• Etusivu
 • Talo

Kohta on katon keväthuollon aika – pidennä käyttöikää pinnoitteella

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö BMI Suomi, Ormax Monier Oy
Päivitetty 25.03.2021
20213_69281.jpg

Katon huolellinen hoito varmistaa katon asianmukaisen toimivuuden sekä pidentää katteen ja rakenteiden kestoikää.

Vesikatto tulisi tarkistaa ja tarpeen mukaan huoltaa kahdesti vuodessa – keväällä ja syksyllä. Tarkistuksessa katsotaan katon yleiskunto, läpiviennit ja varusteet. Keväällä kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota katon kuntoon lumen jälkeen ja tarkistaa kattoturvatuotteiden kunto. Syksyllä varmistetaan sadevesijärjestelmien kunto ja puhdistetaan ne ja katto lehdistä ja roskista. Katon huolellinen hoito varmistaa katon asianmukaisen toimivuuden sekä pidentää katteen ja rakenteiden kestoikää. Jos pelkkä huolto ei riitä, kannattaa harkita tiilikaton pinnoitusta, sillä se lisää katon käyttöikää.

Tiilikaton yleiskunnon tarkistaminen

Välillä ankarat olosuhteet tai asennusongelmat saattavat aiheuttaa katteen rikkoutumista. Tarkista, että kaikki kattotiilet ovat säilyneet ehjinä. Kiinnitä erityisesti huomiota sisäjiireihin sekä kattosiltojen, mahdollisten tikasaskelmien ja lumiesteiden alapuolisiin tiiliin. Tarkista myös, että harjatiilet, räystäslinjojen reunimmaiset tiilet ja mahdolliset harjatiivisteet ovat kunnolla paikoillaan. Tarvittaessa rikkoutunut tiili on helppo vaihtaa uuteen.

Tiilikaton etuna on, että aluskatteen kunto pystytään tarkastamaan ylhäältä käsin. Mikäli tämä ei ole mahdollista, aluskate on myös helppo tarkastaa tiilikaton alta. Aluskatteen tulee olla ehjä ja kunnolla kiinnitetty eikä sen päälle saa olla muodostunut vesipusseja.

Tarkista kaikkien kattotiilien kunto myös harja- ja reunatiilet.
Tarkista kaikkien kattotiilien kunto myös harja- ja reunatiilet.

Muista tarkastaa läpivientien, kattoturvatuotteiden ja -tarvikkeiden kunto

Tiilikaton läpivientien ja varusteiden kunto on aiheellista tarkastaa vuosittain, sillä vaikeat lumi- ja jääolosuhteet saattavat vaurioittaa kattorakenteita. Tarkasta läpivientien tiiveys ja, ettei kattoturvatuotteissa ole esim. ruostevaurioita tai vääntymiä ja, että ne ovat kunnolla kiinni.

 • Läpiviennit
  • läpivientien muoviosat
  • aluskatteen ja läpivientien liitoskohdat
  • aluskatteiden ylösnostot
  • kattoikkunat ja savunpoistoluukut (niiden kiinnikkeet ja tiivisteet)
 • Pellitykset ja niiden saumat ja tiivistykset
 • Sadevesijärjestelmä
 • Kattoturvatuotteet
  • seinätikkaat
  • tikasaskelmat
  • kattosillat
  • lumiesteet
Ohje

Ohje

Tarkastusta kaipaavat kohdat:

 • Läpiviennit
  • läpivientien muoviosat
  • aluskatteen ja läpivientien liitoskohdat
  • aluskatteiden ylösnostot
  • kattoikkunat ja savunpoistoluukut (niiden kiinnikkeet ja tiivisteet)
 • Pellitykset ja niiden saumat ja tiivistykset
 • Sadevesijärjestelmä
 • Kattoturvatuotteet
  • seinätikkaat
  • tikasaskelmat
  • kattosillat
  • lumiesteet

Pidennä katon käyttöikää pinnoittamalla

Jos keväthuollon yhteydessä huomataan katon tarvitsevan enemmän huoltoa, kannattaa miettiä olisiko aika uusia katto vai olisiko katon pinnoitus sopivampi vaihtoehto. Pinnoitus on hyvä vaihtoehto kattoremontille, jos katon alusrakenteet ovat kunnossa. Tiilikaton pinnoituksella saadaan pidennettyä katon käyttöikää ja varmistetaan katon helppohoitoisuus sekä kaunis ulkonäkö vuosiksi eteenpäin.

Tiilikaton pinnoitus kannattaa jättää ammattilaisten hoidettavaksi. Näin saadaan huolellisesti suunniteltu ja laadukas pinnoitus, joka kestää vuosia.
Tiilikaton pinnoitus kannattaa jättää ammattilaisten hoidettavaksi. Näin saadaan huolellisesti suunniteltu ja laadukas pinnoitus, joka kestää vuosia.

Ormax Kattopinnoite suojaa tiiliä yhtä hyvin kuin uusien tiilien maali. Ormax Kattopinnoitteella tiilikatosta tulee kuin uuden näköinen. Samalla katto saa lisäsuojaa säätä ja kulumista vastaan. Tiilikattopinnoite on myös UV-suojattu.

Ormax Kattopinnoite on kehitetty samasta tuotteesta, jota käytetään uusien kattotiilien maalaukseen tuotantolinjastolla. Tuote on ainoa BMI Ormaxin suosima tiilikattojen pinnoitusaine. Ormax Kattopinnoite säilyttää Ormax-tiilikatteen teknisen takuun ja korkeat laatuvaatimukset.

Ormax Kattopinnoitetta saatavilla viidessä eri värissä
Ormax Kattopinnoitetta saatavilla viidessä eri värissä

Kiinnostuitko kattoremontista?

Jätä yhteydenottopyyntö ja BMI:n kattoammattilaiset ovat sinuun yhteydessä.

BMI Suomi
Ormax Monier Oy
Talo
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20159_44466.jpg
Tiilikatto on kestävä ja helppohoitoinen
Kattotiiliä on käytetty jo tuhansia vuosia. Sille on yksi hyvä syy. Katosta tulee kestävä, turvallinen ja tyylikäs. Katon toiminnan ymmärtäminen voi olla ensimmäinen askel täydellisen katon luomiseen.
20214_69793.jpg
Uusi katto kotiin tai mökille keväthintaan - pyydä ilmainen kartoitus
Bitumikatto sopii niin kotiin kuin kesämökille. Hiljainen ja moderni bitumikattolaatta on helppo ja nopea asentaa ja, ne taipuvat kaikkiin katon yksityiskohtiin. Nyt saat BMI Icopal – huopakaton valmiiksi asennettuna kesähintaan sekä ilmaisen kuntotarkastuksen katollesi. Pyydä tarjous jo tänään!
20196_58616.jpg
Aluskatteen asennus
Aluskate on tärkeä osa kattoa ja on tarkoitettu kestämään katolla yhtä kauan kuin varsinaisen katemateriaalikin. Sitä ei tule jättää pitkäksi aikaa säälle yms. ulkopuolisille rasituksille alttiiksi. Aluskate ei ole tarkoitettu rakennusaikaiseksi sääsuojaksi vaan rakennus tulee sääsuojata erikseen. Aluskatteen asennuksen jälkeen varsinainen kate tulee asentaa mahdollisimman nopeasti, mielellään muutaman viikon kuluessa.
20191_56040.jpg
Lunta katolla?
Suomen ympäristökeskus (SYKE) seuraa aktiivisesti maaston lumikuormaa ja ylläpitää ajankohtaista tietoa sekä reaaliaikaista laskentaa lumikuormasta verkkosivuillaan. Rakennevioista johtuvia isojen hallien kattojen sortumia esiintyy usein alkutalvesta lumikuorman ylittäessä 100 kg/m2 tai runsaiden sateiden jälkeen, kun lumikuorma kasvaa nopeasti.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
20191_55863.jpg
Talvi on paras aika tehdä taloyhtiön katon kuntoarvio
Vesivekin työmiehet eivät pakkasessa hyydy, vaan kuntoarviot ja remontit pyörivät yhtä lailla talvikuukausinakin. Itse asiassa talvi on mitä mainiointa aikaa tarkistuttaa taloyhtiön katon kunto. Taloyhtiön hallituksen sekä isännöitsijän lainsäädännössä määritellyn huolellisuusvelvoitteen täyttymiseksi kannattaa hyödyntää asiantuntijoita. Kun toimit ripeästi, saat katon kuntoon kevääksi ja voit huoletta ottaa vastaan kevään sulamisvedet ja putoavat lumikuormat.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton