• Etusivu
  • Energia

Lataa älylaitteesi turvallisesti – vältä sähkölaitepalot

Rakentajan toimitus
Päivitetty 28.11.2024
202212_78868.jpg

Ladattavien laitteiden yleistymisen myötä ovat myös niiden aiheuttamat palovahingot olleet kasvussa. (Kuva: Adobe Stock)

Suomalaisiin koteihin on vähitellen hivuttautunut yhä enemmän elektroniikkaa. Erilaisten älylaitteiden myötä myös tarve erilaisten laitteiden lataukselle on kasvanut. On olemassa kuitenkin muutamia selviä sääntöjä, joiden avulla lataat laitteesi turvallisesti vuodesta toiseen.

Jopa yli puolet paloista aiheutuu sähkölaitteista

Ladattavien laitteiden yleistymisen myötä ovat myös niiden aiheuttamat palovahingot olleet kasvussa. Tiesitkö, että tällä hetkellä jopa kuusi kymmenestä tulipalosta on lähtenyt liikkeelle jostain sähkölaitteesta?

Tulipalo on hengenvaarallinen paitsi ilmeisestä syystä, mutta myös siksi, että erityisesti akkupaloissa syntyy runsaasti myrkkykaasua, vetyfluoridia. Sähköpalon sammutus on haastavaa ilman ammattilaisvarusteita edellä mainitusta myrkkykaasusta sekä korkeista lämpötiloista johtuen.

Esimerkki yllättävästä palosta:
Hyvin tavallisia tarinoita ovat ne, joissa puhelin on ollut latauksessa ja laskettu sohvalle lähtiessä tekemään jotain muuta. Aikaisemmista latauskerroista poiketen puhelin onkin alkanut kuumenemaan syystä tai toisesta ja kuumentuessaan se on sytyttänyt palamaan myös sohvan, jolla oli ollut.

Lopputuloksena oli palanut sohva, sekä koti, joka oli kauttaaltaan täynnä savu- ja nokivahinkoja.

Mitkä seikat edesauttavat palon syttymistä?

Ensisijaisesti voidaan ajatella, että joko itse laite tai sen laturi on vikaantunut. Vikaantumisen syynä voi olla pitkäaikaisen käytön synnyttämä kuluma, kuten latausjohtojen rikkoutuminen tai vaikka puhelimen saama kova isku pudotessaan. Laitteessa tai latauslaitteessa ei välttämättä ole nähtävillä fyysisiä ulkoisia merkkejä, mutta seuraavat seikat voivat ennakoida mahdollisia tulevia ongelmia:

  • Laturi kuumenee ladattaessa huomattavasti eikä sitä voi pitää kädessä.
  • Latausjohto on rikki
  • Ladattava laite kuumenee latautuessaan huomattavasti
  • Akku pullistuu / on pullistunut
  • Ladattavan laitteen akku vuotaa tai haisee
  • Laite käyttäytyy jotenkin poikkeavasti verrattuna aiempiin latauskertoihin

Mikäli havaitset, että laturi tai laite on rikkoutunut tai viallinen, lopeta laitteen käyttö sekä irrota laturi pistorasiasta. Älä yritä tehdä korjaustoimenpiteitä itse, vaan toimita laite valtuutettuun huoltoon. Älä myöskään korvaa alkuperäistä laturia tarvikelaturilla, vaan käytä vähintään alkuperäistä vastaavaa.

<p data-block-key="csdys">Pidä huoli laitteesi sekä laturisi kunnosta. Älä lataa rikkoutuneella laturilla. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Pidä huoli laitteesi sekä laturisi kunnosta. Älä lataa rikkoutuneella laturilla. (Kuva: Adobe Stock)

Kuinka laitteet tulisi ladata oikeaoppisesti?

Jokainen laite voi vikaantua, etenkin pidempiaikaisen käytön myötä, mutta lataamalla laitteet aina vähintään alkuperäistä vastaavalla laturilla ja kovalla alustalla, olet jo voiton puolella. Älä lataa laitteita pehmeillä alustoilla, kuten esimerkiksi sängyllä, sillä jos laite jostain syystä kuumeneekin latauksen yhteydessä voi seurauksena olla nopeasti leviävä tulipalo vuodevaatteiden syttyessä myös tuleen. Sähkölaitteen syttyessä tuleen, voi nimittäin sen akusta lähteä liikkeelle palavia heitteitä, joiden avulla palo leviää entisestään.

Huolehdi, että laitteesi latauspisteen läheisyydessä ei ole palavaa materiaalia ja että ilma pääsee esteettä kiertämään ympärillä. Suosi latausajankohtana aikaa, jolloin olet itse myös kotona ja hereillä. Mikäli lataus on pakko suorittaa öiseen aikaan, huolehdi, että latauspisteesi on esimerkiksi keittiössä makuuhuoneen sijasta. Palovaroittimien toiminta on myös hyvä tarkistaa, jotta vaaratilanteen sattuessa sinulla on aikaa toimia.
Latauksen päätyttyä irrota laturi pistorasiasta. Näin säästät myös energiaa.

Kolme helppoa asiaa muistettavaksi:

  • Lataa aina kovalla alustalla
  • Irrota laturi pistorasiasta ladattuasi laitteen täyteen
  • Lataa päivisin jos mahdollista
Info

Info

Turvaa kotivakuutuksesta

Koska aina sattuu ja tapahtuu, on hyvä ottaa varman päälle niiden asioiden suhteen, joissa voi. Kotivakuutus on vakuutus kotisi vahinkojen varalle, jotta arki jatkuu huolettomasti myös vahingon jälkeen. Tarkista vakuutuksesi sisältö ja huomioi erityisesti vakuutukseen sisältyvät turvat, omavastuut sekä enimmäiskorvaukset vahinkotilanteessa. Vakuutukset kannattaa myös kilpailuttaa ajoittain ja päivittää vastaamaan nykyistä elämäntilannetta.

Energia
asuminen
sähkö
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

äiti hoputtaa lapsia ulos ovesta
Kun kännykkäsi poistuu talosta, sammuvat myös valot
Kuluttavatko yöksi tai kotoa poistuessasi päälle jääneet valot usein turhaa sähköä kotonasi? Mietitkö usein kodin tai vapaa-ajan asunnon sähkölaitteiden tilaa tai kutsumattomia vieraita silloin kun et itse ole paikalla? Olisiko helpompaa, jos ilmalämpöpumppu toimisi automaatiolla? Haluaisitko talosi näyttävän asutulta myös poissa ollessasi, vai haaveiletko kenties automaattisesti illan hämärtyessä syttyvistä ulkovaloista?
Humoristinen kuva lapsista onkimassa ja sukeltelemassa tulvivassa valkoisessa keittiössä.
Ehkäise vesivuodot ajoissa – tarkista nämä
Vesivahinkojen määrä on kasvanut rajusti viime vuosien aikana johtuen pääasiassa rakennuskannan vanhenemisesta, vettä käyttävien laitteiden lisääntymisestä sekä vääristä rakennustekniikoista.Vakuutusyhtiöt maksavat vuosittain korvauksia reilusti yli 30 000 vesivahingosta, mutta todellinen määrä saattaa olla huomattavasti enemmänkin, sillä kaikkia vahinkoja ei ilmoiteta vakuutusyhtiöön. Keskimäärin vahinkoja sattuu noin 90-100 kappaletta päivittäin. VTT:n selvityksen mukaan suurin osa vuotovahingoista sattuu omakotitaloissa ja useimmiten kyseessä on 1960-1980-luvuilla rakennettu talo. Vahinkoja toki sattuu niin uudemmissa kuin vanhemmissakin taloissa.
Mies ja nainen yhdessä remonttimiehen kanssa tutkimassa suunnitelmia.
Remontti edessä, miten edetä järkevästi?
Kun taloa korjataan ja parannellaan, puhutaan yleisesti joko korjaamisesta tai tutummin remontoinnista. Remontointi onkin yleisnimitys rakennuksen korjaamiselle.Remontoinnissa on kyse rakennuksen kuluneen, vanhentuneen, rikkoutuneen, epäkäytännöllisen tai muuten asukkaan mielestä kelvottoman osakokonaisuuden korjaamisesta. Remontoinniksi luetaan yleensä myös tapetoinnit sekä pintamaalaukset, joissa vielä hyväkuntoiset pinnat saavat uuden ulkonäön. Näitä toimenpiteitä voisi kutsua myös sisustamiseksi tai pintaremontoinniksi.Jokaisesta vanhasta talosta löytyy enemmän tai vähemmän korjausta kaipaavaa nurkkaa ja pieltä. Mitä iäkkäämpi talo, sitä varmemmin puuhattavaa löytyy.Erityisesti sodanjälkeiseen rakennuskantaamme kohdistuu suuria korjauspaineita, sillä kyseiset talot alkavat siirtyä jo kolmannelle sukupolvelle, mutta nuoremmastakin rakennuskannassa löytyy jo runsaasti korjattavaa ja parannettavaa. Kaikkien rakennusten säilymisen kannalta on ehdottoman tärkeää, että niitä huolletaan.
20199_59743.jpg
As.oy Remontti-Mallinnus Osa 10. Onnistunut sähköremontti alkaa huolellisella suunnittelulla
As.oy Remontti-Mallinnus on Omataloyhtiö.fi:n kuvitteellinen taloyhtiö, jonka elämää ja remontointia pääset seuraamaan as.oy Remontti-Mallinnus -artikkelisarjassa. Artikkelisarjasta löytyy runsaasti tietoa taloyhtiön elämästä ja remontoinnista.
20234_81364.jpg
Tiedä mitä tapahtuu - hiljainen ja luotettava apuri maatilasi turvaksi
Maatilojen riskit sekä kustannukset ovat olleet nousussa, eikä varmasti pienin syy ole nykyinen maailmantilanne. Tästä on seurannut muun muassa lannoitteiden, rehujen ja energian hinnan selvää kipuamista ylöspäin. Maatilojen yksikkökoot ovat kasvaneet sekä maatilojen monialaisuus. Jotta kokonaisuus toimii niin kuin pitää, kaipaa tämä kaikki huomiota sekä valvontaa. Älyllä varustetun valvonnan avulla kulut pystytään pitämään kurissa, ja tahattomat, mutta kustannuksia aiheuttavat vahingot, saadaan osin poistettua.
Kattoremontti onnistuu myös talvella, miehet katolla naulaimet kädessään.
Kattoremontti talvella? Miksipä ei
Eihän kattoa nyt voi repiä auki keskellä talvea? Miten ihmeessä muka kattoremontin voi talvella toteuttaa? Tuleekohan siitä mitään kun katollakin on lunta ja jäätä?Kyllä, kattoremontin voi toteuttaa talvella – tässä esittelemme kymmenen hyvää syytä, miksi remonttia ei tarvitse jättää keväälle tai kesään. Tutustu väitteisiin ja Kattokeskuksen asiantuntijan vastauksiin, miten työ oikeasti sujuu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton