• Etusivu
  • Talo

Miten suojaan hormin, kun vaihdan öljykattilan lämpöpumppuun?

Sari Nieminen
Päivitetty 12.06.2025
hormin suojaaminen

Mitä hormille pitää tehdä, kun vaihdat öljylämmityksen tilalle lämpöpumpun? Lue asiantuntijoiden neuvot.

Olet vaihtamassa öljykattilaa esimerkiksi ilma-vesilämpöpumppuun ja vanha pannuhuoneen savupiippu jää tarpeettomaksi. Vanha hormi pitäisi varmaankin suojata, mutta voisiko sinne laittaa esimerkiksi vanerista tai styroxista tulppaa? Näin voisi ajatella ehkäistäkseen pakkasilman vapaan pääsyn tekniseen tilaan. Mutta mitä sanovat asiantuntijat?

Hormi ja sen kosteusvauriot nuohoojan silmin

Nuohousalan keskusliiton teknisen valiokunnan puheenjohtaja ja nuohousalanyrittäjä Marko Davidsson neuvoo, ettei hormia kannata lähteä tukkimaan tutkimatta asiaa tarkemmin. Lähtökohtaisesti hormi tulisi pitää auki, vaikka öljykattila olisikin poistettu käytöstä.

– Jos esimerkiksi talon tiilipiippuun on asennettu teräksinen sisäpiippu, on tärkeää pitää huolta siitä, ettei piippuun sada vettä. Teräksinen pinta valuttaa veden vauhdilla hormin pohjalle ja sitä kautta myös rakenteisiin. Tästä saattaa helposti kehittyä kosteusvaurioita talon rakenteisiin. Tähän tarkoitukseen on erinomaisena apuna piipunhattu.

Tiilipintainen piippu ei taas valuta vettä hormin pohjalle, joten sen suojaamisella ei ole valtava kiire. Toki tämäkin hormityyppi hyötyy piipunhatun suojasta. Moni onkin ottanut vanhan hormin ilmastointihormikäyttöön.

Raumalainen nuohooja Jouko Lehtimäki vinkkaa, että hormin alapäähän kannattaa asentaa venttiili, jolla hormi saadaan tukkoon ja hormia voidaan käyttää myös ilmanvaihtona. – Ja jos joskus haluaa laittaa tilaan uuden tulisijan, on se helppo asentaa venttiilin tilalle.

Vältä tee se itse niksejä hormeissa

Tee se itse niksi, esimerkiksi piipun täyttämisestä kevytsoralla, on Davidssonin mukaan ehdottomasti huono ajatus. – Kevytsora on kuitenkin melko painavaa ja hormikanavan pituudesta riippuen hormiin mahtuu melko paljon tavaraa. Tämä paine aiheuttaa sen, että alemmat "pavut" alkavat murskautua ja kevytsoraa saa olla jatkuvasti lisäämässä.

Myöskään ideaa hormin tukkimista styroxilla tai muulla ilmaa läpäisemättömällä ei Davidsson pidä hyvänä. Ilman pitäisi päästä kiertämään hormissa, jotta se pysyy kuivana. Jos hormi suljetaan, kun se on vielä kostea, jää kosteus hormiin eikä poistu rakenteista.

Davidsson on nähnyt kaikenlaista hormia toimiessaan jo yli 20 vuotta nuohoojana omassa yrityksessään. Hormeja on sekä suojattu että tukittu monella tapaa.

– Naakat huolehtivat hormin sulkemisesta kuitenkin automaattisesti, naurahtaa Davidsson.

202111_73492.jpg

Viranomaisten kanta hormin peittämiseen

Porin pelastuslaitoksen palotarkastajan Tuomas Klimoffin mukaan paloviranomaisilla ei ole hormien käytöstä poiston suhteen mitään suurempaa huomioitavaa. Klimoff neuvoi kääntymään kuitenkin paikkakunnan rakennustarkastuksen puoleen, jos on aikeissa muuttaa hormien käyttötarkoitusta.

Pelastuslaitokselle tulee tehdä ilmoitus öljylämmitysjärjestelmästä luopumisesta ja lämmitysmuodon vaihtumisesta tulee tehdä ilmoitus rakennusvalvontaviranomaiselle. Näin ainakin on käytäntönä Porin alueella, kertoo Porin kaupungin tarkastusinsinööri Jukka Ojanen.

202111_73493.jpg

Kun taas hormin käytöstä poistoon ei ole mitään yleispätevää ohjetta. Huomioitavaa kuitenkin on, että täysin avonaisiksi molemmista päistään niitä ei kuitenkaan tule jättää kertoo Ojanen.

– Jokainen hormi ja tapaus on erilainen jo rakennusteknisistäkin syistä. Ojanen neuvoo olemaan yhteydessä rakennusalan ammattilaiseen ja keskustelemaan heidän kanssaan siitä, mikä on rakennusteknisesti oikea ratkaisu kyseiseen kohteeseen.

Käyttämättömien hormien suojaamiseen ei siksi ole täysin yksiselitteistä vastausta, eikä jokaiseen kohteeseen päde täysin samankaltainen ohjeistus.

Mikäli savuhormi aiotaan ottaa uudelleen savuhormikäyttöön, sen kunto tulee tarkastaa ja soveltuvuus uudelle tulisijalle varmistaa.

Ojanen toteaa kuitenkin, että – Jotain kannattaa varmasti tehdä ja muistuttaa että lämmitysjärjestelmän muutoshankkeessa mahdollisesti tarvittavat lupa-asiat kannattaa varmistaa oman paikkakunnan rakennusvalvontaviranomaisilta.

Info

Info

Ota selvää!

Teknisessä tilassa tapahtuvat muutokset edellyttävät joissain tapauksissa luvan hankkimista. Luvan hankkiminen kannattaa varmistaa aina tapauskohtaisesti. Jos teknisessä tilassa ei tapahdu mitään muita muutoksia, kuin lämmityskattilan poisto ja uuden yksikön tilalle asentaminen, lupaa ei useinkaan tarvita. Mutta jos uusi lämmitysjärjestelmä sijoitetaankin viereiseen tilaan, tilaa laajennetaan, tai muuta sellaista, tulee eteen tilan käyttötarkoituksen muutos. Tämä on jo luvanvarainen asia.

Ota huomioon myös säiliö ja luvat

Jos öljysäiliö aiotaan jättää maahan, täytyy se Tukesin hyväksymän urakoijan toimesta ensin tyhjentää, puhdistaa ja todeta ehjäksi. Maahan jättämiselle tulee hakea ympäristöviranomaiselta lupa. Näin ainakin edellytetään Porin alueella.

Kaupunkien ja kuntien ympäristövalvonnalta löytyy yleensä ohjeet paikkakuntakohtaisesti.

Lisäksi jos säiliö aiotaan jättää maahan, on se syytä täyttää – maassa olevat täyttämättömät ja ankkuroimattomat säiliöt saattavat ajan myötä nousta pintaan. Vanhoista ankkuroiduista säiliöistä monesti normi raudasta tehdyt ankkurointiketjut ja kiinnikkeet ovat usein ajan saatossa merkittävästi heikentyneet tai jopa kokonaan ruostuneet pois, toteaa Ojanen.

Talo
hormistot
painovoimainen ilmanvaihto
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

201811_55398.jpg
Hormien kunnostus takaa turvallisuuden
Hyväkuntoinen piippu on tärkeä osa kodin paloturvallisuutta. On hyvä muistaa, että piiput eivät ole koskaan ikuisia, ja vanha piippu saattaakin olla vakava turvallisuusriski. Kannattaakin pyytää aika ajoin nuohoojalta arvio piipun kunnosta. Itse piipun kunnostus kannattaa jättää aina ammattilaisen huoleksi.
Abloy Yale app
Valitse oikea valvontakamera tarpeidesi mukaan
Valvontakamerat kasvattavat suosiotaan. Itselleen juuri oikean kameran valinta voi olla kuitenkin haastavaa. Moni käyttää edelleen turhaan esimerkiksi mökin pihan valvontaan riistakameroita, vaikka nykyisin olisi saatavilla tarkoitukseen paremmin sopivia valvontakameroita. Miten saatavilla olevasta kirjosta löytää omiin tarpeisiinsa sopivan kameran?
kustavin rantaviivaa
Ilmanvaihdolla mukavuutta
Kustavin keskustasta lossimatkan päässä sijaitsee maisemaltaan ja kiinteistöltään vaikuttava miljöö. Jylhän vehreään saaristoympäristöön on rakennettu kakkosasunnon virkaa toimittava kolme rakennusta sisältävä kokonaisuus. Asuin- ja saunarakennuksen ilmanvaihdolla luodaan mukavuutta, terveellisyyttä ja energiatehokkuutta vapaa-ajan asumiseen.
201711_50771.jpg
7 syytä panostaa ilmanvaihtoon
Kun ilmanvaihto toimii, raikasta ja puhdasta ilmaa riittää kellon ympäri joka huoneeseen. Nukut paremmin ja heräät virkeänä uuteen aamuun.Vietämme lähes 90 % ajastamme sisätiloissa. Siksi sisäilman laadulla on väliä. Huono sisäilma on terveysriski. Erityisesti oireilevat hengityselin- ja sydänsairaat.Suodattimella varustettu korvausilmaventtiili pitää epäpuhtaudet ulkona. Siite- ja katupöly sekä terveydelle vaarallisimmat pienhiukkaset eivät pääse sisäilmaan.Mikäli korvausilma otetaan sisään hallitsemattomasti, vaikkapa lattioiden raosta tai postiluukun kautta rappukäytävästä, mukana seuraa hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Kun raitis ilma tulee hallitusti ikkunoiden sisäpuolella sijaitsevista venttiileistä, lattioiden ja ikkunoiden raoista tuleva veto vähenee.Jos ilmanvaihto on riittämätön, asunnon kosteusprosentti nousee. Kosteus ei tee hyvää rakenteille ja sisustusmateriaaleille. Kostean ilman lämmittäminen syö myös energiaa. Kun ilma vaihtuu oikein, lämmityskulutkin pysyvät hallinnassa.Ilmanvaihto on tärkeä osa kiinteistön toimintaa. Toimiva ilmanvaihto pitää kiinteistön rakenteet paremmassa kunnossa ja talo säilyttää arvonsa.Useimmissa kodeissa ilmanvaihto olisi helposti parannettavissa yhdessä päivässä, muutaman sadan euron panoksella.
20089_12917.jpg
Valitse ympäristöystävällinen Spirit-laminaatti
Spirit-uutuuslaminaatti valmistetaan modernilla valmistusmenetelmällä, jossa kuosi painetaan suoraan erikoisvalmisteisen puukuitulevyn pintaan, joten kuviopaperia ei käytetä lainkaan kuten perinteisissä laminaattilattioissa. Tämä säästää paperia ja optimoi resurssien käyttöä koko valmistusprosessissa sekä vähentää valmistusmateriaalien kulutusta ja säästää arvokkaita luonnonvaroja.
20184_52555.jpg
Saunan ilmanvaihdon remontti koneellisesti
Vanhaa taloa remontoidessa unohtuu usein ilmanvaihdon osuus. Etenkin pesutiloissa saattaa tulla vastaan hajua, jotka eivät kuulu ilmanvaihdoltaan toimivaan taloon. Toimiva pesutilojen ilmanvaihto estää rakenteiden ruostumisen ja lahoamisen, varmistaa miellyttävän sisäilman löylyteltäessä ja kuivattaa tilat käytön jälkeen. Näiden puolien lisäksi koneellinen tulo- ja poistoilmajärjestelmän ansiosta myös pesutiloihin saadaan hallittu, vedoton ja energiataloudellinen ilmanvaihto.Tuloilmaventtiilin paikka saunassa on vähintään puoli metriä kiukaan kivien yläpuolella seinässä tai katossa. Poistoilma-aukko pitää olla lauteiden alapuolella. Pienissä saunoissa poisto tapahtuu saunan oven alta kylpyhuoneen poiston kautta.Pesutilojen tuloilma on saunan siirtoilmaa. Jos pesuhuoneessa on ikkuna, tuloilman pitäisi osua siihen, jotta ikkunan pinta pysyy kirkkaana.Monet pitävät mahdottomana ajatusta vanhaan taloon asennettavasta koneellisesta ilmanvaihdosta. Tiiviiksi remontoitu omakotitalo tarvitsee kuitenkin riittävän ilmanvaihdon, sillä puutteellisen ilmanvaihdon seurauksia ovat rakenteiden kostuminen ja homevauriot. Remontoitavaan kohteeseen soveltuu erinomaisesti nopeasti asennettava Vallox BlueSky -ilmanjakojärjestelmä, joka mahtuu hyvin pieneenkin tilaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton