• Etusivu
  • Rakentaminen

Nollaenergiatalo Villa ISOVER - esittely

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER logoSaint-Gobain Finland Oy / ISOVERLue lisää
Päivitetty 07.12.2023
201211_33043.jpg

Nollaenergiatalo Villa ISOVER (kilpailijanimenä blok) on ISOVERin suunnittelukilpailun voittaja.

Tässä esitellään Villa ISOVER, kuten se toteutetaan Hyvinkään Asuntomessuille.

"Tavoitteena on ollut luoda rakennus, joka on ennen kaikkea tilallisesti mielenkiintoinen, ympäristön huomioiva, asuttava ja tarpeen mukaan joustava koti perheelle, ja joka on toteutettavissa nollaenergiaperiaatteiden mukaan."

Tutustu Villa ISOVERin suunnitelmiin ja rakennusvaiheisiin

Rakenteelliset ja tekniset ratkaisut

Kattorakenne:

  • Vesikate: Kumibitumikermikate ja kantavana alusrakenteena vaneri, kattoristikot ja ISOVER Puhallusvilla eristys 700mm
  • Rakenteen U-arvo: 0,060 W/m2K

Ulkoseinät:
Lattiarakenne sekä perustukset:

  • Tehdasvalmisteiset puuelementit jossa 42x298mm liimapuurunko, rungon eristys ISOVER KL-33 2 x 150mm, tuulensuojana ISOVER RKL-31 Facade 100mm tuulensuojavilla
  • Höyrynsulkuna ISOVER Vario KM Duplex UV kosteutta tasaava älykäs höyrynsulku
  • Sisäpinnan kipsilevytys Gyproc GEK 13mm
  • Rakenteen U-arvo: 0,080 W/m2K
  • Maanvarainen betonilaatta 80mm, lattialämmitys
  • Eristys 400mm Styrofoam XPS -eriste
  • Sokkelirakenne Weber LecaLex lecaharkot
  • Betoninen antura valettuna Styrofoam XPS muottiin
  • Rakenteen U-arvo: 0,090 W/m2K

Lämmitys:

  • Maalämpöpumppu ja vesikiertoinen lattialämmitys
  • Takka
  • Puulämmitteinen sauna

Uusiutuva energia:

  • 60m2 aurinkopaneeleja sähkön tuotantoon - syötetään valtakunnan verkkoon, mahdollisuus myös sähköauton lataamiseen
  • 6m2 aurinkokeräimiä - lämpimän käyttöveden tuotantoon

Villa ISOVERin numeraalisia arvoja

Tontin ala: 1162m2

Kerrosala:

1.krs: 108,5m2
2.krs: 87,0m2
varastot: 21,5m2
yhteensä: 195,5m2 + 21,5m2

Rakennusoikeudellinen kerrosala

1.krs: 97,5m2
2.krs: 78,0m2
varastot: 21,5m2
yhteensä: 175,5m2 + 21,5m2
Bruttoala: 203m²
Tilavuus: 735m³
Lämmin ilmatilavuus: 507m³

Villa ISOVERin pohjapiirustus
Villa ISOVERin pohjapiirustus
Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Rakentaminen
energiansäästö
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Jääpuikkoja omakotitalon räystäällä
Miksi jääpuikkoja roikkuu räystäällä?
Nuo kauniit ja kimaltavat luontoäidin luomukset, jääpuikot, voivat kertoa terävällä kielellään yläpohjan eristeongelmasta. Jääpuikot voivat olla merkki eristeiden riittämättömyydestä tai jostain rakennusfysikaalisesta ongelmasta. Olemattomat tuuletusraot eivät päästä kattoa tuulettumaan kunnolla, jolloin kosteus voi tiivistyä katon alapintaan. Yläpohjan vuosikymmenet palvelleet eristeet eivät enää vastaa nykynormeja, jolloin lämpö karkaa harakoille. Oikein suunniteltu rakenne pitää lämmön sisällä ja kosteuden poissa rakenteista.Antaa harakoiden hytistä katonharjalla.
20131_33265.jpg
Huippuluokan ISOVER-eristeet
Lämmöneristämisen ja ilmanvaihdon oikeanlainen toteuttaminen on eräs keskeisimmistä tekijöistä rakennuksen asumisviihtyvyyden kannalta. Tehokkaaseen lämmöneristämiseen sijoitetut eurot palautuvat pienentyneinä lämmityskuluina muutamassa vuodessa. Rakenteet tulee suunnitella ja toteuttaa siten, että lämmöneriste pysyy kuivana eikä sen läpi kulje hallitsemattomia ilmavirtauksia.
201211_33043.jpg
Mitä nollaenergiatalo tarkoittaa?
Nettonollaenergiatalo, on rakennus, joka tuottaa uusiutuvaa energiaa käytettäväksi talon ulkopuolella yhtä paljon kuin se käyttää taloon tuotua energiaa. Nettonollaenergiatalo voi perustua joko käytettävään energiaan tai käytettävään primäärienergiaan. Talon ulkopuolisella käytöllä tarkoitetaan energian syöttämistä esimerkiksi sähköverkkoon, sähköauton lataamista tai aurinkolämmön käyttöä viereisissä rakennuksissa samassa taloyhtiössä.Lähes nollaenergiatalo (Rakennusten energiatehokkuusdirektiivi EPBD) on rakennus, jonka energiantarpeesta katetaan merkittävä osa rakennuksessa tai sen läheisyydessä tuotettuna uusiutuvana energiana. Uusiutuviin polttoaineisiin perustuva kaukolämpö lasketaan rakennuksen läheisyydessä tuotetuksi uusiutuvaksi lämpöenergiaksi, mutta sähkön ja lämmön yhteistuotannon sähköä ei lasketa uusiutuvaksi sähköenergiaksi. Uusiutuvia energialähteitä ovat mm. aurinkolämpö, aurinkosähkö, talossa tai sen läheisyydessä talon tarpeisiin tuotettu tuulivoima ja maalämpöjärjestelmällä maasta tuotettava maalämpö.Nollaenergiatalo on nykypäivää - tutustu
Niben poistoilmalämpöpumppu
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.
20127_31724.jpg
Aikku sai fiksun kodin
Aino-Kaisa Saarinen on onnellinen. Juhannuksena hän saunoi omassa ABB:n taloautomaatiolla varustetussa nollaenergiatalossaan. "Kun olemme paljon poissa kotoa, ei tarvitse huolehtia lämmityksestä, valaistuksesta ja turvallisuudesta", huippuhiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen, tuttavallisesti Aikku, perustelee ABB:n KNX-taloautomaation valintaa uuteen omakotitaloonsa.Kilpailukauden lopussa Aino-Kaisa oli tullut katsomaan töiden edistymistä talotyömaallaan yhdessä ABB:n aluemyyntijohtaja Leevi Peltosen kanssa. Aino-Kaisan ja hänen puolisonsa Tom Gustafssonin haaveiden omakotitalo valmistui kesällä Hollolaan Salpausselän harjun kylkeen. Tontin Hollolan kunta lahjoitti huippuhiihtäjälle MM-vuonna 2009."Tuosta menee latu Tiirismaalle", Aino-Kaisa viittilöi tontin kulmalle. "Hyvät hiihto- ja lenkkimaastot olivat ihan ratkaisevia tämän paikan valinnassa."
20229_79579.jpg
Jätevesijärjestelmän asennus on nopeaa haastavallekin tontille
Satakuntalaiset Johanna ja Sauli halusivat nelihenkiselle perheelleen uuden kodin metsäiseltä tontilta ja mielellään idyllisessä maalaismaisemassa. Unelma kuulostaa melkeinpä maalaukselta, mutta todellisuus oli lähempänä kuin he osasivat arvatakkaan. Tontti uudelle kodille löytyi totuttujen lähiöiden ja keskustan ulkopuolelta. Tästä on nyt aikaa kolmisen vuotta. Löytämässään tontissa he ihastuivat erityisesti sen korkeuseroihin ja kallioiseen maastoon.Johanna ja Sauli arvostavat ekologisuutta ja kunnioittavat luontoa, joten rakennusprojekti tuli toteuttaa arvojen mukaisesti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton