• Etusivu
  • Rakentaminen

KotiOptimi-kustannusarvio-ohjelma

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.09.2020
20134_34804.jpg

KotiOptimi-kustannusarvio-ohjelma on jokaisen omakotitalorakentajan oiva apuväline kustannusarvion laskemiseen. KotiOptimi-kustannusarvio-ohjelmalla arvion laskenta perustuu aihepiireittäin syötettäviin tietoihin: perustiedot, hankekartoitus, huonetilakartoitus, rakennekartoitus sekä suunnittelun ja oheiskustannusten kartoitus. Laskennassa ohjelma huomioi luonnollisesti mm. rakennuspaikkakunnan ja –ajankohdan sekä omien töiden vaikutukset kustannuksiin. Uusittu ohjelma mahdollistaa myös omien tarvikkeiden, ja ensimmäisenä kustannusarvio-ohjelmana Suomessa esimerkiksi talopaketin sisällön huomioimisen.

KotiOptimi käyttöösi maksutta

KotiOptimi on osa Rakentaja.fin jäsenpalveluita. Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat käyttää ohjelman ilmaisversiota vapaasti kustannusarvion laskemiseen. KotiOptimin maksullisella täysversiolla saa ohjelman kaikki ominaisuudet käyttöönsä. KotiOptimi on selainpohjainen ohjelma ja se toimii Rakentaja.fi-sivuston kautta. Näin hintapäivitykset ym. tulevat välittömästi ilmaantuessaan kaikkien käyttöön.

Siirry laskemaan kustannusarvio KotiOptimilla
Siirry ostamaan KotiOptimin täysversio

20134_34806.jpg

KotiOptimi mukaan jo hankesuunnitteluun

KotiOptimia kannattaa käyttää apuna jo alustavassa suunnittelussa. Tällöin syötettävät tiedot voivat olla keksittyjä, toiveisiin ja haaveisiin pohjautuvia tai selkeästi perheen tarpeisiin perustuvia. Ohjelmalla voidaan vertailla erilaisten tila- ja materiaaliratkaisujen vaikutuksia kokonaiskustannuksiin ja selkeyttää näin käsityksiä rakentamisen kustannuksista sekä kustannuksiin eniten vaikuttavista tekijöistä. KotiOptimin avulla voidaan kokeiluperiaatteella etsiä ominaisuuksiltaan ja kustannuksiltaan parhaiten perheen tarpeisiin sopiva ratkaisu.

KotiOptimi on parhaimmillaan jo ennen tontin hankkimista

KotiOptimin avulla on helppo vertailla, miten erilaiset rakenneratkaisut vaikuttavat kustannusarvioon. Parhaimman hyödyn ohjelmasta saakin, jos sen hankkii jo ennen tontin ja sitä kautta rakennusmuodon valintaa.

Lähtökohtaisesti perheellä on mielessä tietyt tilat, mitkä tulevasta rakennuksesta pitää löytyä. Kun KotiOptimi hankitaan ajoissa, syötetään ensin nämä tarvittavat huoneet ja niiden koot. Näin saadaan perusrunko, jonka ympärillä voidaan lähteä muuntelemaan esimerkiksi kerroslukua, lämmitystapaa, runkomateriaalia, rakenteiden eristeitä ja eristystasoja sekä julkisivua ja sisäpintamateriaaleja.

Kokeillen voidaan helposti nähdä, miten erilaiset muutokset vaikuttavat kustannusarvioon. Kun kokeilemalla ollaan saatu esimerkiksi olohuoneen ylösnostetulle katolle hinta, voidaan tämän jälkeen miettiä onko se sen arvoinen - vai käytetäänkö sama rahamäärä mieluummin esimerkiksi ruokahuoneen erkkeriin ja pintamateriaalien tason parantamiseen.

Muodosta käsitys kustannustasosta

Kustannusarvion lähtökohdaksi voi ottaa vaikka perheen nykyisen asunnon kokoisen ratkaisun ja lisätä siihen ne tilat, joiden tarpeen takia uuden talon rakentaminen on käynyt mielessä. Vaihtoehtoisesti lähtökohdaksi voi ottaa vaikkapa myynnissä olevan, perheen tarpeet ja toiveet täyttävän kohteen tiedot. Sopivaa ratkaisua voi myös etsiä talokirjasta tai esitteistä ja syöttää sen mukaiset lähtötiedot KotiOptimiin.

Näin perheelle muodostuu oikea käsitys omakotitalon rakentamisen kustannustasosta ja asioista, jotka siihen vaikuttavat. Vaikka lopullisena valintana olisikin ostaa asunto rakentamisen sijaan, KotiOptimi on ollut kannattava hankinta.

KotiOptimissa valmiina normi-, matala- ja passiivienergiatasorakenteet

Ohjelman rakennevaihtoehdoista voit valita haluamasi energiatason, nykymääräyksien mukaisen minimi- eli normitason, matalaenergiatason tai passiivienergiatason. Esimerkiksi ulkoseinärunkovaihtoehtoina on peräti 26 eri rakennevaihtoehtoa käsittäen niin kivi- kuin puurunkoisetkin rakenteet.

20134_34807.jpg

Voit tarkentaa kustannusarviota suunnitelmien edistyessä

Huonetilatietojen syöttämisen jälkeen ohjelma arvioi eri rakenneosien määrät ja tekee näiden perusteella arvion sekä jakaa sen 16 eri osa-alueeseen. Suunnitelmien edetessä voit tarkentaa arviota syöttämällä ohjelmaan todelliset mitat esimerkiksi perustusten, julkisivujen, vesikaton yms. osalta.

KotiOptimin kustannuserittely kertoo tarkasti työtunnit ja tarvikkeiden hinnat

Ohjelman kustannuserittely avaa arvion täydellisesti ja näyttää kaikki tarvikkeet sekä työt ja erittelee ne rakennusvaihe- ja huonekohtaisesti. Näin näet esimerkiksi mitä kaikkia tarvikkeita ja millä hinnalla ohjelma on laskenut esimerkiksi hormin osalta tai vaikkapa jokaisen huoneen näkyvät ainesosat erikseen. Huom. Nämä ominaisuudet vain KotiOptimin täysversiossa.

Ohjelma huomioi täydellisesti myös talopaketin sisällön arviossa

KotiOptimi huomioi ensimmäisenä kustannusarvio-ohjelmana Suomessa myös omien tarvikkeiden ja talopaketin sisällön arviossaan. Yhteenveto-osion "Talopaketin sisältö" –kohdassa voit ruksia ostamasi tai aikomasi talopaketin sisällön, jonka jälkeen ohjelma erottaa näiden töiden ja tarvikkeiden kustannukset eri osa-alueistaan. Kaikissa muissa ohjelmissa tämä on ollut mahdotonta, ja näin rakentajan on ollut mahdotonta tietää kuinka paljon esimerkiksi julkisivulle tai muulle osa-alueelle on laskettava vielä kustannuksia, jotka tulevat talopaketin päälle. Huom. Tämä ominaisuus vain KotiOptimin täysversiossa.

Talosta muodostuva kustannusarvio on luonnollisestikin tulostettavissa. Kaksisivuinen tuloste kertoo läpileikkauksen rakennettavasta rakennuksesta, jakaa kustannusarvion kuuteentoista eri osa-alueeseen, erottaa jokaisesta kohdasta omien töiden osuuden sekä lopuksi kertoo vielä omiin töihin kuluvan ajan. Tuloste on muotoiltu sisältämään kaikki pankin rakennuskohteesta tarvitsemat tiedot lainapäätöstä varten.

Ohjelman ensimmäisen vuosilisenssin hinta on 99 euroa ja jatkovuodet 49 euroa/vuosi.

20134_34793.jpg
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

200810_13698.jpg
Millaiset sisustustekstiilit uuteen kotiin?
TekstiilisuunnitelmaTekstiilisuunnitelmassa määritellään tilan ns. pehmeät elementit, joilla luodaan osa tilan tunnelmasta. Tekstiilisuunnitelma sisältää verhojen, koristetyynyjen, mahdollisten verhoilukankaiden, mattojen, pöytäliinojen ja pyyhkeiden valinnan. Ehdotukset voidaan tehdä valmistekstiilivalikoimasta, tai valita kankaat ja laatia ohjeet tekstiilien teettämiseen.
202012_67997.jpg
Näin asennat korvausilmaventtiilin helposti
Tuntuuko, että kodin sisäilmaa kaipaa parannusta? Haluatko perheesi hengittävän raikasta ilmaa, joka ei tunnu tunkkaiselta? Ratkaisu on yksinkertainen: paranna kodin ilmanvaihtoa korvausilmaventtiileillä, joiden kautta sisätiloihin virtaa raikasta sisäilmaa. Uusia korvausilmaventtiileitä varten ei edes tarvitse porata reikää seinään, vaan voit asentaa korvausilmaventtiilin helposti puiseen tuuletusluukkuun.
20192_56464.jpg
Sauna- ja pesutilojen tehokas ilmanvaihto pitää rakenteet kunnossa
Me suomalaiset rakastamme saunomista ja peseytymistä. Rentouttava suihku tai löylyt pitkän työpäivän tai urheiluharrastusten jälkeen tuottavat sisäilmaan kosteutta, joka tulee poistaa sekä asumismukavuuden että asunnon rakenteiden hyvinvoinnin vuoksi. Kun pesutilojen ilmanvaihto on kunnossa, ei asunnon rakenteisiin pääse syntymään ongelmallista ruostetta, hometta tai lahoamista.
202112_73982.jpg
Mitä onnistunut pihakiveys edellyttää?
Suomalaiset ovat yhä kasvavassa määrin innostuneet sekä puutarhan hoidosta että pihan laittamisesta kuntoon. Erityisesti betonisten pihakivien ja -laattojen suosio kasvaa tasaisesti. Eikä ihme: ne ovat helppoja asentaa itse, käytössä vaivattomia ja kestäviä sekä kaiken kruununa ne viimeistelevät pihan ja jopa nostavat kiinteistön arvoa. Pihakivien hankkiminen on myös vaivatonta, sillä kivi- ja betonituotteita voi ostaa Rudus Oy:n verkkokaupasta. Kaunis ja kestävä pihakiveys on mutkatonta toteuttaa silloin, kun se perustuu hyvään suunnitteluun ja huolellisiin pohjatöihin.
200811_14001.jpg
Vallox-ilmanvaihtokoneet
Vallox Oy on ilmanvaihtolaitetoimittajana mukana Suomen ensimmäisessä VTT:n määritelmän mukaisessa passiivitalohankkeessa, jonka toteuttavat yhteistyössä Paroc ja VTT. Vallox toimittaa kohteeseen matalaenergiailmanvaihtokoneen, joka pystyy hyödyntämään myös talon vierustalle asennettavan maalämmön keruuputkiston tuomaa lämpöä.
20134_34727.jpg
Rudus Oy Kevätpuutarha 13 -messuilla:Tunnelmallinen piha Ruduksen uusilla betonikivillä
Rudus esittelee Kevätpuutarha 13 -messuilla osastollaan 6f89 monipuolisen valikoiman betonisia ja graniittisia Rudus Formento -maisematuotteita. Joukossa on kolme uutuutta: luonnonkivimäiset Louhi-kivet, Tosca-laattasarja sekä Roomalaisten kivien profiloitu pinta. Yhteistä niille on kaunis, elävä pinta, joka antaa pihalle vivahteikkaan ilmeen.Osastolla voi kysyä neuvoa pihan perustamisesta sen rakentamiseen, viimeistelyyn ja pihakiveyksen huoltoon asti. Rudukselta saa maisematuotteiden lisäksi kaikki pihan rakentamisen liittyvät kivipohjaiset tuotteet, jotka auttavat luomaan kauniita, toimivia ja vähemmän hoitoa vaativia piha-alueita.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton