• Etusivu
  • Rakentaminen

Isodrän tuo säästöjä lämmitys- ja kosteudeneristysremonttiin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Muottikolmio Oy - ISODRÄN
Julkaistu 17.08.2020Päivitetty 25.08.2022
20208_66159.jpg

ISODRÄN Levyn asennus

Taloissa oli havaittu jo pidemmän aikaa kosteus- ja lämpövuotoja. Asukkaat olivat valitelleet muun muassa kylmistä lattioista. SItten koitti lämmin kesäkuinen torstaiaamu rakennustyömaalla Pohjois-Helsingissä. Nelisen kuukautta kestävässä urakassa uusittiin laajalla tontilla sijaitsevien kuuden rakennuksen perustusten kosteuden- ja lämmöneristeet sekä parannettiin salaojien toimintaa.

Helppo ja nopea asennus

Keltainen Hyundain pienkuormaaja kaivaa maata keltaisen tiilitalon vierestä. Kaivannossa kymmenen metrin päässä rakentajat asentavat Isodrän-levyjä harmaaseen betoniin. Ennen levyjen asennusta betonin pinnasta on poistettu vanha pikikerros.

Tällä työmaalla työskenteleville Isodrän on melko uusi asia.

– Muutaman kerran olen aiemminkin tätä asentanut. Youtubesta olemme porukalla opiskelleet kaikkea tähän liittyvää. Ohjeet ovat hyvin selkeät ja asennus on nopeaa ja helppoa. Yhdellä kiinnikkeellä nämä tavallisesti kiinnitetään, Pienkoneurakointi Janne Törmän työmaapäällikkö Janne Törmä sanoo.

Lue lisää Isodrän-eristeestä >>

ISODRÄN levy asennettuna

ISODRÄN levy asennettuna

Eristysasennuksen jälkeen viiden hengen porukka huolehtii siitä, että talon ulkopuoliset kaadot ovat kunnossa viemäreihin. He vastaavat myös alueen viherrakentamisesta, joka näkyykin jo ensimmäisten valmistuneiden talojen pihoilla.

Työmaan maa-aines on helppoa käsitellä, mikä helpottaa työn etenemistä. Koska kyseessä on 1970-luvun lopulla rakennettu yhtiö, on maaperään tuon ajan tavan mukaan upotettu jonkin verran rakentamisen aikaista jätettä, joka urakan aikana poistetaan. Vaikka kyseessä on rivitalotyömaa, pätevät samat toimenpiteet ja tuotteet yhtä lailla omakotitaloihin.

Törmän porukalle on jatkossakin mukavasti töitä tiedossa, sillä saman aikakauden taloja Suomessa riittää niin rivitaloina kuin omakotitaloinakin, ja niissä on järjestään samanlaisia tarpeita kuin tässä kohteessa.

– Kun pohja ja katto ovat talossa kunnossa, sillä pärjää jo pitkälle, Törmä sanoo.

Info

Info

Isodrän hoitaa kaiken kerralla

  • lämmöneristys
  • kosteudeneristys
  • salaojittavuus
  • kuivauskyky

Jopa viidennes säästöä ja vähemmän työvaiheita

Isodränin valinta eristemateriaaliksi on monin tavoin perusteltua. Sen tietää urakan suunnittelusta vastannut Rakentajapalvelu Kivimäki Oy:n rakennusinsinööri Jyri Kivimäki.

Valmis ja paljas sokkeli

Valmis ja paljas sokkeli

Isodrän on hieno multifunktionaalinen eristemateriaali. Se täyttää monta tehtävää: se estää normien mukaisesti veden joutumisen rakenteisiin ja on sekä lämmöneriste että pystysalaoja muurin kyljessä, Kivimäki kertoo.

Eikä tässä vielä kaikki, sillä Isodräniä käytettäessä työ sujuu nopeammin kuin perinteisillä eristysmenetelmillä.

– Isodränin kanssa rakennuksen vierestä kaivettu maa-aines voidaan palauttaa takaisin alkuperäiseen paikkaan Isodränin viereen. Isodräniä asennettaessa muuriin tehdään tekninen tasoitekerros ja levyjen toiselle puolelle tulee suodatinkangas maa-ainesta vastaan, Kivimäki sanoo.

Perinteisessä eristystyössä asennetaan ensin patolevy, sen jälkeen styrox- eli eps-eriste ja sitten vielä tuodaan salaojittavaa sepeliä parikymmentä senttiä ennen kuin asennetaan suodatinkangas ja tuodaan maa-aines. Tämä merkitsee enemmän työvaiheita ja sitä että alkuperäistä maa-ainesta pitää kuljettaa työmaalta pois.

Isodrän levy pitää lisäksi verrattuna edellämainittuihin eps-eristeisiin sisällään seinää kuivattavan ominaisuuden, jolloin seinässä jo oleva mahdollinen kosteus pääsee poistumaan. Samalla levyllä saadaan siis lämmöneristävyys, salaojittavuus ja kuivauskyky yhdellä asennuskerralla.

Lähtötilanne ennen ISODRÄN levyn asennusta

Lähtötilanne ennen ISODRÄN levyn asennusta

Salaojitukseen erikoistuneen urakoitsijan toimitusjohtaja kertoi juuri minulle, että Isodrän-eristetyissä kohteissa kokonaiskustannukset työlle ja materiaaleille on 1020 % alhaisemmat. Vaikka Isodrän on merkittävästi muita materiaaleja kalliimpi, tulee säästöä runsaasti, kun työvaiheita on vähemmän kuin perinteisillä menetelmillä eikä työmaalta tarvitse ajaa maata pois.
Jyri Kivimäki, rakennusinsinööri, Rakentajapalvelu Kivimäki Oy

Isodränin käyttö edellyttää, että rakennusten salaojat ovat kunnossa. Maaperärajoitteita ei varsinaisesti ole, mutta suotavaa on, ettei Isodränin kanssa käytettävä maa-aines ole erityisen märkää tai epähomogeenista. Isot kivet on syytä poistaa maa-aineksen joukosta ennen kuin se palautetaan talon viereen.

ISODRÄN Levy asennettuna kulmaan

ISODRÄN Levy asennettuna kulmaan

Isodrän sopii mainiosti rakennusten eristämiseen omakotitaloista suuriin kerrostaloihin sekä kellarillisiin että kellarittomiin. Kivimäki tuntee tuotteen ominaisuudet, sillä hän on suunnitellut Isodränin käytön useisiin kymmeniin korjauskohteisiin.

– Taloyhtiölle Isodrän merkitsee pitkää elinkaarta ja huoltovapaata eristettä. Se toimii erittäin hyvin kapillaarieristeenä, jolla on erinomainen sekä lämmön että kosteuden eristävyys, Kivimäki sanoo.

Isodränin saatavuus on erinomainen ympäri Suomen ja osaavia Isodrän-urakoitsijoita on kattavasti maakunnissa.

– Logistiikka on nopeaa, sillä varastomme on Suomessa ja tavaraa saa parissa päivässä. Meillä on myös ilmainen tekninen tuki ja neuvonta. Tulemme mielellämme neuvomaan asiakkaitamme paikan päälle, Muottikolmion Isodränin myyntipäällikkö Esa Suomaa sanoo.

Isodräniä on asennettu vuosien varrella satoihin kohteisiin. Hyväksi havaittu ja tekniseltä idealtaan yksinkertainen tuote on pysynyt pitkään ennallaan. Hyvää ei ole syytä muuttaa.

– Tärkein kehittämiskohteemme on tällä hetkellä Isodrän-urakoitsijoiden koulutuksen järjestäminen ja sertifiointimallin luonti Suomeen, Suomaa sanoo.

Info

Info

Tilaa tuotteet verkkokaupasta suoraan tontille

Levyjen tilausta varten tarvitset joitain tietoja kohteesta. ISODRÄN® -levyjä on saatavana 100 ja 200 mm paksuisina. Paksuuden lisäksi tulee tietää kohteen kosteuskuorma pohjalla, maaperän tyyppi, pakkaustapa, suojattavien seinien määrä mittoineen ja seinän materiaali. Määrälaskurista saat kaikkien tarvikkeiden määrät ja näin pystyt pyytämään helposti myös tarjouksen. Muista hyödyntää myös valmistajan suunnittelu- ja asennusohjeet.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Muottikolmio Oy - ISODRÄN
Rakentaminen
perustukset
kosteudeneristys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20238_82799.jpg
Kellarin seinät märät, mitä tulisi tehdä?
Pohjois-Helsingissä sijaitsevan omakotitalon omistajalla oli viime kesänä visainen ongelma. Kellarin seinään oli ilmestynyt kosteusläikkiä. Sisäilmaongelmia ei oltu vielä havaittu. Mitä tällaisessa tilanteessa kannattaa tehdä? Omistaja turvautui asiantuntijoiden apuun. Kiinteistössä tehtiin kosteusmittauksia ongelman laajuuden selvittämiseksi. Samalla pyrittiin selvittämään mikä aiheutti kosteuden kellarin seinissä.
20203_63477.jpg
Näin kellari pysyy kuivana ja lämpimänä
Monesti kellaritilat omakotitaloissa sekä kerrostaloissa halutaan uudistaa nykyaikaisella ratkaisulla, mikä kestää aikaa ja on laadukas. Nykypäivän rakentamisessa ei enää suunnitella vain materiaalikustannuksiltaan edullisia tai totuttuja ratkaisuja. Kokonaiskustannukset ja lopputulos ratkaisevat. Rakentaminen ilman reklamaatioita on kaikkien kannalta järkevämpää.Vanhoissa taloissa on valitettavan usein kostea ja tunkkainen kellari. Se näkyy seinän rappauksien kosteusvaurioina ja homeena. Tämä huomataan usein vasta silloin, kun kellaritilat haluttaisiin ottaa hyötykäyttöön. Isodrän-levyn avulla toteutat kellariremontin onnistuneesti ja saat vanhan kellarin hyötykäyttöön. Ratkaisua varten on mahdollista hyödyntää määrälaskuria sekä valmistajan suunnittelu- ja asennusohjeita. Kosteussuojaratkaisut salaojaan ohjeineen voi tilata verkkokaupasta suoraan tontille.
20229_79484.jpg
Rakennusten täydellinen kosteussuoja ja lämmöneriste
Terve, hengittävä ja energiatehokas kellarin seinä on mahdollista toteuttaa rakennusfysiikan peruslakeja hyödyntävällä ratkaisulla. Maanalaisen seinän lämpimänä ja kuivana pysymisen edellytys on kunnollinen kosteussuoja, joka koostuu salaojituksesta, kapillaarisesta katkaisusta ja lämmöneristyksestä. Katso video, miten helppo remontti ISODRÄN-rakenteella on tehdä.
20226_78729.jpg
Leca® kevytsora toimii kapillaarikatkona
Savesta polttamalla valmistettu, mekaanisesti ja kemiallisesti kestävä Leca-kevytsoraeriste kestää ja säilyttää eristyskykynsä koko rakennuksen käyttöiän.Leca® -sora KAP 4–20 mm on kapillaarisen nousukorkeuden tehokkaasti katkaiseva kevytsoralajike, joka on valmiiksi tehtaalla käsitelty lisäaineella kapillaarisen vedennousun estämiseksi. Käsittelyllä varmistetaan kapillaarisen nousukorkeuden jäävän alle 100 millimetriin, joka on merkittävästi pienempi kuin soralla tai murskeella. Käsittelyaine ei sisällä haitallisia aineita eikä muutu ajan myötä.
20206_65135.jpg
Ikuisesti kuiva talo - katso kuivatusjärjestelmän matka messutaloon
Kosteusongelmat ovat hyvin yleisiä vanhemmissa taloissa, mutta joskus uudemmissakin taloissa voi tulla ongelmia kosteuden kanssa. Näitä ongelmia voidaan kuitenkin ehkäistä tehokkaasti ja varmistaa turvallinen asuminen. Petri Turtiainen kertoo, miten hänen poikansa Mikael Turtiaisen asuntomessuille rakennettavaan kotiin valittiin SafeDrying-järjestelmä.
20154_43144.jpg
Eristä kellarin seinä ulkopuolelta
Finnfoamin kehittämällä ratkaisulla kellarin seinän eristäminen on helppoa ja nopeaa. Ratkaisu soveltuu niin uudis- kuin korjauskohteisiinkin ja varmistaa rakenteen oikean kosteusteknisen toimivuuden.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton