• Etusivu
 • Talo

Lisämukavuutta mökille ja kesäkeittiöön

Mariana RavoniusKaupallinen yhteistyö Oras Oy
Julkaistu 26.02.2020Päivitetty 07.11.2023
20202_62918.jpg

Suomalaiset ovat mökkikansaa. Kansaa, joka nauttii luonnon läheisyydestä ja omasta rauhasta. Suomessa arvioidaankin olevan jopa puoli miljoonaa vapaa-ajan asuntoa. Määrä on huikea. Missä sitten näiden mökkien eroavaisuudet tulevat parhaiten esille, ovat mökkien varustelutasojen erot.

Mitäpä sanoisit, jos mökille tai kesäkeittiöön tulisi kylmän veden lisäksi myös lämmin vesi? Ei enää veden lämmittämistä erikseen padassa, vaan lämmin vesi virtaisi hanasta siinä missä kylmäkin. – Se onnistuu kyllä, sillä Oras Safira -mökkihana/vedenlämmitin -yhdistelmällä saat helposti lämmintä vettä käyttöösi.

Mitä vaaditaan, jotta käyttöön saataisiin tiskaus- ja käsienpesupiste?

Jotta lämpimän veden saisi käyttöön, tulisi kesäkeittiöön, grillikatokseen tai vaikkapa autotalliin tulla kiinteä kylmävesijohto sekä sähkö.

Oras Safiran vedenlämmittimellä varustetut hanat eli niin kutsutut Mökkihanat, tarjoavat mökki- ja pihaolosuhteisiin lisämukavuutta.

Mökkihanasta on saatavilla kahta mallia; keittiöön Oras Safira 1023F ja pesualtaalle Oras Safira 1003F.

Asennus itsessään on helppoa ja nopeaa, mutta asennusvaiheessa sekä hanaa käytettäessä on hyvä pitää mielessä muutama asia:

20202_62919.jpg

Asennusvaiheessa ja asennuksen jälkeen:

 • Tarkista aina asennustapa (asennus- ja huolto-oppaasta) sekä tuotteen soveltuvuus asennuspaikalle.
 • Kohdista hanaliitäntöjen ja laitteen värimerkinnät toisiinsa:
  • oikea sininen = kylmän veden sisääntulo,
  • vasen punainen = lämpimän veden ulostulo.
 • Vedenlämmitin on sallittu käytettäväksi ainoastaan alkuperäisen Oras-mökkihanan kanssa. Hanaa ja lämminvesivaraajaa ei pidä asentaa erikseen.
 • Veden lämmetessä hanan juoksuputkesta tulee muutamia tippoja vettä. Tämä on normaalia, eikä sitä saa estää. Poresuutinta ei saa vaihtaa tai korvata lisäosilla.
 • veden lämpötila valittavissa +35°-85°C (Huom! Suositus + 65°C*)
 • Jäätymisvaurioiden estämiseksi hana ja vedenlämmitin pitää tyhjentää talvikuukausien ajaksi.

*(Suomen Rakentamismääräyskokoelman säännösten mukaan lämpimän veden lämpötila ei saisi ylittää + 65°C)

 • Sekä hana että 5 litran vedenlämmitin tulevat yhdessä paketissa
 • Hanan virtaama on 5 litraa minuutissa
 • Asentaminen on helppoa – tarvitaan vain kylmävesiliitäntä ja sähkö
 • Saatavilla sekä pesuallas- että keittiöversiot.
 • Hana on niin sanottu matalapaineversio ja tehty juuri tähän tarkoitukseen, eli sitä ei voi korvata normaalilla hanalla.
 • Säätöosaa tai poresuutinta ei saa vaihtaa tai korvata lisäosilla.
 • Asennettaessa pitää vedenlämmitin täyttää ensin vedellä ja vasta sitten kytkeä virta päälle.
 • Täytettäessä vedenlämmitintä käännä vipu täysin kuumalle ja auki-asentoon. Täyttyminen kestää noin minuutin, jonka jälkeen hanasta tulee vettä. Sulje hana ja kytke virta päälle. Valitse haluttu lämpötila.
Ohje

Ohje

Tietoa mökkihanasta ja turvallisesta käytöstä:

 • Sekä hana että 5 litran vedenlämmitin tulevat yhdessä paketissa
 • Hanan virtaama on 5 litraa minuutissa
 • Asentaminen on helppoa – tarvitaan vain kylmävesiliitäntä ja sähkö
 • Saatavilla sekä pesuallas- että keittiöversiot.
 • Hana on ns. matalapaineversio ja tehty juuri tähän tarkoitukseen, eli sitä ei voi korvata normaalilla hanalla.
 • Säätöosaa tai poresuutinta ei saa vaihtaa tai korvata lisäosilla.
 • Asennettaessa pitää vedenlämmitin täyttää ensin vedellä ja vasta sitten kytkeä virta päälle.
 • Täytettäessä vedenlämmitintä käännä vipu täysin kuumalle ja auki-asentoon. Täyttyminen kestää noin minuutin, jonka jälkeen hanasta tulee vettä. Sulje hana ja kytke virta päälle. Valitse haluttu lämpötila.
Oras Oy
Talo
ulkotilat
rakennukset
keittiö
sauna
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20219_72428.jpg
Juokseva lämmin vesi myös autotalliin ja puutarhaan
Mietihän hetki tavallista arkeasi, viime kesää, remonttiprojekteja autotallissa tai puutarhassa. Jos jotain yhteistä näille kaikille miettii, on se lämpimän juoksevan veden tarve. Kuinka helppoa olisikaan pestä vihannekset suoraan maalta nostaessa kesäkeittiössä tai puhdistaa kädet autotallissa ennen kuin tarvitsee koskea edes valokatkaisijaan. Tottahan toki juoksevan kylmän veden saa käsienpesua varten aikaan vaikka puutarhaletkulla, mutta miellyttävän lämmin vesi on kuitenkin enemmän kuin helppo järjestää.Lämpimän veden saat luoksesi puutarhaan, mökille sekä autotalliin hyvinkin helposti. Et tarvitse kuin kiinteän kylmävesijohdon sekä sähköä.
20216_71187.jpg
Osallistu mökkiäänestykseen - voit voittaa Oraksen mökkihanan!
Kesä on monelle suomalaiselle se vuoden kohokohta. Auringonlämpö hellii talven jäljiltä ja voi rauhassa viettää aikaa perheen kesken esimerkiksi mökillä. Miten ihanaa onkaan valmistaa ruokaa ulkosalla ja vielä nauttia siitä kesätuulen vienossa huminassa ja hyvässä seurassa. Mikään ei estä nauttimasta mökin rauhasta ja tunnelmasta myös syksyllä.
20203_63425.jpg
Ekologiset vesikalusteet
Suomalaiset kuluttavat keskimäärin vettä henkeä kohden noin 155 litraa vuorokaudessa, tuhlaavimmat jopa 260 litraa! Tästä noin puolet käytetään peseytymistiloissa, neljännes keittiössä ja neljännes WC:ssä. Realistisena tavoitetasona voitaisiin pitää n. 120 - 130 litran vuorokautista kulutusta.Hanavalmistajana Oras on oppinut kunnioittamaan puhdasta vettä ja luontoa toimintansa alkuvuosista asti. Alan edelläkävijänä Oras on osannut yhdistää nykyteknologian ekologisuuteen jo vuosien ajan kuitenkaan käyttäjäystävällisyydestä tinkimättä.Uudet Oras-hanat elävät sopusoinnussa ympäristön kanssa. Esimerkiksi uusi Oras Vega on omiaan juuri siellä, missä arvostetaan vettä ja säästetään luontoa. Se juoksuttaa vettä tippaakaan tuhlaamatta.Lisätietoa keittiön vesikalusteista
201810_55008.jpg
Kuinka valita oikea valaistus ja värilämpötila?
Valon värilämpötila(CCT, eli correlated colour temperature) ilmoitetaan kelvineissä. Valon värilämpötila vaihtelee yksinkertaistettuna punaisen ja sinisen välillä, punaisen ollessa Kelvin-asteikon alapäässä (2000 K) ja sinisen sijoittuessa asteikon yläpäähän (12 000-18 000 K). On sanottu, että ihminen erottaa värilämpötiloja 2290-11000 K välillä. Luonnossa valon värilämpötila muuttuu jatkuvasti päivän aikana aamun lämpimänpunaisesta illan siniseen hetkeen. Valon värilämpötila kuvaa siis valon värin sävyä.
Epäsuorasti valaiseva led-nauha
Led-nauhaprofiilien monet asennustavat
Remonttia ja uutta kotia suunnitellessa on hyvä miettiä myös valaistuksen päivittämistä. Led-nauhalla saa luotua valaistuksen, jolla voidaan korostaa hienosti pintoja eli seiniä, tai kattoja. Led-nauhalla saadaan aikaan miellyttävän tasaista valoa.
20232_80793.jpg
Kodin led-valaisimien himmentäminen eri automaatiojärjestelmissä
Led-valaisimien automaattiseen sytyttämiseen, sammuttamiseen ja himmentämiseen käytetään monesti kodinohjausjärjestelmää, kuten ABB:n Free at Homea tai KNX-järjestelmää. Valaistusta voidaan myös ohjata älykkäästi kodin automaatiojärjestelmässä, kun valaistus yhdistetään kodin langattomaan tietoverkkoon. Jos kodinohjausjärjestelmää ei ole käytössä, niin led-valaisimien käyttämiseen ja himmentämiseen saadaan lisää mahdollisuuksia verrattuna langalliseen seinäpainikkeeseen langattomilla seinäsäätimillä ja kauko-ohjauksella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton