• Etusivu
  • Tutkimus

Miten sinä asut, kun vanhuus koittaa?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 12.07.2017
20177_49785.jpg

Porin SuomiAreenan panelin muodostivat ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, Oman muotoinen koti -hankkeen projektipäällikkö Miki Mielonen, sisäministeri Paula Risikko, Kuusikkoaho Oy:n toimitusjohtaja Leo Tolonen ja Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Harri Tuomaala.

Kuinka taataan hyvä asuminen läpi ihmisen elinkaaren? Tätä pohdittiin Porissa, kun SuomiAreenan lavalla herättiin keskustelemaan suomalaisesta asumisesta.

Hyvä asuminen on yhtä kuin viihtyisä, toimiva koti, josta käsin arki sujuu hyvin. Hyvä asuminen on myös tervettä, kestävää ja ekologista: palveluiden pariin pääsee mutkattomasti ja asuinympäristö tarjoaa sopivasti virikkeitä.

Porin SuomiAreenassa panelistit keskustelivat tämän hetkisistä suomalaisia koskettavista asumisen ongelmakohdista, sekä innoittuivat pohtimaan, kuinka ongelmia voitaisi ratkoa tehokkaasti.

Keskusteluun osallistuivat Oman muotoinen koti -hankkeen projektipäällikkö Miki Mielonen, sisäministeri Paula Risikko, ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, Kuusikkoaho Oy:n toimitusjohtaja Leo Tolonen ja Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Harri Tuomaala.

Yhteisöllinen asuminen tuo ikäluokat yhteen

Asumisen ongelmat koskettavat meistä aivan jokaista. Erityisessä tilanteessa ovat tällä hetkellä kuitenkin nuoret opiskelijat sekä vanhukset. Samaan aikaan opiskelijoilla on huutava pula kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista samaan aikaan, kun ikääntyvä väestö tarvitsee asumismuotoja, jotka tukevat vanhenemista.

Yksi ratkaisu tähän yhtälöön on yhteisöllinen asuminen. Tästä meiltä jo löytyykin esimerkkejä: Kuusikkoaho Oy:n toimitusjohtaja Leo Tolonen sai idean vanhenevan väestön yhteisöllisestä asumisesta jäätyään itse eläkkeelle muutamia vuosia sitten. Syntyi ajastus Virkkulankylästä, yhdessä vanhenevien ihmisten asuinalueesta.

Myös Asuntomessut on Suomen suurimpana asumisen tapahtumana esitellyt vuosittain rakentamisen tuoreita ratkaisuja. Yhteisöllisestä asumisesta voidaan todella puhua hyvin maanläheisellä tasolla myös messualueilla, joissa kokonaiset asuinalueet rakentuvat yhdessä valmiiksi samaan aikaan.

– Se on mielenkiintoista, millainen yhteisö syntyy, kun messualueelle muutetaan samaan aikaan ja eletään samassa syklissä, Tuomaala sanoi tilaisuudessa.

Mitä suomalaiset asumiseltaan kaipaavat?

Vuosittaiset Asuntomessut, jotka avataan tänä vuonna Mikkelissä 14. heinäkuuta, näyttävät mallia myös siitä, mitä suomalaiset asumiselta juuri nyt haluavat.

– Luonnon läheisyys, arkea tukeva asuminen, hyvä sijainti ja riittävillä liikenneyhteyksillä tuettu asuinalue ovat suomalaisille tärkeitä. Nyt puhutaan paljon myös puurakentamisesta, terveestä asumisesta ja palvelupohjaisesta liikkumisesta. Nämä tulevat olemaan myös Mikkelissä polttopisteessä, Tuomaala sanoi. Yhtälö on melkoinen, kun samaan aikaan asuminen keskittyy yhä tiiviimmin kaupunkeihin.

– Tämä kuulostaa klassiselta "omakotitalo järven rannalla keskellä kaupunkia" -haaveelta. Tässä on paradoksi, kun Suomi on samaan aikaa yksi Euroopan harvimmin asuttuja maita ja samaan aikaan asuminen kuitenkin kallista, totesi ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Onnellisten kansa haasteista huolimatta

Vaikka asumisessamme on paljon haasteita, asuttaa Suomea maailman onnellisimpiin lukeutuva kansa.

Suomalaiset ovat esimerkiksi valtaosin tyytyväisiä asumiseensa, mikä on maailman mittakaavassakin merkittävä valttikortti. Yksi onnellisuuttamme ja hyvinvointiamme edistävä asia on ympäröivä, pohjoinen luontomme.

– Mikä on jännittävä nähdä, on että Suomen Asuntomessujen asukasbarometrin mukaan ihminen, joka asuu keskellä kaupunkia ja ihminen, joka asuu keskellä Kilpisjärven erämaata, kokee olevansa yhtä lähellä luontoa, totesi Tuomaala.

Asuntomessut järjestetään tänä vuonna Mikkelissä 14.7.-13.8.

Poriin rakentuvalla asuntomessualueella näytti tältä paneelikeskustelun päätyttyä.

Poriin rakentuvalla asuntomessualueella näytti tältä paneelikeskustelun päätyttyä.

Asuntomessut 2018 rantautuvat Poriin

Asuminen läpi ihmiselämän – Mistä asukkaan hyvinvointi syntyy?–keskustelutilaisuus Porin kaupungintalon pihassa oli ensimmäinen avaus kesään 2018, jolloin Asuntomessut rantautuvat Poriin.

Myös SuomiAreenan keskustelussa sivuttiin ensi vuoden asuntomessuja. Porissa viikolla 28 liikkuvien ja asuntomessuista tai Virkkulankylästä kiinnostuneille on vielä mahdollista saada lisätietoa asiasta.

Kansalaistori, 10.-14.7: Asuntomessut Porissa 2018 ja Virkkulankylä esittäytyvät

Kansalaistorilla on esillä kesän 2018 Porin asuntomessualue. Miten messujen rakentaminen etenee? Millaisia kohteita asuntomessualueelle rakentuu? Entä mitä Virkkulankylä pitää sisällään? Näihin kysymyksiin saat vastauksen Kansalaistorilla Asuntomessut Porissa 2018 –pisteellä kävelykadun ja kauppatorin kulmalla.

Tutkimus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201411_41837.jpg
Puhdas hengitysilma kotona - terve perhe
Yleisimmät ilmanvaihdon ongelmatKorvausilma venttiilit puuttuvat kokonaan tai venttiili on tukittu tai muuten poistettu käytöstäKorvausilma tulee huoneistoon postiluukun kautta tai rakennevuotona esim. alapohjan kautta. Tästä voi aiheutua hajuhaittoja ja vedon tunnetta lattiatasossa. Korvausilmaa voi virrata jopa lattiakaivon kautta.Ilmanvaihtoon liittyvät laitteet on kytketty pois päältäHuippuimuri tulee olla päällä 24 h/vrk.RadonpitoisuudetKorkeita radonpitoisuuksia löytyy erityisesti asunnoista, joissa ilmanvaihto ei toimi kunnolla. Toimiva ilmanvaihto voi pienentää radonarvoja jopa 90 % lähtöarvosta.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Energiatehokkuuden parantaminen mullistaa rakentamisen
Nollaenergiatalojen kosteusvaurioriskit voidaan hallitaEU edellyttää, että uudisrakentamisessa siirrytään lähes nollaenergiatalojen rakentamiseen vuoden 2021 alusta. Energiatavoitteet saavutetaan ja rakennusten kosteusvaurioriskit vältetään vain, jos suunnittelun ja rakentamisen laatu ovat kunnossa. Energiatehokkaan rakennuksen kustannukset ovat 2 - 7 % korkeammat kuin tavanomaisen rakennuksen.
20237_82669.jpg
Kompostoinnilla saat ravinteikasta multaa niin kotona kuin mökilläkin
Kompostoimalla saa hyvää, ravinteikasta ja ilmaista maanparannusainetta puutarhan kasveille – samalla säästämme ympäristöä kierrättämällä maatuvan jätteen sen syntypaikassa. Hyvä komposti ei synny vahingossa. Tehokkaan kompostoitumisen perusvaatimukset ovat hapen ja ravinteiden riittävä saanti sekä sopiva kosteus ja lämpö. Kompostointi on tehtävä asiallisesti, eikä siitä saa aiheutua haittaa ympäristölle. Mökillä keittiön biojätteet, kuivakäymälän jätökset sekä puutarhan kasvijätteet on helppo kompostoida mullaksi ja siten kierrättää ravinteet omassa mökkipuutarhassa.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Huono ilmanvaihto altistaa mökin kosteusvaurioille
Jos ajattelit, että mökkisi ilmanvaihto on painovoimainen, saatoit hyvinkin erehtyä. Lue miksi. Korjaamalla mökin ilmanvaihdon kuntoon vältät kosteusvauriot ja parannat sisäilmaa.
20235_81594.jpg
Korvausilmaventtiilien asennus pelasti mökin purkutuomiolta
Tunkkainen ilma, kosteus ja epämiellyttävät hajut ovat keväisin vastassa montaa mökkeilijää. Useimmilla mökeillä ilmanvaihto on jäänyt kokonaan huomiotta. Edullinen ilmanvaihtoremontti saattaa pelastaa mökin jopa purkutuomiolta.
201811_55358.jpg
Sadevesi hallitusti pois katolta
Toimiva katto koostuu tiiviistä katemateriaalista, laadukkaasta sadevesijärjestelmästä sekä luotettavista kattoturvatuotteista. Sadeveden poistuessa hallitusti katolta sadevesiviemäreihin pysyvät yläpohja, perustukset ja ulkoseinät kuivina. Näin talo kestää pitkään ja on terveellinen asua. Myös kattohuoltoihin liittyvät työt on voitava suorittaa turvallisesti edellyttäen asianmukaisia tikkaita sekä kulkusiltoja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton