• Etusivu
  • Materiaalit

Lattiamateriaalien valintaa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 23.09.2014
20149_40985.jpg

Lankkukuosinen rusehtavan harmaan laatta.

Seurantakohteessa seurataan vanhan hirsirunkoisen omakotitalon remontoimista pariskunnan ja heidän pian syntyvän lapsensa kodiksi. Kertojana toimii perheen äiti. Talon remontoinnissa on tarkoitus käyttää mahdollisimman paljon ajalle tyypillisiä materiaaleja sekä värejä.

Lankkukuosista laattaa lattiaan

Minulla oli melko lailla selvät sävelet laattojen suhteen. Lattialle halusin lankkukuosista laattaa ja kylpyhuoneen seiniin jotain muuta kuin isoa ja valkoista. Ystävämme olivat laatoittaneet ruokailutilansa lankkumaisella laatalla, joka oli todella hyvännäköinen, mutta lopulta kuitenkin kellersi liikaa minun makuuni. Onneksi löysin ihanan lankkukuosisen rusehtavan harmaan laatan, joka oli vielä hinnaltaankin melko edullinen. Laatan ainoa miinuspuoli on sen koko. Laatta on 14,5x59 cm ja olisin toivonut pituuden lähentelevän metriä aidomman fiiliksen vuoksi. No jostain pitää joustaa ja nyt se oli pituus.

Perinteistä lattialaattaa kylpyhuoneeseen

Suihkupäätyyn mietimme ensin unidrain- viemärijärjestelmää, jolloin olisimme voineet käyttää lankkumaista laattaa koko kylpyhuoneessa. Päätimme kuitenkin säästää siinä kohtaa ja laatoittaa suihkuosa pienemmällä laatalla, jotta kaadot saadaan tehtyä normaalisti.

Pikkulaatan etsiminen ei ollutkaan niin helppoa kuin ajattelin, mutta lopulta se löytyi. Olin ensin ajatellut, etten missään nimessä halua 10x10 cm kokoista laattaa, koska se on niin tavallinen. Eräs uusi laattasarja kuitenkin vei huomioni ja lopulta päädyinkin juuri tuohon perinteiseen kokoon.

10x10 cm kylpyhuoneen lattialaatta.
10x10 cm kylpyhuoneen lattialaatta.
Kylpyhuoneen seinään löytyi myös silmää miellyttävä laatta. Väriksi valikoitui vaalea beige.
Kylpyhuoneen seinään löytyi myös silmää miellyttävä laatta. Väriksi valikoitui vaalea beige.

Kylpyhuoneen seinälaatat

Kylpyhuoneen seinään löytyi myös silmää miellyttävä laatta. Laatta miellytti minua heti, mutta sävystä en ollut aivan varma. Mietimme ensin valkoista, mutta lopulta päädyimme vaalean beigeen. Minä olisin laittanut hieman tummemmat seinät, mutta mieheni mielestä vaaleampi olisi parempi, joten teimme kompromissin ja valitsimme vaalean beigen. Laattasarjaan kuuluu sileän laatan lisäksi kuviollisia laattoja, joita ajattelin ripotella päätyseinälle summamutikassa. Oikeastaan annoin remppamiehelle vapaat kädet laattojen asettelussa, joten jännittää kyllä miltä tuo lopputulos näyttää.

Materiaalit
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

200611_2027.jpg
Asunto-oy:n ja osakkeenomistajan vastuut
Asunto-osakeyhtiön ja osakkeenomistajan välinen kunnossapitovastuu määritellään asunto-osakeyhtiölaissa.Yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä kunnossapitovastuu toisin kuin laissa sanotaan. Osakkeenomistajan on viipymättä ilmoitettava yhtiölle havaitsemastaan huoneiston viasta tai puutteesta. Korjaamattomina kosteus- tai homevauriot helposti laajenevat moniin huoneistoihin tai yhtiön yhteisiin tiloihin. Siksi yhtiön kannattaa huolehtia korjausten tekemisestä tai teettämisestä vaikka kunnossapitovastuu olisikin osakkailla. Jos osakkeenomistaja laiminlyö ilmoitusvelvollisuutensa, hän voi joutua korvaamaan myös yhtiön kunnossapitovastuuseen kuuluvia korjauksia.
20138_36041.jpg
Viisi tapaa suorittaa iv-remontti onnistuneesti
Ilmanvaihdon nykyaikaistaminen on tärkeä osa lämmitysjärjestelmän saneerausta. Perinteisen talon lämmitysenergian kulutuksesta noin 20–40 prosenttia johtuu ilmanvaihdosta. Siksi ilmanvaihtojärjestelmän energiatehokkuus on tärkeä tekijä matalaenergiarakentamisessa. Lämmitysjärjestelmän saneerauksen, lisäeristyksen tai ikkunoiden uusimisen yhteydessä on erityisen tärkeää nykyaikaistaa ilmanvaihtojärjestelmä sellaiseksi, että se tukee niitä energiansäästöpyrkimyksiä, joita saneerauksella tavoitellaan eikä säästöä tehdä sisäilman laadun kustannuksella.Viisi kohdetta ja viisi onnistunutta tapaa parantaa ilmanvaihtoa. Tutustu siihen, mitä ilmanvaihdon saneeraus pitää sisällään ja mitä ratkaisua Vallox Sinulle suosittelee.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
1_P_107885_3.jpg
Vesi- ja viemärilaitteistojen määräykset uuteen asetukseen
Ympäristöministeriö on 22.12.2017 antanut asetuksen rakennusten vesi- ja viemärilaitteistoista. Se noudattaa pääosin nykyisiä määräyksiä. Tavoitteena on turvata puhdas vesi ja laitteiston turvallinen käyttö. Lisäksi halutaan estää vesivahingot ja vuodot, jotka voivat aiheuttaa kosteus- ja homevaurioita ja terveyshaittoja.Asetus koskee uuden rakennuksen sekä kiinteistöllä sijaitsevien vesi- ja viemärilaitteistojen suunnittelua ja rakentamista. Lisäksi se koskee rakennuksen laajennusta ja kerrosalaan laskettavan tilan lisäämistä, korjaus- ja muutostyötä sekä käyttötarkoituksen muutosta.Asetus korvaa rakentamismääräyskokoelman osan D1 (kiinteistöjen vesi- ja viemärilaitteistot, 2007). Asetuksen tasolle on nostettu eräitä osan D1 tärkeitä ohjeita.Uusi asetus sisältää pelkkiä määräyksiä, ja osa ohjeista siirretään opasaineistoihin.Asetuksessa on täsmennyksiä, joilla varmennetaan laitteiston käyttövarmuutta ja -turvallisuutta.Erityisalan työnjohtajan tulee varmistaa vesi- ja viemärilaitteiston käyttöönottoon liittyvät mittaukset ja tarkastukset. Rakennusvaiheen vastuuhenkilö vastaa siitä, että näiden toimien tekeminen ja suunnitelmanmukaisuus merkitään rakennustyön tarkastusasiakirjaan.Rakennustuotteita, kuten putkia, venttiileitä ja vesikalusteita, koskevat vaatimukset tullaan esittämään tuoteryhmäkohtaisissa asetuksissa. Näiden asetusten vaatimusten mukaisesti uusitaan myös tyyppihyväksyntäasetukset. Asetukset on tarkoitus antaa vuoden 2018 aikana.Asetus rakennusten vesi- ja viemärilaitteistoista tulee voimaan 1.1.2018.Ympäristöministeriön asetus vesi- ja viemärilaitteistoista (pdf)Ympäristöministeriön asetus rakennusten vesi- ja viemärilaitteistoista. Perustelumuistio (pdf)Ympäristöministeriön ohjeita
20115_25991.jpg
Runko sorapatjalle?
Mökin terassi on tarkoitus tehdä kestopuusta. Koko on noin 2500x6000mm. Runkotavaraksi tulee 50x150, reunalankkujen väliin myös 50x150 soirot 500 tai 600 jaolla. Kiinitykset tulevat palkkikengillä. Päälle asennetaan normaali laudoitus. Maapohja on routimaton. Kaivetun moreenin päällä on noin 100-130 cm hiekkapatja. Alueella on rinne ja salaojat.Voiko rakenteen tehdä suoraan sorapatjalle tasattuna? Vai edellyttääkö kestopuurungon kosteustekninen kestävyys ylösnostoa betonilaatoilla ?
20139_36176.jpg
Voita Bosch katkaisu- ja jiirisaha sekä sahapöytä samassa paketissa!
Vastaa Rakentaja.fin Mistä talot on tehty –tutkimukseen ja osallistu Boschin upean katkaisu- ja jiirisaha PCM 8 S:n sekä sahapöytä PTA 2400:n arvontaan! Voittopaketin arvo noin 400 euroa!
20226_78613.jpg
Hyödynnä keittiösaarekkeen koko potentiaali
Keittiösaareke on monipuolinen ja toiminnallinen lisä keittiöön. Keittiösaarekkeen hyödyt riippuvat kuitenkin tilan koosta ja toiminnallisista tarpeista. On tärkeää suunnitella keittiösaarekkeen sijoittelu ja koko huolellisesti, jotta se sopii saumattomasti keittiön kokonaisuuteen ja vastaa käyttäjän tarpeisiin.Saareke toimii luontevana tilanjakajana esimerkiksi keittiön ja ruokailuhuoneen tai keittiön ja olohuoneen välissä. Saarekkeesta saa toiminnoiltaan monipuolisen sijoittamalla siihen esimerkiksi kodinkoneita, vesipisteen tai ruokailupaikan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton