• Etusivu
  • Talo

Kevät on paras aika tarkastaa katto – Vältä kosteus- ja vuotoriskit

Mariana Ravonius
Päivitetty 17.03.2025
vettä-ullakolla-vuotava-katto-1920x1080

Kevät saattaa yllättää omakotiasujan. Kuva Adobe Stock.

Kevään saapuminen näkyy ja kuuluu aina kattovuotopäivystyksessä, missä puhelin pirisee vilkkaasti. Kun kevätaurinko alkaa sulattaa katolle sataneen lumikerroksen, testataan katteen ja alapohjarakenteiden vedenpitävyys.

Sahaava lämpötila + katon lumimassa = vuotoriski

Keväisin lämpötila saattaa auringon lämmittämällä katolla nousta selkeästi plussan puolelle, mutta yöllä voidaan käydä vielä pakkasen puolella. Nollan molemmin puolin sahaava lämpötila yhdistettynä painavaan, kosteaan lumimassaan on vanhalle kattorakenteelle pahin mahdollinen yhtälö. Kun lumikuorma painaa saumoja, läpivientejä ja kiinnikkeiden kohtia, kosteus pääsee imeytymään niiden pienimpiinkin rakoihin kapillaarisesti.

Erityisesti tiilikate paljon saumoja sisältävänä katteena on tällöin altis vuodoille. Lämpötilan mennessä pakkasen puolelle saumoihin ja huokosiin imeytynyt kosteus laajenee. Tämä ilmiö pakkasrapauttaa materiaaleja ja saa esimerkiksi huonosti tiivistetyt ruuvit pumppautumaan ylös pelleistä.

Pakkas- ja plussakelien vaihtelut tuovat yläpohjaan myös kondensiokosteutta. Kun kevätauringon lämmittämä, kostea ilma yöllä jäähtyy, sen sisältämä kosteus tiivistyy esimerkiksi peltikatteen alapintaan.

Kun aluskate on kunnossa ja yläpohjan tuuletus on riittävä, pienet katteen vuodot ja kondensiokosteus eivät aiheuta ongelmia riskikeleilläkään. Kosteus haihtuu ulkoilmaan eikä jää muhimaan rakenteisiin.

Jos kotisi katto on rakennettu ennen 2000-lukua, kannattaa varmuuden vuoksi käydä kurkkaamassa vintille. Nykyaikaiset vedenpitävät aluskatteet yleistyivät vasta 90-luvulla; sitä ennen aluskatetta ei asennettu lainkaan tai käytettiin pahvisia aluskatteita, jotka aikaa myöten vettyvät ja alkavat vuotaa ja repeillä.

Käytännön vinkkejä katteen tarkastamiseen ja huoltoon:

  • Tarkasta kattosi yläpohja keväisin: Käy vintillä ja varmista, että aluskate on kunnossa ja tuuletus riittää.
  • Tuuleta yläpohja hyvin: Pidä kattorakenteet tuulettuvina ja varmista, että ilma pääsee kiertämään.
  • Tarkista läpiviennit ja kiinnikkeet: Vanhat tiivisteet voivat irrota tai kulua. Pienetkin vuotokohdat kannattaa tiivistää ennen suurempia ongelmia.
  • Hyödynnä hajuaistia: Jos yläpohjassa on tunkkainen tai kostea haju, tuuletus ei toimi kunnolla.
  • Huomioi lämpötilan vaihtelut: Kevät tuo usein äkillisiä lämpötilan muutoksia, jotka voivat rasittaa vanhoja katteita ja rakenteita.

Erityisesti ennen 2000-lukua rakennetut katot

Jos kotisi katto on rakennettu ennen 2000-lukua, kannattaa varmuuden vuoksi käydä kurkkaamassa vintille. Nykyaikaiset vedenpitävät aluskatteet yleistyivät vasta 90-luvulla; sitä ennen aluskatetta ei asennettu lainkaan tai käytettiin pahvisia aluskatteita, jotka aikaa myöten vettyvät ja alkavat vuotaa ja repeillä.

Info

Info

Jos kattosi on rakennettu ennen 2000-lukua, huomioi erityisesti nämä seikat:

  • Onko yläpohjassa kunnollinen aluskate?
  • Onko yläpohjassa raikas ilma eli onko tuuletus riittävä?
  • Ovatko katon läpiviennit ja katteen kiinnikkeet tiiviit?

Riittämätön tuuletus aiheuttaa aina aikaa myöten ongelmia

Ennen 2000-lukua ei myöskään kattorakenteen tuulettuvuuteen kiinnitetty huomiota samalla tapaa kuin nykyään. Jotkut vanhemmat kattorakenteet vaativat kolmois- tai jopa neloispystyrakenteen, jotta riittävä ilmankierto saadaan varmistettua.

Aluskatteen lisäksi vintillä kannattaa kiinnittää huomio läpivientien kohtiin, eli savupiipun, ilmanvaihtoputkien, antennin ynnä muiden juuriin. Ilmanlaatu kertoo paljon ja hajuaisti on hyvä mittari: jos yläpohjassa on tunkkainen, kostea haju, on tuuletus riittämätön. Silloin kannattaa tarkemmin tutkia myös ruoteiden ja eristeiden kuntoa. Jos kosteus on päässyt jylläämään pidempään, voi rakenteissa näkyä merkkejä vaurioista, eli tummentumia, kasvustoja tai peräti hometta.

Kosteat, vaihtelevat kelit tulevat yleistymään talviaikaankin, joten kunnollinen aluskate ja kattorakenteen tuulettuvuus ovat ehdoton edellytys terveelle kodille.

Talo
huolto
kunnossapito
katto
yläpohja
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Vanhan vesikatteen kunto on syytä tarkistuttaa esimerkiksi Kattokeskuksen asiantuntijalla
Juuri nyt on omakotiasujan ja mökkiläisen aika tarkistaa katon kunto
Lumen ja jään katoille aiheuttamat vauriot saattavat paljastua sattumalta. Asiantuntija kehottaakin tarkistamaan katon kunnon säännöllisesti. Ammattilaisen tekemä kuntokartoitus sisältää korjauskehotukset, mutta ei vielä sido mihinkään.
Kattoremontti onnistuu myös talvella, miehet katolla naulaimet kädessään.
Kattoremontti talvella? Miksipä ei
Eihän kattoa nyt voi repiä auki keskellä talvea? Miten ihmeessä muka kattoremontin voi talvella toteuttaa? Tuleekohan siitä mitään kun katollakin on lunta ja jäätä?Kyllä, kattoremontin voi toteuttaa talvella – tässä esittelemme kymmenen hyvää syytä, miksi remonttia ei tarvitse jättää keväälle tai kesään. Tutustu väitteisiin ja Kattokeskuksen asiantuntijan vastauksiin, miten työ oikeasti sujuu.
Taloyhtiön tiilikaton remontti on käynnissä Kattokeskuksen toimesta
Miten taloyhtiön katto­remontti kannattaa kilpailuttaa? Lista­simme 12 kysymystä
Taloyhtiössä katto on tärkeimpiä kunnossa pidettäviä kohteita. Paitsi hallitusten jäsenten myös osakkaiden kannattaa olla selvillä oman katon kunnosta. Yli 25-vuotias tiili- tai peltikatto kaipaa usein kunnostusta tai uusimista. Avaamme tässä artikkelissa taloyhtiössä toteutettavan kattoremontin anatomiaa. Haimme vastaukset kysymyksiin Kattokeskuksen asiantuntijoilta.
Saunakaivo piirros
Saunakaivo: ratkaisu mökeille sekä saunoille
Saunakaivo on tarkoitettu jätevesiratkaisuksi mökeille ja saunoille, joissa ei ole viemäröintiä. Yksinkertaisimmillaan saunan pesuvedet johdetaan saunapalloon eli imeytyskaivoon, josta vesi pääsee imeytymään pohjassa olevien reikien kautta sitä ympäröivään sepeli- tai sorapatjaan. Vesi puhdistuu kaivon alapuolella olevassa maaperässä biologisesti ja suodattumalla. Keittiön rasvaisiin pesuvesiin tarvitaan erillinen mökkikaivo saunakaivon eteen.
201111_28479.jpg
Elämänvirtaa antaa
Vapaa-ajan asuntoon ja omakotitaloonABB:n kotimaiset mittauskeskukset on tehty kestämään kovissa olosuhteissa ja sulautumaan ympäristöönsä. Rakennusprojektin alkaessa mittauskeskus pystytetään usein ensimmäisenä tontille.Näpsä plus -mittauskeskuksen voit sijoittaa heti oikealle paikalleen, jolloin säästyt keskuksen myöhemmältä siirtämiseltä ja uudelleen asentamiselta. Näpsä plus -mittauskeskus on varustettu kahdella maadoitetulla pistorasialla ja voimapistorasialla. Voit yhdistää niihin kellokytkimen esimerkiksi auton lämmitystä tai pihavaloja ohjaamaan.Kaikki keskuksen pistorasiat ovat vikavirtasuojattuja. Vikavirtasuojakatkaisija voi pelastaa tapaturmalta johto- tai laitevaurion sattuessa. Jokaisessa mittauskeskuksessa on varattu tila sisäänrakennetulle Stotz-ylijännitesuojalle. Se estää tehokkaasti salaman iskun tai kytkentäylijännitteiden siirtymisen sähköverkkoon. man iskun tai kytkentäylijännitteiden siirtymisen sähköverkkoon. Vaurioalttiit sähkölaitteesi, kuten tietokoneet ja televisiot ovat ylijännitesuojan ansiosta turvassa.
202110_73102.jpg
Näin paneloit saunan oikein
Saunan panelointikin kaipaa säännöllistä uusimista. Samalla on hyvä tarkistaa, että esimerkiksi tuuletusraot ovat riittävät, alumiinipaperointi on ehjä eikä rakenteista löydy vikoja. Hyvin usein samalla uusitaan myös lauteet, joten lauteiden kiinnityskohtiinkin kannattaa kiinnittää huomiota, varsinkin jos aikoo muuttaa lauteiden mallia. Mutta nyt huomio kiinnittyy ensin paneeleihin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton