• Etusivu
  • LVI

Milloin omakotiasujan on syytä kutsua IV-ammattilainen apuun?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 13.11.2023
202111_73804.jpg

IV-ammattilaisen mittauslaitteet antavat tarkat tulokset. Mittaustulosten ja koneen säätöjen yhteensovittaminen vaatii ammattitaitoa ja kokemusta.

Kodin ilmanvaihtojärjestelmän on tarkoitus toimia huomaamattomasti ja asukkaita häiritsemättä. Ilmanvaihtokanavisto ja -kone tarvitsevat kuitenkin säännöllistä huoltoa toimiakseen moitteetta. Säännölliset huoltotoimet asukas voi tehdä itse, mutta tietyissä tilanteissa on syytä turvautua ammattilaisen apuun.

Ilmanvaihtojärjestelmän suunnittelu uuteen omakotitaloon teetetään aina ammattilaisella. Rakennusvaiheessa esimerkiksi Vallox BlueSky -ilmanjakojärjestelmän rakentamisen voi tehdä jopa itse, kunhan sen tekee iv-suunnittelijan tekemien piirustusten mukaisesti.

Käyttöönotossa ilmanvaihdon säädöt kuntoon

Kun talo on valmistunut, ja on ilmanvaihdon käyttöönoton aika, iv-ammattilainen mittaa ilmamäärät ja tekee tarvittavat säätötyöt. Ammattilaisella on työhön vaadittavat tarkat mittalaitteet ja kokemus, miten venttiileiltä mitatut ilmamäärät ja iv-koneen säädöt sovitetaan yhteen.

Käyttöönoton jälkeen ilmanvaihtoa säädetään ilmanvaihtokoneen ohjauksen kautta. Koneen ilmamäärät eivät muutu sen jälkeen itsekseen, ellei niihin tehdä muutoksia. Ilmamääriin vaikuttaa myös, jos esim. ilmanvaihdon venttiilit tukkeutuvat. Toisin sanoen, jos venttiilien asentoja muutetaan, tulisi ilmamäärätkin mitata ja säätää uudelleen.

Omakotiasujan tärkeää muistaa perushuollot

Säännöllinen huolto edesauttaa järjestelmän toimivuutta käyttövuosien aikana. Huollot, jotka ovat omakotiasukkaan omalla vastuulla, ovat:

  • Suodattimien vaihto (suositus on kahdesti vuodessa).
  • Asunnossa olevien tulo- ja poistoilmaventtiilien imurointi tai pyyhintä kostealla rievulla aika ajoin.
  • Ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenottokennon puhdistus parin vuoden välein.

Vallox-ilmanvaihtokoneen huolto-ohjeet löytyvät koneen käyttöohjeesta.

Lue lisää huoltotoimista.

IV-ammattilainen mittaa ilmamäärät ja tekee säädöt

Joskus ilmanvaihdossa voi ilmaantua oireita, jolloin omakotiasukkaan kannattaa pyytää apua iv-alan ammattilaiselta. Tällaisia ovat esimerkiksi:

  • ilmanvaihdon teho heikkenee merkittävästi
  • ikkunat huurtuvat talvella
  • ilmanvaihtokone alkaa yhtäkkisesti pitää kovempaa tai erilaista ääntä kuin tavallisesti.

Tällainen tilanne tuli eteen loimaalaisperheelle, joka toukokuussa 2021 muutti vuonna 2016 valmistuneeseen omakotitaloon. He havaitsivat, että sisätiloissa oli liiallinen alipaine sekä jatkuvaa noen hajua, vaikka takka oli kesäkuukausina käyttämättä.

IV-ammattilaisen mitattua ja tutkittua ilmanvaihdon ilmamäärät, kävi ilmi, että raitista tuloilmaa tuli koneelle paljon vähemmän, mitä alun perin oli säädetty. Poistoilman määrä sen sijaan oli suurempi kuin mitä vuoden 2016 mittaus- ja säätöpöytäkirjassa oli mainittu.

Syy muuttuneisiin arvoihin löytyi talon ulkoseinään, 6 metrin korkeuteen asennetusta raitisilmasäleiköstä. Säleikön eteen oli mittaus- ja säätötöiden jälkeen asennettu hyönteisverkko, joka oli vuosien varrella tukkeutunut ja estänyt ulkoilman kulun ilmanvaihtokoneelle. Kun hyönteisverkko poistettiin, ja koneen ilmamäärät säädettiin uudelleen, perhe sai nauttia taas raikkaasta sisäilmasta. Lue lisää tapauksesta

Ethän muuta koneen asetuksia itse

Omakotiasujan ei siis pidä hyvilläkään ohjeilla säätää ilmanvaihtokoneen asetuksia itse, sillä näin voidaan menettää ilmanvaihtojärjestelmän tasapaino ja talosta voi tulla ali- tai ylipaineinen. Osaamaton säätötyö voi myös sekoittaa koneen sulatusautomatiikan.

Jos koneen asetuksia joutuu kuitenkin muuttamaan, kannattaa kirjata ylös asetusten lähtötilanne. Näin ne voidaan tarvittaessa palauttaa lähtötilanteeseen. Esimerkiksi keväällä, kun omakotiasukas haluaa laskea tuloilman lämpötilaa, kannattaa talviajan asetukset kirjata ylös. Näin ne on helppo vaihtaa takaisin taas syksyllä ilmojen viilentyessä. Samaa menetelmää kannattaa käyttää, kun etsii sopivia asetuksia takkatoiminnolle.

Info

Info

Mistä löytää ammattilaisen?

Vallox-ilmanvaihtoon liittyvissä pulmatilanteissa apua saa Valloxin valtuutetuilta huoltoliikkeitä. Älä koskaan epäröi ottaa yhteyttä ammattilaiseen! Asentajat, jälleenmyyjät, suodatinmyyjät ja suunnittelijat, löytyvät Valloxin karttapalvelusta.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
Vallox 125 MV
Vallox 140 -ilmanvaihtokone - Tehokas ja taloudellinen uutuus
Vallox 140 -ilmanvaihtouutuus on äänitasoltaan hiljainen ja energiankulutukseltaan alhainen. Koneessa on hyvä suodatus, tyylikäs muotoilu sekä elektroninen ohjaus. Lisäksi muun muassa säätö- ja asennusvaihtoehtoja on useita.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
201810_55008.jpg
Kuinka valita oikea valaistus ja värilämpötila?
Valon värilämpötila (CCT, eli correlated colour temperature) ilmoitetaan kelvineissä. Valon värilämpötila vaihtelee yksinkertaistettuna punaisen ja sinisen välillä, punaisen ollessa Kelvin-asteikon alapäässä (2000 K) ja sinisen sijoittuessa asteikon yläpäähän (12 000-18 000 K). On sanottu, että ihminen erottaa värilämpötiloja 2290-11000 K välillä. Luonnossa valon värilämpötila muuttuu jatkuvasti päivän aikana aamun lämpimänpunaisesta illan siniseen hetkeen. Valon värilämpötila kuvaa siis valon värin sävyä.
20228_55005.jpg
Herkullista ruokaa leivinuunissa
Varaava tulisija on varma lämmönlähde ja moderni ruoanlaittaja. Tulikiven uudet tulisijat on varustettu nykyaikaisella tulipesällä ja ilmansäätöjärjestelmällä, joka polttaa puun puhtaasti ja tehokkaasti, jolloin puuta kuluu vähemmän kuin vanhoissa tulisijoissa. Ekologinen kokkaaja säästää sähköä tekemällä ruokaa, paistamalla sämpylät ja pullat leivinuunissa. Leivinuunin lämmössä hautuu niin pataruoat kuin paistitkin mureiksi ja maukkaiksi. Puulämmitys antaa oman arominsa ruokaan.Lämmönlähteenä varaava tulisija antaa lämpöä pitkään ja on aina valmiina käyttöön sähkökatkoksista huolimatta, koska se on ainoa sähköstä riippumaton lämmönlähde. Lisäksi tulisijalla lämmitettäessä säästää sähköä huomattavasti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton