• Etusivu
  • Rakentaminen

KotiOptimi-kustannusarvio-ohjelma

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.09.2020
20134_34804.jpg

KotiOptimi-kustannusarvio-ohjelma on jokaisen omakotitalorakentajan oiva apuväline kustannusarvion laskemiseen. KotiOptimi-kustannusarvio-ohjelmalla arvion laskenta perustuu aihepiireittäin syötettäviin tietoihin: perustiedot, hankekartoitus, huonetilakartoitus, rakennekartoitus sekä suunnittelun ja oheiskustannusten kartoitus. Laskennassa ohjelma huomioi luonnollisesti mm. rakennuspaikkakunnan ja –ajankohdan sekä omien töiden vaikutukset kustannuksiin. Uusittu ohjelma mahdollistaa myös omien tarvikkeiden, ja ensimmäisenä kustannusarvio-ohjelmana Suomessa esimerkiksi talopaketin sisällön huomioimisen.

KotiOptimi käyttöösi maksutta

KotiOptimi on osa Rakentaja.fin jäsenpalveluita. Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat käyttää ohjelman ilmaisversiota vapaasti kustannusarvion laskemiseen. KotiOptimin maksullisella täysversiolla saa ohjelman kaikki ominaisuudet käyttöönsä. KotiOptimi on selainpohjainen ohjelma ja se toimii Rakentaja.fi-sivuston kautta. Näin hintapäivitykset ym. tulevat välittömästi ilmaantuessaan kaikkien käyttöön.

Siirry laskemaan kustannusarvio KotiOptimilla
Siirry ostamaan KotiOptimin täysversio

20134_34806.jpg

KotiOptimi mukaan jo hankesuunnitteluun

KotiOptimia kannattaa käyttää apuna jo alustavassa suunnittelussa. Tällöin syötettävät tiedot voivat olla keksittyjä, toiveisiin ja haaveisiin pohjautuvia tai selkeästi perheen tarpeisiin perustuvia. Ohjelmalla voidaan vertailla erilaisten tila- ja materiaaliratkaisujen vaikutuksia kokonaiskustannuksiin ja selkeyttää näin käsityksiä rakentamisen kustannuksista sekä kustannuksiin eniten vaikuttavista tekijöistä. KotiOptimin avulla voidaan kokeiluperiaatteella etsiä ominaisuuksiltaan ja kustannuksiltaan parhaiten perheen tarpeisiin sopiva ratkaisu.

KotiOptimi on parhaimmillaan jo ennen tontin hankkimista

KotiOptimin avulla on helppo vertailla, miten erilaiset rakenneratkaisut vaikuttavat kustannusarvioon. Parhaimman hyödyn ohjelmasta saakin, jos sen hankkii jo ennen tontin ja sitä kautta rakennusmuodon valintaa.

Lähtökohtaisesti perheellä on mielessä tietyt tilat, mitkä tulevasta rakennuksesta pitää löytyä. Kun KotiOptimi hankitaan ajoissa, syötetään ensin nämä tarvittavat huoneet ja niiden koot. Näin saadaan perusrunko, jonka ympärillä voidaan lähteä muuntelemaan esimerkiksi kerroslukua, lämmitystapaa, runkomateriaalia, rakenteiden eristeitä ja eristystasoja sekä julkisivua ja sisäpintamateriaaleja.

Kokeillen voidaan helposti nähdä, miten erilaiset muutokset vaikuttavat kustannusarvioon. Kun kokeilemalla ollaan saatu esimerkiksi olohuoneen ylösnostetulle katolle hinta, voidaan tämän jälkeen miettiä onko se sen arvoinen - vai käytetäänkö sama rahamäärä mieluummin esimerkiksi ruokahuoneen erkkeriin ja pintamateriaalien tason parantamiseen.

Muodosta käsitys kustannustasosta

Kustannusarvion lähtökohdaksi voi ottaa vaikka perheen nykyisen asunnon kokoisen ratkaisun ja lisätä siihen ne tilat, joiden tarpeen takia uuden talon rakentaminen on käynyt mielessä. Vaihtoehtoisesti lähtökohdaksi voi ottaa vaikkapa myynnissä olevan, perheen tarpeet ja toiveet täyttävän kohteen tiedot. Sopivaa ratkaisua voi myös etsiä talokirjasta tai esitteistä ja syöttää sen mukaiset lähtötiedot KotiOptimiin.

Näin perheelle muodostuu oikea käsitys omakotitalon rakentamisen kustannustasosta ja asioista, jotka siihen vaikuttavat. Vaikka lopullisena valintana olisikin ostaa asunto rakentamisen sijaan, KotiOptimi on ollut kannattava hankinta.

KotiOptimissa valmiina normi-, matala- ja passiivienergiatasorakenteet

Ohjelman rakennevaihtoehdoista voit valita haluamasi energiatason, nykymääräyksien mukaisen minimi- eli normitason, matalaenergiatason tai passiivienergiatason. Esimerkiksi ulkoseinärunkovaihtoehtoina on peräti 26 eri rakennevaihtoehtoa käsittäen niin kivi- kuin puurunkoisetkin rakenteet.

20134_34807.jpg

Voit tarkentaa kustannusarviota suunnitelmien edistyessä

Huonetilatietojen syöttämisen jälkeen ohjelma arvioi eri rakenneosien määrät ja tekee näiden perusteella arvion sekä jakaa sen 16 eri osa-alueeseen. Suunnitelmien edetessä voit tarkentaa arviota syöttämällä ohjelmaan todelliset mitat esimerkiksi perustusten, julkisivujen, vesikaton yms. osalta.

KotiOptimin kustannuserittely kertoo tarkasti työtunnit ja tarvikkeiden hinnat

Ohjelman kustannuserittely avaa arvion täydellisesti ja näyttää kaikki tarvikkeet sekä työt ja erittelee ne rakennusvaihe- ja huonekohtaisesti. Näin näet esimerkiksi mitä kaikkia tarvikkeita ja millä hinnalla ohjelma on laskenut esimerkiksi hormin osalta tai vaikkapa jokaisen huoneen näkyvät ainesosat erikseen. Huom. Nämä ominaisuudet vain KotiOptimin täysversiossa.

Ohjelma huomioi täydellisesti myös talopaketin sisällön arviossa

KotiOptimi huomioi ensimmäisenä kustannusarvio-ohjelmana Suomessa myös omien tarvikkeiden ja talopaketin sisällön arviossaan. Yhteenveto-osion "Talopaketin sisältö" –kohdassa voit ruksia ostamasi tai aikomasi talopaketin sisällön, jonka jälkeen ohjelma erottaa näiden töiden ja tarvikkeiden kustannukset eri osa-alueistaan. Kaikissa muissa ohjelmissa tämä on ollut mahdotonta, ja näin rakentajan on ollut mahdotonta tietää kuinka paljon esimerkiksi julkisivulle tai muulle osa-alueelle on laskettava vielä kustannuksia, jotka tulevat talopaketin päälle. Huom. Tämä ominaisuus vain KotiOptimin täysversiossa.

Talosta muodostuva kustannusarvio on luonnollisestikin tulostettavissa. Kaksisivuinen tuloste kertoo läpileikkauksen rakennettavasta rakennuksesta, jakaa kustannusarvion kuuteentoista eri osa-alueeseen, erottaa jokaisesta kohdasta omien töiden osuuden sekä lopuksi kertoo vielä omiin töihin kuluvan ajan. Tuloste on muotoiltu sisältämään kaikki pankin rakennuskohteesta tarvitsemat tiedot lainapäätöstä varten.

Ohjelman ensimmäisen vuosilisenssin hinta on 99 euroa ja jatkovuodet 49 euroa/vuosi.

20134_34793.jpg
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20222_76884.jpg
112-päivä - turvallinen arki
Jo perinteeksi muodostunut 112-päivä on täällä taas. Päivän tavoitteena on kiinnittää suomalaisten huomio arjen turvallisuuteen ja sen parantamiseen. 112-päivä on perinteisesti eri turvallisuusviranomaisten, järjestöjen sekä vapaaehtoistyöntekijöiden yhteinen tapahtuma.Vuonna 2024 teemana on hätänumeron oikea käyttö, ja erityisenä kohderyhmänä lapset ja nuoret. 112-päivä muistuttaa myös Euroopan yhteisestä hätänumerosta 112 sekä hätätilanteessa toimimisesta. Turvallinen arki on tärkeää ja niin myös onnettomuuksien ehkäisy. Tämän vuoksi kokosimmekin yhteen tärkeitä artikkeleja paloturvallisuuteen liittyen.
20215_70705.jpg
Nappaa Pyörre-talon ekologiset ratkaisut omaan rakennusprojektiisi
Asuntomessuille valmistuva Pyörre-talo on kierrätettävyyden ja teräsrakentamisen läpimurto. Lohjanjärven rannassa kohoaa tulevaisuuden talo, jonka hiilijalan- ja hiilikädenjälki lasketaan ympäristöministeriön vuonna 2025 tulevan asetuksen mukaisesti.Rakentamiseen käytetään vuosittain puolet maapallon raaka-aineista, joten kiertotalouteen on siirryttävä ripeästi. Ilmasto lämpenee ja maapallomme resurssit vähenevät vuosi vuodelta, joten kierrätettävien materiaalien mahdollisuudet tulisi asettaa suurennuslasin alle myös rakentamisessa.
20194_57472.jpg
Valitse omaan tyyliisi sopivat sähkökalusteet
Kotia remontoidessa käytetään paljon aikaa sopivan värimaailman luomiseen. Valitaan huolella ne suuret linjat ja sävyt, joiden pohjalta sisustusta aletaan rakentamaan. Tapetin ja maalin valintaan käytetään tunteja; vaihtoehtoja vertaillaan eri valoissa ja huonetiloissa mallipalojen ja värilastujen avulla. Kokonaisuutta täydennetään tilaan täydellisesti sopivilla jalka-, katto- ja peitelistoilla, kahvoilla ja vetimillä sekä verhotangoilla tai -kiskoilla.Jokaiseen huoneeseen asennetaan myös katkaisimia ja kytkimiä ohjaamaan mm. valaistusta. Sinun valittavaksesi jää, haluatko häivyttää vai korostaa niitä. Valitsetko seinän sävyyn sulautuvan vaihtoehdon vai korostatko sitä vaikka valloittavalla värikehyksellä? Tai ehkä kotiisi sopii parhaiten tyylikäs teräs tai perinteinen valkoinen. Valinta on sinun!
20083_9334.jpg
Kurastoppari stoppaa kuran
Mikäli Suomen talvi muuttuu ilmastonmuutoksen myötä plusmiinus nollakeliseksi läpi talven, kaivataan mitä suuremmassa määrin kotiovelle kuran; kosteuden ja hiekan pysäyttäjää. Hyvä ovimatto pitää lattiat puhtaana ja takaa näin eteiseen siistin ensivaikutelman.
20136_35571.jpg
Vesitiiviit läpiviennit kaikille kattotyypeille
Kosteus ja huono ilmanvaihto heikentävät sisäilman laatua asuin- ja muissa rakennuksissa, rakenteiden kunto heikkenee, ja home, ilman epäpuhtaudet sekä maaperän radonkaasu ovat terveysriskejä. llmanvaihdon ja tuuletuksen merkitystä lisäävät myös rakennusmääräykset, jotka edellyttävät yhä suurempaa energiatehokkuutta ja entistä tiiviimpiä rakenteita. Rakennukset tarvitsevat rakenteiden tuuletusta säilyäkseen kunnossa, ja terveellinen sisäilma varmistetaan vain riittävällä ja oikeaoppisella ilmanvaihdolla. Näihin ongelmiin ja tarpeisiin SK Tuote on kehittänyt kattavan valikoiman VILPE® -tuotteita ja ratkaisuja, joita voi käyttää sellaisenaan tai osana koneellista ilmanvaihtoa.Lue lisää kattoläpivienneistä!Osta Vilpe-huippuimureita
6_P_23879.jpg
Öljylämmittäjän ilmastohaasteet
-Öljylämmittäjä voi tehdä talostaan energiatehokkaan, säästää energiaa ja vastata ilmastotalkoiden haasteisiin pitämällä lämmitysjärjestelmänsä hyvässä kunnossa ja ottamalla rinnalle uusiutuvaa energiaa kuten aurinkolämmön. Lisäksi tämän vuoden alusta alkaen lämmitysöljyssä on hiilidioksidipäästöjä pienentävä bio-osuus, sanoo Öljy- ja Kaasualan Keskusliiton varatoimitusjohtaja Pekka Huttula.Öljylämmittäjällä on talossaan monia mahdollisuuksia avaava vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, jonka päästöt ovat pienemmät kuin monesti kuvitellaan. -Öljylämmittäjän ei olekaan mitään syytä lähteä harkitsemattomasti vaihtamaan lämmitysmuotoa, vaan selvittää rauhassa, miten hän voi tehdä talostaan entistä energiatehokkaamman, korostaa Huttula.Suomessa on öljylämmitteisiä pientaloja noin 240 000. Tämä on suunnilleen neljännes kaikista pientaloista. Valtaosassa öljylämmitystaloista lämmityslaitteet ovat kunnossa, koska kattiloita on vaihdettu ja muita laitteita uusittu tasaiseen tahtiin.Öljylämmittäjiä kannustetaan energiansäästöön valtiovallan ja öljyalan vuoteen 2016 ulottuvalla Höylä III -energiatehokkuussopimuksella. Sopimuksen on arvioitu hoitavan lähes 17 prosenttia EU:n energiapalveludirektiivin Suomelta vuonna 2016 edellyttämästä energiansäästötavoitteesta.Jos öljylämmityslaitteet ovat ikääntyneet, on hyvä teettää asiantuntija-arvio siitä, ja miten lämmitysjärjestelmä kannattaa kunnostaa nykyisiä vaatimuksia vastaavaksi ja entistä energiatehokkaammaksi. Öljylämmitysjärjestelmän kunnostaminen ja täydentäminen rinnakkaislämmönlähteillä kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin.Lämmitysjärjestelmän kunnostus tuo kiinteistökohtaisesti 10-30 prosentin säästön öljynkulutukseen. -Kun nykyajan öljylämmityslaitteisiin yhdistää vielä aurinkolämmön eli siirtyy hybridilämmitykseen, syntyy lisää energiansäästöä, huomauttaa Huttula. -Remontit maksavat, mutta tuovat muassaan selvää säästöä. Lämmitysjärjestelmän parantaminen on pitkälle vaikuttava investointi, Huttula painottaa.Energiankulutusta vähentävät niin ikään rakennuksen eristyksen parantaminen sekä ovien ja ikkunoiden uusiminen. Asukkaat voivat halutessaan vaikuttaa energiankulutukseen myös muuttamalla omia tottumuksiaan, vaikkapa säätämällä lämpöä hieman totuttua pienemmälle.Öljylämmityksessä typen oksidi-, rikkidioksidi- ja hiukkaspäästöt ovat moneen muuhun lämmitysenergiamuotoon verrattuna vähäiset. Öljylämmityksen hiilidioksidipäästöjä pudottavat järjestelmien kunnostamisella aikaan saatava energiatehokkuuden paraneminen, biolämmitysöljyn osuus lämmitysöljyssä sekä lisääntyvä aurinkolämmön käyttö öljyn rinnalla.Lisätietoja: Öljy- ja Kaasualan Keskusliitto, varatoimitusjohtaja Pekka Huttula, puh. 040 503 9465; Öljyalan Palvelukeskus, markkinointipäällikkö Eero Kourula, puh. 040 584 1917

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton