Miksi kannattaisi rakentaa epävarmoina aikoina?
Omakotitalo on edelleen suomalaisten eniten haluama asuinmuoto. Omaa tilaa ja pihaa arvostetaan. Miten asumisen toiveet yhdistyvät tilanteeseen, jossa inflaatio ja hintojen nousu huolestuttavat? Tilanteessa on kuitenkin myös rakentamisen kannalta hyviä asioita.
Lähtötilanteessa on puolensa
Tontin löytäminen voi olla aiempaa helpompaa ja monin paikoin hinnatkin ovat laskeneet. Rakennusmateriaalien saatavuus on parantunut ja työvoimaa on hyvin tarjolla. Rakennuskustannusten kehitys on maltillista.
Inflaatiovauhti euroalueella on hidastunut ja analyytikoilta on saatu jo arvioita, että korkohuippu on kenties jo saavutettu. Inflaation pitkittyessä säästössä olevat rahat menettävät ostovoimaansa kun taas tyypillisesti kiinteistöjen arvo kasvaa. Inflaatio saattaa myös "syödä" lainaa, kunhan korkotaso pysyy maltillisena.
Rakentamisen käynnistyminen nopeaa
Tarjouksia pyydetään talotoimittajilta nyt paljon, mutta kauppoja tehdään viime vuosia hitaammin. Se tarkoittaa, että kesän ja syksyn rakentaja voi vielä hyötyä nopeammista lupaprosesseista sekä materiaalien ja työvoiman helpommasta ja nopeammasta saatavuudesta.
Valmiissa talossa pääset nopeasti kiinni energiasäästöihin
Uudet omakotitalot ovat erittäin energiatehokkaita. Esimerkiksi laadukkaan kivitalon rakentaja säästää energiakustannuksissa ja voittaa asumisen laadussa. Kivitalossa on lähtökohtaisesti energiatehokas rakenne, minkä lisäksi asumiskustannuksiin voi vaikuttaa omilla lämmitys- ja energiavalinnoilla, kuten maalämmöllä, takkavalinnoilla ja aurinkopaneeleilla.
Info
Edut rakentajan kannalta:
- Rakennusmateriaalien saatavuus on hyvä ja hinta ennakoitavissa
- Arkkitehti- ja rakennesuunnittelijoiden työjono on maltillinen
- Ammattitekijöiden saatavuus on hyvä ja mahdollistaa kilpailuttamisen
- Tonttien hinnat ovat tulleet paikoin alaspäin
- Rakennuslupien käsittelyaika on lyhyempi
- Patoutunut kysyntä saattaa äkillisesti purkautuessaan aiheuttaa hintojen nousua ja saatavuusongelmia. Aloittamalla rakennushankkeen nyt rauhallisempana aikana pystyy tätä riskiä pienentämään.