• Etusivu
  • LVI

Milloin omakotiasujan on syytä kutsua IV-ammattilainen apuun?

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Vallox Oy logoVallox OyLue lisää
Päivitetty 04.02.2025
202111_73804.jpg

IV-ammattilaisen mittauslaitteet antavat tarkat tulokset. Mittaustulosten ja koneen säätöjen yhteensovittaminen vaatii ammattitaitoa ja kokemusta.

Kodin ilmanvaihtojärjestelmän on tarkoitus toimia huomaamattomasti ja asukkaita häiritsemättä. Ilmanvaihtokanavisto ja -kone tarvitsevat kuitenkin säännöllistä huoltoa toimiakseen moitteetta. Säännölliset huoltotoimet asukas voi tehdä itse, mutta tietyissä tilanteissa on syytä turvautua ammattilaisen apuun.

Ilmanvaihtojärjestelmän suunnittelu uuteen omakotitaloon teetetään aina ammattilaisella. Rakennusvaiheessa esimerkiksi Vallox BlueSky -ilmanjakojärjestelmän rakentamisen voi tehdä jopa itse, kunhan sen tekee iv-suunnittelijan tekemien piirustusten mukaisesti.

Käyttöönotossa ilmanvaihdon säädöt kuntoon

Kun talo on valmistunut, ja on ilmanvaihdon käyttöönoton aika, iv-ammattilainen mittaa ilmamäärät ja tekee tarvittavat säätötyöt. Ammattilaisella on työhön vaadittavat tarkat mittalaitteet ja kokemus, miten venttiileiltä mitatut ilmamäärät ja iv-koneen säädöt sovitetaan yhteen.

Käyttöönoton jälkeen ilmanvaihtoa säädetään ilmanvaihtokoneen ohjauksen kautta. Koneen ilmamäärät eivät muutu sen jälkeen itsekseen, ellei niihin tehdä muutoksia. Ilmamääriin vaikuttaa myös, jos esim. ilmanvaihdon venttiilit tukkeutuvat. Toisin sanoen, jos venttiilien asentoja muutetaan, tulisi ilmamäärätkin mitata ja säätää uudelleen.

Omakotiasujan tärkeää muistaa perushuollot

Säännöllinen huolto edesauttaa järjestelmän toimivuutta käyttövuosien aikana. Huollot, jotka ovat omakotiasukkaan omalla vastuulla, ovat:

  • Suodattimien vaihto (suositus on kahdesti vuodessa).
  • Asunnossa olevien tulo- ja poistoilmaventtiilien imurointi tai pyyhintä kostealla rievulla aika ajoin.
  • Ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenottokennon puhdistus parin vuoden välein.

Vallox-ilmanvaihtokoneen huolto-ohjeet löytyvät koneen käyttöohjeesta.

Lue lisää huoltotoimista.

IV-ammattilainen mittaa ilmamäärät ja tekee säädöt

Joskus ilmanvaihdossa voi ilmaantua oireita, jolloin omakotiasukkaan kannattaa pyytää apua iv-alan ammattilaiselta. Tällaisia ovat esimerkiksi:

  • ilmanvaihdon teho heikkenee merkittävästi
  • ikkunat huurtuvat talvella
  • ilmanvaihtokone alkaa yhtäkkisesti pitää kovempaa tai erilaista ääntä kuin tavallisesti.

Tällainen tilanne tuli eteen loimaalaisperheelle, joka toukokuussa 2021 muutti vuonna 2016 valmistuneeseen omakotitaloon. He havaitsivat, että sisätiloissa oli liiallinen alipaine sekä jatkuvaa noen hajua, vaikka takka oli kesäkuukausina käyttämättä.

IV-ammattilaisen mitattua ja tutkittua ilmanvaihdon ilmamäärät, kävi ilmi, että raitista tuloilmaa tuli koneelle paljon vähemmän, mitä alun perin oli säädetty. Poistoilman määrä sen sijaan oli suurempi kuin mitä vuoden 2016 mittaus- ja säätöpöytäkirjassa oli mainittu.

Syy muuttuneisiin arvoihin löytyi talon ulkoseinään, 6 metrin korkeuteen asennetusta raitisilmasäleiköstä. Säleikön eteen oli mittaus- ja säätötöiden jälkeen asennettu hyönteisverkko, joka oli vuosien varrella tukkeutunut ja estänyt ulkoilman kulun ilmanvaihtokoneelle. Kun hyönteisverkko poistettiin, ja koneen ilmamäärät säädettiin uudelleen, perhe sai nauttia taas raikkaasta sisäilmasta. Lue lisää tapauksesta

Ethän muuta koneen asetuksia itse

Omakotiasujan ei siis pidä hyvilläkään ohjeilla säätää ilmanvaihtokoneen asetuksia itse, sillä näin voidaan menettää ilmanvaihtojärjestelmän tasapaino ja talosta voi tulla ali- tai ylipaineinen. Osaamaton säätötyö voi myös sekoittaa koneen sulatusautomatiikan.

Jos koneen asetuksia joutuu kuitenkin muuttamaan, kannattaa kirjata ylös asetusten lähtötilanne. Näin ne voidaan tarvittaessa palauttaa lähtötilanteeseen. Esimerkiksi keväällä, kun omakotiasukas haluaa laskea tuloilman lämpötilaa, kannattaa talviajan asetukset kirjata ylös. Näin ne on helppo vaihtaa takaisin taas syksyllä ilmojen viilentyessä. Samaa menetelmää kannattaa käyttää, kun etsii sopivia asetuksia takkatoiminnolle.

Info

Info

Mistä löytää ammattilaisen?

Vallox-ilmanvaihtoon liittyvissä pulmatilanteissa apua saa Valloxin valtuutetuilta huoltoliikkeitä. Älä koskaan epäröi ottaa yhteyttä ammattilaiseen! Asentajat, jälleenmyyjät, suodatinmyyjät ja suunnittelijat, löytyvät Valloxin karttapalvelusta.

Tilaa esite

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20096_17438.jpg
Nykyaikaista ilmanvaihto
Ilmanvaihdon nykyaikaistaminen on tärkeä osa lämmitysjärjestelmän saneeraustaPerinteisen talon lämmitysenergiankulutuksesta noin 20–40 prosenttia johtuu ilmanvaihdosta. Siksi ilmanvaihtojärjestelmän energiatehokkuus on tärkeä tekijä matalaenergiarakentamisessa. Lämmitysjärjestelmän saneerauksen yhteydessä on erityisen tärkeää nykyaikastaa ilmanvaihtojärjestelmä sellaiseksi, että se tukee niitä energiansäästöpyrkimyksiä joita lämmitysjärjestelmän uusimisella tavoitellaan. Lämmön talteenotolla varustetussa tulo- poistoilmanvaihdossa sisään tuotava ilma lämmitetään poistettavan ilman lämmöllä. Vallox 90 SE,150 SE ja 200 SE -malleissa lämmön talteenoton tuloilman hyötysuhde on huippuluokkaa, yli 80 prosenttia, mikä ilmenee VTT:n tuotesertifikaateista.Valloxin kaikissa matalaenergiailmanvaihtokoneissa on sähköä säästävät integroidut tasavirtapuhaltimet. Tasavirtapuhaltimillavarustetut ilmanvaihtokoneet kuluttavat sähköä jopa puolta vähemmän kuin vaihtovirtapuhaltimilla varustetut.
Vallox 125 MV
Vallox 140 -ilmanvaihtokone - Tehokas ja taloudellinen uutuus
Vallox 140 -ilmanvaihtouutuus on äänitasoltaan hiljainen ja energiankulutukseltaan alhainen. Koneessa on hyvä suodatus, tyylikäs muotoilu sekä elektroninen ohjaus. Lisäksi muun muassa säätö- ja asennusvaihtoehtoja on useita.
Vallox 125 MV
Vallox Digit SED – Ilmanvaihdon ohjaukseen uusia ominaisuuksia
Vallox Oy:n digitaalinen Digit SED -ilmanvaihdon ohjauskeskus saa uusia ominaisuuksia. Ohjaukseen on liitetty viikkokello-ohjaus, takkakytkin ja koneen käynnistysnäppäimen lukitus.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20175_49172.jpg
Nyt helpottui mökille muutto
Vappupäivänä 2017 tuli voimaan maankäyttö- ja rakennuslain muutos, joka helpottaa huomattavasti kaavoitusta ja rakentamisen luvitusta. Esimerkiksi vapaa-ajan asunnon voi muuttaa pysyvään asuinkäyttöön entistä joustavammin.
20192_56200.jpg
Totta vai tarua: Kiertoilmatakka, joka on aidosti varaava?
Yleensä kiertoilmatakka ei varaa lämpöä, vaan sen lämmitysteho perustuu nopeaan lämmöntuottoon. Tulikivi kuitenkin tunnetaan varaavien vuolukivitakkojen valmistajana, joten ei yllätä, että Tulikiven kiertoilmatakat sekoittavat tätä perinteistä pakkaa. Aidosti varaava kiertoilmatakka on siis totta.Tulikiven Pielinen-takkamallisto koostuu useammasta pienikokoisesta kiertoilmatakasta, jotka sopivat monipuoliseen lämmittämiseen – myös mökille.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton