• Etusivu
  • Rakentaminen

Mietityttääkö lumen sulaminen?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 31.03.2010
20103_21035.jpg

Seinien vierustoilla olevat korkeat lumikasat voivat olla uhka rakenteelle.

Poikkeuksellisen runsasluminen talvi on päättymässä ja lumet sulavat paikoin nopeastikin. Jos talon salaoja- ja sadevesijärjestelmät ovat kunnossa, ei sulamisvesistä ole juuri haittaa. Kannattaa kuitenkin tarkistaa, ettei seinien vierustoilla oleva lumi ole kiinni ulkoverhouksessa eikä sulamisessa muodostuva vesi pääse rakenteisiin. Ongelmia voi olla lähinnä 60-70-luvun matalaperustaisissa taloissa, joissa ympäröivä lumi voi olla reilustikin sokkelipinnan yläpuolella. Myös kellarilliset 40-50-luvun talot saattavat olla vaarassa. Puutteelliset tai vuosien saatossa tukkeutuneet salaojat eivät välttämättä toimi eikä sokkelin maanalainen vesieristys ole kunnossa.

Oma lukunsa ovat vielä tulva-alttiit alueet. Poikkeuksellisen runsaisiin tulvavesiin on myös syytä varautua. Tulvavesiin voi joissain tapauksissa varautua rakentamalla valleja muovista ja maa-aineksesta. Tukkimalla kellarikerroksen viemärinkannet, voidaan estää veden nousua viemäreistä sisätiloihin ja hankkimalla käyttöönsä uppopumppuja, mahdollisesti sisään tunkeutunut vesi saadaan tehokkaasti poistettua.

Kevään säät vaikuttavat

Aurinkoisella ja tuulisella ilmalla lumet sulavat ja vettä haihtuu nopeasti ilmaan. Hidas lumien sulaminen aiheuttaa vähemmän riskiä veden pääsystä rakenteisiin, mutta erittäin lämmin ajanjakso tai sateet saattavat aiheuttaa suurta kuormitusta. Oman ongelmansa voivat aiheuttaa myös sulamisvesien jälkeen tulevat yöpakkaset. Kastuneet rakenteet saattavat rapautua pakkasen vaikutuksesta.

Varmuuden vuoksi voi olla hyvä kiertää rakennusta lumilapion kanssa ja lapioida lunta pois perustusten välittömästä läheisyydestä. Mikäli lunta on talven aikana hyödynnetty eristeenä sokkelin vierustoilla on nyt aika kuoria tämä eristekerros pois.

Uusimmissa nykyisten rakennusmääräysten mukaisesti rakennetuissa taloissa ei ongelmia pitäisi syntyä. Perustusten ja piha-alueen rakennekerrokset on toteutettu niin, että sulamisvedet imeytyvät helposti maaperään ja salaojat ovat kunnossa.

Ole itse asiantuntija

Edellä joitain ajatuksia kevään ja lumen sulamisen mukanaan tuomista ongelmista. Pääsääntöisesti talon omistaja itse on paras asiantuntija siinä, mitä voi ja kannattaa tehdä. Mikäli ongelmia on ollut aiempina vuosina, on nyt syytä varautua entistä suurempiin ongelmiin ja pyrkiä ehkäisemään ne ennakolta.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20236_81997.jpg
Unelmien tontti tonnilla - luonto ja palvelut lähellä
Miltä kuulostaisi asua luonnon rauhassa, ulkoilureittien vieressä ja lähellä hyviä palveluita? Oman kodin rakentaminen on projekti, jossa sijaintia mietitään tarkkaan − tontin valinnassa ympäristö onkin yksi tärkeimmistä asioista, joka vaikuttaa arjen elämiseen ja asumisviihtyvyyteen. Lyhyen ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta sijaitsee Lopen kunta, joka tarjoaa uudisrakentajalle tontin tuhannella eurolla.
20234_81409.jpg
Inspiroidu uusista talomalleista - tutustu vaihtoehtoihin ja tilaa omasi
Ollaanko teidänkin perheessänne jo siinä pisteessä talohaaveiden kanssa, että kuva unelmakodista loistaa jo kirkkaana mielessä ja on aika käydä läpi erilaisia talopakettivaihtoehtoja? Kastelli on ollut Suomen ostetuin talomerkki jo vuodesta 1994 lähtien. Kastelli-kotien arvostus kertoo rakentajien pitkäaikaisesta luottamuksesta sekä kestävästä tyytyväisyydestä Kastellin tuotteisiin ja palveluun. Kastellilla on satavuotiaan perheyrityksen historia ja aito intohimo tekemiseen.
20085_11221.jpg
Maalämpö ja Vallox - energiatehokas yhdistelmä
Vallox Oy on teettänyt VTT:llä mittauksen siitä, kuinka paljon sen kehittämän maalämpökytkennän avulla voidaan parantaa ilmanvaihtokoneen energiatehokkuutta.
kiinnitysmalli
Kiinnitystarvikkeet turvalliseen rakentamiseen
Rakentaminen perustuu eri materiaaleista koostuvien osien kiinnittämiseen. Turvallinen kiinnittäminen alkaa alustana toimivalle rakennusmateriaalille soveltuvan kiinnikkeen valinnalla.
20094_16213.jpg
Ilmanvaihtojärjestelmän valinta
Jo varsin alkuvaiheessa kohteeseen päädyttiin valitsemaan Uponor Pientaloratkaisu, johon yhtenä osana kuuluvat ilmanvaihtokanavat. Rakentaja.fi-sivustolla tutustuttiin myös Vallox-ilmanvaihtokoneisiin ja Rakenna & Remontoi-messuilla, Valloxin osastolla perehdyttiin tarkemmin eri vaihtoehtoihin ja sopiva ilmanvaihtokone matalaenergiataloon löytyikin. Ilmanvaihtosuunnitelmiakin tutkittiin ja Valloxin ehdotuksesta annettiin lopullinen suunnittelu Kaartecno Oy:n tehtäväksi. Uuden suunnittelun yhteydessä päädyttiin valitsemaan autotalliin oma pienempi ilmanvaihtokone, joka pitää tallin kuivana. Suunnittelija onnistui optimoimaan tarvittavien kanavien määrää ja ilmanvaihtokoneen sijoituspaikaksi valittiin tekninen tila.
betoniharkko
Kiinnitykset koviin rakennusmateriaaleihin
BetoniMaailman yleisin rakennusmateriaali, jota käytetään ensisijaisesti teollisessa rakentamisessa suuren puristuslujuutensa johdosta. Talonrakentamisessa yleisimpiä rakenneosia ovat perustukset, kantavat rakenteet, välipohjat ja porraselementit.UmpitiiliHyvin yleinen rakennusmateriaali, jota käytetään pääasiallisesti muuratuissa rakenteissa. Käytetään ensisijaisesti julkisivuissa pienkiinteistöjen rakentamisessa sekä teollisessa rakentamisessa osastoivien rakenteiden rakennusaineena.ReikätiiliHyvin yleinen rakennusmateriaali, jota käytetään pääasiallisesti muuratuissa rakenteissa. Käytetään ensisijaisesti julkisivuissa, osastoivien rakenteiden rakennusmateriaalina sekä kohteissa, joissa materiaalilta edellytetään jonkinasteista lämmöneristyskykyä.LuonnonkiviKäytetään rakentamisessa pääasiassa pintamateriaalina esimerkiksi julkisivuissa ja portaissa. Haurautensa johdosta luonnonkivi murtuu herkästi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton