• Etusivu
  • Rakentaminen

Missä kiviliima helpottaa asennusta?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rakennuskemia Oy
Päivitetty 24.05.2021
20215_70412.jpg

Pahoittelemme, että artikkeli myöhästyi viikolla 20. Tarkensimme artikkelin sisältöä yhteistyössä Rakennuskemian asiantuntijoiden kanssa.

Kiviliima on kehitetty mittatarkoille väliseinäkiville

TYTAN Euro Mortar Ohutsauma- ja kiviliimaa voidaan käyttää rakennuksen sisä- ja ulkoseinien rakentamiseen hyvin ohuella saumalla ohutsaumalaastin sijaan.

Euro Mortar Ohutsauma- ja kiviliimaa voidaan käyttää 1-1,5 mm mittatarkoille höyrykarkaistusta kevytbetonista tehdyille harkoille (esim. Siporex) tai keraamisille harkoille (Wienerberger Porotherm). Kiviliima soveltuu myös muurattaville väliseinäkiville.

Rajoituksena on, että tuote ei sovellu palo-osastoihin eikä kantaviin rakenteisiin. Kantavissa rakenteissa ei toistaiseksi vaahtoa saa käyttää Suomessa lujuuslaskelmien puutteen takia.

Ohutsauma- ja kiviliimalla katkot kylmäsillat

Kiviharkkojen kiinnittäminen niin, ettei synny kylmäsiltoja rakenteisiin on mahdollista ohutsauma- ja kiviliimalla. Laastikiinnitys ei katko kylmäsiltoja eikä toimi eristeenä, toisin kuin ohutsauma- ja kiviliima.

Info

Info

Mikä on kylmäsilta?

Kylmäsilta on heikko kohta rakennuksen lämmöneristysrakenteissa. Kylmäsilloissa esiintyy merkittäviä lämpöhävikkejä, joka nostaa lämmityskustannuksia. Pinnat ovat viileämpiä ja kosteus voi tiivistyä, tietyissä olosuhteissa tämä voi johtaa myös homehtumiseen. Kylmäsiltoja esiintyy rakennuksen eri elementtien saumoissa, kellarin seinissä, ikkunoissa tai parvekkeissa.

Harkkojen korkeusero juoksumetriä kohden tulee olla maksimissaan 3 mm. Tuote liimaa myös betonisia/kevytbetonisia pihaharkkoja, mutta vaahto ei pysty oikaisemaan ei-mittatarkkojen kivien mahdollisia mittaheittoja, sillä vaahto puristuu ohueksi liimafilmiksi kivien väliin.

Jos kivi nostetaan uudelleen ylös ennen kuivumista, pitää kohta vaahdottaa uudestaan. Asetteluaika on maksimissaan 3 minuuttia, joten vaahtoa kannattaa laittaa enintään noin 2 metrin matkalle kerrallaan. Tässä ajassa ehdit naputella kivet suoraan kumivasaran ja vatupassin avulla.

Seinän maalaus tai pinnoitus tehdään vaahdon täysin kuivuttua, suositus on vähintään 24 tuntia vaahdottamisesta.

Info

Info

Tytan Euromortar käyttöetuja:

  • tarkka liimaus ilman saumoja
  • nopea käyttää
  • erittäin vahva sauma
  • heti valmis käytettäväksi – ei laastin sekoittamista
  • kevyt kuljettaa

Missä muualla kiviliima helpottaa asennusta?

Pihamuureille Tytan Euro Mortar sopii mainiosti. Korkeammatkin muurit saa rakennettua nopeaan tahtiin, nopeasti kuivuvan kiviliiman ansiosta. Yhdellä tuotteella saat siis pitävät saumat sekä sisälle, että ulos.

20215_70414.jpg

Muurikivien asennus

Pihamuureille Tytan Euro Mortar sopii mainiosti. Matalammat muurit voidaan asentaa suoraan murskekerroksen päälle. Korkeutta näillä muureilla kannattaa olla maksimissaan 60 cm. Korkeammissa muureissa ensimmäinen varvi muurikiviä asennetaan laastilla valettuun anturaan, jota ensimmäinen kerros on varmasti suorassa. Kiviliima ei pysty oikaisemaan pohjan mahdollista mittaheittoa.

Ensimmäisen kerroksen jälkeen muurin asennustyö sujuu erittäin nopeasti kiviliimaa käyttäen. Kansikerros on hyvä aina poikkeuksetta kiinnittää kiviliimalla, jotta kivet eivät putoile esimerkiksi liian innokkaiden kiipeilijöiden jalkojen alta.

Muista, että korkeille muureille (yli 1 m) vaaditaan rakennus- tai toimenpidelupa.

Rakennuskemia Oy
Rakentaminen
perustukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

miehet nostavat kipsilevyä kattoon
Kiinnitä rakennuslevyt liimavaahdolla
Levyjen kiinnitys seinille ja kattoon saattaa olla hankalaa - ruuvit putoilevat ja ruuviväännin painaa. Myös rakennusvaiheisten eristelevyjen esimerkiksi rossipohjalevyjen pitävä ja nopea kiinnittäminen askarruttaa. Uretaanivaahtoja työhön löytyy, mutta mikä niistä on luotettava ja pitää varmasti?
20224_77949.jpg
Osaatko tiivistää ikkunat ja ovet oikein?
Kun ikkunoiden ja ovien tiivistäminen on hoidettu kunnolla ja oikein, se parantaa asumisviihtyvyyttä vähentämällä vedon tunnetta asunnossa sekä estämällä kosteuden ja likaisen ulkoilman pääsyn sisälle. Vedon hävitessä asunnosta, myös sen lämmitystarve ja näin ollen energiankulutus pienenevät.Ikkunaongelmia?-Lasin sisäpinta kostuu huoneiston puolella: Huoneiston ilmanvaihto on riittämätön ja tila liian tiivis, joten korvausilman saanti on estynyt ja poistoilma ei toimi. Poista tiivistettä pätkä sisäpuitteen yläosasta ja ulkopuitteen alaosasta.- Sisä- ja välipuitteiden väli kostuu: Tiiviste vuotaa tai sitä ei ole asennettu ollenkaan tai ikkunalasi ei ole enää tiivis. Syynä ikkunalasin tiiveyteen on yleensä lasituskitin vanheneminen ja tämä voi ilmetä ns. ikkunalasin elämisenä (lasi irti). Tämä ongelma vaatii lasin uuden kittauksen / tiivistämisen esim. silikonilla.- Ulkolasi jäätyy tai kostuu: Liian tiivis ulkopuite. Poista ulkopuitteen tiivistettä kokeilemalla ensin 3 cm pätkä ylhäältä ja alhaalta, jotta ilma pääsee kiertämään ja kosteus poistuu. Liian suuri tiivisterako aiheuttaa sisälasin jäätymisen, joten tämä selviää kokeilemalla.
kuvassa seinärakoon on vedetty uretaanivaahtoa tiivisteeksi ja vieressä kolme tytan uretaanivaahtopulloa
Tytan polyuretaanivaahdot kaikkeen rakentamiseen
Polyuretaanivaahto soveltuu sekä uudis- että korjausrakentamiseen. Tytan PU-vaahtoja suositellaan moneen käyttöön rakentamisessa: asentamiseen, tiivistämiseen, täyttämiseen ja eristämiseen. Tytan PU-vaahdot ovat homesuojattuja, kestävät kosteutta eikä vaahto modernin kemiallisen koostumuksen ansiosta vaahto pääse valumaan suorilta pinnoilta. Lisäksi PU-vaahdot kestävät kylmää ja kuumaa (-60ºC - +100ºC). Kuivunutta vaahtoa voidaan leikata, hioa, päällystää tai maalata. Korkealuokkaiset Tytan PU -vaahdot on valmistettu ISO 9001: 2000 mukaan. Kovettuneen vaahdon tasalaatuisuus takaa erinomaisen kiinnittyvyyden useimmille rakennusmateriaaleille:tiilibetonilaasitpuulasimetallipolystyreenikova PVCkova PU-vaahto
20151_42023.jpg
Pidä radon poissa kodistasi
Keuhkosyöpää aiheuttava maasta tuleva radon voidaan poistaa sisäilmasta rakennustekniikan avulla. Säteilyturvakeskuksen selvityksen mukaan radonputkiston aktivointi eli radonputkistoon asennettavan huippuimurin käyttöönotto on tehokkain radonkorjausmenetelmä. Se alentaa radonpitoisuutta keskimäärin 75–94 prosenttia, parhaimmillaan yli 99 prosenttia.
201511_44936.jpg
Voiko talvella betonoida?
Betonointi kylminä vuodenaikoinaTalvisaikaan rakentaminen ja erityisesti betonointi voi olla todella haasteellista lähinnä kovien pakkasten vuoksi. Normaalisti talviajaksi lasketaan aika jolloin vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi nolla-asteen alapuolelle. Käytännössä betonoinnin osalta ongelmien välttämiseksi on ryhdyttävä kuitenkin jo keskilämpötilan laskiessa alle + 5 asteen.Talvibetonoinnin ongelmia ovat erityisesti betonin liian nopea lämpötilan lasku joka aiheuttaa veden ja sementin reaktioiden hidastumista. Tällöin betonin jäätymislujuuden ja muotinpurkulujuuden saavuttaminen hidastuu. Ääritapauksessa betoni jäätyy ja vaurioituu ennen kuin jäätymislujuus on saavutettu eikä rakenne saavuta sille tarkoitettua lujuutta. Hitaampaan lujuuden kehitykseen kannattaa varautua tapauskohtaisesti lämpötilan ollessa + 10 astetta.
SafeDrying toimintaperiaate
Innovatiivinen kuivatusjärjestelmä Rakennusfysiikka-seminaarin palkintoehdokkaana
Tämän vuoden Rakennusfysiikka-seminaarissa jaetaan viidettä kertaa kosteusturvallisen rakentamisen palkinto. Yksi voittajaehdokkaista on SafeDrying-järjestelmä tutkimuksella "Kastuneen tiiliseinän kuivattaminen seinän sisään upottamalla asennetulla ilmakiertoisella kuivatusjärjestelmällä". SafeDrying on jo toista kertaa kuuden vuoden sisään ehdokkaana kosteusturvallisen rakentamisen palkinnon saajaksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton