI-suunnittelijan on keskusteltava asiakkaansa kanssa myös siitä, kuinka aktiivisesti perhe on valmis lämmittämiseen osallistumaan. Usein lämmitysjärjestelmän järjestelmän suunnittelussa ovat mukana myös laitevalmistajat/toimittajat ja vastaava suunnittelija, sillä rakennus on lämmitysjärjestelmineen aina kokonaisuus. Villa ISOVERin hybridijärjestelmää olivat suunnittelemassa myös maalämpöpumpputoimittaja Niben aluemyyntipäällikkö Janne Kattelus, aurinkosähköasiantuntija Asko Rasinkoski Solerasista, vastaava mestari Ilari Seitsonen sekä asiantuntijoilta VTT:ltä ja ISOVERilta.

– Nollaenergiatalon maalämpöjärjestelmän suunnittelu on aina haastavaa, sillä tilavuuteensa nähden erittäin energiatehokas rakennus tarvitsee kuitenkin varsinaiseen tilojen lämmitykseen hyvin vähän energiaa vuositasolla. Maalämpöjärjestelmät on perinteisesti mitoitettu kuitenkin vähemmän energiatehokkaiden talojen koon perusteella. Toisaalta nollaenergiataloissa tarvitaan lämmintä käyttövettä yhtä paljon kuin muissakin taloissa. Hybridijärjestelmässä aurinkokeräimet osallistuvat talon lämmittämiseen ja erityisesti käyttöveden lämmittämiseen suurimman osan vuotta, Kattelus kertoo.

Rasinkosken mukaan aurinkosähköjärjestelmän valinnassa päädyttiin painottamaan luotettavuutta, soveltuvuutta kohteen olosuhteisiin ja taloudellisuutta pienimmän mahdollisen pinta-alan sijaan. Paneelien eliniän arvioidaan olevan yli 30 vuotta ja niiden lumikuorman kesto on noin kaksinkertainen kohteen vaatimuksiin nähden.

Pelkistettyä ja helppohoitoista

Villa ISOVERin suunnittelun lähtökohtana on ollut nollaenergiatavoitteen lisäksi yhtä tärkeällä sijalla käytännöllisyys. Se on tarkoittanut taloteknisten ratkaisuiden helppokäyttöisyyttä, pintojen ja kalusteiden puhdistettavuutta. Lapsiperheen kiireisessä arjessa aikaa ei ole laittaa ylimääräiseen. Siksi vaivattomuus ja helppohoitoisuus painottuivat myös Villa ISOVERin pihasuunnitelmia tehtäessä. Pihasuunnitelman on viimeistellyt Hyvinkään alueella vaikuttavan vihersuunnittelija Risto Vuoren suunnitelman pohjalta Anu Niska ja Jyrki Laine. Tulevien asukkaiden toiveissa olivat myös talviaikaan ympäristöön väriä tuovat ikivihreät kasvit. Istutukset on sovitettu pihan toimintoihin ja Villa ISOVERin modernin hillittyyn arkkitehtuuriin.

Nollaenergiatalo Villa ISOVER

Kerrosala:175 m² +21,5 m²
Rakennuttaja: Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy/ Jussi Jokinen
Pääsuunnittelija ja vastaava työnjohtaja: Ilari Seitsonen/Rakteekki Ky
Arkkitehtisuunnittelu: arkkitehti Tiina Antinoja, arkkitehti Olli Metso
Rakennesuunnittelu: Ilari Seitsonen/Rakteekki Ky, Jaakko Palola/Iin Fasadi
LVI-suunnittelu: LVI-miten Oy, Timo Niemi
Sähkösuunnittelu: EPS-Tekniikka Oy/Petteri Samula
Aurinkosähkö: /Soleras/Asko Rasinkoski
Maalämpöjärjestelmä: NIBE Energy Systems Oy/Janne Kattelus
Sisustussuunnittelu: Suunnitteluhuone Riihimäki/Niina Riihimäki
Piha- ja vihersuunnittelu sekä toteutus: Viherkonsultointi Risto Vuori ja Koneurakointi J. Laine/Jyrki Laine ja Anu Niska

Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Jääpuikkoja omakotitalon räystäällä
Miksi jääpuikkoja roikkuu räystäällä?
Nuo kauniit ja kimaltavat luontoäidin luomukset, jääpuikot, voivat kertoa terävällä kielellään yläpohjan eristeongelmasta. Jääpuikot voivat olla merkki eristeiden riittämättömyydestä tai jostain rakennusfysikaalisesta ongelmasta. Olemattomat tuuletusraot eivät päästä kattoa tuulettumaan kunnolla, jolloin kosteus voi tiivistyä katon alapintaan. Yläpohjan vuosikymmenet palvelleet eristeet eivät enää vastaa nykynormeja, jolloin lämpö karkaa harakoille. Oikein suunniteltu rakenne pitää lämmön sisällä ja kosteuden poissa rakenteista.Antaa harakoiden hytistä katonharjalla.
201211_33043.jpg
Nollaenergiatalo Villa ISOVER - esittely
Tässä esitellään Villa ISOVER, kuten se toteutetaan Hyvinkään Asuntomessuille."Tavoitteena on ollut luoda rakennus, joka on ennen kaikkea tilallisesti mielenkiintoinen, ympäristön huomioiva, asuttava ja tarpeen mukaan joustava koti perheelle, ja joka on toteutettavissa nollaenergiaperiaatteiden mukaan."Tutustu Villa ISOVERin suunnitelmiin ja rakennusvaiheisiin
20131_33265.jpg
Huippuluokan ISOVER-eristeet
Lämmöneristämisen ja ilmanvaihdon oikeanlainen toteuttaminen on eräs keskeisimmistä tekijöistä rakennuksen asumisviihtyvyyden kannalta. Tehokkaaseen lämmöneristämiseen sijoitetut eurot palautuvat pienentyneinä lämmityskuluina muutamassa vuodessa. Rakenteet tulee suunnitella ja toteuttaa siten, että lämmöneriste pysyy kuivana eikä sen läpi kulje hallitsemattomia ilmavirtauksia.
200611_670.jpg
Tee Se Itse - Savustusuuni
Tämä savustusuuni valmistuu kätevästi neljästä piipun hohkakivielementistä. Savustusuunissa on helppo savustaa vaikkapa vasta saatu kalasaaliis. Käytettävä kala ei kuitenkaan saa olla märkä, koska silloin se ei varsinaisesti savustu. Savustusuunissa käytetään polttoaineena tavallisia grillihiiliä, koska briketeillä kuumuus nousee helposti liian suureksi ja kypsymisenhallinta tulee vaikeaksi. Hohkakivinen hormielementti kestää ulkona ja ainoa vakava rasite onkin kostuminen ja jäätyminen, joten uuni on järkevää pitää talvisin peitettynä.
20146_40005.jpg
Mitä maksaa ilmanvaihtoremontti?
Ilmanvaihtokone on ilmanvaihdon sydänIlmanvaihtojärjestelmän hankinta ja asennuskustannukset koostuvat monista osasista ja voivat näin vaihdella paljonkin kohteen mukaan. Hintaesimerkit ovat 120 m² omakotitalosta.Ilmanvaihtokoneiden hinnat alkavat vajaasta kahdesta tuhannesta eurosta. Fiksumman ohjauksen ja energiatehokkaamman koneen saa parin sadan euron lisäinvestoinnilla, mutta tarpeenmukaisen ilmanvaihdon ohjauksen tuoma säästö saattaa tuoda hintalisän takaisin pienempinä käyttökuluina jomuutamassa vuodessa. Helppokäyttöisyyttä taas tuo kosteusohjaus, joka tehostaa ilmanvaihtoa automaattisesti saunan ja suihkun jälkeen. Paremmin varustelluissa malleissa se on vakiovarusteena ja joihinkin malleihin sen saa lisävarusteena noin sadalla eurolla.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
20156_43698.jpg
Uudistunut Oras Optima Katso video!
Etäkäytettävä Smart Bidetta ei kaipaa enää pesuallashanan avaamista, vaan se toimii suoraan käsisuihkun painikkeesta. Näin käsisuihku voidaan asentaa etäälle itse pesuallashanasta. Tämä on erittäin iso etu varsinkin wc-tiloissa, joissa hana ja pesuallas eivät ole wc-istuimen välittömässä läheisyydessä. Älykäs Bidetta on turvallinen valinta, sillä hanan tarkka termostaattinen ohjausyksikkö antaa juuri sellaista vettä kuin haluat ja pitää veden tasalämpöisenä pesun aikana.Hanan toiminta on yksinkertaista: ottaessasi Smart Bidetta -käsisuihkun seinäkiinnikkeestä, vesi alkaa virrata automaattisesti hanasta. Kun sen jälkeen painat käsisuihkun painikkeesta, veden tulo siirtyy käsisuihkuun. Käytön jälkeen laitat käsisuihkun taas takaisin seinäpidikkeeseen ja hana sulkeutuu automaattisesti. Voiko henkilökohtaisen hygienian hoitaminen olla enää helpompaa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton