Milloin lämminvesivaraaja kannattaa vaihtaa korjaamisen sijaan?
Kun lämminvesivaraaja on kunnossa ja sen koko on määritetty oikein, lämmintä vettä riittää myös hetkellisessä kulutushuipussa.
Käyttövesi lämmitetään sähkölämmitteisissä omakoti- ja rivitaloissa lämminvesivaraajalla. Suomalainen käyttää lämmintä vettä vuorokaudessa keskimäärin 60 litraa, josta suuri osa kuluu peseytymiseen suihkussa.
Lämminvesivaraajan käyttöikä on Suomessa normaaliolosuhteissa varsin pitkä. Lämminvesivaraaja on kuitenkin jatkuvassa kovassa käytössä, joten ennen pitkää paraskin laite tulee tiensä päähän laadukkaista materiaaleista, hyvistä komponenteista ja asianmukaisesta huolenpidosta huolimatta.
Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että muutaman vuoden ikäinen varaaja kannattaa vielä korjauttaa, mutta vanhemman tilalle on taloudellisesti järkevämpää ostaa uusi.
Miten lämminvesivaraaja voi rikkoutua?
Useimmiten varaajan rikkoutuminen huomataan vasta siinä vaiheessa, kun lämmintä käyttövettä ei tule tarpeeksi tai se on liian haaleaa. Vikaa voi olla käyttöveden esisekoittajassa tai varoventtiilissä, mutta näitä vikoja ei useinkaan huomata suoraan, koska vedenlämmitin voi silti toimia.
Mikäli vettä lämmittävä vastus tai varaajassa aikanaan käytetty muovinen sisäputki rikkoutuu, varaaja pitää tyhjentää ja hankalissa kohteissa irrottaa paikaltaan. Tämä kuluttaa aikaa ja vettä ja voi olla työnä yhtä kallis kuin varaajan vaihto uuteen.
Joskus varaajan säiliö on saattanut kestää yli 20 vuotta rikkoontumatta. Pitkä käyttöikä kuitenkin lisää todennäköisyyttä vioille, jotka voivat pahimmillaan johtaa kalliiseen vesivahinkoon. Vuotoriskejä esiintyy myös vanhempien varaajien asennuspaikoilla, koska niissä on usein puutteellisia vedeneristeitä tai puuttuva lattiakaivo.
Uusi varaaja pienentää energiankulutusta ja vesivahingon riskiä
Uusi lämminvesivaraaja on toimintavarma, joten lämmintä vettä on aina tarvittaessa saatavilla, eikä se lopu ikävästi kesken suihkun. Lisäksi vesivahingon riski pienentyy oleellisesti, mikä voi käyttövesisaneerauksen yhteydessä alentaa myös kotivakuutusmaksua.
Myös energiatehokkuus kohenee, koska uuden vedenlämmittimen lämpöhäviöt ovat vanhaa pienemmät paremman eristyksen vuoksi. Käyttöveden kulutuksen laskiessa ja yösähkön merkityksen vähentyessä varaajien keskikoko myös pienenee.
Pienemmän varaajan lämmitys on aina isoa varaajaa edullisempaa.
Vanha vedenlämmitin kannattaa siis vaihtaa uuteen jo ennen sen rikkoontumista, jolloin voidaan välttää mahdolliset vesivahingot. Jos rikkoutunut vedenlämmitin on vain muutaman vuoden ikäinen, se kannattaa korjauttaa ammattilaisella.
Suomessa valmistetut Jäspi-vedenlämmittimet soveltuvat kaikkein vaativimpiinkin vesiolosuhteisiin. Ferriittisestä haponkestävästä jaloteräslaadusta valmistettu lämminvesivaraaja sopii erinomaisesti suomalaiselle talousvedelle, joka on ominaisuudeltaan hapanta. Siksi vedenlämmittimen käyttöikä on normaaliolosuhteissa pitkä.
Lämminvesivaraajan kokoa määritettäessä ratkaisevaa on muun muassa käyttäjien sekä veden käyttötarpeen määrä. Onkin hyvä muistaa, että lämpimän veden tulee riittää myös hetkellisessä kulutushuipussa. Toinen tärkeä asia valinnassa on varaajan sijainti.