Maailman energiatilanne näkyy tulisijojen kysynnässä
Leivinuunilla varustettu takka pitää kodin lämpöisenä ja auttaa sinua valmistamaan herkullista ruokaa. Kuvassa Rosamo V4 kiiltävällä valkoisella pinnalla.
Lämpö on yksi perusasioita, joita ihminen kaipaa ruoan ja veden lisäksi. Oman kodin huoltovarmuudelle kannattaa nyt antaa painoarvoa enenevässä määrin, sillä mikä onkaan parempaa kuin sytyttää takkaan lämmittävä tuli syksyn tuulien ja viimojen ulistessa nurkissa tai pakkasen paukkuessa tammikuussa.
Yhden lisähuolen aiheuttaa nyt yleisesti sähkön ja kaasun kiristynyt kansainvälinen markkinatilanne. Tavalliselle kuluttajalle tämä tarkoittaa myös täällä Suomessa kasvavia asumismenoja kallistuneen energian myötä.
Kiinnostus omavaraisuuteen näkyy myös tulisijojen valmistajilla. Juukalaisen Tulikiven valmistamien tulisijojen kysyntä lähti alkuvuonna kiihtymään erityisesti Keski-Euroopassa, jossa sähkön kallistuminen sekä epävarmuus maakaasun saatavuudesta herätti huolta monen arjessa.
– Eurooppalaiset kuluttajat ovat ryhtyneet valmistautumaan tulevaan talveen hyvissä ajoin. Kysyntä markkinoilla, erityisesti Saksassa, on ollut poikkeuksellisen kovaa, sanoo Tulikiven toimitusjohtaja Heikki Vauhkonen.
– Epävarmuus energian saatavuudessa ja hinnoittelussa selvästi ruokkii varaavien takkojen kysyntää Keski-Euroopassa. Toimiva tulisijakanta tuo huoltovarmuutta sekä kuluttajille mahdollisuuden omilla toimillaan vaikuttaa korkeisiin lämmityskustannuksiin.
Lisäpontta tulisijojen hankintaan sekä muutostyöhön antaa Saksassa oleva päästöjen vähentämiseen tähtäävä viranomaisohjaus. Viranomaisohjauksen mukaan vanhat tulisijat tulee poistaa käytöstä tai uusia. Ohjeistus on ollut voimassa jo useita vuosia, seuraavana etappina on 31.12.2024, johon mennessä on uusittava kaikki ennen vuotta 2010 rakennetut tulisijat.
Polta puuta puhtaasti ja pienin päästöin – puu avuksi pörssisähkön hintapiikkeihin
Talvi vaikuttaa Suomessa suuren osan vuotta, lämmitystarpeet kasvavat ja erilaiset sääilmiöt muokkaavat tarpeita vielä lisäksi lähes päivittäin. Tulisija- ja savupiippuyhdistys ry arvioikin että Suomessa noin puolessa miljoonassa omakotitalossa sytytetään tuli tulisijaan lähes päivittäin marras-maaliskuun välisenä aikana täydentävän lämmitysmuodon ominaisuudessa.
Jos tulisijoja ei käytettäisi, tarkoittaisi se sähkönkäytön lisääntymistä talvikuukausien aikana jopa yhdeksän prosenttia. – Tällaista säästyneen sähkön määrää yhdistys vertaa yhden ydinreaktorin tuotantoon.
Ajoittamalla tulisijan käyttöä voi tylsyttää pörssisähkön hintapiikkejä, Vauhkonen Tulikiveltä sanoo.
– Korkeiden hintojen aikaan oma halkopino on entistäkin arvokkaampi. Kun tulisijoja on paljon, niiden kerrannaisvaikutus koko maassa on erittäin suuri, Vauhkonen sanoo.
Tulikiven tulisijat on rakennettu käyttöä varten. Niissä yhdistyy niin kutsuttu vanhan kansan tietotaito puiden oikeaoppisesta polttamisesta sekä moderni insinööritaito, jolloin lopputuloksena on korkea hyötysuhde sekä pienet päästöt.
Varautumista tulevaan – uusia ammattilaisia koulutetaan
Tulisijojen kasvanut kysyntä näkyy Tulikivellä selkeästi kahdessa asiassa, uusina rekrytointeina sekä ennen kaikkea tulisijojen asennuksessa. Maailman suurin varaavien tulisijojen valmistaja reagoi käynnistämällä uunimestareiden koulutusohjelman – näin taataan tulisijojen asentajien saatavuutta pitkälle tulevaisuuteen.
Tulisijoja ei olla hankkimassa ainoastaan uudiskohteisiin, vaan myös remonttikohteet kaipaavat uutta takkaa. Tämä tarkoittaa sitä, että työvoiman lisäämiselle on tarvetta. Tulikivi onkin vuoden 2022 aikana laajentanut tulisijoja asentavien sekä huoltavien uunimestareiden verkostoa seitsemällä uudella yrittäjällä.
Toukokuussa Tulikivi käynnisti uuden uunimestareiden koulutusohjelman yhdessä Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riverian kanssa.
– Koska valmista uunimestareiden koulutusohjelmaa tulisijojen ja hormien asennukseen ei ollut, sellainen tehtiin nyt. Meillä on palveluksessa jopa 30-40 vuotta uunia asentaneita uunimestareita. Moni heistä jää lähivuosina eläkkeelle. Uuden koulutuksen on määrä varmistaa, että heidän työlleen löytyy jatkajia, Vauhkonen kiteyttää.