• Etusivu
  • Sisustus

Keittiösuunnittelun perusteet: vinkkejä tyylin, värien ja materiaalien valintaan

Sari NieminenKaupallinen yhteistyö Power Finland Oy
Julkaistu 26.08.2024
mite-keittiö-suunnitellaan-power-1920x1080

Hae keittiösuunnittelijalta vinkit toimivaan keittiöön. Ota suunnittelutuokioon mukaan keittiön pohjapiirustus ja budjettisi.

Oikeiden värien ja materiaalien valitseminen keittiöön on keskeinen osa keittiösuunnittelua. Valinnat vaikuttavat tilan tunnelmaan, käytännöllisyyteen sekä esteettisyyteen. Keittiön suunnittelu alkaa tyylin valinnasta, joka ohjaa niin väri- kuin materiaalivalintoja. Olipa mielessäsi moderni, perinteinen tai rustiikkinen ilme, on tärkeää yhdistää ajankohtaiset trendit ajattomiin ratkaisuihin. Tässä artikkelissa opastamme sinua miettimään keittiösi tyyliä ja valitsemaan oikeat värit.

Minkä tyylisen keittiön haluat?

Ensimmäinen askel on määrittää keittiön tyyli. Mieti, millaista tyyliä haet keittiöön. Onko se moderni, perinteinen, skandinaavinen vai rustiikkinen? Tyyli vaikuttaa merkittävästi väri- ja materiaalivalintoihin. Esimerkiksi moderni keittiö voi hyödyntää minimalistisia linjoja ja neutraaleja värejä, kun taas rustiikkinen keittiö sisältää lämpimiä puupintoja ja maanläheisiä sävyjä.

Seuraa ajankohtaisia sisustustrendejä, mutta varaa tilaa myös ajattomille valinnoille, jotka kestävät aikaa. Voit yhdistää trendikkäitä elementtejä klassisiin ratkaisuihin, jolloin keittiösi pysyy tyylikkäänä pitkään.

Ennen lopullisia päätöksiä on hyvä pyytää materiaali- ja värinäytteitä ja katsoa, miltä ne näyttävät omassa keittiössäsi. Valaistusolosuhteet voivat vaikuttaa siihen, millaisia värit ja materiaalit todellisuudessa ovat.

Varmoja tyylitärppejä keittiösuunnitteluun

Klassinen tyyli ei seuraa hetkellisiä trendejä, vaan se perustuu perinteisiin muotoihin ja materiaaleihin, jotka ovat kestäviä ja pitkäikäisiä. Klassinen tyyli yhdistää perinteiset elementit huolelliseen suunnitteluun. Tämän vuoksi klassinen keittiö voi säilyttää viehätyksensä vuosikymmenien ajan ja tekee siitä erinomaisen investoinnin.

  1. Kiinnitä huomiota oikeaan kokoon. Esimerkiksi turhan niukka kaappien määrä suuressa keittiössä ei näytä hyvältä. Vaikka kuinka minimalismi olisikin muodissa, kannattaa siinäkin käyttää harkintaa, miten pitkälle minimalismin vie.
  2. Oikeilla mittasuhteilla pystyt luomaan optisia harhoja esimerkiksi pitkään tai matalaan keittiöön. Kokenut suunnittelija auttaa mittasuhteiden arvioinnissa.
  3. Älä unohda valistusta ja luonnonvaloa. Ikkunoiden sijainti ilmansuuntaan nähden vaikuttaa muun muassa valon värilämpötilaan sekä voimakkuuteen.
  4. Muista säilyttää selkeät kulkureitit. Älä tuki niitä kaapistoilla tai huonekaluilla.
<p data-block-key="jgzy5">Parman Magnora-sarja on minimalisen elegantti. Minimaalisuutta korostaa Magnora-malliston ovista löytyvä vedinura. Värivaihtoehtoina klassinen valkoinen, vaaleanharmaa sekä keskiharmaa.</p>
Parman Magnora-sarja on minimalisen elegantti. Minimaalisuutta korostaa Magnora-malliston ovista löytyvä vedinura. Värivaihtoehtoina klassinen valkoinen, vaaleanharmaa sekä keskiharmaa.
<p data-block-key="989f1">Parman Ragne-keittiönkaapit edustavat hillittyä eleganssia ajattomalla puukuvioinnilla. Väreinä: tumma tammi sekä musta tammi Sarja on Joutsenmerkitty.</p>
Parman Ragne-keittiönkaapit edustavat hillittyä eleganssia ajattomalla puukuvioinnilla. Väreinä: tumma tammi sekä musta tammi Sarja on Joutsenmerkitty.

Värin valinta keittiöön

Värimaailman valinta on seuraava tärkeä vaihe. Käytä tässä värioppia apunasi. Neutraalit värit, esimerkiksi valkoinen, harmaa ja beige, luovat rauhallisen taustan käyttää kirkkaampiakin värejä sopivina annoksina. Tummat värit, kuten tummansininen ja metsänvihreä, luovat dramaattista ilmettä ja syvyyttä.

Voit myös käyttää voimakkaita värejä aksentteina, esimerkiksi kaapinovissa tai taustalevyissä. On tärkeää huomioida, miten luonnonvalo ja keinovalot vaikuttavat väreihin, ja valita värit, jotka näyttävät hyvältä eri valaistusolosuhteissa.

VINKKI! Usein valitaan liian vähän eri sävyjä ja tilasta tulee tällöin kylmä ja kolkko, varsinkin jos ne muutamat valitut värit ovat lisäksi lämmöltään kylmiä.

Eri värit myös korostavat toisia ja nostavat niitä esille. Alla olevassa esimerkissä tummanharmaa yhdistettynä valkoisen ja vaalean puun kanssa, kirkastaa ja nostaa puun esille. Toisessa mallissa sama vaalea puu sulautuu muun vaalean sisustuksen joukkoon.

<p data-block-key="huxqo">Tumma tausta nostaa vaaleammat värit esille.</p>
Tumma tausta nostaa vaaleammat värit esille.
<p data-block-key="ogplo">Vaalea tausta vaalealle puulle tuo valoa huoneeseen.</p>
Vaalea tausta vaalealle puulle tuo valoa huoneeseen.
Info

Info

Neutraalit Värit

Neutraalit värit luovat rauhallisen taustan muulle sisustukselle. Käytä puhtaita värejä pienemmissä yksityiskohdissa.

  • Valkoinen: Avara ja puhdas ilme. Valkoinen toimii erinomaisena taustana muille väreille. Muista, että valkoisia on lukuisia eri sävyjä. Valkoinen ei siis ole ”pelkkä valkoinen”.
  • Harmaa: Monipuolinen väri, joka luo modernin ja tyylikkään tunnelman. Harmaita on sekä kylmiä että lämpimiä. Kylmät harmaat muuttuvat usein sinisiksi seinällä. Lämmin harmaa on varmemmin se ”oikea harmaa”.
  • Beige: Lämpimämpi vaihtoehto. Beige tuo kodikasta tunnelmaa. Beigeä usein kartetaan turhaan. Beige ei suinkaan ole tylsä väri, vaan loistava tausta kaikille lämpimille väreille.
  • Musta: Käytä säästäen ja muista aina kiinnittää huomiota hyvään valaistukseen. Musta luo tilaan draamaa runsaasti käytettynä.

Muista: Kylmät ja vaaleat sävyt loitontavat, lämpimät ja tummat sävyt tuovat lähemmäksi.

<p data-block-key="krcpx">Lämminhenkisestä Parman Hedy-mallistosta löytyy myös utuisen rauhoittava vihreä. Hedy on Joutsenmerkitty ja valmistettu Pohjoismaissa.</p>
Lämminhenkisestä Parman Hedy-mallistosta löytyy myös utuisen rauhoittava vihreä. Hedy on Joutsenmerkitty ja valmistettu Pohjoismaissa.
<p data-block-key="38rs0">Ihana maalaistunnelmaa Parman Fryd-mallistolla. Kaikki pinnat on käsitelty kulutusta kestävällä lakalla. Sarja on Joutsenmerkitty.</p>
Ihana maalaistunnelmaa Parman Fryd-mallistolla. Kaikki pinnat on käsitelty kulutusta kestävällä lakalla. Sarja on Joutsenmerkitty.

Oikeat materiaalit keittiöön

Materiaalien valinta on myös keskeinen osa keittiösuunnittelua. Työtasojen osalta kannattaa valita kestäviä ja helppohoitoisia materiaaleja.

Graniitti on kestävä ja kaunis vaihtoehto, mutta se voi olla myös kallis. Kvartsi on helppohoitoinen ja saatavilla monissa väreissä, kun taas puupinnat ovat lämpimiä ja kodikkaita, mutta vaativat enemmän huoltoa.

Sinua saattaisi kiinnostaa: 5 kultaista sääntöä keittiön suunnitteluun >>

Yhdistämällä eri materiaaleja luot mielenkiintoisia kontrasteja. Esimerkiksi metalliset yksityiskohdat tuovat modernia ilmettä puupintoihin. On kuitenkin tärkeää huolehtia, että värit ja materiaalit ovat tasapainossa. Liian monta voimakasta väri- tai materiaalivalintaa johtaa hyvin usein sekavaan ilmeeseen.

Lue vielä: Valitse oikea keittiötaso – opas materiaalivaihtoehtoihin >>

Info

Info

MDF vai HDF?

MDF-levy (medium density febreboard) on puukuitu- ja lastulevyn välimuoto. MDF on yleinen kalusteiden, ovien, listojen raaka-aine. Se on usein maalattu tai päällystetty melamiinilla tai viilulla. HDF- (high density febreboard) eli kovakuitulevy on yleinen kalusteissa, ovissa ja laminaattilattiapäällysteissä. (Lähde: Ympäristöhallinnon verkkopalvelu)

Ota keittiösuunnittelija apuun

Yhteenvetona, oikeiden värien ja materiaalien valinta keittiöön on tärkeä osa sen suunnittelua. Huomioi tyyli, valaistus, käytännöllisyys sekä tasapaino, jotta voit luoda kauniin ja toimivan keittiön, joka palvelee sinua pitkään. Älä unohda testata valintojasi käytännössä ennen lopullista päätöstä!

Jos yhtään epäröit, käytä ammattilaista apuna. Powerin keittiösuunnittelijat ovat apunasi. Varaa ilmainen suunnitteluaika lähimmästä liikkeestä.

  • Teemme keittiösuunnittelun monimutkaisesta palapelistä sinulle yksinkertaista ja selkeää
  • Autamme pohjapiirroksen laadinnassa
  • Valitsemme kanssasi mallit ja laitteet, jotka sopivat parhaiten tarpeisiisi
  • Tapaaminen ei velvoita sinua mihinkään
Power Finland Oy
Sisustus
keittiö
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

puoliski suunniteltu moderni keittiö jossa on saarekkeessa istumatilaa ja keittiön kaapit yhdellä seinällä yläkaapeilla
Keittiösuunnittelun 5 kultaista sääntöä
Keittiösuunnittelu on prosessi, jossa luodaan toimiva ja esteettisesti miellyttävä keittiötila. Se alkaa tarpeiden ja toiveiden kartoittamisesta, minkä jälkeen suunnitellaan keittiön pohjaratkaisu ja valitaan sopivat kalusteet, laitteet ja materiaalit. Suunnittelussa otetaan huomioon keittiön käyttötarkoitus, tilan koko ja muoto sekä talon tai asunnon tyyli. Taitava keittiösuunnittelija ottaa nämä kaikki asiat puolestasi huomioon.
tumman vihreä keittiönkaapisto valkoiseksi maalatussa loft asunnossa. puiset kattoparrut ovat esillä
Älä karta keittiöremonttia – nykyaikainen keittiö ilahduttaa arjessa
Parma-keittiöiden suunnittelutapaamisissa koetaan usein ahaa-elämyksiä. Toiminnalliset mekanismit tuovat keittiön tilasuunnitteluun uudenlaisia mahdollisuuksia. Myös nykyaikaisen keittiön hinta on usein asiakkaalle iloinen yllätys.Keittiöremontti nostaa monen remontoijan ja rakentajan mieleen mielikuvan suuren budjetin remontista. Tosiasiassa uusien keittiökalusteiden hinta keskikokoiseen keittiöön alkaa muutamasta tuhannesta eurosta. Keittiökalusteiden hinnat ovat siis laskeneet monen mielikuvissa elävästä keittiöremontin budjetista muutaman kymmenen vuoden takaa. Nykyisin keittiöremontti ei myöskään tarkoita vain kauniiden kaapinovien valintaa, sillä keittiöiden kehittyneet toiminnallisuudet tuovat mielekkyyttä arkeen.
liedellä höyryää kolme kattilaa ja mies sekoittaa yhden kattilan kastiketta
Induktioliesi vai keraaminen liesi?
Kun mietit keittiön liesivaihtoehtoja, eteesi nousee usein kysymys: induktioliesi vai keraaminen liesi? Nyt pureudumme näiden kahden liesityypin eroihin käytännössä ja autamme sinua valitsemaan sen lieden, mikä sopii parhaiten tarpeisiisi.
Moderni mustavalkoinen keittiö
Sisustus
Uusi ilme keittiöön: laatoita välitila uusiksi
Kun kotia haluaa uudistaa, ei tarvitse välttämättä puhua suurista remonteista tai kalliista ratkaisuista. Parhaimpia uudistuksia ovat ne, joissa lopputuloksena on itselle mieluisa kokonaisuus riippumatta siitä paljonko kunnostustyöhön on käyttänyt rahaa.Miten kotiaan voi sitten raikastaa, tässä muutama vinkki keittiöön.
202210_79897.jpg
Musta tuo särmää keittiöön
Tummat keittiöt ovat tällä hetkellä todella suosittuja. Jopa keittiöitä, joissa sekä kaapistot, työtasot että välitilat ovat tummasävyisiä, näkee nykyisin yllättävänkin paljon. Vaikka et innostuisi täysin tummasta keittiöstä, pienikin määrä mustaa tuo tilaan ryhtiä ja mielenkiintoista kontrastia.
201911_61463.jpg
Mikrosementtiä, efektimaalia, laattoja - vai jotain muuta?
Laatoituksen ja laminaattilevyn lisäksi keittiön välitilaan on nykyisin tarjolla runsaasti muitakin vaihtoehtoja. Eri materiaalit poikkeavat toisistaan ulkonäön lisäksi mm. asennustavaltaan ja käytännöllisyydeltään, joten huolellisen vertailun tekeminen kannattaa, jotta löydät juuri omiin tarpeisiisi parhaiten sopivan ratkaisun. Mikä kestää parhaiten vettä ja rasvaa? Onko yksikään vaihtoehto helpompi kuin toinen?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton