• Etusivu
  • Energia

Kuka saa tehdä sähkötöitä?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 22.09.2014
20149_40974.jpg

Sähkötöiden tekeminen vaatii tietoa ja taitoa. Kaikkea ei saa itse tehdä, vaan ammattilainen on pyydettävä avuksi. Mikäli oma osaaminen ei riitä, sähköllä ei kannata alkaa leikkiä. Se, että valo syttyy lamppuun, ei aina tarkoita, että kaikki on mennyt oppikirjan mukaan. Ohjenuorana kaikkiin "sallittuihinkin" sähkötöihin voidaankin sanoa, että älä tee, jos et ole aivan varma.

Mitä sitten saa tehdä?

Muista AINA kytkeä sähkölaite jännitteettömäksi ennen töiden aloittamista! Tämä voidaan tehdä esim. poistamalla sulake tai irroittamalla pistoke seinästä. Jännitteettömyys voidaan koettaa vielä ns. jännitekynällä (jännitteenkoetin).

Nämä voi tehdä itse:

  • Sulake, lamppu ja sytytin voidaan vaihtaa. Varmista, että uudessa sulakkeessa lukee sama ampeerimäärä kuin vanhassa esim. 10A. Sulake tulee nimenomaan vaihtaa, ei korjata.
  • Pistorasioiden ja kytkimien (esim. valokatkaisijoiden) kansien irrottaminen ja vaihtaminen esim. maalaustyön ajaksi.
  • Lampun liittäminen ns. sokeripalaan (valaisinliitin).
  • Sokeripalan korvaaminen valaisinliitinpistorasialla.
  • Yksivaiheisen (ns. valovirta) sähkölaitteen johdon, katkaisijan tai pistotulpan vaihtaminen. Kiinnitä huomiota suojausluokkaan: maadoittamatonta pistotulppaa ei saa alkaa veistellä, pistotulppa vaihdetaan aina samanlaiseen.
  • Yksivaiheisen jatkojohdon tekeminen tai korjaaminen.
  • Antennin vaihtaminen omakotitaloon.

    Huomaa! Omat viritykset ja kaiken maailman teippipatentit ovat turvallisuusriskejä, jotka kannattaa jättää tekemättä!

Mitkä työt kuuluvat ammattilaiselle?

Oikeastaan lähes kaikki muut työt, joita ei ole edellisessä listassa mainittu.

Esimerkiksi:

  • Pistorasioita ei saa itse korottaa. Ongelma tulee vastaan esim. remonttikohteissa, joissa seinät levytetään tai paneloidaan.
  • Kolmivaiheisten (ns. voimavirta) sähkölaitteiden kytkennät, esim. lieden tai kiukaan vaihtaminen.
  • Sähkölaitteiden sisäpuoliset korjaukset.
  • Kaikki edellisessäkin listassa mainitut työt, joita et varmuudella osaa tehdä itse oikein.

Sähkölaitteet aiheuttavat vuosittain merkittävän määrän tulipaloja. Rikkinäiset, huolimattomasti korjatut tai väärin kytketyt sähkölaitteet ovat lisäksi hengenvaarallisia. Älä yritä korjata laitetta tai kytkentöjä itse, vaan pyydä ammattilainen avuksi. Kaikissa sähköön liittyvissä töissä vastuu turvallisuudesta on aina töiden tekijällä. Mikäli siis korjaat tai rakennat laitteen, jonka sitten vaikka myisit tai lahjoittaisit eteenpäin, säilyy vastuu silti sinulla.

Info

Info

Sähkötöihin liittyviä ohjeita ja määräyksiä:

Sähköturvallisuuslaki 14.6.1996/410
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes (entinen Turvatekniikan keskus), viranomainen
Sähköturvallisuuden edistämiskeskus ry – STEK, yleishyödyllinen yhdistys (ei viranomainen)

Energia
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20134_34895.jpg
Alapohjan eristys ja routaeristys
Alapohjan sekä alapohjan ja seinän liitoksen oikea eristys on tärkeää asumismukavuuden ja sisäilman laadun kannalta. Lämmin lattia on asuinviihtyvyyden kannalta tärkeä, koska lattian pinnan lämpötila tuntuu sen päällä käveltäessä. Routaeristys puolestaan suojaa rakenteita maan routimiselta.Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy:n tuotevalikoimaa täydentävät välitettävät Styrofoam siniset eristeet, joita käytetään perustusten ja käännettyjen kattojen lämmöneristämiseen sekä teiden ja maarakenteiden routasuojaukseen.Styrofoam-eristelevyt ovat suulakepuristettuja polystyreeni-solumuovieristyslevyjä, joissa on tasalaatuiset, ilmatäytteiset umpisolut. Solurakenteensa ansiosta eristyslevyt kestävät hyvin kosteutta ja eristävät tehokkaasti lämpöä. Styrofoam-levyt eivät maadu eivätkä toimi sienten, mikro-organismien tai tuholaisten kasvualustana. Tiivisrakenteisella eristyslevyillä on suuri puristuslujuus eivätkä ne murene työstettäessä.Tutustu tarkemmin alapohjan eristys ja routaeristys -tuotteisiin
20203_63030.jpg
Paljonko ilman pitää vaihtua, jotta sisäilma on terveellistä?
Liian vähäinen ilmanvaihto voi aiheuttaa väsymystä, hengitystieoireita sekä päänsärkyä. Jos kosteus ei poistu asunnosta, se voi synnyttää kasvualustan homeelle ja mikrobeille. Pahimmillaan puutteellinen ilmanvaihto voi siis vahingoittaa terveyttä ja aiheuttaa vakavia sairauksia. Mutta kuinka paljon asunnon ilman pitää vaihtua, jotta asunnon sisäilma on terveellistä?
201712_51177.jpg
Villa Kertussa rentoudutaan
Hiihtäjäpariskunta Kerttu Niskasen ja Juho Mikkosen Vuokatin järvimaisemiin suunniteltu saunamökki valmistui syksyllä 2016. Kastellin vapaa-ajan asuntojen mallistostaLuonto-huvilan pohjalta muokattua 30 neliöistä rantasaunamökkiä rakennettiin hiihtäjäpariskunnan harjoittelu- ja leiriaikataulujen mukaisesti.Mökki on lähellä hiihtäjäpariskunnan Vuokatin kotia ja he käyvät mökillä säännöllisesti.Tutustu Kastellin huviloiden mallistoihinTilaa Kastellin huvilaesite
201511_44829.jpg
Tehokas lämpöpumppu ilman porakaivoa!
Lämmitysjärjestelmän valintaan vaikuttavat monet erilaiset tekijät kuten hinta, saavutettavat säästöt lämmityskuluissa ja järjestelmän ekologisuus. Viime vuosina vauhdilla yleistyneet lämpöpumput hyödyntävät tehokkaasti ympäristöstä saatavaa uusiutuvaa energiaa. Oikein valittu sekä mitoitettu pumppu tuottaa todella edullisesti lämpöenergiaa kodin tarpeisiin.
20114_25349.jpg
Kermansaven Hotpot Duo: padan ja kannen uusi lämmin suhde
Hannu Kähönen on muotoillut uudet Kermansaven uunipadat käytännöllisen kauniiksi. Padan kantta voi käyttää itsenäisesti myös uunilautasena, kattauslautasena tai padan alusena. Värivaihtoehtoja on neljä, ja ne ovat hauskasti keskenään yhdisteltävissä.Kermansaven uutuuspadat, ajattoman selkeät Hotpot Duot, ovat monesti palkitun teollisen muotoili-jan Hannu Kähösen suunnittelemia. Hotpot Duo -tuotteisiin kuuluu kolmen litran pata ja kansi sekä yhden litran pata ja kansi. Värivaihtoehtoina on musta, harmaa, lime ja sininen. Värit ovat hauskasti keskenään yhdisteltävissä; pata voi olla vaikka musta ja kansi limen värinen. Hotpot Duon kantta voi käyttää itsenäisesti uunilautasena, kattauslautasena tai alustana itse padalle.Hotpot Duo -astiat valmistetaan korkealaatuisesta keramiikasta, joka kestää erittäin hyvin kulutusta ja lämmön vaihteluita. Siksi niitä voidaan perinteisestä kivitavaravuoasta poiketen käyttää myös liedellä, grillillä tai suorankin liekin päällä. Luonnollisesti Hotpot Duo kestää myös uunin, mikroaaltouunin, pakastuksen ja konepesun.Kuten kaikki Kermansavi-astiat, Hotpot Duot on valmistettu Suomessa, Tulikiven Heinäveden tehtaalla.
Kauniin kukkulamaiseman päälle on piirretty talon hahmotelma
Onnistunut hanke
Omakotitalon tai huvilan rakentaminen lyhyen kaavan mukaan: on tarve ja tahtotila, rahoitus on kunnossa, ostetaan tontti, valitaan toteutustapa, hoidetaan luvat, rakennetaan ja muutetaan asumaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton