• Etusivu
  • Talo

Märkätilojen seinät - vedeneristys

Rakentajan toimitus
Julkaistu 08.11.2011
201111_28529.jpg

Märkätilojen ja niihin rajoittuvien kuivien tilojen seinärakenteet suunnitellaan niin, että niiden sisään mahdollisesti kertynyt kosteus pääsee poistumaan.

Yksi oleellisimmista asioista märkätiloja rakentaessa tai remontoidessa on huolellinen vedeneristys niin seinissä kuin lattiassakin. On tärkeää, että vesieristys tehdään tarkasti eikä huolimattomia kohtia jää eristettävälle alueelle. Materiaalit on myös syytä valita siten, että lopputuloksesta tulee toivottu.

Seinän vedeneristys

Märkätilojen seiniksi soveltuvat parhaiten kiviaineiset seinät, kuten betoni-, kevytbetoni-, kevytsoraharkko- tai tiiliseinät. Märkätilojen ja niihin rajoittuvien kuivien tilojen seinärakenteet suunnitellaan niin, että niiden sisään mahdollisesti kertynyt kosteus pääsee poistumaan. Jos rakenteessa on kaksi höyrytiivistä pintaa, kuten saunan ja pesuhuoneen välisessä seinässä, tulee niiden välitilan olla yleensä tuulettuva.

Kiviaineiset seinät tasoitetaan ja oikaistaan märkätiloihin soveltuvalla tasoitteella tai rappauksella. Märkätilan seinään suositellaan samaa vedeneristettä kuin lattiaan edellyttäen, että se soveltuu seinään.

Jos vedeneristykseen seinän ja lattian rajakohtaan tehdään sauma, seinän vedeneristys limitetään lattian seinälle nostetun vedeneristyksen päälle niin, että seinää pitkin valuva vesi ei pääse lattian vedeneristyksen taakse. Lattian vedeneriste nostetaan seinä- ja muille pystypinnoille valmiin lattiapinnan yläpuolelle vähintään 100 mm.

Eristysmateriaalit

Eriste valitaan tapauskohtaisesti. Sillä tulee olla riittävät lujuus-, vesitiiviys- ja joustavuusominaisuudet, riittävä kerrospaksuus ja tartuntalujuus alustaan sekä toisiin ainekerroksiin. Alus- ja päällysrakenteet suunnitellaan vedeneristystarvikkeen valmistajan ohjeiden mukaan. Erityistä huomiota kiinnitetään vedeneristeen joustavuuteen ja kestävyyteen rakennusosien liitoksissa sekä riittävään kerrospaksuuteen. Vedeneristysmateriaaleja ovat nestemäisesti levitettävät vedeneristeet, muovimatto (paksuus vähintään 1mm), eristyslaastit sekä kermieristys.

Läpiviennit seinissä

Vesijohdot on suositeltavaa asentaa pinta-asennuksina yläkautta. Jos seinään tehdään läpivientejä, niiden sijoittamista kosteuden suhteen riskialueille roiskeveden alueelle (1,5 m vesipisteestä) tulisi välttää. Kylpy- ja suihkutilojen rakennuslevyseiniin tehtävät läpivientien reiät tiivistetään tarkoitukseen soveltuvalla elastisella saumausmassalla.

Seinäverhoukset

  • Keraamiset laatat: Seinäverhouksena voidaan käyttää kaakeli-, klinkkeri- ja luonnonkivilaatoitusta. Nurkkasaumat, seinä- ja lattialaatoituksen välinen sauma sekä eri materiaalien rajakohdat tiivistetään yleensä tarkoitukseen soveltuvalla homesuojatulla elastisella saumausmassalla.
  • Muovimattoverhous: Seinänverhouksena voidaan käyttää myös vedeneristyksenä toimivaa muovimattoa. Levyseinien ja muovimaton saumat eivät saa olla samalla kohdalla. Muovimattoeristyksen pystysaumat tehdään maton paksuudesta ja muista ominaisuuksista riippuen limitettyinä tai puskusaumoina hitsaamalla. Vaakasaumoja ei roiskevesialueella sallita. Muovimattoeristyksen saumoja ei saa sijoittaa suihkun kohdalle. Lattianrajassa muovimatto limitetään seinälle nostetun lattian vedeneristeen päälle vähintään 30 mm. Seinän muovimaton ja lattian muovimaton sauma tiivistetään tiivistysmassalla.
  • Puuverhous: Puuverhousta voidaan käyttää märkätiloissa, joissa kosteusrasitus on satunnaista ja vähäistä. Puuverhousta ei suositella seiniin, jotka joutuvat välittömästi veden kanssa kosketuksiin, kuten suihkun, ammeen tai pesualtaan yhteyteen. Puuverhouksen alareuna sijoitetaan vähintään 100-200 mm valmista lattiapintaa ylemmäksi ja limitetään vähintään 50 mm seinälle nostetun lattianpäällysteen päälle.
  • Levyverhoukset: Märkätilojen seinän levyverhous voi olla vedenkestävistä levyistä tehty verhous tai kasettiverhous. Seinän ja verhouksen väliin jätetään tuulettuva ilmarako.
  • Maalaus: Maalattavat pinnat oikaistaan, tasoitetaan ja maalataan kosteudenkestävillä aineilla. Maalauskäsittely voidaan tehdä märkätilan kattoon ja seiniin. Maalausta ei suositella usein kastuville seinäpinnoille.

Vinkkejä kylpyhuoneen ja saunan remontointiin

Lähteet:
RT-kortisto
RakMK

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20114_25322.jpg
Lämmityksen
Lämmin vesi on käytännöllisen ja mukavan asumisen perusasioita. Nykyaikaisen ja energiaa säästävän pientalon lämmitysteknologian ydin on lämmön varaaminen ja siirtäminen veden avulla. Veden korkean lämmönvarauskyvyn ansiosta Akvaterm-varaajan liittäminen lämmitysjärjestelmään nostaa merkittävästi hyötysuhdetta, laskee energiakustannuksia sekä pienentää ympäristöpäästöjä.Akvaterm-varaajan käyttö on riippumaton energian lähteestä tai lämmitysjärjestelmästä. Lämmönlähteenä voi olla aurinko-, puu-, pelletti-, tuuli-, tai maalämpöenergian lisäksi perinteinen sähkö-, öljy-, tai kaasulämmitys tai niiden yhdistelmät. Tarvittaessa energialähdettä voidaan muuttaa tai lämmitysjärjestelmää voidaan täydentää. Varaajan vesi käy niin lämmitykseen kuin lämpimäksi käyttövedeksikin.
20082_8750.jpg
Antti Raiskille Eila-takkauuni
Antti Raiski piti itsestään selvänä jo rakennushankkeeseen lähtiessään, että talo on perinnetalo ja että siihen tulee myös samaan tyyliin sopiva kaakeliuuni, jonka ulkonäöstä Raiskilla oli jo jonkinlainen käsitys astuessaan Vantaan Tulikivi-studioon. Timo Majasalmi käynnisti uuden Uuniräätäli-suunnitteluohjelman, johon syötettiin ajateltu mitoitus, kaakelien väri ja halutut yksityiskohdat, vaikkapa hyllyjä, kransseja, omenanoksia jne. Ohjelman avulla uunia voitiin sitten "pyöritellä" kuvaruudulla ja tarkastella sitä sitten monesta eri kulmasta. Kun lopputulos tyydytti, saatiin ohjelmasta saman tien tarjoushinta.
201411_41588.jpg
Tiilestä muuratut savupiiput
Tiili on perinteisin ja yleisin savupiippujen rakennusmateriaali. Tiilipiippu on edullinen rakentaa ja lämpötaloudellisilta ominaisuuksiltaan ylivoimainen. Se on ainoa massiivinen hormisto, joka pystyy luovuttamaan siihen varastoituneen lämmön huonetiloihin.Tiilipiippu vastaa lämmönvarauskyvyltään jopa toista tulisijaa. Tiilihormiston edut korostuvat erityisesti huonetiloiltaan korkeissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Tiilipiippu on paloturvallinen ja tulisijojen määrästä riippuen siihen on helppo tehdä myös tarvittava määrä hormeja.Savupiiput on suunniteltava ja rakennettava Suomen rakentamismääräyskokoelman E3 mukaan.Lisätietoa tiilipiipuista.Tilaa itsellesi veloituksetta Wienerbergerin Pientalon tiiliratkaisut -esite.
20223_77131.jpg
Millainen suihku sopii juuri minun kotiini? Neljä asiaa pohdittavaksi
Kylpyhuoneen suunnittelussa on ehdottoman tärkeää ottaa huomioon muutamia seikkoja, joiden avulla varmistetaan, että kylpyhuoneesta tulee omia toiveita ja tarpeita palveleva. Markkinoilla on paljon erilaisia ratkaisuja, joten olemme koonneet avuksesi muistilistan mitä tulee ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Taloyhtiön kirjanpito
Kirjanpidon avulla seurataan taloyhtiön tulojen, menojen, varojen ja velkojen kehitystä. Kirjanpidosta saatu tieto taloyhtiön taloudellisesta tuloksesta ja asemasta perustuu pääosin tilinpäätökseen, mutta myös tilikauden aikana tehdyt raportit ja laskelmat antavat tärkeää tietoa taloyhtiön päätöksiin. Tämän takia kirjanpito tulee pitää ajan tasalla.Kirjanpitolaissa määritellään taloyhtiön kirjanpidolle seuraavia ominaisuuksia. Kirjanpito tulee pitää hyvää kirjanpitotapaa noudattaen ja niin, että tilinpäätöstiedot ovat tilikaudesta toiseen vertailukelpoisia. Tilinpäätöksen tulee antaa myös oikeat ja riittävät tiedot taloyhtiön taloudellisesta tilasta ja toiminnasta. Taloyhtiö on kirjanpitolain perusteella kirjanpitovelvollinen, joten sen on järjestettävä kahdenkertainen kirjanpito. Kirjanpidosta voi vastata taloyhtiön isäntä tai se voidaan antaa jonkun ulkopuolisen, esimerkiksi isännöitsijä- tai tilitoimiston tehtäväksi. Tilikausi on 12 kuukautta, mutta se ei ole sidottu kalenterivuoteen. Ainoastaan toimintaa aloitettaessa tai lopetettaessa tai tilinpäätöksen ajankohtaa muutettaessa tilikausi voi olla tätä lyhyempi tai pidempi, kuitenkin enintään 18 kuukautta. Yleistä onkin, että taloyhtiön siirtyessä rakennuttajalta osakasten hallintaan tilikausi on poikkeava.
20183_52126.jpg
Tehokkaat eristeet sekä remppaajalle että rakentajalle
Tehokkaimpia markkinoilla yleisesti käytettävistä lämmöneristemateriaaleista seinä- ja kattorakenteissa on Finnfoamin FF-PIR.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton