Miksi ikkuna- ja ovitiivisteet pitäisi vaihtaa?
Oikein eristetyn ikkunan ääressä ei veto käy.
Oikea tiivistys parantaa oleskeluviihtyvyyttä ja säästää energiaa
Ikkunatiiviste on kahden pinnan välissä oleva eristävä kerros. Oikealla tiivistämisellä voidaan parantaa oleskeluviihtyvyyttä, estämällä vedon tunnetta. Kun huone on tiivistetty oikein, voidaan sen lämpötilaa laskea ilman, että oleskelumukavuus kärsii. Vedottoman huoneen oleskelulämpötilan alaraja on 20 – 21 astetta. Oikea tiivistys mahdollistaa toimivan ilmanvaihdon, estää melun, pienten ötököiden, kosteuden ja likaisen ulkoilman pääsyn sisätiloihin, vähentää ikkunoiden huoltotarvetta, vähentää siivoustarvetta sekä säästää energiaa merkittävästi, jopa 5-20 %.
Riippuen tuotteen laadusta, ikkunatiivisteitä saattaa joutua vaihtamaan jopa kymmeniä kertoja ikkunan elinkaaren aikana. Uusiessa tiivisteitä kannattaa tarkistaa kyseisen tuotteen kestävyys – laaduissa sekä materiaaleissa on konkreettisia eroja.Tiivisteiden kunto olisi hyvä tarkistaa vuosittainikkunanpesun yhteydessä tai vähintään viiden vuoden välein materiaalista riippuen.
Oikea tiivistys pienentää energiankulutusta ja vähentää siten hiilidioksidipäästöjä
Ikkunoiden tiivistämisen tärkeys on huomioitu myös Euroopan parlamentissa, joka hyväksyi toukokuussa 2010 uuden rakennusten energiatehokkuutta koskevan direktiivin. Kansalliset säädökset ovat olleet voimassa kesästä 2012. Direktiivin mukaan energiatehokkuutta on parannettu niin uudisrakentamisessa kuin olemassa olevissa rakennuksissa. Suomessa matalaenergiarakentamiseen siirryttiin jo 2010 vuoden alussa, mutta 2012 määräykset kiristyivät jälleen. Uusi direktiivi määrää mm. että rakennuksesta tulee olla esittää energiatodistus jo myynti- ja vuokrausilmoituksessa. Määräys koskee myös vanhoja omakotitaloja.
Yleisimpiä virheitä tiivistettäessä
Tiivisteiden pitkäaikaiseen pysymiseen vaikuttaa moni asia, yleisimpiä syitä tiivisteiden ennenaikaiseen irtoiluun ovat:
1. Asennus liian kylmällä ilmalla alle +5 astetta, pois lukien uratiivisteet.
2. Heikot pohjatyöt kuten: vanhat liimajäänteet, pöly ja lika, rasvajäämät.
3. Epätasainen pinta karmissa.
4. Asennuksen aikana sormin liimapintaan koskeminen.
5. Asennettavalla pinnalla oleva maali/lakka ei ole täysin kuivunut.
6. Asennettavalla pinnalla on käytetty puunsuojatyyppistä käsittelyä, josta tiiviste voi irrota helposti.
Huom! Voit myös parantaa tiivisteiden pysyvyyttä nitomalla niiden päät pintaan kiinni.