Mistä jätevesijärjestelmän hinta muodostuu?
Hinta on kokonaisuus
Kuva: Pixabay
Mitä jätevesijärjestelmän hinta sisältää, kuinka pitkäikäinen investointi on, entä miten kannattaa vertailla järjestelmien toimittajia? Koska jätevesijärjestelmä takaa kiinteistösi jätevesien puhdasta ja terveellistä käsittelyä vuosikymmeniksi eteenpäin, taustatyö on tärkeää.
Jätevesijärjestelmän hinnan nyrkkisääntönä on kokonaisuus, joka muodostuu kertainvestoinnin lisäksi elinkaarikustannuksista. Oikein toteutettu jätevesijärjestelmä maksaa itsensä takaisin helppokäyttöisenä, toimintavarmana ja vuosikymmeniä kestävänä lopputuloksena.
Jätevesijärjestelmän hinnasta voi antaa ensisijaisesti viitteellisiä lukuja, sillä kustannukset koostuvat sekä elinkaarikustannuksista että alkuinvestoinnista. Laskelmiin tulee ottaa huomioon jätevesisuunnitelman hinta, materiaalit, asentaminen ja elinkaarikustannuksiin lukeutuvat vuosittaiset huollot. Järjestelmän koko, sijainti ja maaperä vaikuttavat luonnollisesti myös hintaan.
Jokaisen kiinteistön omistajan tulisi huomata jätevesijärjestelmän arvo osana kiinteistön talotekniikkaa. Oikein tehty jätevesijärjestelmä on puhtaiden vesien puolestapuhuja, joka nostaa kiinteistösi arvoa moniksi vuosikymmeniksi eteenpäin. Ja toisinpäin: puutteellisesti toteutettu jätevesijärjestelmä tuo pahimmassa tapauksessa lisäkustannuksia jo seuraavana vuonna korjausten myötä.
Jätevesijärjestelmän hinta on kokonaisuus, joka lähtee suunnittelusta
Jätevesijärjestelmän hankinnassa asiantuntijan puoleen kääntyminen maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin. Jätevesiasiantuntijan tekemän jätevesisuunnitelman hinta kompensoituu jo projektin alkuvaiheessa, sillä järjestelmän toteuttaminen vaatii syvällistä tietoa järjestelmän ominaisuuksista, mitoituksesta ja sopivuudesta kiinteistön vaatimuksiin.
Maallikkona jätevesijärjestelmän toteuttaminen alusta loppuun on monin paikoin haastavaa, sillä riskinä on esimerkiksi järjestelmän väärä mitoitus tai sijoittelu. Ilman ammattilaisen tekemää jätevesisuunnitelmaa on esimerkiksi mahdollista, että puhdistetun veden purkupiste asennetaan väärin, jolloin järjestelmä tulvii helposti kesäisin, mikä tarkoittaa kiinteistön vedenkäytön katkosta.
Ammattilaisen tekemän jätevesisuunnitelman avulla jätevesijärjestelmän ongelmakohdat ja puutteet ovat vältettävissä, sillä asiantuntija huomioi esimerkiksi maaperän vaikutukset järjestelmän sijoittelussa maallikkoa paremmin.
Kun jätevesisuunnitelma on tehty, jätevesijärjestelmän hinta koostuu rakennus-, asennus- ja tuotekulujen ohella järjestelmän ylläpitokustannuksista ja käyttöiästä.
Ohje
Jätevesijärjestelmän viitteelliset vuosikustannukset suunnittelun ja asennuksen jälkeen
- Vuosihuollot, eli tyypillisesti kerran vuodessa imuautolla tehtävä saostusosion tyhjennys, vuositarkastukset ja mahdollinen kemikaalin lisäys tai suodatusmateriaalien vaihto.
- Mahdolliset kuluvat tai tukkeutuvat osat, kuten sähkölaitteet, suodattimet tai maaperäkäsittelyn kenttäosuus.
- Laitteistossa käytettävät kemikaalit ja suodatinmateriaalit. Kaikkien jätevesien puhdistamot tarvitsevat vähintään fosforin saostuskemikaalia, jota tulee lisätä noin kerran vuodessa. Osa järjestelmistä vaatii myös suodatinmateriaalien vaihtamista. Jätevesijärjestelmän käyttöikä vaihtelee toimittajien välillä jopa vuosikymmeniä, joten hintavertailu voi säästää kustannuksiasi huomattavasti.
Vertaile jätevesijärjestelmien toimittajien saamia käyttäjäarvioita
Jätevesijärjestelmän toimittajavertailussa kannattaa tutustua yrityksen toimintaan asiakaskokemusten myötä, tutkia testiraportteja sekä ulkopuolisten tekemiä käyttäjätutkimuksia.
Jätevesijärjestelmiä toimittavilta yrityksiltä kannattaa pyytää testiraporttien tuloksia siitä, millainen suorituskyky kyseisellä jätevesijärjestelmällä on. Osa toimijoista julkaisee raportit myös avoimesti verkkosivuillaan.
Vuonna 2018 Suomen Ympäristökeskus kokosi osana "Maaseudun taloudellinen vesihuolto ja sen paikallinen kehittäminen" -hanketta MunPutsari-tietopankkiin kokemuksia jätevesijärjestelmien kuluttajakäyttäjiltä mm. investointikustannuksista ja suorituskyvystä. Jätevesijärjestelmien hinta- ja laatuvertailussa parhaan arvion sai kotimaisen Vestelli Oy:n harmaavesien käsittelyyn sopiva Biopuhdistaja 4.
Vestelli Oy:n toimitusjohtaja Jari Jokisen mukaan testimenestyjäjärjestelmän hinta muodostuu pitkäikäisestä mahdollisimman vaivattomasta järjestelmästä.
Koen, että Biopuhdistaja-tuotteemme menestyvät jätevesijärjestelmän hinta- ja laatuvertailussa siksi, että panostamme jo suunnitteluvaiheessa laadukkaaseen järjestelmään, jonka käyttöikä lähtee noin 40 vuodesta. Järjestelmämme on helppokäyttöinen, nopea asentaa, ja se vaatii vain vähän asennus- ja lisätarvikkeita sekä maa-aineita, Jokinen tiivistää.
Miten voit vertailla jätevesijärjestelmien huolto- ja käyttökustannuksia?
– Asiakkaat kysyvät meiltä usein jätevesijärjestelmien kustannuksista ja pyytävät vertailemaan eri vaihtoehtoja myös elinkaarikustannusten osalta, toteaa tuhansia jätevesijärjestelmiä toimittaneen Vestellin toimitusjohtaja Jokinen. Monesti jätevesijärjestelmän elinkaarikustannukset jäävät piiloon hankintahetkellä, vaikka ne muodostavat suuren osan jätevesijärjestelmän koko hinnasta. Elinkaarikustannukset muodostuvat siis käyttö- ja huoltokustannuksien summasta.
Meiltä pyydetään usein vertailua harmaille jätevesille suunnitellun Vestellin Biopuhdistajan ja imeytys - tai suodatuskentän välillä, Jokinen kertoo.
– Esimerkiksi imeytys- tai suodatuskentän elinkaarikustannukset muodostuvat vuosittaisesta lietetyhjennyksestä, jolla on noin 150 euron käyttökustannus, ja keskimäärin 10–15 vuoden välein kaivinkoneella tehtävästä kentän uusinnasta, josta tulee noin 3 000 euron huoltohinta. Näin ollen vuosittaiseksi elinkaarikustannukseksi 15 vuodelta tulee noin 360 euroa, ja kuukausittaiseksi noin 30 euroa, Jokinen avaa asiakkaidensa usein pohtimia lukuja.
Vastaavasti Biopuhdistajamme osalta ei tarvita kentän uusimista ja kaivinkonetta, mutta ilmapumppu täytyy vaihtaa 5 vuoden välein. Biopuhdistajan elinkaarikustannukset muodostuvat täten vuosittaisesta noin 150 euron arvoisesta lietetyhjennyksestä, viiden vuoden välein vaihdettavan ilmapumpun 200 euron varaosahinnasta ja noin neljän euron kuukausittaisesta sähkönkulutuksesta. Näin ollen vuosittaiseksi elinkaarikustannukseksi 15 vuoden ajalta tulee noin 240 euroa, ja kuukausittaiseksi elinkaarikustannukseksi vain noin 20 euroa, kertoo Jokinen.
– Vestellin Biopuhdistajan elinkaarikustannukset jäävät täten noin kolmasosan imeytys- tai suodatuskenttää pienemmäksi, ja normaalisti myös suora investointikustannus jää edullisemmaksi, Jokinen tähdentää. Edellä esitetyllä kustannusarvioinnilla voit vertailla mitä tahansa eri jätevesijärjestelmä vaihtoehtoja keskenään, Jokinen jatkaa.
Lopuksi Jokinen muistuttaa siitä, että missä vain jätevesijärjestelmän kysymyksissä kuluttajan kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen.