• Etusivu
  • Talo

Miksi lumiesteitä tarvitaan?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.11.2024
1920 Lumieste 5 Sadex Oy

Lumieste on tarpeen, jotta kulkureitit alapuolella ovat turvalliset. © Sadex Oy

Oletko varmistanut ettei katoilla oleva lumi ja jää pääse putoamaan hallitsemattomasti? Katse kannattaa kiinnittää erityisesti lumiesteiden kuntoon ja niiden riittävään mitoitukseen. Kompromisseille ei ole sijaa, kun kysymyksessä on ihmisten turvallisuus.

Onko lumiesteet pakko löytyä katolta?

Lyhyesti ja ytimekkäästi: kyllä – niiden tarkoitus on turvata kiinteistöjen läheisyydessä olevat kulkuväylät sekä niitä käyttävät ihmiset katolta putoavalta lumelta.

Käytännössä lähes kaikille kalteville katoille tulee asentaa lumiesteet. Jos katto on jyrkempi kuin 1:8 (kaltevuus 7 astetta), tulee rakennus varustaa aina lumiestein. Lumiesterivit sijoitetaan lähelle räystäslinjaa siten, että kertyvät lumikuormat ovat pääosin rakennuksen kantavien rakenteiden kohdalla.

On kiinteistön haltijan vastuulla turvata vaarattomat olosuhteet sekä rakennuksen katolla, että sen välittömässä läheisyydessä.

Kulkureitit vesikaton huollettaville kohteille tulee myös olla rakennettu turvallisiksi. Muista: lumi sekä jää aiheuttavat pahoja vahinkoja sekä vaaratilanteita pudotessaan, joten etenkin, jos alapuolella kulkee jalankulku- tai ajoväylä, tulee lumiesteet olla paikoillaan asianmukaisesti.

Paras turva oikein mitoitetuilla lumiesteillä

Lumiesteet tulee aina mitoittaa oikein. Lyhyitä pätkälumiesteitä tulee välttää, koska ne ovat turvallisuusriski. Lumiestettä, joka on asennettu, vaikka vain kulkuaukon kohdalle, ei ole suunniteltu kestämään koko katolta tulevaa lumikuormaa, ja näin ollen se voi irrota paikaltaan ja vahingoittaa kattoa. Lumieste tuleekin aina asentaa koko räystään mitalle. Näin saavutetaan paras turvallisuuden taso ja vältytään turhilta vaaratilanteilta.

Asentaminen kannattaa antaa aina kattoturvatuotteita asentavien ammattilaisten tehtäväksi. Näin varmistutaan siitä, että lumiesteet tulevat asennettua oikein.

Huomioi, että lumiesteet eivät poista lumenpudotuksen tarvetta runsaslumisina talvina, vaan toimivat lisäturvana. Lumenpudotuksessa tulee huolehtia omasta turvallisuudestaan käyttämällä asianmukaisia turvavarusteita.

Lumikuormasta ja lumenpudotuksesta lisää.

<p data-block-key="ulv8o">Lumieste tulee asentaa aina koko räystään mitalle.</p>
Lumieste tulee asentaa aina koko räystään mitalle.
© Sadex Oy
Info

Info

Hyödylliset vinkit lumiesteisiin liittyen:

  • Tarkista lumiesteet säännöllisesti vähintään keväällä, sillä lumi voi aiheuttaa talven aikana vaurioita, esimerkiksi kiinnikkeet voivat löystyä. Haitaksi ei ole tarkistaa niiden kuntoa myös syksyllä ennen lumien saapumista.
  • Väärin asennetut lumiesteet eivät ole turvalliset, ne voivat vaurioittaa kattoa sekä pettää lumen tieltä. Käytä ammattilaista asennuksessa.
  • Lumiesteitä on saatavilla monenlaisia ja eri katoille ja kattotyypeille löytyy oma ratkaisunsa. Konsultoi ammattilaista ja tutustu määräyksiin ennen hankintaa, jotta lumiesteet ovat oikeanlaiset.
  • Muista huolehtia, että lumiesteet ovat oikean kokoiset ja ajanmukaiset. Liian pienet sekä huonokuntoiset lumiesteet ovat riski.
Talo
kattoturvatuotteet
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20219_72267.jpg
Toimimaton ränni voi johtaa kosteusongelmiin
Kesän sade- ja ukkoskuurot pistävät katon ja erityisesti sadevesijärjestelmät koville. Ränneissä puutteelliset huollot näkyvät heti − hallitsemattomasti kouruista yli valuva vesi kastelee ulkoseinän ja sokkelin. Ongelman jatkuessa se altistaa rakennuksen kosteusvaurioille. Ennen kesän sateita on hyvä varmistaa, ettei sadevesijärjestelmät ole tukkiutuneet lehdistä, havuista tai muista roskista.
20233_81243.jpg
Ekologiset vinkit kodin rakentamiseen
Ekologinen rakentaminen on ottanut huimia harppauksia viime vuosina, koska kiinnitämme enemmän huomiota energiankulutukseen sekä rakennusmateriaalien ympäristövaikutuksiin. Haluamme asua talossa, jossa on terveelliset elinolosuhteet ja hyvä sisäilma. Nykyään rakennukset suunnitellaan ja rakennetaan niin, että ne vähentävät ympäristövaikutuksia ja kuluttavat vähemmän energiaa sekä muita resursseja. Myös sisustamisessa kannattaa huomioida kierrätettävyys materiaalivalinnoissa ja sisustustuotteissa.Rakentaja.fi:n toimitus kokosi yhteen ekologiseen rakentamiseen liittyviä mielenkiintoisia ja ajankohtaisia aiheita, jotka löytyvät tästä artikkelista.
20163_45700.jpg
Rintamamiestalon ulkopuolisen remontin hinta
Omakotitalon omistaminen on ikuista remontointia. Tämä lienee fraasi, joka on tuttu vähintäänkin valtaosalle omakotitalon omistajista. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että katto uusittaisiin vuosittain tai lämmitysmuodon vaihtamista pitäisi harkita vähintään viiden vuoden välein. Pikemminkin kyse on siitä, että kiinteistösi omistajana saat päättää siitä, miltä kotisi näyttää ja miten se toimii. Välttämättömiä korjauksia kuitenkin tulee ja niihin kannattaa varautua ajoissa – niin henkisesti kuin taloudellisestikin.Koska nykypäivän trendinä on uudisrakentamisen volyymin hiljentyminen, keskittyvät suomalaiset nyt kotiensa kunnostamiseen. Mutta, mitä tämä maksaa ja missä järjestyksessä remontit tulisi suorittaa? Entä mitkä ovat yleisimpiä virheitä, joita korjauksissa yleensä tehdään?
20115_25991.jpg
Maan kosteuden eristys?
Olen tekemässä remonttia vuonna 1965 rakennetussa omakotitalossa. Talossa on kellarikerros, joka on lähes kokonaan maan alla. Aikoinaan perustaa ei ole eristetty maan kosteudelta millään, joten kellari on kostea ja viileä.Miten eristys tulisi tehdä ja millaisia vaihtoehtoja on olemassa?
20181_51255.jpg
Milloin on paras aika hankkia terassilasitus?
Lasitettu terassi tuo kotiin kaivattua lisätilaa. Keväisin terassilla on ihana viettää aikaa ystävien ja perheen kesken, kun taas talvisin sen voi sisustaa lämpöiseksi pesäksi. Talvella terassi taipuu myös säilytystilaksi, jossa kalusteet tai vaikkapa polkupyörä säilyvät moitteettomina läpi kylmän kauden. Mutta milloin terassilasit kannattaa hankkia? Entä miten terassilasien talviasennus eroaa kesästä?
20203_63204.jpg
Kova, kestävä ja uskomaton ripustuslujuus
Suurtakin rasitusta kestävä Gyproc Habito® antaa mahdollisuuden niin monipuoliseen seinälle ripustamiseen, kuin myös seinävahvuuden kaventamiseen. Väliseinäratkaisut onnistuvat niin asuin- kuin varastotiloihinkin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton