Kattoremontti ja huolto keväällä – Näin varmistat katon pitkän iän!

Tarkasta ja huolla katto kaksi keraa vuodessa.
Runsasluminen talvi ja paksut jääkerrokset asettivat katolle, sen sadevesijärjestelmälle ja turvatuotteille todellisen haasteen. Mikäli vielä syksyn lehdet jäivät vesikouruihin ja suunniteltu lumiesteiden asennus jäi tekemättä, kannattaa vesikaton kuntoa tarkastellan kriittisemmällä silmällä.
Puhdista ja huolla kaksi kertaa vuodessa
Vesikatto kannattaa tarkastaa ja puhdistaa keväisin ja syksyisin. Rännit keräävät helposti lehtiä ja roskia sekä läpivientien juureen kerääntyy risuja ja oksia. Rännien roskat estävät sadeveden hallitun ohjaamisen pois katolta ja samalla antavat kasvualustan sammaleelle ja muulle kasvustolle.
Räystäskourujen liitoskohdat saattavat myös vuotaa. Vuotoihin kannattaa puuttua heti, sillä yksi kourujen (ja räystäiden) tehtävä on suojata julkisivua vedeltä. Kannattaakin miettiä, korjatako vai uusia koko järjestelmä.
Kattoturvatuotteet, kuten kulkusillat ja lumiesteet, kannattaa tarkastaa näinkin kovan talven jälkeen. Jää ja lumi muodostavat voimakkaan massan, joka saattaa irrottaa ne kiinnityksiltään. Myös pitkälle räystään yli roikkuneet jäävallit tai jääpuikot saavat rännit repsottamaan.
Katto kannattaa tarkastaa myös sisäpuolelta. Jos vuotanut vesi on jättänyt jälkiä joko rakenteisiin tai eristeisiin, kannattaa toimiin asian korjaamiseksi ryhtyä välittömästi. Huomaa, että kosteusvaurioita on voinut aiheuttaa myös kondenssivesi, joka saattaa johtua mm. riittämättömästä tuuletuksesta rakenteessa.
Info
Mitä pitää kattotuotteiden asennuksessa huomioida?
- Lumieste sijoitetaan mahdollisimman lähelle räystästä siten, että kuormat siirtyvät kantavaan rakenteeseen.
- Joissakin tapauksissa jalkaränni voi olla lumiesteenä. Uusi suositus kuitenkin on, että jalkarännin yläpuolelle ja tarvittaessa alapuolellekin asennetaan lumieste, koska jalkarännien yli tulleet lumet ovat aiheuttaneet lukuisia vaaratilanteita. Lisäksi suosittelemme sulatuskaapelin asentamista jalkaränniin toimivuuden varmistamiseksi.
- Uudisrakennuksissa räystäskourut sijoitetaan räystäisiin seinälinjan ulkopuolelle.
- Kourujen ja syöksytorvien umpeenjäätymisen estämiseksi voidaan asentaa sulatuskaapeli vedenpoistoa varmistamaan.
- Kourut suunnitellaan ja asennetaan niin, että jäätymisen vuoksi ylivuotava vesi ei vahingoita rakennusta, vaan vesi valuu kourun etureunan yli.
Kattotarkastus tehty, mitä sitten tehdään? Huolto, korjaus vai uutta tilalle?
Huolla ja korjaa
Pienet katon vauriot kannattaa korjata heti. Peltikatteen pienet ruostekohdat leviävät nopeasti, ellei niitä paikata. Paikkamaalaukseen kannattaa pyytää ohjeet ja tuotteet ammattilaiselta.
Bitumikatteen vauriot voi korjata joko bitumikitillä tai suuremmalla huopakaistaleella. Tarkastele kuitenkin vahingon suuruutta ja toimi sen mukaan; onko vesi jo päässyt rakenteen sisälle?
Tiilikatteen muutamat irronneet tiilet voi vaihtaa uusiin.
Mikäli lumiesteet jäivät syksyllä asentamatta, on nyt keväällä hyvä aika tarttua tuumasta toimeen. Lumiesteet kannattaa asentaa ainakin kulkuväylien ja ovien kohdille sekä paikkoihin, joista katolta pudonnut lumi on hankala poistaa.
Kun pelkkä huolto ei riitä..
Paraskaan katemateriaali ei kestä ikuisesti. Mikäli peltikate on ruostunut puhki, tiilikaton tiilet irtoilleet ajan saatossa tai bitumikatteen huopa haurastunut on viimestään nyt aika suunnitella uutta katemateriaalia.
Sadevesijärjestelmä on tullut tiensä päähän, mikäli kourut ovat vuotavia, vääntyilleet tai pahimmillaan pudonneet paikoiltaan.
Kulkusillat ja kattotikkaat kannattaa vaihtaa, jos niiden käyttäminen hiukankaan arveluttaa.
Lumiesteiden uusiminen kannattaa suorittaa viimeistään silloin, kun lumimassa on saanut esteet liikkeelle paikoiltaan.
Muista aina katolle kiivetessäsi työturvallisuus; käytä aina kunnollisia valjaita ja liiku varovaisesti! Kuivakin katto voi olla liukas.

Kauniit, toimivat ja kestävät kattoratkaisut
Sadevesijärjestelmän todellinen laatu ilmenee yleensä vasta vuosien mittaan. Saumoistaan vuotavat ja lumikuormien painosta repsahtaneet räystäskourut ovat tavallinen näky kaikkialla pohjoisen ilmaston maissa.
Lumieste kuuluu katolle yhtä luonnollisesti kuin kahva oveen! Lumiesteen avulla vältetään vahinkoja aiheuttava lumen siirtyminen ja hallitsematon putoaminen katolta. Näin suojataan sekä rakennusta että alla liikkuvia ihmisiä ja omaisuutta, esimerkiksi pysäköityjä autoja. Vesivek-lumiesteratkaisu on kaikkialla toimiva ja pitkäikäinen.
Ammattilaisen tekemä työ sujuu joutuisasti ja saat siitä myös kotitalousvähennyksen!
Kun tarvitaan tekijää, Remppatori auttaa!
Info
Remppatori lyhyesti
- Remppatori on tarkoitettu kuluttajille, yrityksille ja taloyhtiöille, jotka etsivät remonttiapua ja urakoitsijoita.
- Remppatorissa voi julkaista kaikenlaisia töitä, joille halutaan etsiä sopivin tekijä.
- Kun urakoitsija kiinnostuu tarjotusta työstä, se voi ottaa suoraan yhteyttä työn tarjoajaan.
- Työn ilmoittaja voi liittää mukaan työn tarkan kuvauksen, aikataulun ja kuvia kohteesta.
- Projektin valmistuttua tilaaja voi arvioida työn laadun ja sujuvuuden Remppatorissa. Palvelu tekee yhteistyötä Vastuu Groupin kanssa.

Aiheeseen liittyvää

Kotitalousvähennys

Puuttuuko rakennusprojektistasi tekijät? Mietityttääkö hinta? Tutustu Remppatoriin

Asiantuntijan vinkit: Näin löydät luotettavan ammattilaisen remonttiprojektiin

Rintamamiestalon lisäeristys – näin se toteutettiin

InsulSafe on toimiva ratkaisu yläpohjaan
