• Etusivu
  • LVI

Lämmitysremontti kannattaa aina

Ilmavesilämpöpumppu lunasti lupauksena

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö NIBE Energy Systems Oy
Päivitetty 18.06.2018
20165_46457.jpg

Pari- ja omakotitalot ovet rakennettu kiinni toisiinsa.

Säästö se on pienikin säästö, sanotaan. Lämmitystaparemontti yleisesti ottaen kannattaa aina. Vanhan järjestelmän uudistaminen tai uuden järjestelmän hankkiminen vanhan rinnalle on myös ympäristöystävällinen teko. Remontissa yleensä siirrytään, jos ei kokonaan, niin ainakin osittain uusiutuvien luonnonvarojen hyödyntämiseen.

Tilaa NIBEn ilmavesilämpöpumppu-esite veloituksetta

Nykyisen rakennuskompleksin synty

Lisälämmityskohteen talolla on mielenkiintoinen historia: 1965 ensimmäinen omistaja rakennutti tontille paritalon, jonka ikkunasta talon isäntä näki tyttärensä talolle. Kun alueella rakennuskanta lisääntyi, rakennettiin paritalon jatkeeksi omakotitalo 1970, jotta näköyhteys tyttären talolle pysyisi. Yhteensä talossa on 350 m². Talon neliöt ovat nykyisten omistajien kanssa olleet hyvin käytössä – viisihenkinen perhe lapsien seurustelukumppaneiden kanssa ovat pitäneet kodin tilan hyvin hallussaan. Lapset ovat nyt perustaneet tahoillaan omat kotinsa. Isäntäparin elellessä kahdestaan alkoivat mietityttää talon lämmityskustannukset.

Yhdisteltyä lämmitystä

Kun lämmitysasiaa alettiin isäntäväen toimesta miettiä, vaihtoehtoina olivat maalämpö- ja ilmavesilämpöpumppu. Maalämpöpumppua ei tontille haluttu, sillä puut olisi pitänyt kaataa keruupiirin vuoksi. Lämpökaivoakaan ei haluttu, koska naapureillakaan se ei ole tahtonut onnistua maaperän hankalien ominaisuuksien vuoksi (maaperä on hiekkaa ja työ on aikaa vievää). Sen syvyys olisi ollut yli 200 m. Isäntä tuumaili, että kaivon poraaminen saattaisi olla hyvinkin suttaavaa puuhaa juurikin hiekan vuoksi.

Yhdistelmälämmityksen tueksi valittiin NIBEn ilmavesilämpöpumppu F2300-14. Laite asennettiin talon takaseinään puiston suuntaan. Kone hurisee kuin jääkaappi eikä häiritse naapureita. Ilmansuunnalla ei lämpöpumpun kannalta ole merkitystä. Talvella iIlma/vesilämpöpumpun toiminnasta tulee kondenssivettä 50-60 l/vuorokausi. Vesi on johdettava sadevesiviemäriin.

Vaihtoehtojen kartoitus

Kun lämmitysasiaa alettiin isäntäväen toimesta miettiä, vaihtoehtoina olivat maalämpö- ja ilmavesilämpöpumppu. Maalämpöpumppua ei tontille haluttu, sillä puut olisi pitänyt kaataa keruupiirin vuoksi. Lämpökaivoakaan ei haluttu, koska naapureillakaan se ei ole tahtonut onnistua maaperän hankalien ominaisuuksien vuoksi (maaperä on hiekkaa ja työ on aikaa vievää). Sen syvyys olisi ollut yli 200 m. Isäntä tuumaili, että kaivon poraaminen saattaisi olla hyvinkin suttaavaa puuhaa juurikin hiekan vuoksi.

Yhdistelmälämmityksen tueksi valittiin NIBEn ilma/vesilämpöpumppu F2300-14. Laite asennettiin talon takaseinään puiston suuntaan. Kone hurisee kuin jääkaappi eikä häiritse naapureita. Ilmansuunnalla ei lämpöpumpun kannalta ole merkitystä. Ilma/vesilämpöpumpun toiminnasta tulee kondenssivettä 50-60 l/vuorokausi. Vesi on johdettava sadevesiviemäriin.

Apua ilmavesilämpöpumpun valintaan

Ensimmäinen keskusyksikkö

Ilma/vesilämpöpumppu hankittiin Ulvilaan vuonna 2013. Kohteen laitteesta pikku yksityiskohtana mainittakoon, että talossa on ensimmäinen uuden automatiikan keskusyksikkö. Isäntä kehuu yksikön toimivan hyvin. Keskusyksikkö ohjaa kahta säätöpiiriä, toinen omakotitalon lattialämmitystä ja toinen paritalon pattereita. Keskusyksikkö on asennettaessa säädetty oikein, muita säätöjä ei tarvita. Jos ongelmia syntyy, talon isäntä ammattilaisena osaa tehdä tarvittavat toimenpiteet.

Ilmavesilämpöpumpun sisä- ja ulkoyksiköt
Ilmavesilämpöpumpun sisä- ja ulkoyksiköt

Lämmitys ja ulkolämpötila

Ilma/vesilämpöpumppu lämmittää omakotitalon lämmitykseen käytettävän kiertoveden, lämmin käyttövesi lämmitetään öljyllä. Lämpöpumpulla pystytään pelkästään lämmittämään ulkolämpötilan laskiessa -8°C. Lämpötilan laskettua yksi kolmesta vastuksesta napsahtaa päälle. Ilma/vesilämpöpumppu lämmittää itsenäisesti aina -10°C asti, yli -20°C lämpötilassa kaksi muutakin vastusta menevät päälle. Laite tekee yhdellä kilowattitunnilla kolme kilowattituntia energiaa.

Näyttöruutu on selkeä ja helppolukuinen.
Näyttöruutu on selkeä ja helppolukuinen.

Miten säästää ja paljonko säästää?

Vanhasta talosta eniten energiaa valuu hukkaan yläpohjan kautta. Yläpohjan lisälämmöneristys ja halpa energia tuovat säästön. Öljyä on ilma/vesilämpöpumpun asennuksen jälkeen kulunut 400 l/vuosi. Laitteen asennus maksoi noin 15 000 € ja näillä näkymin se on maksanut itsensä takaisin 4-5 vuodessa.
Lämmityskulut ovat laskeneet 60-70 %.

Tilaa NIBEn ilmavesilämpöpumppu-esite veloituksetta

Ilma/vesilämpöpumppu NIBE F2300-14

NIBE F2300-14 COP-arvot ovat markkinoiden parhaimpia. F2300-14 on uusi ilma/vesi-ulkoyksikkö, joka sopii erityisesti suurempiin taloihin/rakennuksiin. Äänitasoltaan lämpöpumppu on hiljainen. F2300-14 ilma/vesilämpöpumppuun on saatavilla laaja valikoima lisävarusteita ja täydellisiä sisäyksiköitä. Ne on suunniteltu yhteensopiviksi ilma/vesilämpöpumppujen kanssa niiden hyötysuhteen optimoimiseksi ja mahdollisimman suurten säästöjen takaamiseksi.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

NIBE Energy Systems Oy
LVI
ilmavesilämpöpumppu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202211_80360.jpg
Halvimpia sähkötunteja hyödyntäen lämpöpumppu maksimoi energiansäästön
Kun käytössä on pörssisähköohjaus, NIBE-lämpöpumpun toimintaa painotetaan niihin vuorokaudenaikoihin, jolloin sähkön hinta on halvimmillaan. Smart Price Adaption -pörssisähköohjaus on NIBE lämpöpumppujen toiminto, joka löytyy vakiona lähes kaikista uusista lämpöpumpuista.
20132_33899.jpg
Mikä lämmitysratkaisu sopii sinulle parhaiten?
Se riippuu luonnollisesti useista eri tekijöistä: kuinka suuri talosi on, missä päin maata se sijaitsee, rakennatko uutta, vaihdatko vanhan kattilan vai säilytätkö sen, jne. Tästä näet hieman yksinkertaistettuna, mikä täyttää parhaiten sinun tarpeesi. Tarkempia neuvoja ja ehdotuksia saat lähimmältä NIBE-jälleenmyyjältä.
Sisätilojen sopiva lämpötila ja toimiva ilmanvaihto ovat oleellinen osa asumisviihtyisyyttä ja terveellistä kotia. Arki helpottuu, kun kodin tärkeitä toimintoja voi valvoa ja tarvittaessa säätää samasta paikasta – myös etänä.
Lämmintä vettä vain hana avaamalla - luksusta
Lämmin suihku tai rentouttava kylpy ovat arkipäivän ylellisyyttä, joita olemme tottuneet pitämään itsestään selvyytenä – kunnes ne jostain syystä eivät toimikaan. Haluamme lämminvesivaraajan, joka tekee vain tehtävänsä, jotta lämmintä vettä on riittävästi talouden kaikkiin tarpeisiin. lämminvesivaraajan on toimittava vuosia, riippumatta veden laadusta. Lisäksi sen tulee olla tyylikäs, edullinen ja helposti asennettava.Lämminvesivaraajan on toimittava vuosia, riippumatta veden laadusta. Lisäksi sen tulee olla tyylikäs, edullinen ja helposti asennettava.
20203_63032.jpg
Tarkista vinkit parhaan lämpöpumppu­tarjouksen valintaan
Lämpöpumppu on iso hankinta ja se hankitaan yleensä vain muutaman kerran elämässä. Hankintaan kannattaa paneutua ja tutustua eri tuotteiden ominaisuuksiin. Kannattaa myös miettiä, mitkä ominaisuudet ovat itselle tärkeitä ja, mitä tarpeita lämpöpumpun tulee täyttää.Monesti kiinnitetään huomiota kokonaisuuden kannalta pieniin asioihin lämpöpumpputarjouksia vertaillessa. Tärkeämpää kuin tarkastella esimerkiksi yksittäistä COP-arvoa on tarkastella tarjousta suurempana kuvana. Kun suurempaan kuvaan ja itselle tärkeisiin asioihin unohdetaan keskittyä voi seurata pettymyksiä lämpöpumpun ominaisuuksissa ja toiminnassa. Tärkeää on, että kokonaisuutena tarjous on paras juuri sinulle ja täyttää kaikki vaatimuksesi.Apuna kannattaa käyttää esimerkiksi uutta lämpöpumpun valintatyökalua. Vastaat vain muutamaan kysymykseen ja lopputuloksena saat vaihtoehdot kohteesesi sopivista lämpöpumpuista.
201810_55071.jpg
Katkaise kylmäsillat tuulensuojaeristeellä
Kylmäsillat ovat talon vaipan kohtia, joista lämpöä vuotaa ulos selvästi enemmän kuin ympäröivästä rakenteesta. Yleensä kylmäsiltoja tulee erityisesti nurkkiin sekä seinän ja lattian liitoskohtiin. Kylmäsilta lisää home- ja lahovaaraa, sillä kylmäsillan kohdalla sisäilman kosteus voi tiivistyä rakenteen pinnalle.Matalaenergiarakenteissa kylmäsiltojen vaikutus ja ilmatiiveys korostuvat, sillä lisääntyneestä eristemateriaalista ei ole vastaavaa hyötyä runkotolppien välissä.Yhtenäinen ja ilmatiivis eristekerros rakennuksen vaipassa tuovat riittävän parannuksen matalaenergiatason saavuttamiseksi ja parantavat myös puurunkoisissa rakenteissa kosteusteknistä toimintaa jättäen itse rungon huomattavasti lämpimämpään tilaan.
20093_15733.jpg
Energiatehokas koti -seminaari
Lauantaina 28.3. pidetään OmaKoti09 -messuilla seminaari, jonka aiheena on: Energiatehokas koti - tiivis ja terveellinen?Tervetuloa kuulemaan huippuasiantuntijoiden näkemyksiä energiatehokkaan rakentamisen mahdollisuuksista ja haasteista. Esimerkkinä on tiilirakenteisen passiivitalon rakentaminen Valkeakosken asuntomessuille.Lauantaina 28.3 klo 12.00-14.00 Paikka: Helsingin messukeskus, Ballroom Tilaisuuteen on VAPAA PÄÄSY!Kohde myös Rakentaja.fi-seurantakohteena:Tutustu kohteeseen tästäLisätietoa Terca-tiilitaloista...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton