• Etusivu
  • Energia

Mitä on tulevaisuuden puulämmitys?

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Tulikivi Oyj logoTulikivi OyjLue lisää
Päivitetty 27.01.2020
202210_73510.jpg

Ympäristöystävällinen sekä pidemmän päälle taloudellinen kodin lämmittäjä on kotimainen varaava tulisija. Tehokkuutensa lisäksi tulisija luo ympärilleen lämmintä tunnelmaa. Puilla lämmitettäessä pystyy leikkaamaan muita energiakuluja, lisäksi se toimii yhdessä eri järjestelmien kanssa.

Vuodelle 2020 on EU asettanut tavoitteita fossiilisten polttoaineiden korvaamisesta uusiutuvalla energialla.
Tavoitteena on korvata pientalojen lämmityksessä käytettävistä fossiilisista polttoaineista merkittävä osa uusiutuvalla energialla. Näin ollen myös puun sekä pelletin käytölle on asetettu tavoitteet EU tasolla. Suomessa puu on suurin uusiutuvan energian lähde.

Odotettavissa on, että kuluttajaenergian hinta kääntyy nousuun markkinalähtöisesti tai verotuksen myötä.
Keskeinen peruste tulisijojen hankinnalle niin kotimaassa kuin ulkomaillakin on energian hinta, mikä myös osaltaan on vaikuttanut tulisijamarkkinoiden kehittymiseen. Energiahinnan nousuun vaikuttavat taloustilanteen kehityksen ohella valtioiden veroratkaisut.

Miten omia energiakuluja voisi saada maltilliseksi?

Varaava uuni on hyvä sijoitus

Käytännöllisyydestään sekä hyvästä lämmityskyvystään tunnetut varaavat uunit soveltuvat hyvin perinteisiin että nykyaikaisiin taloihin. VTT:n vuonna 2014 tekemän tutkimuksen mukaan perinteisten talojen ohella varaava uuni on paras tulisijatyyppi myös moderneihin matalaenergiataloihin. Molemmissa talotyypeissä jopa yli 50 % vuotuisesta lämpöenergian tarpeesta voidaan tuottaa yhdellä varaavalla uunilla.
Mistä tämä johtuu?
- Varaava uuni luovuttaa lämmön huoneisiin tasaisella ja verrattain alhaisella teholla, eli nimensä mukaisesti varaava tulisija varaa lämpöä itseensä luovuttaakseen sitä hiljalleen. Kamiinat sekä takkainsertit tuottavat matalaenergiatalon tarpeeseen liian korkean hetkellisen tehon, minkä vuoksi lämpötila huoneistossa nousee nopeasti liian korkeaksi ja lämpö joudutaan tuulettamaan ulos.

Tutustu Tulikiven tulisijoihin

Vuodesta 2018 alkaen varaavan takan tai uunin tuottamaksi energiamääräksi voidaan Suomessa lukea 3 000 kw/h aiemman 2 000kw/h sijaan. - Tämä parantaa varaavan tulisijan kilpailukykyä muihin lämmitysmuotoihin nähden tarjoamalla edullisen lämmitysratkaisun myös uusiin taloihin.

201911_44506.jpg

Puunpolton sallitut päästötasot on määritelty EU:ssa

Vuonna 2014 EU:ssa määriteltiin tulisijojen sallitut päästötasot, jotka astuvat voimaan vuonna 2022. Tulikiven tulisijamallisto täyttää nämä asetetut vaatimustasot jo nyt. Suomen päästövaatimukset ovat tänä päivänä alhaiset ja tulevat kiristymään olennaisesti uusien säännösten astuessa voimaan.

20201_62313.jpg

Puun pienpoltto on ainoa muista energialähteistä riippumaton energiamuoto

Tulisijat ovat tärkeä osa Suomen ja Euroopan huoltovarmuutta. Tulisijojen käyttö vähentää sähköverkon kuormitusta ja kulutushuippuja juuri kylmimpien päivien aikana, jolloin myös sähkönkulutus on yleensä korkeimmillaan. Tulisijat tuottavat ainoana energialähteenä lämpöä muista energialähteistä riippumatta. Ne ovat on tärkeä osa yhteiskunnan kriisivalmiutta energian saatavuuden ja -jakelun poikkeustilanteissa.


Tulikivi Oyj
Energia
hormit
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20158_44223.jpg
Tulisija käyttövalmiiksi vain kahdessa tunnissa!
Omistatko vanhan tulisijan? Tiesitkö, että mahdollisesti vuosikymmeniä vanha tulisijasi ei välttämättä ole kovin tehokas lämmittäjä? Uudet tekniikat lämmön talteenottamiseen ovat tehneet uusista tulisijoista suuren lämmitystehon omaavia. Myös kehittynyt polttotekniikka edesauttaa pienen puumäärän riittämisen suurenkin tilan lämmitykseen.Nyt ennen uuden lämmityskauden alkamista on hyvä aika päivittää vanha tulisija tai vaikka hankkia tulisija taloon jossa sitä ei entuudestaan ole ollut. Tulikiveltä saat avuksesi ammattilaiset, joilla on vuosien kokemus niin takan asentamisesta kuin vanhojen tulisijojen pois purkamisesta.Pääset tutustumaan Tulisija-mallistoihin tästä linkistä.
20179_50203.jpg
Pielinen-mallisto: uudet kiertoilmatakat
Tulikiven uusi Pielinen-takkamallisto koostuu neljästä pienikokoisesta kiertoilmatakasta. Näitä kiertoilmatakkoja on saatavilla kahdella korkeudella ja kolmella eri vuolukiviverhoilulla. Näissä minimalistisen moderneissa takoissa on vaihtoehtoina kulma-, pysty-, vaaka- ja läpiluukku. Samalla ilmeikäs vuolukivi saa uuden kameleonttimaisen tulkinnan: Nobilen.
Tulikivi Koli S classic takka
Takkojen energiamerkinnät pakollisiksi
Vuodenvaihteessa myynnissä oleviin takkoihin ilmestyivät kodinkoneliikkeistä tutut energiamerkit. Sähkölaitteissa energiamerkin tarkoitus on auttaa vähentämään sähkönkulutusta omilla ostovalinnoilla. Takkojen energiatehokkuudella tarkoitetaan sitä, kuinka hyvin puun palamisessa vapautuva lämpöenergia saadaan hyötykäyttöön. Olennaista on, että lämpö ohjautuu huoneisiin, eikä karkaa harakoille savukaasujen mukana. Asetus takkojen energiamerkinnöistä julkaistiin jo vuonna 2015, mutta se astui voimaan 1.1.2018. Asetus liittyy EU:n ekosuunnitteludirektiiviin, jolla ohjataan valmistajia parantamaan tuotteiden energiatehokkuutta.
20188_54385.jpg
Kodin toinen varaava lämmittäjä - tiilipiippu
Olemme ehkä tottuneet siihen, että sähkönsaantimme on pitkälti häiriötöntä ja kotimme pysyvät lämpiminä ulkona paukkuvasta pakkasesta tai syysmyrskystä huolimatta. Entä jos sähkönsaanti keskeytyykin? Pysyykö kotisi lämpimänä? Mitä jos sähkökatko kestääkin useamman päivän ajan?Varaavan takan sijoittaminen kotiin on erinomainen ratkaisu, sillä se on täysin sähköstä riippumaton lämmitysjärjestelmä. Paras tilanne on kodeissa, joissa takan lisäksi on myös puuhella tai -liesi.
201411_41685.jpg
Käytätkö tulisijaasi tehokkaasti?
Oletko uusimassa tai hankkimassa kotiisi tulisijaa? Nyt voit liittää tulisijasi W10-vesilämmitysjärjestelmään ja lämmittää takalla osan käyttövedestä tai hyödyntää lämpöenergian lattialämmityksessä. Näin sekä säästät lämmityskustannuksissa että jaat lämmön tasaisesti eri puolille taloa.
20232_80792.jpg
Ecodesign-direktiivi: mistä on kyse, ja miksi siitä kannattaa kiinnostua?
Oletko kuullut puhuttavan Ecodesign-direktiivistä? Kyseessä on tulisijoja koskeva tuore ekosuunnitteluasetus, joka määrittelee uudelle myytävälle takalle päästövaatimukset sekä kuukausittaisen energiatehokkuuden minimirajan. Melkoinen direktiivi eikö, mutta mitä se tarkoittaa sinulle konkreettisesti?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton