• Etusivu
 • Piha

Lisärakennus pihalle – Mitä sinun tulee tietää?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Smartia Oy
Julkaistu 04.11.2022
202211_79974.jpg

Lisärakennus varastolla ja parin auton autokatoksella.

Rakentamisella on omat tärkeät vaiheensa: suunnittelu, budjetointi, rakennuslupa ja vastuuhenkilöt, maanrakennus, itse rakennustyö sekä rakennuksen viimeistely. Rakentamisen alussa painottuvat erilaiset luvat, tutkimukset ja oikeudet. Vaikka lisärakennus ei välttämättä vaadikaan esimerkiksi perustuksiltaan samaa kuin päärakennus, ei lisärakennusta suunniteltaessa ja rakennettaessa voi oikaista sieltä, mistä aita on matalin.

Rakennusoikeus: Paljonko saat rakentaa

Tonttisi rakennusoikeus on jo valmiiksi määrätty ja se kertoo, minkä kokoisen piharakennuksen voit rakentaa. Tontin rakennusoikeus ilmoitetaan kerrosalana, joka määräytyy kaavassa ilmoitetun tehokkuusluvun (e) mukaan. Kerrosalalla tarkoitetaan ulkoseinien mukaan mitattua pinta-alaa. Tähän luetaan myös esimerkiksi autokatoksen kiinteä kylmä sivuseinä, mutta usein itse avonaiset katokset taas ei.

Kannattaa huomioida, että tässä saattaa olla vaihtelua paikkakuntakohdittain. Voit kysyä neuvoa ja lisäohjeita paikkakuntasi rakennusvalvonnasta.

Smartian piharakennuksissa helposti muunneltavat valmismallit muokkautuvat tontin asettamien vaatimusten mukaisiksi. Muun muassa ajosuunnat voidaan toteuttaa rakennukseen joko kyljestä tai päädystä tontti liittymien mukaan. Samalla kun itse rakennus muovautuu tontin tarpeisiin, voidaan myös rakennuksen sisätiloja optimoida järkeväksi tarpeiden kannalta.

Vaivaton lupaprosessi

Rakennuslupaprosessiin uudistamisesta on puhuttu jo vuosia ja näillä näkymin uusi laki tulisi voimaan 1.1.2024 (lähde: Ympäristöministeriö). Uusi rakennuslupakäytäntö pyrkii sujuvoittamaan rakentamista sulauttamalla rakennusluvan, toimenpideluvan ja toimenpideilmoituksen yhdeksi lupamuodoksi, rakentamisluvaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa esimerkiksi alle 30 neliömetrin ulkorakennuksen tai autotallin voi rakentaa ilman rakentamislupaa.

Huomioitavaa on, että jatkossakin kaiken rakentamisen on noudatettava kaavassa osoitettua rakennusoikeutta, rakentamismääräyksiä ja rakentamisen säädöksiä.

Yli 30 neliömetrin piharakennuksiin tulee edelleen hakea rakennuslupa. Lupaa haetaan paikalliselta rakennusvalvontaviranomaiselta joko paperiversiona tai sähköisesti verkossa. Sähköinen hakeminen tapahtuu lupapiste.fi (osalla kunnista oma lupakäsittely osoite) palvelun kautta ja paperiversion hakemuskaavakkeen saat paikallisesta rakennusvirastosta. Rakennuslupahakemuksen jättää joko rakennushankkeeseen ryhtyvä tai hänen valtuuttamansa henkilö.

Lisäneliöt voi hyödyntää autotallissa vaikka liiketilana.

Lisäneliöt voi hyödyntää autotallissa vaikka liiketilana.

Rakennuslupaa kannattaa hakea hyvissä ajoin enne rakennusprojektin aloittamista. Smartian verkkosivuilta saat tulostettua mukaasi alustavan pohjaluonnoksen, jonka avulla voit selvittää rakennusvirastosta, onko rakentamiselle mitään esteitä, ja tuleeko muita määräyksiä tai rajoituksia kuten paloluokituksia.

Jos piharakennukselle on haettu lupaa jo talon rakentamisen yhteydessä ja piharakennukseen halutaankin muutoksia, pitää rakennuslupaa hakea uudelleen tai vähintää. Näissä tapauksissa usein kuitenkin riittää, että muutoksista piirretään vain muutoskuvat.

Rakennuslupapiirrokset kuuluvat mukaan Smartia-piharakennuksien toimitussisältöön. Ne toimitetaan sekä virallisina paperiversioina kolmena sarjana seläkkeellä varustettuna, että sähköisinä versioina sähköpostitse. Rakennuslupapiirrokset liitetään mukaan itse rakennuslupahakemukseen. Smartia toimittaa autotallit myös suoraan asiakkaan valmiista lupakuvista.

Info

Info

Tarvittavat tiedot ja asiakirjat rakennuslupaa haettaessa:

 • Rakennuslupakaavake täytettynä siinä kysytyillä tiedoilla tai sähköisesti tehtynä

 • Jokaisen naapurin kuulemiskaavake täytettynä allekirjoituksilla

 • Viralliset rakennuslupapiirrokset

 • Rakennuspaikan omistus- tai hallintaoikeustodistukset

 • Pohjatutkimus ja perustamistapalausunto (tarvittaessa)

 • Rakennustöiden vastaavan työnjohtajan ja pääsuunnittelijan hakemus

 • Energiatodistus (tarvittaessa)

Katse maaperään ja perustuksiin

Ennen itse piharakennuksen pystyttämistä on katse syytä kääntää kohti maaperää. Maanrakennustöiden määrä riippuu tontin koosta, muodosta ja maaperästä. Maaperätutkimuksen perusteella perustussuunnittelija määrittää kantavien maa-ainesten toteutuksen.

Perustamistapa määräytyy hyvin pitkälle maaperän kantavuuden mukaan. Kantavalla maaperällä riittää usein, että pintakuntta poistetaan ja tilalle vaihdetaan kantava kapilaarimurske, joka tiivistetään. Mikäli maaperä on pehmeää, joudutaan joskus perustamistapa tekemään paalutuksella, jossa maaperään asennetaan koneellisesti teräs- tai betonipaaluja kantavuuden parantamiseksi.

Tämän jälkeen tehdään itse perustukset, eli sokkeli. Sokkeli toteutetaan useimmiten joko paikallaan valettuna valubetonisokkelina tai muurattavana harkkosokkelina. Harkkosokkeli tarvitsee myös usein valetun anturan, jotta perustukselle saavutetaan riittävä kantavuus.

Kun kivijalka on saatu valmiiksi, se täytetään oikeaan korkeuteen esimerkiksi hiekalla tai kapilaarimurskeella.

Lisärakennuksella saadaan helposti omaa tilaa, rauhaa ja kompaktisti asuinneliöitä.

Lisärakennuksella saadaan helposti omaa tilaa, rauhaa ja kompaktisti asuinneliöitä.

Projektin budjetointi

Mitä lisärakennuksen rakentamien pihallesi maksaa, riippuu useasta tekijästä. Oletko valmis tekemään itse suuren osan rakennustöistä? Miten suuren lisärakennuksen haluat? Paljonko rahaa menee maaurakointiin ja esimerkiksi sähkötöihin?

Suurin yksittäinen kuluerä on varmasti työn osuus. Oman työn osuudella pystyt tekemään budjetistasi maltillisemman. Usein Smartia piharakennukset rakennetaankin hartiapankilla kokonaan tai osittain omalla työllä. Pre-cut pakettitoimituksemme on suunniteltu ja tuotteistettu niin, että rakentaminen olisi mahdollisimman nopeaa ja helppoa.

Kun ostat valmiin Smartia-paketin, ei sinun tarvitse juosta materiaalien perässä ja säästät sekä aikaa että kuljetuskustannuksissa. Huolehdi rakentamisen aikana myös rahoituksesta ja vakuutuksista!

Info

Info

Esimerkki 8 x 8 metrin kokoisesta kahden auton autotallipaketista

 • Smartian tallipaketti 20 470 €

 • Tontin kuorinta ja maa-aineksen poisto 500 €

 • Rakennusluvat, tontin liittymät ja mittaukset 2500 €

 • Perustukset 3500 €

 • Täyttöhiekka ja murskeet 1500 €

 • Betonilattia, verkot ja styroksit 2000 €

 • LVI suunnittelu ja urakka 1000 €

 • Sähkösuunnittelu ja urakka 2000 €

 • Sisustus 500 €

 • Lukot ja helat 300 €

 • Ulkomaalit 450 €

 • Valvojan palkkio 1000 €

 • Työkalut ja työmaakulut 1000 €

Tavoitebudjetti yhteensä 33 720 €. Budjettia ei kannata tehdä liian tiukaksi. On hyvä varautua myös yllätyksiin, esimerkiksi auton hajoamiseen.

Oma soppi, pihasauna ja oleskelutila. Taakse saa vaikka autokatoksen. Suunnittele yhdessä Smartian kanssa oma unelmapakettisi.

Oma soppi, pihasauna ja oleskelutila. Taakse saa vaikka autokatoksen. Suunnittele yhdessä Smartian kanssa oma unelmapakettisi.

Valmis paketti on nyt edullinen ratkaisu

Nykyinen maailmantilanne on nostanut rakentamisen kustannuksia ja moni pohtiikin, onko edullisempaa rakentaa pitkästä tavarasta vai tilata valmis paketti. Kun suhteuttaa Smartia-autotalliin käytettävän budjetin määrää pitkästä rakentamiseen verrattuna, on huomattavasti halvempaa ja kustannustehokkaampaa ostaa valmis paketti, kuin kaikki materiaalit erikseen rautakaupan kautta.

Helpoksi Smartian kanssa rakentamisen tekee apu, jonka saat Smartian kautta muun muassa rakennusluvan hakemiseen. Smartialla on tieto viimeisimmistä rakennusmääräyksistä, jolloin he osaavat auttaa sinua rakennusprojektissasi alusta loppuun ongelmitta. Smartian piharakennustoimitukset ovat luotettavia, helppoja ja ennen kaikkea turvallisia ratkaisuja.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Smartia Oy
Piha
rakennukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20223_76675.jpg
Kuinka paljon autotallin rakentaminen maksaa?
Tiedäthän tunteen, kun tilantarve kasvaa, tarvitset säilytystilaa harrastevälineille, erilaisille kulkupeleille ja jonkun nurkkauksen nikkarointia varten ‒ eikä harrastetilakaan olisi pahitteeksi. Valmista ratkaisua ei tunnu löytyvän, joten haluat suunnitella autotallin itse. Onpa kyseessä autotalli, autokatos, halli tai jokin muu piharakennus, pätevät alla esitetyt asiat pääsääntöisesti kaikkeen rakentamiseen. Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon suunnitellessa piharakennusta?
20224_77711.jpg
Autotallin rakentamisen vaiheet - Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty
Sanonnassa on enemmän viisautta kuin saattaa uskoakaan. Onpa kyseessä mikä rakennusprojekti tahansa, sen huolellinen suunnittelu selkeyttää, jouduttaa ja helpottaa koko rakennusprojektin läpivientiä. Tähän artikkeliin on koottu pääkohdat, joiden avulla hahmotat rakennusprojektin kokonaisuuden paremmin ja olet huomattavasti valmiimpi toteuttamaan rakennusprojektisi.
20223_77264.jpg
Pihasauna Aava valloitti Vertti Harjuniemen sydämen
Saunominen kuuluu suomalaisten arkeen. Monelle se on myös jokaviikkoinen rentoutumisen hetki rankan työviikon jälkeen. Pihasauna on helppo tapa tuoda rentoutumisen mahdollisuudet omaan pihapiiriin niin järven rannalla kuin kaupunkiympäristössä. Nopeasti pystytettävät asennusvalmiit kokonaisuudet tekevät haaveista totta. Pihasaunan voi rakentaa tai rakennuttaa, mutta helpoin tapa on tilata asennusvalmis kokonaisuus ‒ kuten teki myös monien tuntema kuntosaliyrittäjä Vertti Harjuniemi.
Laituri järven rannalla
Mökin ilmanvaihto kesäksi kuntoon
Onko kesämökillä ummehtunut, kostea sisäilma? Kuluuko ensimmäinen tunti mökille saavuttua aina tuuletushommissa? Silloin voi olla aika päivittää rakennuksen ilmanvaihto.
20225_78268.jpg
Terästä ja puuta yhdistävä Longhouse - "Rohkea talo, jossa on hieman teollinen teema"
SSAB:n maalipinnoitettu GreenCoat®-teräs on valittu ainutlaatuisten ominaisuuksiensa ansiosta rakennusmateriaaliksi moniin erityislaatuisiin rakennusprojekteihin, kuten Paraisille tänä vuonna valmistuvaan ekokylään. Myös muualta maailmalta löytyy lukuisia mielenkiintoisia, erilaisilla arkkitehtuuripalkinnoillakin palkittuja kohteita, joiden rakennusmateriaalina on käytetty GreenCoat®-terästä. Yksi tällainen kohde on Hollannissa sijaitseva Longhouse, jonka "moderni talonpoikaistyyli" luotiin teräksen ja puun yhdistelmällä.
20161_45162.jpg
Millaisen hirsitalon sinä rakentaisit?
Hirsitalo on lämminhenkinen ja ekologinen valinta kodiksi. Honka hirsitalon Muuttovalmis -mallistosta löydät itsellesi sopivan vaihtoehdon, joka istuu niin perinteiseen metsämaisemaan kuin myös tiiviiseen kaupunkirakentamiseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton