Kotiteatterikoulu Osa 2: Valkokankaat
Yksi olennaisesti kotiteatterikokonaisuuden laatuun vaikuttavista osista on valkokangas. Kankaita on monenlaisia ja niiden ominaisuuksilla on vaikutusta kuvan heistamisen lisäksi myös käytännön toimivuuteen. Tässä jaksossa perehdytään eri valkokangasvaihtoehtoihin.
Valkokangastyyppien ominaisuudet
Kankaan valintaan vaikuttaa tilan ja budjetin asettamat rajoitteet sekä omat mieltymykset. Käytännössä kankaat laitettuna paremmuusjärjestykseen ovat: kiinteä kangas eli screeni, moottoroitu sivupingoituksella (Tab Tensioned), moottoroitu ilman sivupingoitusta ja käsikäyttöinen rullakangas.
Kiinteä kangas on kestävä ratkaisu ja laadukas sillä se pysyy aina suorassa. Sen samettireunat poistavat tehokkaasti sivuhajavaloa ja kehykset antavat erinomaisen kuvarajauksen.
Moottoroitu kangas sivupingoittimilla takaa hyvän toiminnallisuuden ja kuvasuoruuden, jollaista ei voida saavuttaa muilla keinoilla rullakankaissa. Tab Tensioned kankaita on olemassa pinta-asenteisina, jotka kiinnitetään seinäpinnalle tai kattoon. Niitä on olemassa myös upotettavaa mallia (ceiling integrated), jonka kotelo upotetaan kattoon jolloin siitä ei jää näkyviin muuta kuin pieni luukku. Se on todella varteenotettava ratkaisu kun halutaan parasta mahdollista integroimista.
Moottoroitu peruskangas on kätevä ja toimiva ratkaisu, joskin siinä on olemassa vaara ettei kangas ole aina täysin suora reunoiltaan. Se on kuitenkin erittäin kätevä käyttää, koska kangas on poissa silmistä lähes kokonaan ja sen käyttömukavuutta voidaan viedä pidemmälle triggerillä, jolloin kangas laskeutuu ja kelautuu sisään tykin ohjausvirralla.
Käsikäyttöinen rullakangas on peruskangas, joka on hyvä ratkaisu pieneen budjettiin. Sitä voidaan säätää portaattomasti ja siinä on hidastustoiminto kankaan sisäänkelautumiselle. Heikko puoli on siinä, että joka kerta kankaan joutuu avaamaan ja asettamaan sopivasti kuvalle, ellei sitten pidä sitä kaiken aikaa auki.
Kankaan kokosuositukset katseluetäisyyden suhteen Full HD tykillä ovat seuraavat:
- 77'' (170 x 96cm) 2 – 2.5m
- 92'' (203 x 114cm) 2.5 – 3m
- 100'' (221 x 124cm) 3 – 3.5m
- 106'' (235 x 132cm) 3.5 - 4m
- 120'' (266 x 149cm) 4 – 5.5m
- 150'' (332 x 187cm) 5.5 – 7m
Kuvan sijoittaminen
Kuvan sijoittelussa nyrkkisääntö on, että kuva saisi alkaa 60 – 80cm lattiasta ja siksi kankaan asentaminen pitäisi suunnitella sen mukaan. Suosituksesta voi toki poiketa olosuhteiden pakosta, eikä se vaikuta kuvanlaatuun vaan ainoastaan omaan istuma-asentoon tai pään asentoon eli se on täysin mukavuustekijä.
Valkokankaassa on usein droppi (musta alue kankaan yläosassa), joka auttaa kankaan alaslaskussa laskematta runkoa alemmaksi. Tämä on kätevä ominaisuus, kun haetaan optimaalista kuvan korkeutta tai passataan kuvaa tykin kuvan alaslaskulle eli offsetille. Tämä ominaisuus ei tietenkään koske kiinteää kangasta vaan ainoastaan rullakankaita ja niissäkin on malleja joista tämä ominaisuus puuttuu.
Info
Mattavalkoinen kangas
Ennen Full HD:n yleistymistä videotykeissä oli joitain puutteita, kuten matala kontrastisuhde. Tämän parantamiseksi käytettiin eri valkokangasmateriaaleja kuin nykyisin. Tekniikan kehittyessä on päästy tasapainoon valotehon ja kontrastisuhteen alueella. Näin ollen mattavalkoinen kangas on tullut jäädäkseen, sillä siinä väritoisto ja valoteho tulevat luonnollisimmalla tavalla esiin, eikä harmaata enää tarvita värimaailman parantamiseksi.