• Etusivu
  • Energia

Takkojen energiamerkit pakollisiksi vuoden alusta Sähkönkulutuksen sijaan syynissä lämmöntuoton energiatehokkuus

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Tulikivi Oyj
Päivitetty 21.02.2020
20202_62773.jpg

Vuodenvaihteessa myynnissä oleviin takkoihin ilmestyivät kodinkoneliikkeistä tutut energiamerkit. Sähkölaitteissa energiamerkin tarkoitus on auttaa vähentämään sähkönkulutusta omilla ostovalinnoilla. Takkojen energiatehokkuudella tarkoitetaan sitä, kuinka hyvin puun palamisessa vapautuva lämpöenergia saadaan hyötykäyttöön. Olennaista on, että lämpö ohjautuu huoneisiin, eikä karkaa harakoille savukaasujen mukana. Asetus takkojen energiamerkinnöistä julkaistiin jo vuonna 2015, mutta se astui voimaan 1.1.2018. Asetus liittyy EU:n ekosuunnitteludirektiiviin, jolla ohjataan valmistajia parantamaan tuotteiden energiatehokkuutta.

Takkojen uusi energiamerkki näyttää samalta kuin kodinkoneista tuttu energiamerkki. Energialuokka ilmaistaan nuolikuviolla ja kirjainasteikolla. Takoissa asteikko on A++ - G.

– Takan polttoainetta on puu. Takka käyttää puuta lämmittääkseen niin kuin kodinkone sähköä toimiakseen. Takkojen energiamerkinnät kertovat, miten tehokkaasti takka pystyy hyödyntämään puun sisältämän energian, eli siirtämään sen lämpönä huoneisiin. Jos takan energiatehokkuus on huono, lämpö karkaa savukaasuina ulos harakoille, kertoo Tulikiven tuotekehityspäällikkö Jari Sutinen.

Takkojen energiamerkit perustuvat mittaustuloksiin. Jokaisesta uudesta takkamallista mitataan tyyppihyväksyntää varten muun muassa hiilimonoksidipäästöt sekä hyötysuhde. Valmistajat laskevat itse takkojen energiamerkinnät mittaustuloksista käyttämällä standardoitua laskukaavaa. Energiamerkin laskukaavassa otetaan huomioon useampia takan ominaisuuksia kuin jo aiemmin käytössä olleessa CE-merkissä.

– Takkojen energiamerkinnöissä ei varsinaisesti kiinnitetä huomiota puun puhtaaseen palamiseen ja pienhiukkaspäästöihin. Niitä valvotaan eri asetuksella. Puhdas palaminen edistää kuitenkin takan energiatehokkuutta. Lämpöä syntyy enemmän, kun savukaasut palavat puhtaasti tulipesässä ja takan rakenne on lämpötalouden kannalta oikein suunniteltu. Tämä parantaa hyötysuhdetta ja näkyy takan saamassa energialuokassa, kun saadaan enemmän lämpöä vähemmällä puumäärällä, Sutinen mainitsee.

Valmistajilla on vuoden alusta lähtien velvollisuus julkaista energiamerkit kaikista valmistamistaan takoista. Tulikiven kaikki takat kuuluvat energialuokkaan A+ tai A.

Lämmönluovutustehon tarve riippuu talosta

Takkojen energiamerkeissä ilmoitetaan myös lämmönluovutusteho kilowatteina. Varaavissa takoissa teho on aina pienempi kuin esimerkiksi kiertoilmatakoissa, sillä niiden toimintaperiaate on erilainen. Varaavissa takoissa palavien puiden tuottama lämpö siirtyy takan rakenteisiin ja sieltä hitaasti säteilylämpönä huonetilaan. Kiertoilmatakoissa lämmitys perustuu takan kuoren sisällä lämpenevään huoneilmaan, joka levittää lämmön huoneeseen. Nopeasti tuotetussa lämmössä tehot ovat suurempia, mutta lämmitys loppuu tulen sammuessa.

– Ei kannata katsoa pelkkää lämmönluovutustehoa, vaan kiinnittää huomiota myös takan lämmönvarauskykyyn ja jäähtymisaikaan. Parin tunnin lämmityksellä varaava takka luovuttaa lämpöä yli vuorokauden ajan. Nykyaikaisessa passiivitalossa pieni lämmönluovutusteho on hyvä asia. Kun takka luovuttaa lämpöä pitkään ja pienemmällä teholla, kodin lämpötila pysyy tasaisen miellyttävänä. Vanhemmassa talossa, jossa nopean lämmön tarve on suurempi, isommista lämmönluovutustehoista voi olla hetkittäin apua, Sutinen toteaa.

20202_62774.jpg
Info

Info

Viisi vinkkiä takan energiatehokkaaseen käyttöön

Takan energiatehokkuus laskee, jos sitä käytetään väärin. Tulikivi kokosi viisi vinkkiä, joilla takkatulesta saa enemmän hyötyä irti:

1. Tutustu valmistajan käyttöohjeisiin. Muun muassa oikea puumäärä ja lämmitysaika vaihtelevat takan koosta, lämmitystavasta ja muista ominaisuuksista riippuen.

2. Muista tyhjentää tuhkalaatikko tarpeeksi usein. Jos laatikko on liian täynnä tuhkaa, paloilman reitit tulipesään muuttuvat. Pahimmillaan se voi johtaa ylikuumentuvan arinan vaurioitumiseen. Tehokas palaminen edellyttää, että ilma pääsee virtaamaan vapaasti arinan alta tulipesään.

3. Käytä aina kuivaa, puhdasta puuta lämmitykseen. Märkä puu ei pala yhtä tehokkaasti, sillä energiaa tuhlaantuu puun kuivattamiseen. Märän puun polttaminen aiheuttaa enemmän pienhiukkaspäästöjä ja hormin pikeentymistä. Hormiin kertynyt noki voi syttyä ja aiheuttaa hormipalon.

4. Älä lämmitä turhaan liikaa. Valmistajan käyttöohjeissa kerrottu puumäärä ja lämmitysaika riittävät. Enempää puuta ei kannata käyttää. Tulen sammuttua varaava takka jatkaa lämmön luovuttamista jopa vuorokauden ajan tai pidempään. Ylilämmittäminen ei kannata, sillä se laskee takan hyötysuhdetta, kun suurempi osa puun energiasta menee hukkaan. Myös kodin lämpötila voi nousta epämiellyttävän kuumaksi.

5. Älä polta takassa roskia, pahvia tai paperia. Roskien polttaminen ei tuota lämpöä, vaan lähinnä tuhkaa. Paperi kelpaa vain sytykkeeksi. Esimerkiksi muovin polttamisesta voi syntyä myrkkykaasuja, sillä puhtaasti palaakseen se vaatii kovemman lämpötilan kuin takkatulessa. On hyvä muistaa, että roskien polttaminen voi liata tai vahingoittaa takkaa ja hormia. Joidenkin jätteiden polttaminen takassa voi nostaa lämpötilan niin kuumaksi, että se aiheuttaa rakennevaurioita.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Tulikivi Oyj
Energia
hormit
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20192_56200.jpg
Totta vai tarua: Kiertoilmatakka, joka on aidosti varaava?
Yleensä kiertoilmatakka ei varaa lämpöä, vaan sen lämmitysteho perustuu nopeaan lämmöntuottoon. Tulikivi kuitenkin tunnetaan varaavien vuolukivitakkojen valmistajana, joten ei yllätä, että Tulikiven kiertoilmatakat sekoittavat tätä perinteistä pakkaa. Aidosti varaava kiertoilmatakka on siis totta.Tulikiven Pielinen-takkamallisto koostuu useammasta pienikokoisesta kiertoilmatakasta, jotka sopivat monipuoliseen lämmittämiseen – myös mökille.
202212_80476.jpg
Maukasta ruokaa arkeen ja juhlaan takalla
Joulu on täynnä perinteitä, niin ruokien kuin tapojenkin suhteen. Mutta mitäpä jos hieman testaisikin jotain uutta tämän joulun kunniaksi ja kokkaisikin jouluherkut takalla?Takka on erinomainen keino valmistaa myös ruokaa – miksipä ei siis hyödyntäisi tuplasti sen suoman lämmön. Kodin lämmitykseen sekä ruoan laittoon.Ja miksi jättää takkakokkausta ainoastaan jouluun, hyödynnä monipuolisia reseptejä koko lämmityskauden ajan.
20202_62770.jpg
Takka on muutakin kuin vain koriste - luonnollista lämpöä kotiin!
Puulämmitys - se luonnollinen, perinteikäs ja tunnelmallinen tapa lämmittää koti. Tulisija tarjoaa lisälämmönlähteenä varmuutta, sillä se on myös luotettava tapa lämmittää silloinkin kun sähköt ovat poikki. Tulisijalla lämmitys on erinomainen keino säästää esimerkiksi silloin kun sähkö on kalleimmillaan tai on muuten tarve leikata lämmityskustannuksia. Vaikka paukkuvat talvipakkaset antavatkin vielä hetken odottaa itseään, kannattaa niiden tuloon kuitenkin varautua. Takka on myös ainoa lämmönlähde, joka luo aitoa tunnelmaa kotiin. Takkatulen ääreen on helppo jäädä rauhoittumaan kaiken kiireen keskelle.Tiesitkö, että jopa yli miljoonassa suomalaisessa pientalossa on tulisija?
20168_47193.jpg
Mitä tiilipiipun suunnittelussa tulee huomioida?
Perinteisen tiilipiipun rakentamisesta, käytöstä ja toimivuudesta on pitkäaikaiset ja hyvät kokemukset. Tiilipiippu on edullinen rakentaa, se on energiatehokas ja paloturvallinen. Kevyenkin tulisijan parina massiivinen tiilipiippu toimii tehokkaana lämmönvaraajana. Tämä parantaa sekä puun polton hyötysuhdetta että käyttömukavuutta, koska polttamisjaksojen aikaväli pitenee samassa suhteessa lämmönluovutusajan kanssa. Tiilipiippu voi toimia myös kauniina sisustuselementtinä.Tiilipiipun edut korostuvat erityisesti korkeissa huonetiloissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Näissä tiloissa muurattu piippu jakaa lämmön tehokkaasti ylempiin kerroksiin samalla lisäten tulisijalämmityksen kokonaisosuutta. Parhaimmillaan tiilipiipun energiateho vastaa toista tulisijaa ja sen ominaisuudet korostuvat erityisesti matala- ja passiivienergiataloissa.
201910_60767.jpg
Miten korjata tulipesän pienet halkeamat?
Vaikka tulipesät rakennetaankin kestämään kovia lämpötilojen vaihteluita, rapautuvat nekin ajan myötä käytössä. Tulipesä on mahdollista korjata myös itse, kunhan noudattaa muutamia helppoja työvaiheita.
20231_51913.jpg
Takkaremontin neljä askelta
Sijaitseeko kodissasi vanha, toimimaton, epäkäytännöllinen, sisustukseen sopimaton ja hankalakäyttöinen takka, joka tulisi vaihtaa toisenlaiseen. Mikäli et oikein tiedä, kuinka tämä tapahtuu, voit hyvin jättää asiat Tulikiven huoleksi. Tällöin sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin tilata uunimestari kotikäynnille ja valita uusi takka laajasta Tulikiven takkamallistosta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton