Kohdistetut kasvilamput vai kauttaaltaan hyvälaatuinen led-valaistus?
Led-lamppujen käyttöä kasvivaloina esim. taimien kasvattamisessa on muutamien viime vuosien aikana alettu suosia muun muassa siksi, että led-lamput kasvivaloina eivät kuumene niin paljoa kuin energiansäästölamput, hehkulampuista puhumattakaan. Hyvät led-lamput ovat lisäksi energiatehokkaampia kuin energiansäästölamput. Myös kotoisat huonekasvimme tarvitsevat hyvälaatuista valoa. Valaisimissa kannattaa panostaa korkean CRI:n eli värintoistoindeksin led-yleisvalaisimiin, joiden valossa viihtyvät sekä ihmiset että kasvit.
Tiesitkö tätä? Siniset ja punaiset valon aallonpituudet vaihtelevat luonnossa
Valon siniset ja punaiset aallonpituudet vaihtelevat luonnossa vuorokauden eri aikoina ja maapallon eri osissa. Lisäksi valon määrä eli päivän pituus vaihtelee, mikä vaikuttaa osaltaan siihen, mitkä kasvit menestyvät missäkin päin maailmaa. Kun halutaan saada tehokasta kasvua aikaiseksi, niin esim. chilin kasvatukseen perehtyneet henkilöt suosivat sini-punavaloa tuottavia led-kasvivaloja.
Niissä siniset aallonpituudet (nanometriä, nm), eli 380-400 nm ja noin 430 nm ja 450 nm, ja punaiset aallonpituudet eli noin 610 nm, 620 nm ja 650 nm, ja infrapuna 730 nm on valjastettu yhteen valaisimeen. Kun kasvivalaisin tuottaa vain ne aallonpituudet, jotka optimoivat taimen kasvun ja kukinnan, valotehoa saadaan runsaasti ja valaisimen energiankulutus jää kohtuulliselle tasolle. Osa valaisimen ledeistä tuottaa myös valkoista valoa, mikä helpottaa näkemistä.
Sini-punavalon ääressä ollessa kannattaa käyttää tehokkaita aurinko- tai muita UV-suojalaseja, sillä valo on ihmissilmälle vierasta, ja sisältää myös haitallisia sinisen valon aallonpituuksia 380-400 nm. Taimikasvatus tapahtuukin yleensä sitä varten varatussa tilassa, jossa ei samaan aikaan oleskella.
Yllä olevassa kuvassa on osoitettu led-kasvivalon tuottamat valon aallonpituudet mustilla pystyviivoilla. Kuvassa näkyvä sinisestä punaiseen etenevä spektrikuvio on esimerkki led-spottiemme tuottaman jatkuvaspektrisen valon kuvaajasta. Led-kasvivalossa (mustat pystyviivat) siis tuotetaan vain pieni osa näkyvän valon aallonpituuksista. LedStoren valaisimet, kuten led-yleisvalaisimet muutenkaan, eivät tuota alle 400 nm aallonpituuksia, eli UV-säteilyä.
Miksi kasvivaloihin kannattaa panostaa?
Hyvinvoivat kasvit ovat viihtyvyystekijä, ja valitsemalla hyvälaatuiset valot autat kasvia selviämään paremmin talvikaudesta. Taitavinkaan viherpeukalo ei saa pidettyä kasveja hyvinvoivana ilman valoa. Kasvien valaisuun tarkoitetun valaisimen tärkeimpänä ominaisuutena on se, että valaisimessa on paljon sinistä ja punaista aallonpituutta. Näiden aallonpituuksien ansiosta kasvi kokee olevansa luonnonvalossa. Kotona huonekasvien hyvinvoinnin turvaamiseen sini-punavalon ostamisen sijaan kannattaa panostaa hyvälaatuisiin, korkean CRI:n eli värintoistoindeksin yleisvalaisimiin, joiden valossa viihtyvät kaikki.
Mitä vaihtoehdoksi sini-puna-kasvivaloille?
Jos et käytä kasvien valaisuun ja kasvun ylläpitämiseksi kotona sini-puna-kasvivaloja, niin kiinnitä huomiota kasvien kohdalla olevaan laadukkaaseen yleisvalaistukseen syyskuusta alkaen!
Pimeään vuodenaikaan, kun luonnollista auringonvaloa ei ole tarpeeksi saatavissa, kasvit hyötyvät hyvälaatuisesta keinovalosta.
Esimerkiksi Biolan neuvoo kiinnittämään huomiota riittävään valon saantiin ja riittävään huonekosteuteen syyskuusta lähtien, kun kasvukausi vähitellen päättyy ja päivän pituus lyhenee alle 12 tuntiin. Valolla ja huonekosteudella on ratkaiseva vaikutus kasvien hyvinvointiin. Led-valo sopii kasvien lisävaloksi, sillä se ei tuota lämpöä, mikä kuivattaa kasvia.
Hyvälaatuinen led-valaisin tuottaa terveydelle turvallisella valoalueella koko valospektrin toistavaa valkoista valoa. Hyvälaatuisessa led-valaisimessa värintoistoindeksi CRI on hyvin korkealla tasolla yli 95. Tällaisessa valossa on sekä ihmisten että kasvien hyvä olla.
Sopivat lampputyypit ja valon määrät valitsemalla saadaan valoa osoitettua suoraan niille kasveille, jotka kaipaavat lisävaloa. Keskimäärin led-valaistus on noin 8 kertaa energiatehokkaampaa kuin vastaavilla vanhemman tekniikan valaisinratkaisuilla. Silti lämmöntuotto on jopa kymmeniä kertoja pienempää.
Hyvälaatuiset ledit (käyttötunnit n. 50 000 h) kestävät laskennallisesti yli 20 vuotta, vaikka ne olisivat päällä 12 tuntia päivässä puolet vuodesta. Kasveille voi siis huoletta suoda niiden tarvitseman valon.
Info
LedStoren valikoimista yli CRI 95 valaisimia ovat lähes kaikki led-spotit, kuten
- Musta spotti korkealla värintoistolla CRI 98 ja vaihdettavalla valon värisävyllä
- E27-kantainen korkean värintoiston led-polttimo ja
- E14 -kantaiset hehkulampun muotoiset led-polttimot
- halogeenia korvaavat GU 10-polttimo ja MR16-polttimo
- sekä alumiiniprofiilista tehtävät led-kiskot, jotka voidaan asentaa riippumaan halutulle korkeudelle kasvien päälle. Korkealaatuinen led-nauha, CRI 98 valitaan halutun valotehon mukaan.
Miten led-lampun värintoistoindeksi liittyy kasvien hyvinvointiin?
LedStoren kaikkien valaisimien laatukriteerinä on korkea värintoistoindeksi. Värintoistoindeksi mitattuna CRI-arvolla ilmaisee sen, miten tasapainoisesti valaisimen valossa näkee, ja minkä värisiltä asiat näyttävät. Jos joku värispektrin alue toistuu valaisimessa heikosti, se tarkoittaa näkemisen kannalta sitä, että värit vääristyvät. Valaisin esimerkiksi taittaa liikaa vihreään, siniseen, harmaaseen tai violettiin. Kasvit eivät myöskään viihdy huonon värintoiston valossa. Huonomman värintoistoindeksin valaisimet eivät ole hyviä led-kasvivaloja.
Valonlähde, jossa värintoistoindeksi on puolestaan hyvin lähellä sataa, ja josta monella on muistissa aistihavaintoja, on kotoisa hehkulamppumme. Huonon energiatehokkuuden vuoksi myynnistä poistuneet hehkulamput toistivat värit hyvin, mutta vastaavasti kuumenivat hurjasti ja kuluttivat paljon sähköä suhteessa tuotettuun valon määrään.
Alla video, jossa huomaamme videon kohdassa 0:00:47 - 0:01:17, että heikomman laatuisessa led-valaisimessa värit todella toistuvat huonommin. Lisäksi värintoisto ilmoitetaan suppeammalta alueelta. Esimerkiksi kasvien tarvitsemat punaiset sävyt saattavat puuttua heikompilaatuisesta ledistä kokonaan. CRI-arvon kanssa rinnakkainen käsite on Ra-arvo, ja led-valmistuttajien mittaus- ja merkintätavat vaihtelevat jonkin verran, mikä saattaa vaikeuttaa hyvälaatuisen ledin löytämistä. Myös muut valon ominaisuudet, kuin värintoisto vaikuttavat valon laatuun, mutta värintoisto on yksi tärkeistä ledin ominaisuuksista.
Mikä on värintoisto? (CRI) LedStore.fi
Hyvälaatuinen led-valaisin tuottaa myös kasvien tarvitsemia aallonpituuksia
Seuraavassa kuvassa huomataan, että korkean värintoistoindeksin valaisimessa nimenomaan kirkkaat, kuten punaiset ja siniset vertailuvärit, joista myös kasvit pitävät, toistuvat erittäin korkeatasoisena. Tämän valaisimen värintoistoindeksi CRI on 97, ja se sopii huonekasvien valaisuun ja kasvun ylläpitämiseen kotona. Korkean CRI:n led-lamput kasvivaloina toimivat niin, että valitaan tarpeeksi suuri määrä valotehoa. Mitä suurempi määrä valoa, sitä suuremman määrän kasvit saavat punaisia ja sinisiä aallonpituuksia. Kasvin tarvitseman valon määrä (lukseina) vaihtelee suuresti lajista ja vuodenajasta riippuen.
LedStoren valaisimissa CRI-arvo on aina mitattu kansainvälisesti päätetyillä r-arvoilla 1-15. Mukana on pastellin värejä, kirkkaita värejä, eri värisiä vihreitä ja esimerkiksi ihon värisävy R13. LedStore käyttää omiin mittauksiinsa sertifioitua valon ominaisuuksien mittaamiseen tarkoitettua laitetta.
Artikkelin kirjoittaja on valaistusbloggari Sanna Salmela, joka on kirjoittanut blogia LedStorella jo vuodesta 2016. Sannalla on markkinoinnin, myynnin ja viestinnän taustaa jo vuodesta 2006 lähtien. Hän rakastaa sitä, kuinka artikkeli kerrallaan LedStore pystyy jakamaan valaistusosaamistaan ja vinkkejään suuren yleisön tietoon. LedStore avaa valon maailmaa ja mahdollisuuksia.
Lue lisää Sannan artikkeleita LedStoren blogista