• Etusivu
  • Rakentaminen

Kokkolan asuntomessujen mallikohteet valittu

Rakentajan toimitus
Julkaistu 21.07.2011
20117_27184.jpg

Kohde 26: Tiileri koti, matalaenergiatalo

Asiantuntijajärjestöt ovat valinneet Asuntomessut Kokkolassa -messutalojen malliesimerkit rakennustuotannossa, energiatehokkuudessa, talotekniikassa, pihoissa ja hoidettavuudessa. Asiantuntijaraadit tekivät arvioinnit ja mallitalojen valinnat Suomen Asuntomessujen toimeksiannosta.

– Olemme pyytäneet asiantuntijatahoja arvioimaan kohteet kannustaaksemme rakentajia tekemään parhaansa ja valitsemaan hyviä ratkaisuja sekä auttaaksemme yleisöä löytämään malliratkaisut näistä näkökulmista, sanoo Suomen Asuntomessujen kehitysjohtaja Pasi Hulkkonen.

Tiileri-koti Matalaenergiatalo rakennustuotannon mallikohde

Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL:n asiantuntijaraati on valinnut rakennustuotannon näkökulmasta mallikohteeksi numeron 26, Tiileri-koti Matalaenergiatalon. Mallikohteen valinta perustuu RKL:n rakennusasiantuntemukseen ja pitkäaikaiseen yhteistyöhön Suomen Asuntomessujen kanssa.

– Valinta ei suinkaan ollut helppo, sillä asuntomessualueella Kokkolassa on useita erinomaisesti toteutettuja kohteita. Haastajien energiatehokkuus ja tiiviys panivat raadin pohtimaan valintaa huolellisesti. Valinnassaan raati antoi arvoa hyvälle työn jäljelle, sillä kohde edustaa erinomaisesti suomalaista rakentamisosaamista, sanoo RKL:n toimitusjohtaja Ahti Junttila.

Energiatehokkuuden mallitalo on Merilinna

Motiva valitsi Asuntomessujen kohteen 6, Merilinna Kreivi-talo, energiatehokkuuden mallitaloksi. Puurunkoinen Merilinna on energiatehokkuusluokkaa A ja sen energiatehokkuusarvo (ET) on 109. Talossa on panostettu hyvään eristykseen sekä ikkunoihin.

Päälämmitysjärjestelmänä käytetään ilma‐vesilämpöpumppua tuettuna nestekiertoisilla aurinkokeräimillä. Talon valaistus on toteutettu kokonaisuudessaan 12 voltin LED‐valoilla. Valaistuksen toimivuus myös sähkökatkojen yllättäessä on varmistettu 12 voltin akulla.

– Merilinnan valinnalla haluttiin nostaa esiin energiatehokasta rakentamista ja talotekniikkaa sekä uusiutuvan energian hyödyntämistä. Puurunko parantaa myös talon materiaalitehokkuutta – sen valmistus on ympäristöystävällisempää kuin kivitalon, kertoo viestintäpäällikkö Kirsi‐Maaria Forssell Motivasta.

Talotekniikassa Meritähti kokosi parhaat pisteet

LVI-talotekniikkateollisuus piti kohdetta 5, Meritähti Jetta-Talo, talotekniikan malliesimerkkinä. Kohteen talotekniikan yhtenä keskeisenä ratkaisuna on tehdasvalmisteinen tekninen tila, joka on asennettu paikoilleen talopaketin pystytysvaiheessa. Tämä vähentää tekniselle tilalle tarvittavaa pinta-alaa, koska suurin osa taloteknisistä huoltokohteista on keskitetty yhteen paikkaan. Kohteessa käytetään ainoastaan energiatehokkaita ja pitkäikäisiä 12 voltin led-valaisimia. Valaistusta ja koko taloautomaation ohjausjärjestelmää palvelevaa akkua ladataan kahdella aurinkopaneelilla.

– Tämä talotekniikan mallitalo tarjoaa järkevän ja kaikille omaa taloaan harkitseville vertailukelpoisen kokonaisuuden, miettii Marko Pulliainen LVI-talotekniikkateollisuudesta.

Anvia Kodin piha ylitse muiden

Viheralan järjestöjen edustajat nostivat yhden pihan ylitse muiden asuntomessukohteiden piha-arvioinnissa. Kohteen 32, Anvia Koti, piha on hallittu ja siisti kokonaisuus, jossa on hyvin hyödynnetty tontin lähtökohdat.

– Meren puolella rantakiveys jatkuu pihassa kiviaiheena erittäin korkeatasoisesti – aivan kuin kivet olisivat olleet paikallaan aina. Kivet on asennettu erittäin kauniiksi kokonaisuudeksi. Piha on helppohoitoinen ja kasvivalinnat ovat onnistuneet. Myös pihan metsäpohjaistutus, kuntta, on juurtunut hyvin paikoilleen. Kaikilta osin pihassa työnjälki on korkeatasoinen ja ammattimainen, pohtivat Viheraluerakentajien Seppo Närhi ja Viherympäristöliiton Pekka Leskinen valintaa.

Hoidettavuudeltaan paras Tiileri-koti Matalaenergiatalo

Tiileri-koti Matalaenergiatalo, kohde 26, sai hoidettavuudeltaan parhaan arvosanan. Hyvä puhtaus -lehden tekemän arvioinnin perusteina olivat harkiten valitut pintamateriaalit sekä helppohoitoiset tilaratkaisut. Kohde sai korkeat pisteet muun muassa pesu- ja WC-tiloista.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20083_9275.jpg
Kysy, vastaamme -palsta avautunut
"Miten luoda makuuhuoneesta täydellinen unimaailma?" "Ovatko paneeliverhot toimivia?" "Miten pimentää kotiteatterihuone?" "Mitkä ovat kevään trendivärit?" "Millä löytää kodin tiloihin oma, selkeä tyyli?"Tässä muutamia esimerkkikysymyksiä, joihin olisi mahdollista saada vastaus Sisustaja.comin kysy, vastaamme -palstalta. Palstalla käyttäjämme voivat esittää sisustamiseen liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset vastaavat. Kysymykseensä voi liittää myös kuvan, jolla havainnollistaa esimerkiksi johonkin tilaan liittyvää kysymystä. Uusiin kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa. Palstalla aikaisemmin esitetyt kysymykset arkistoituvat aihepiireittäin, jolloin myös muiden esittämiin kysymyksiin pääsee tutustumaan.Sisustaja.comista löytyy myös keskustelupalsta, jossa käyttäjämme voivat esittää kysymyksiä muille jäsenille ja vastaavasti tuoda omia näkemyksiä esiin. Jos mielessä on siis jokin sisustamiseen liittyvä asia, johon kaipaa kommentteja ja mielipiteitä, ei kun aloittamaan uutta keskustelua tai kommentoimaan.Kysy, vastaamme -palstalle...Keskustelupalstalle...
20072_3670.jpg
Terca -julkisivutiilet
Tiilestä on muurattu taloja jo vuosituhansien ajan. Aikojen kuluessa tiilenvalmistuksen tekniikka on kehittynyt, mutta kestävä tiili on säilyttänyt alkuperäiset ominaisuutensa ja luonteensa. Tiilen väri- ja pintavalikoima sen sijaan on kasvanut. Tiili on turvallinen materiaali: se ei pala eikä lahoa ja se kestää hyvin sekä kosteus- että lämpötilan vaihteluja. Muuratun julkisivun kauneus säilyy vuosikymmenestä toiseen ja ikääntyessäänkin tiiliseinä patinoituu kauniisti. Tiili sopii julkisivuksi lähes kaikkiin runkovaihtoehtoihin ja se sopeutuu myös muiden julkisivumateriaalien rinnalle osaksi julkisivua.Ilmaston nopea muutos tulee aiheuttamaan rakennusten julkisivuille merkittäviä rasituksia, esim. kosteudesta johtuvia. Poltetusta tiilestä muurattu julkisivu on ominaisuuksiltaan erinomainen ja tulevaisuudessa entistäkin arvostetumpi ratkaisu.
20223_77129.jpg
Puuttuuko sinulta vielä kumppani elämäsi tärkeimmälle kotimatkalle?
Omassa kodissa pitää nykyään olla kompakteja tilaratkaisuja, luonnonläheisyyttä, ekologisia materiaaleja sekä fiksuja säilytysratkaisuja ‒ mutta miten se onnistuu? Asunnon ei tarvitse olla suuri, ollakseen paras mahdollinen omalle perheelle. Kukaan ei halua tuhlata kotinsa neliöitä hukkaneliöiksi, vaan kompakteilla tilaratkaisuilla saadaan asuntoon samanaikaisesti sekä tilantuntua, että järkeviä ja toimivia säilytysratkaisuja ekologisia materiaaleja hyödyntäen.
20234_81380.jpg
Remontoi mökkikeittiö edullisesti kesäksi: hyödynnä nyt kampanjatarjous!
Enää mökille ei suunnata pelkästään lomiksi tai viikonlopuiksi. Toiveet ja tarpeet kakkoskodin varustetasosta ja toiminnallisuudesta ovat voineet muuttua, eivätkä esimerkiksi nykyiset kodinkoneet tai työskentely- ja säilytystilat ehkä tunnukaan riittäviltä. Onneksi mökkikeittiön remontti on mahdollista toteuttaa yllättävänkin edullisesti ja nopeasti, joten jos aloitat remonttiprojektin nyt, ehdit nauttia tulevasta kesästä uudessa upeassa keittiössä.
20156_43618.jpg
Tiesitkö nämä puulämmityksen hyödyt?
Puilla tapahtuva lämmitys on luonnollinen ratkaisu lämmitysmuodoksi. Puulämmitys on varma ratkaisu, saat kotisi miellyttävän lämpimäksi riippumatta siitä ovatko sähköt poikki tai puhaltaako nurkissa myrskytuuli. Tiesitkö että poltettaessa puusta vapautuu luonnon kiertokulkuun sama määrä hiilidioksidia kuin lahotessakin?Kotitaloudessa käytettävästä energiasta jopa puolet kuluu lämmitykseen ja viidennes veden lämmitykseen. Loppu kolmannes kuluu kodin sähkölaitteisiin sekä valaistukseen. Sähkönkulutus ei ole siis kokonaan korvattavissa puulämmityksellä.Jopa yli miljoonassa suomalaisessa pientalossa on tulisija. Puulämmitys onkin useimmiten valittuna kodin toiseksi lämmönlähteeksi ja lähes jokaisessa loma-asunnossa on tulisija. Pääset arvioimaan Tulikivi-säästölaskurilla, paljonko säästät kotisi lämmityskustannuksissa varaavan puulämmitteisen takan avulla.
Vallox 99 MV -ilmanvaihtokone
Huippuunsa menevää energiatekniikkaa ja laatua
Vallox-ilmanvaihtokoneiden laatu näkyy lukuisissa energiaa säästävissä yksityiskohdissa: maalämmön hyödyntäminen, suora kytkentä vesikiertoiseen lattialämmitykseen, kehittynyt lämmöntalteenottotekniikka, energiaa säästävät tasavirta puhaltimet, älykäs, digitaalinen ja tarpeenmukainen Digit SED -ohjausautomatiikka.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton