• Etusivu
  • Rakentaminen

Mietityttääkö lumen sulaminen?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 31.03.2010
20103_21035.jpg

Seinien vierustoilla olevat korkeat lumikasat voivat olla uhka rakenteelle.

Poikkeuksellisen runsasluminen talvi on päättymässä ja lumet sulavat paikoin nopeastikin. Jos talon salaoja- ja sadevesijärjestelmät ovat kunnossa, ei sulamisvesistä ole juuri haittaa. Kannattaa kuitenkin tarkistaa, ettei seinien vierustoilla oleva lumi ole kiinni ulkoverhouksessa eikä sulamisessa muodostuva vesi pääse rakenteisiin. Ongelmia voi olla lähinnä 60-70-luvun matalaperustaisissa taloissa, joissa ympäröivä lumi voi olla reilustikin sokkelipinnan yläpuolella. Myös kellarilliset 40-50-luvun talot saattavat olla vaarassa. Puutteelliset tai vuosien saatossa tukkeutuneet salaojat eivät välttämättä toimi eikä sokkelin maanalainen vesieristys ole kunnossa.

Oma lukunsa ovat vielä tulva-alttiit alueet. Poikkeuksellisen runsaisiin tulvavesiin on myös syytä varautua. Tulvavesiin voi joissain tapauksissa varautua rakentamalla valleja muovista ja maa-aineksesta. Tukkimalla kellarikerroksen viemärinkannet, voidaan estää veden nousua viemäreistä sisätiloihin ja hankkimalla käyttöönsä uppopumppuja, mahdollisesti sisään tunkeutunut vesi saadaan tehokkaasti poistettua.

Kevään säät vaikuttavat

Aurinkoisella ja tuulisella ilmalla lumet sulavat ja vettä haihtuu nopeasti ilmaan. Hidas lumien sulaminen aiheuttaa vähemmän riskiä veden pääsystä rakenteisiin, mutta erittäin lämmin ajanjakso tai sateet saattavat aiheuttaa suurta kuormitusta. Oman ongelmansa voivat aiheuttaa myös sulamisvesien jälkeen tulevat yöpakkaset. Kastuneet rakenteet saattavat rapautua pakkasen vaikutuksesta.

Varmuuden vuoksi voi olla hyvä kiertää rakennusta lumilapion kanssa ja lapioida lunta pois perustusten välittömästä läheisyydestä. Mikäli lunta on talven aikana hyödynnetty eristeenä sokkelin vierustoilla on nyt aika kuoria tämä eristekerros pois.

Uusimmissa nykyisten rakennusmääräysten mukaisesti rakennetuissa taloissa ei ongelmia pitäisi syntyä. Perustusten ja piha-alueen rakennekerrokset on toteutettu niin, että sulamisvedet imeytyvät helposti maaperään ja salaojat ovat kunnossa.

Ole itse asiantuntija

Edellä joitain ajatuksia kevään ja lumen sulamisen mukanaan tuomista ongelmista. Pääsääntöisesti talon omistaja itse on paras asiantuntija siinä, mitä voi ja kannattaa tehdä. Mikäli ongelmia on ollut aiempina vuosina, on nyt syytä varautua entistä suurempiin ongelmiin ja pyrkiä ehkäisemään ne ennakolta.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20163_45513.jpg
Valmista seinäpintaa 1930-luvulla rakennettuun taloon
Seurantakohteessa seurataan vanhan hirsirunkoisen omakotitalon remontoimista pariskunnan ja heidän lapsensa kodiksi. Kertojana toimii perheen äiti. Talon remontoinnissa on tarkoitus käyttää mahdollisimman paljon ajalle tyypillisiä materiaaleja sekä värejä.
20214_70372.jpg
Ilmanvaihtokoneen kesätoiminnot helpottavat helteellä
Lämpö voi tuntua tukalammalta jos ilma sisätiloissa ei vaihdu. Korkea ilmankosteus lisää tukalaa oloa entisestään. Tähän ilmanvaihto auttaa tuomalla raikasta ilmaa asuntoon ja poistamalla ylimääräistä kosteutta. Ilmanvaihtokone ei kuitenkaan jäähdytä sisäilmaa.
20094_16462.jpg
Asuntomessut Valkeakoskella
Valkeakosken kaupunki sijaitsee kauniissa järvimaisemissa Mallasveden ja Vanajaveden yhtymäkohdassa. Tampereelle matkaa on 35 km, Hämeenlinnaan 44 km ja Helsinkiin 145 km.
20205_64672.jpg
Mikä lämmitys- ja viilennysratkaisu uuteen kotiin?
Lämmitys muodostaa yleensä suurimman kuluerän vanhemmissa taloissa. Toinen suuri kuluerä on käyttöveden lämmitys. Viimeisen kymmenen vuoden aikana talojen energiatehokkuus on parantunut ja vastaavasti lämmityskulujen osuus kuluista pienentynyt. Käyttöveden osuus kuluista onkin vastaavasti suurentunut ja voi olla jopa yhtä suuri, kuin lämmityksen osuus. Tämä kannattaa huomioida valittaessa taloteknisiä ratkaisuja. Uutta taloa rakennettaessa alkaa olla myös vaatimuksena, että lämpö pysyy tasaisena ympäri vuoden. Tämä käytännössä edellyttää viilennystä kesällä. Seuraavassa kuusi huippuratkaisua talotekniikkaan. Löydä sopivin.
20207_65817.jpg
Ikkunoiden ja ovien kiinnitys uretaanilla
Ikkunoiden ja ulko-ovien kiinnityksessä ikkunan sekä oven karmin ja runkotolpan väliin jää rako, joka pitäisi jollain tavalla saada tiivistettyä. Tarkoitukseen on käytetty esimerkiksi erilaisia tilkkeitä tai uretaanivaahtoja. Vaahdon etuna on se, että se eristää ja katkaisee kylmäsillan kapeistakin raoista, jonne on vaikea muuten päästä käsiksi. Toisaalta, jos vaahto on liian turpoavaa, se saattaa vääntää karmeja kuivuessaan. Tytan 65 ICE uretaanivaahdossa on matalapainekoostumus joka estää liian turpoamisen eikä väännä ikkunakarmeja kuivuessaan.MUISTA! IIkkuna tai ovi pitää aina kiinnittää runkoon ensin mekaanisesti esim. ruuvein.
20224_77870.jpg
Kattoremontti tulossa? Valitse suomalainen teräskatto, jolla on 50 vuoden takuu
Kattoremontti on yksi omakotitaloasujan isoimpia ja tärkeimpiä remontteja. Kotimainen GreenCoat® on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen sijoitus, jolla hankit kodillesi vuosikymmeniksi laadukkaan ja huolettoman katon.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton