• Etusivu
  • Rakentaminen

Mitä tehdä, kun kellarin seinät ovat märät?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Muottikolmio Oy - ISODRÄN & Termotuote
Päivitetty 25.10.2023
20238_82799.jpg

Kellarin kosteusongelmien lisäksi taloissa voi olla myös lämpövuotoja. Nämä ongelmat on helppo korjata yhdellä ja samalla ISODRÄN-menetelmällä. (Kuva Adobe Stock)

Pohjois-Helsingissä sijaitsevan omakotitalon omistajalla oli viime kesänä visainen ongelma. Kellarin seinään oli ilmestynyt kosteusläikkiä. Sisäilmaongelmia ei oltu vielä havaittu. Mitä tällaisessa tilanteessa kannattaa tehdä? Omistaja turvautui asiantuntijoiden apuun. Kiinteistössä tehtiin kosteusmittauksia ongelman laajuuden selvittämiseksi. Samalla pyrittiin selvittämään mikä aiheutti kosteuden kellarin seinissä.

Mistä kosteusongelman syy löytyi?

Talossa piti olla toimiva salaojitus, mutta selvästi ulkoapäin tuleva kosteus antoi aiheen epäillä jonkin olevan vialla. Salaojat kuvattiin ja niissä ei mitään ongelmaa löytynyt.

Seinän ulkopinnassa olleet patolevy, lämmöneriste ja hiekka eivät estäneet ulkopuolista vettä tunkeutumasta rakenteisiin. Pahimman ongelmapaikan kohdalta seinän vierus päätettiin avata.

Ongelmaksi paljastui väärään korkeuteen asennettu salaoja eli kyseessä oli rakennusaikainen virhe.

Miten ongelma ratkaistiin?

Salaojaremontti oli tietenkin syytä tehdä pikimmiten. Samalla päätettiin varmistaa kiinteistön kosteustekninen toimivuus. Kellarin seinät pinnoitettiin ulkopuolelta paineellisen veden pitävällä mutta hengittävällä Vandex BB75 laastilla. Kapillaarisesti nouseva kosteus pysäytettiin Vandex IC massalla, joka levitetään rakenteeseen tehtäviin porareikiin.

Katso video, miten Vandex IC toimii ja miten sitä käytetään >>

Kellarin seiniin ulkopuolelle päätettiin lisätä salaojittava Isodrän®-lämmöneriste. Suurin hyöty tästä ratkaisusta oli, että seinästä saatiin jatkuvasti itsensä kuivaava. Ratkaisu hyödyntää rakennusfysiikan peruslakeja. Isodrän-rakenne siirtää seinän kastepisteen seinärakenteesta seinän ulkopuoliseen lämmöneristeeseen, jossa lämpimästä kylmän suuntaan kulkeva vesihöyry tiivistyy vedeksi ja johtuu salaojiin.

Tehtyjen ratkaisujen vaikutukset varmennettiin rakenteiden kosteusmittauksilla. Muutama kuukausi remontin jälkeen tehdyt mittaukset osoittivat seinän kuivuneen juuri kuten suunniteltiin.

20193_56646.jpg
Info

Info

Tyypillisesti kosteusongelmat aiheutuvat jostakin seuraavista syistä:

  • Hulevedet valuvat seinärakenteisiin
  • Kapillaarinen kosteuden nousu anturan tai lattian kautta rakenteisiin
  • Puutteellinen tai virheellinen salaojitus
  • Vesihöyry tiivistyy seinärakenteeseen rakennusvirheistä johtuen
  • Virheet vesikatteessa

Oliko ratkaisu oikea?

Tehdyt ratkaisut osoittautuivat toimiviksi ja lopputuloksen perusteella voidaan todeta, että kellarillisen talon salaojaremonttia ei kannata toteuttaa ilman, että samalla asennetaan salaojittava Isodrän-lämmöneriste.

Lue lisää Isodrän-lämmöneristeestä >>

202210_79765.jpg
Muottikolmio Oy - ISODRÄN & Termotuote
Rakentaminen
kosteudeneristys
perustukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20208_66159.jpg
Säästä korjauskuluissa ja käytä monitoimista eristettä
Taloissa oli havaittu jo pidemmän aikaa kosteus- ja lämpövuotoja. Asukkaat olivat valitelleet muun muassa kylmistä lattioista. SItten koitti lämmin kesäkuinen torstaiaamu rakennustyömaalla Pohjois-Helsingissä. Nelisen kuukautta kestävässä urakassa uusittiin laajalla tontilla sijaitsevien kuuden rakennuksen perustusten kosteuden- ja lämmöneristeet sekä parannettiin salaojien toimintaa.
20229_79484.jpg
Rakennusten täydellinen kosteussuoja ja lämmöneriste
Terve, hengittävä ja energiatehokas kellarin seinä on mahdollista toteuttaa rakennusfysiikan peruslakeja hyödyntävällä ratkaisulla. Maanalaisen seinän lämpimänä ja kuivana pysymisen edellytys on kunnollinen kosteussuoja, joka koostuu salaojituksesta, kapillaarisesta katkaisusta ja lämmöneristyksestä. Katso video, miten helppo remontti ISODRÄN-rakenteella on tehdä.
20203_63477.jpg
Näin kellari pysyy kuivana ja lämpimänä
Monesti kellaritilat omakotitaloissa sekä kerrostaloissa halutaan uudistaa nykyaikaisella ratkaisulla, mikä kestää aikaa ja on laadukas. Nykypäivän rakentamisessa ei enää suunnitella vain materiaalikustannuksiltaan edullisia tai totuttuja ratkaisuja. Kokonaiskustannukset ja lopputulos ratkaisevat. Rakentaminen ilman reklamaatioita on kaikkien kannalta järkevämpää.Vanhoissa taloissa on valitettavan usein kostea ja tunkkainen kellari. Se näkyy seinän rappauksien kosteusvaurioina ja homeena. Tämä huomataan usein vasta silloin, kun kellaritilat haluttaisiin ottaa hyötykäyttöön. Isodrän-levyn avulla toteutat kellariremontin onnistuneesti ja saat vanhan kellarin hyötykäyttöön. Ratkaisua varten on mahdollista hyödyntää määrälaskuria sekä valmistajan suunnittelu- ja asennusohjeita. Kosteussuojaratkaisut salaojaan ohjeineen voi tilata verkkokaupasta suoraan tontille.
20154_43144.jpg
Eristä kellarin seinä ulkopuolelta
Finnfoamin kehittämällä ratkaisulla kellarin seinän eristäminen on helppoa ja nopeaa. Ratkaisu soveltuu niin uudis- kuin korjauskohteisiinkin ja varmistaa rakenteen oikean kosteusteknisen toimivuuden.
201612_47856.jpg
Tehokas kosteussuoja varsinkin kellarille
Kostea, tunkkainen kellari, jossa seinän maali ja rappaukset lohkeilevat on tyypillinen näky useissa kerros- ja omakotitaloissa. Sadevesi on kyllästänyt kellarin seiniä ympäröivän maan tai pohjavesi on noussut talon anturaan saakka, jolloin talo niin kutsutusti seisoo vedessä. Salaojat voivat olla puutteellisia tai virheellisesti tehty. Kellarin ottaminen hyötykäyttöön voi olla vain haaveena näissä tilanteissa.Tehokas kosteussuojaus syntyy rakenteiden ulkopuolisesta lämmöneristyksestä ja niiden hengittämis- ja kuivumismahdollisuuksista, kapillaarisen kosteuden katkaisusta ja tehokkaasta salaojituksesta. ISODRÄN®-levyllä on kaikki nämä ominaisuudet. Siksi Isodräniä käyttämällä voidaan varmistaa esim. kellaritilojen kuivana pysyminen.
201712_51225.jpg
Ovatko avaimet hukassa?
Yale Doorman -älylukko mahdollistaa kodin lukituksen sekä kulun hallinnan ja seuraamisen. Se on suunniteltu tekemään arjesta huoletonta ja sujuvaa. Oletpa kotona, töissä tai lomalla, voit luottaa siihen, että sinulle arvokkaat asiat ovat aina turvassa.Yale Doorman lukitsee oven automaattisesti sen sulkeuduttua, jolloin ei tarvitse miettiä, jäikö ovi lukitsematta. Lukon sisäänrakennettu hälytin ilmoittaa siihen kohdistuvista murtoyrityksistä. Hälytys on mahdollista saada myös oven aukaisuista. Mobiilisovelluksen avulla voi vastaanottaa älypuhelimeen tiedon siitä, kun lapsi on päässyt koulusta turvallisesti kotiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton